6245 sayili harcirah kanunu ağustos 2014



Yüklə 445 b.
səhifə1/11
tarix24.10.2017
ölçüsü445 b.
#6485
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11



Başkası adına iş yapanların bu işleri yaparken zorunlu olarak katlanmak zorunda oldukları giderleri karşılamak için düşünülen ve uygulanan kâideler ve prensiplerdir.

  • Başkası adına iş yapanların bu işleri yaparken zorunlu olarak katlanmak zorunda oldukları giderleri karşılamak için düşünülen ve uygulanan kâideler ve prensiplerdir.

  • Kelime mânâsı “yol harcı”, “yol parası”, “yolda harcanmak üzere verilen” demektir. TDK sözlüğündeki anlamı ise “yolluk” tur. Diğer sözlüklerde de yol masrafı olarak geçmektedir



Ya da Kanunun 3. Maddesindeki tanımı ile Harcırah: "Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını” ifade eder.

  • Ya da Kanunun 3. Maddesindeki tanımı ile Harcırah: "Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını” ifade eder.



Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda, bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal bir idari işlemdir. Yolluk, geçici veya sürekli görevlendirmelerde görevliler tarafından yapılan masrafın karşılığıdır. Başka bir deyişle, statü hukukunun düzenlediği ve her zaman kullanılabilen öznel (kişiden kişiye değişebilen) ve kazanılmış bir hak olmayıp, gerektiğinde görevlendirilen kişilere, katlandıkları zorunlu giderlerin karşılığı olarak yapılan bir ödemedir.

  • Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda, bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal bir idari işlemdir. Yolluk, geçici veya sürekli görevlendirmelerde görevliler tarafından yapılan masrafın karşılığıdır. Başka bir deyişle, statü hukukunun düzenlediği ve her zaman kullanılabilen öznel (kişiden kişiye değişebilen) ve kazanılmış bir hak olmayıp, gerektiğinde görevlendirilen kişilere, katlandıkları zorunlu giderlerin karşılığı olarak yapılan bir ödemedir.

  • …. yolluk ödenmesini gerektiren hizmet yapılması hallerinde uygulanacak kuralları içeren bir gider yasası niteliğindedir.” Şeklinde tanımlanmıştır.



5018 SAYILI KANUN KAPSAMI

  • 5018 SAYILI KANUN KAPSAMI

  • 1-Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri

  • -Genel Bütçe Kapsamındaki ( I Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri

  • -Özel Bütçeli İdareler ( II Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri

  • -Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ( III Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri

  • 2-Sosyal Güvenlik Kurumları ( IV Sayılı Cetvelde yer alan) kamu kurumları

  • 3-Mahalli idare: Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren;

  • -Belediye,

  • -İl Özel İdaresi

  • -Bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri (Örnek; ASKİ, EGO, İETT gibi)



Sabit ve Döner Sermayeli Kuruluşlar harcırah uygulamaları yönünden 6245 sayılı Kanuna tabi bulunmaktadırlar.

  • Sabit ve Döner Sermayeli Kuruluşlar harcırah uygulamaları yönünden 6245 sayılı Kanuna tabi bulunmaktadırlar.

  • Özel Kanunlarla Kurulmuş Banka ve Teşekküller; Bu fıkra kapsamında Harcırah Kanununa tabi özel kanunla kurulmuş banka kalmamıştır.

  • Kendi Özel Kanunlarında Bulunan Düzenlemelerle Kanun Kapsamında Olan Kamu Kurum ve Kuruluşları

  • Merkezi Finans ve İhale Birimi

  • Organize Sanayi Bölgeleri



5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun aralarında 81’inci maddenin de bulunduğu yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler ve yürürlük başlıklı dokuzuncu kısmının bu Kanun kapsamındaki kamu idarelerinin tümü için uygulanması gereken kurallar olduğu, bu bağlamda düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na tabi olmadıklarına dair istisna ve muafiyet getiren hükümlerin, 5018 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin (c) bendi hükmü karşısında yürürlükten kaldırılmış olduğu, harcırah uygulamaları yönünden Harcırah Kanunu’na tabi idareler arasındaki uygulama farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan 81’inci madde hükmünün, düzenleyici ve denetleyici kurumların mali ya da idari herhangi bir özerklikleriyle bağlantısının bulunmadığı, aksi takdirde bu kurumlarla ilgili maaş, ücret, harcırah gibi konularda yasal düzenleme ile de olsa herhangi bir sınırlama getirilmesinin söz konusu olamayacağı, bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine tabi olması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır

  • 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun aralarında 81’inci maddenin de bulunduğu yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler ve yürürlük başlıklı dokuzuncu kısmının bu Kanun kapsamındaki kamu idarelerinin tümü için uygulanması gereken kurallar olduğu, bu bağlamda düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na tabi olmadıklarına dair istisna ve muafiyet getiren hükümlerin, 5018 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin (c) bendi hükmü karşısında yürürlükten kaldırılmış olduğu, harcırah uygulamaları yönünden Harcırah Kanunu’na tabi idareler arasındaki uygulama farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan 81’inci madde hükmünün, düzenleyici ve denetleyici kurumların mali ya da idari herhangi bir özerklikleriyle bağlantısının bulunmadığı, aksi takdirde bu kurumlarla ilgili maaş, ücret, harcırah gibi konularda yasal düzenleme ile de olsa herhangi bir sınırlama getirilmesinin söz konusu olamayacağı, bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine tabi olması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır




Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə