0. D. Sp. Nr. 29735 LÆgemidlets navn



Yüklə 41,02 Kb.
tarix30.05.2018
ölçüsü41,02 Kb.
#46811

c:\documents and settings\jbo\skrivebord\sst_uk_logo (2).jpg
24. juli 2015


PRODUKTRESUMÉ
for
Imolopesim, tabletter

0. D.SP.NR.

29735
1. LÆGEMIDLETS NAVN

Imolopesim

2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING

Hver tablet indeholder loperamidhydrochlorid 2 mg og simeticon svarende til 125 mg dimeticon.


Alle hjælpestoffer er anført under pkt. 6.1.
3. LÆGEMIDDELFORM

Tabletter.


Hvid/råhvid, kapselformet tablet (ca. 16,6 x 6,8 mm) præget med ”LO-SI” på den ene side og på den anden side præget med ”2” og ”125” på hver sin side af delekærven.
Tabletten har kun delekærv for at muliggøre deling af tabletten, så den er nemmere at sluge. Tabletten kan ikke deles i to lige store doser.

4. KLINISKE OPLYSNINGER
4.1 Terapeutiske indikationer

Imolopesim er indiceret til symptomatisk behandling af akut diarré hos voksne og børn over 12 år, når den akutte diarré er ledsaget af luft-relateret abdominal ubehag som oppustethed, kramper og flatulens.


4.2 Dosering og indgivelsesmåde

Tabletterne bør indtages med væske.



Dosering
Voksne over 18 år

To tabletter initialt efterfulgt at en tablet efter hver tynd afføring. Der bør ikke anvendes mere end 4 tabletter om dagen. Behandlingen må ikke fortsættes ud over 2 dage.


Unge mellem 12 og 18 år

En tablet initialt efterfulgt af en tablet efter hver tynd afføring. Der bør ikke anvendes mere end 4 tabletter om dagen. Behandlingen må ikke fortsættes ud over 2 dage.


Pædiatrisk population

Imolopesim må ikke anvendes til børn under 12 år.


Ældre

Der kræves ingen justering af dosis til ældre.


Nedsat nyrefunktion

Der kræves ingen justering af dosis ved nedsat nyrefunktion.


Nedsat leverfunktion

Selvom der ikke findes farmakokinetiske data for patienter med leverinsufficiens, bør Imolopesim anvendes med forsigtighed til disse patienter pga. reduceret first-pass metabolisme (se pkt. 4.4).


4.3 Kontraindikationer

Imolopesim må ikke anvendes til:



  • Børn under 12 år.

  • Patienter med kendt overfølsomhed over for de aktive indholdsstoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne anført i punkt 6.1.

  • Patienter med akut dysenteri, karakteriseret ved blodig afføring og høj feber.

  • Patienter med akut ulcerativ colitis.

  • Patienter med pseudomembranøs colitis, associeret med bredspektrede antibiotika.

  • Patienter med bakteriel enterokolitis pga. invasive organismer inklusive salmonella, shigella og campylobakter.

Imolopesim bør ikke anvendes, når hæmning af peristaltikken skal undgås pga. den mulige risiko for signifikante følger inklusive ileus, megacolon og toksisk megacolon. Imolopesim skal øjeblikkeligt seponeres, såfremt der opstår obstipation, ileus eller abdominal distension.


4.4 Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen

Behandling af diarré med loperamid/simeticon er kun symptomatisk. Hvis den underliggende ætiologi kan bestemmes, bør passende specifik behandling igangsættes


Hos patienter med (alvorlig) diarré kan der forekomme væske- og elektrolyttab. Det er derfor vigtigt at sørge for passende væske- og elektrolytsubstitution.
Såfremt der ikke observeres klinisk bedring inden for 48 timer, skal administrationen af Imolopesim seponeres, og patienten bør tilrådes at søge læge.
Patienter med AIDS, der behandles med Imolopesim pga. diarré, bør seponere behandlingen ved begyndende tegn på abdominal distension. Der er set sjældne tilfælde af forstoppelse med øget risiko for toksisk megacolon hos AIDS-patienter med infektiøs colitis pga. både virale og bakterielle patogener, der behandles med loperamidhydrochlorid.
Selvom der ikke findes farmakokinetiske data for patienter med nedsat leverfunktion, bør Imolopesim kun anvendes med forsigtighed til disse patienter pga. reduceret first-pass metabolisme. Lægemidlet bør anvendes med forsigtighed til patienter med nedsat leverfunktion, eftersom det kan resultere i en relativ overdosis, som kan lede til toksicitet i

centralnervesystemet. Imolopesim bør kun anvendes til patienter med alvorlig leverdysfunktion, når dette sker under medicinsk tilsyn.


4.5 Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion

Non-kliniske data har vist, at loperamid er et substrat for P-glycoprotein. Samtidig administration af loperamid (16 mg som enkeltdosis) og quinidin eller ritonavir, som begge er P-glycoprotein hæmmere, resulterede i en 2-3 gange stigning i loperamid plasmakoncentration. Den kliniske relevans af denne farmakokinetiske interaktion med P-glycoprotein hæmmere er ukendt, når loperamid administreres i de anbefalede doser.


Samtidig administration af loperamid (4 mg som enkeltdosis) og itraconazol, som er inhibitor af CYP3A4 og P-glycoprotein, resulterede i en 3-4 gange stigning i loperamidplasmakoncentrationen. I samme studie øgede CYP2C8-hæmmeren gemfibrozil loperamidkoncentrationen til ca. det dobbelte. Kombinationen af itraconazol og gemfibrozil resulterede i en 4 gange stigning af loperamid peak-plasmakoncentrationen og en 13 gange stigning i den totale plasmaeksponering. Disse stigninger var ikke associeret med centralnervesystem (CNS) effekter, målt med psykoomotoriske tests (dvs ”Subjective drowsiness test” og ”Digit Symbol Substitution Test”).
Samtidig administration af loperamid (16 mg som enkeltdosis) og ketoconazol, som er hæmmer af CYP3A4 og P-glycoprotein, resulterede i en 5 gange stigning i loperamid plasmakoncentrationen. Stigningen var ikke associeret med øget farmakodynamisk effekt, målt med pupillometri.
Samtidig behandling med oral desmopressin resulterede i en 3 gange stigning af desmopressin plasmakoncentrationen, sandsynligvis på grund af lavere gastrointestinal motilitet.
Det forventes at lægemidler med lignende farmakologiske egenskaber kan øge loperamids effekt og at lægemidler som øger den gastrointestinale transittid kan nedsætte loperamids effekt.
Der forventes ingen relevante interaktioner mellem simeticon og andre lægemidler eftersom simeticon ikke absorberes fra mave-tarm-kanalen.
4.6 Graviditet og amning
Fertilitet

Kun høje doser af loperamid påvirkede den kvindelige fertilitet i ikke-kliniske studier (se punkt 5.3).


Graviditet

Der er begrænset data tilgængelig vedrørende brugen af loperamide hos gravide. Et ud af to epidemologiske studier for brugen af loperamide under tidlig graviditet indikerer en mulig moderat øgning af risikoen for hypospadi, mens en øget risiko for store misdannelser ikke kunne identificeres. Dyrestudier indikerer ikke nogen direkte eller indirekte skadelig virkning på reproduktionstoksiciteten (se afsnit 5.3).


Hvis muligt bør Imolopesim ikke anvendes i 1. trimester af graviditeten, men kan anvendes i 2. og 3. trimester af graviditet.
Amning

Små mængder loperamid kan udskilles i modermælken. Imolopesim kan derfor anvendes under amning, hvis regulering af kosten ikke er tilstrækkelig og et lægemiddel-induceret hæmning af intestinal motilitet er nødvendigt.


4.7 Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner

Ikke mærkning.

Træthed, svimmelhed og døsighed er blevet rapporteret hos patienter, der tager loperamid. Hvis patienten bliver påvirket, skal patienten ikke føre motorkøretøj eller betjene maskiner (se pkt. 4.8).

4.8 Bivirkninger

Brugen af loperamid/simeticon til behandling af symptomer på diarré og luft-relateret ubehag i maven forbundet med akut diarré blev undersøgt i 5 placebo-kontrollerede og aktivt kontrollerede kliniske studier med 462 voksne i behandling med loperamid/simeticon. De hyppigst rapporterede bivirkninger relateret til dette lægemiddel i disse kliniske studier var kvalme og smagsforstyrrelser. Bivirkningerne blev rapporteret hos henholdsvis 1,7 % og 1,9 % af patienterne og blev vurderet som almindeligt forekommende.


Tabellen herunder viser bivirkninger inklusive de ovennævnte bivirkninger, som er rapporteret ved brug af loperamid og simeticon eller loperamid alene enten i kliniske forsøg eller efter markedsføringen.
Bivirkningerne er opstillet i henhold til følgende konvention:

Meget almindelig (greater-than or equal to (8805) 1/10); Almindelig (greater-than or equal to (8805) 1/100 til < 1/10); Ikke almindelig (greater-than or equal to (8805)1/1.000 til < 1/100); Sjælden (greater-than or equal to (8805)1/10.000 til <1/1.000); Meget sjælden (<1/10.000).




Systemorganklasse

Bivirkninger

Frekvens

Almindelig

Ikke almindelig

Sjælden

Immunsystemet







Overfølsomhedsreaktion, herunder anafylaktisk shock, anafylaktisk reaktion

Nervesystemet




Somnolens

Tab af bevidsthed, nedsat bevidsthedsniveau, svimmelhed

Mave-tarm-kanalen

(Se pkt. 4.3 og 4.4)




Kvalme, smagsforstyr-relser

Forstoppelse

Megacolon inklusiv tosksisk megacolon, ileus, abdominale smerter, opkastning, oppustethed, dyspepsi, flatulens

Hud og subkutane væv




Udslæt

Angioødem, urticaria, pruritus.

Nyrer og urinveje







Urinretention


4.9 Overdosering
Symptomer

I tilfælde af overdosering (inklusive relativ overdosering grundet leverdysfunktion), kan der forekomme depression af centralnervesystemet (stupor, koordinations-abnormitet, somnolens, miosis, muskulær hypertoni, respirationsdepression), mundtørhed, abdominalt ubehag, kvalme og opkastninger, obstipation, urinretention og paralytisk ileus. Børn kan være mere følsomme over for CNS påvirkninger end voksne.


Behandling

Såfremt der forekommer symptomer på overdosering, kan der gives naloxon som antidot. Da loperamids virkning varer længere end naloxons virkning (1-3 timer) kan gentagen behandling med naloxon være påkrævet. Derfor bør patienterne overvåges nøje i mindst 48 timer for at spore en mulig CNS-depression.


4.10 Udlevering

HF

5. FARMAKOLOGISKE EGENSKABER


5.0 Terapeutisk klassifikation

ATC-kode: A 07 DA 53. Antipropulsiv antidiarrémiddel.


5.1 Farmakodynamiske egenskaber

Loperamid bindes til opiat-receptorer i tarmvæggen, hvorved den propulsive peristaltik reduceres og den intestinale transittid forøges, og optagelsen af vand og elektrolytter fremmes. Loperamid forandrer ikke den fysiologiske flora. Loperamid øger spændingen af anal sphincteren.


Imolopesim virker ikke centralt.
Simeticon er et grænsefladeaktivt stof med anti-skummende egenskaber, som derfor lindrer symptomer på flatulens associeret med diarré.
5.2 Farmakokinetiske egenskaber
Absorption

Hovedparten af det indtagne loperamid absorberes fra tarmen, men på grund af signifikant ”first pass” metabolisme er den systemiske biotilgængelighed kun på cirka 0,3 %. Simeticon i Imolopesim absorberes ikke.



Fordeling

Distributionsstudier i rotter viser en høj affinitet til tarmvæggen med præference for binding til receptorer i det longitudinelle muskellag. Plasmaproteinbindingen for loperamid er 95 %, hovedsageligt til albumin. Non-kliniske data har vist at loperamid er substrat for P-glykoprotein.



Biotransformation

Loperamid udskilles næsten fuldstændigt af leveren, hvor det primært metaboliseres, konjugeres og udskilles med galden. Oxidativ N-demethylering er den primære metaboliseringsvej for loperamid og er primært medieret via CYP3A4 og CYP2C8. Plasmakoncentrationen af uændret lægemiddel forbliver meget lav på grund af den høje ”first pass” metabolisme.


Elimination

Halveringstiden for loperamid hos mennesker er omkring 11 timer (9-14 timer). Udskillelse af uændret loperamid samt metabolitter sker hovedsagelig med fæces.


5.3 Prækliniske sikkerhedsdata

Akutte og kroniske studier af loperamid viste ingen specifik toksicitet. Resultater af in vivo og in vitro studier viste, at loperamid ikke er genotoksisk. I reproduktionsstudier med meget høje doser (40 mg/kg/dag - 240 gange MHUL) nedsatte loperamid fertiliteten og føtal overlevelse i forbindelse med maternal toksicitet hos rotter. Lavere doser havde ingen virkning på maternal eller føtal sundhed og havde ingen virkning på den peri- og post-natale udvikling.


Simeticon tilhører klassen af lineære polydimethylsilikoner, som har været almindelig udbredt i medicinsk brug i mange år og betragtes som biologisk inaktivt. Det har ikke udvist nogen toksiske egenskaber og har ikke været genstand for specifikke dyretoksicitets studier.

6. FARMACEUTISKE OPLYSNINGER
6.1 Hjælpestoffer

Mikrokrystallinsk cellulose (E460)

Natriumstivelsesglycolat

Hypromellose (E464)

Povidon (E2101)

Tricalciumphosphat (E341)

Mannitol (E421)

Magnesiumstearat (E572)


6.2 Uforligeligheder

Ikke relevant.


6.3 Opbevaringstid

2 år.
6.4 Særlige opbevaringsforhold

Dette lægemiddel kræver ingen særlige forholdsregler vedrørende opbevaringen.
6.5 Emballagetyper og pakningsstørrelser

Gennemtrykningsblister af PVC/ACLAR film, varmebeskyttende overtræk og aluminiumfolie.

Gennemtrykningsblister af PVC/PVdC film, varmebeskyttende overtræk og aluminiumfolie.
Pakningsstørrelser

Blisterkort med 6, 8, 10, 12, 15, 16, 18, 20 eller 30 stk., pakket i kartoner.

Ikke alle pakningsstørrelser er nødvendigvis markedsført.

6.6 Regler for destruktion og anden håndtering

Ingen særlige forholdsregler.


7. INDEHAVER AF MARKEDSFØRINGSTILLADELSEN

Orifarm Generics A/S

Energivej 15

5260 Odense S


8. MARKEDSFØRINGSTILLADELSESNUMMER (NUMRE)

55774
9. DATO FOR FØRSTE MARKEDSFØRINGSTILLADELSE

24. juli 2015
10. DATO FOR ÆNDRING AF TEKSTEN

-




Side af

Yüklə 41,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə