Aile hekimleri dernekleri federasyonu (ahef) hukuk yüRÜtme kurulu tarafindan hazirlanan



Yüklə 36,77 Kb.
tarix08.09.2018
ölçüsü36,77 Kb.
#66942

AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU (AHEF)


HUKUK YÜRÜTME KURULU TARAFINDAN HAZIRLANAN

DEFİN RUHSATİYESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN TASLAK GENELGE ÇALIŞMASI

Konu: Ölüm belgesi düzenlenmesine( defin ruhsatiyesi) ilişkin usul ve esaslar hk.

GENELGE 2016/…..

İlgi: ….ÖBS Genelgesi.

Bilindiği üzere, defin hizmetleri kapsamında ölüm belgesi düzenlenmesi hâlen ilgi Genelgede belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Ancak,


07.09.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN doğrultusunda, defin ruhsatiyesi verilmesi ve defin hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili bazı konuların yeniden düzenlenmesi gereği ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle, defin ruhsatiyesi verilmesi ile ilgili aşağıda açıklanan düzenlemeler çerçevesinde yürütülecektir.



1. DEFİN RUHSATİYESİ KAPSAMI VE YASAL ÇERÇEVE

Kapsam

    1. . Defin ruhsatiyesi verilmesi ile ilgili düzenlemeler esas olarak,
      07.09.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 6745 sayılı YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 1.madde ile değişikliğe gidilerek, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 216 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "Defin ruhsatiyeleri belediye tabipleri, toplum sağlığı merkezi tabipleri ile aile hekimleri tarafından mevtanın muayenesinden sonra verilir ve bu ruhsatiyelerin yerleşim yeri bazında hangi tabipler tarafından verileceği Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenir." Hükmüyle belirlenmiştir.

1.2. ÖBS : Ölüm istatistiklerinin eksiksiz, hızlı ve kaliteli şekilde derlenmesi için; Bakanlığımız , Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu ile veri alışverişi sağlayabilen, genişlemeye müsait, tek veri tabanında ve kurumsal hiyerarşik yapıda yönetilebilen , Ülkemizde ölen kişilere ait bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlayacak ‘’Ölüm Bildirim Sistemi(ÖBS) ‘’ yazılım programı geliştirilmiş ve www.obs.gov.tr adresinde hizmete sunularak 01/01/2013 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

Sözleşme ile hizmeti sunacak hekimler kendilerine tanımlanan yetki çerçevesinde, kullanıcı adı ve şifreleri ile ÖBS’yi kullanabileceklerdir. İllerde hizmetin işleyişinden Halk Sağlığı Müdürü bizzat sorumludur.



Muayene ve rapor düzenleme yetkisi

1.3. Defin hizmetleri ve bu kapsamda verilecek olan defin ruhsatiyesi ( Ölüm belgesi ) düzenlenmesi görevi esas olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesinde; "Belediye, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla; a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, nikah, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar." Hükmü ile belirtildiği gibi Belediyelerin asli görevidir.

1.4. İl ve İlçe Belediyeleri, defin hizmetleri kapsamında defin ruhsatiyesi verilmesi görevini iş akdi sözleşmesi yapılan hekimler aracılığı ile yerine getirecektir. Hekimler ile yapılacak sözleşmeler bir(1) yıl süre için geçerli olacaktır.

2. HİZMETİN İL İÇİ DÜZENLENMESİ:

2.1. Ölüm belgesi verilmesi ile ilgili idarî düzenlemeler, ilde Halk Sağlığı müdürlükleri kontrolü ve denetiminde olacaktır.

2.2. Ölüm belgesi düzenlenmesi ve hizmetin ne şekilde sunulacağı, yapılacak düzenlemeler ve alınacak tedbirler, aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda kararlaştırılacaktır:

a) Hizmet planlaması, Büyükşehir , il merkezleri ve ilçe düzeyinde ayrı ayrı yapılacaktır.

b) Belediyeler tarafından her yıl ölüm muayenesi ve defin ruhsatiyesi verilmesine yönelik hizmeti kapsayan iş akdi sözleşmesi için Belediye bölge sınırlarında çalışan tüm hekimlerden talep toplanacak ve gönüllü olan hekimler ile her yıl karşılıklı sözleşme imzalanarak hizmetin yerine getirilmesine ilişkin düzenleme yapılacaktır.

c) Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, sözleşme kapsamında hizmet verecek hekimlerin isimlerinin yer aldığı ölüm belgesi düzenlemekle görevli hekimlerin aylık icap listelerini İl Halk Sağlığı Müdürlüklerine gönderecektir.

d) Mesai saatleri içinde ölüm belgesi düzenleme görevi ilçe belediye tabibi ve toplum sağlığı merkezi hekimleri tarafından yürütülecektir. Her ay yapılan icap listesi İlgili Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından Halk Sağlığı Müdürlüklerine gönderilecektir.

e) Mesai saatleri dışında ölüm belgesi düzenlenmesi, hekimler tarafından 08:00 - 21:00 saatleri arasında verilecektir. 21:00 - 08:00 saatleri arasında ölüm belgesi düzenleme görevi İlçelerde kurulacak olan ölüm ihbar merkezlerinde çalışan belediyenin istihdam ettiği sağlık personeli tarafından yürütülecektir. Ölüm ihbarı durumunda, ihbarı alan merkezde çalışan sağlık personeli ölüm tespitini yapmak ve mevtayı morga nakil işlemleri ile sorumludur. Saat 21:00 ‘den sonra morga alınan mevtanın kesin ölüm nedeni tespiti ve ölüm bildirim sistemi işlemleri takip eden gün saat 08:00 ‘den itibaren Belediye tabibi , yoksa Toplum Sağlığı Merkezi hekimleri tarafından yapılacaktır.



Gerekçe : MEZARLIK YERLERİNİN İNŞAASI İLE CENAZE NAKİL VE

DEFİN İŞLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Madde 39. (2) Mezarlıklara, sabah saat sekizden akşam gün batıncaya kadar cenaze gömülebilir. Bu saatler dışında, zorunlu sebepler haricinde cenaze gömülemez. Zorunlu sebebin tayini belediye başkanı veya köy muhtarına aittir.

f) Mesai saatleri dışında verilecek hizmet karşılığında, bu görev sürelerinin izin kullandırılmak suretiyle karşılanmayan kısmı için ilgili personele nöbet ücreti ödenmektedir. Bu ücretten yararlanabilmek için, süresinin kesintisiz 6 saatten az olmaması gerekmektedir. İzin kullandırılmak suretiyle karşılanmayan nöbet süresinin her saati için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen gösterge rakamlarının aylık katsayısının, 4,43 katıyla çarpımı ile bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu ücretten sadece Damga Vergisi kesilir. Nöbet ücretleri dini bayramlarda % 20 artırımlı ödenir.

g) Defin hizmetlerine ve ölüm belgesi düzenlenmesine yönelik tüm lojistik hizmet Belediyeler tarafından verilecektir. ( şoförlü araç, ekg, yazıcı, internete her yerde bağlanabilen bilgisayar. )

2. 3. Muayenede dikkat edilecek hususlar ve muayene koşulları


2.3.1. Ölüm vakalarının muayenesi ve muayene koşulları ile ilgili olarak uyulacak hususlar şunlardır:

a) mevta, tabip tarafından bizzat görülecek ve muayene edilecektir. Başkasının ifadesine dayanılarak rapor tanzim edilmeyecektir.

b) Ölüm muayenesi öncesinde ekg çekilmesi ve ölümün kesin tespitinin kanıtı olarak belgelendirilmesi zorunludur.

c) ölüm muayenesi, hekimin talebi üzerine morgda yapılabilir. Muayene esnasında tüm vücudun değerlendirilmesi esastır.

d) ölüm belgesi dört nüsha olarak düzenlenecektir. İki nüsha ölen şahsın yakınlarına verilecek, diğer iki nüsha toplum sağlığı merkezi aracılığı ile Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderilecektir.

e) şüpheli ölüm vakalarının, hekimin kanaati üzerine ve savcının onayı doğrultusunda adli vaka olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durumda, ölünün adli muayenesi soruşturmayı yürüten savcı tarafından aksi belirtilmedikçe hastanede çalışan ve icap görevi olan hekim tarafından morgda yapılacaktır.

f) Hastaneye intikal eden her türlü ölüm vakasında ölüm belgesi hastane hekimleri tarafından düzenlenecektir.


2.4. Ölüm belgesinin teknik kontrolü ve onaylanması ,

a) Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, ICD 10 kodlamaları ve ölüm nedeni belgelenmesine dair eğitim almış en az bir hekim görevlendirilerek ölüm belgelerinin kontrolü sağlanır.

b) ÖBS’ye kaydedilen her ölüm belgesi kaydı teknik doğruluğu açısından Halk Sağlığı Müdürlüğünde bu işle görevli hekim tarafından kontrol edilir. Gerektiğinde ölüm belgesi, eksik bilgilerin düzeltilmesi için kaydı yapan hekime iade edilebilir. İade edilen kayıt, belgeyi dolduran hekim tarafından en geç bir iş günü içerisinde düzeltilerek güncellenmelidir.

c) Kontrolü yapılmış ve usulüne uygun doldurulmuş belgeler ÖBS üzerinden kaydedilerek TÜİK’e iletilir.

d) Halk Sağlığı Müdürlüğüne iletilen imzalı ölüm belgeleri de düzenli aralıklarla Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) gönderilir.

2.5 Genel hükümler;

a) Uygulamada her türlü kişisel bilgilerin gizliliği esastır. Bu kapsamda sisteme giriş yapacak olan kişiler, kaydı bulunan kişi bilgilerinin amaç dışı kullanımını engelleyecek tedbirleri almak, kişisel haklara ve mahremiyete riayet etmekle yükümlüdür.

b) ölüm belgelerinin hekim tarafından doldurulması esastır.

c) düzenlenen bütün ölüm belgelerinin birer sureti dolduran tarafından Halk Sağlığı Müdürlüklerine gönderilecektir.

d) ölümle ilgili belge düzenlenmesi ÖBS’de süratle yapılmalıdır.

e) her ilde vatandaşların sağlık kurumu dışındaki ölüm olaylarını bildirecekleri Belediyeler tarafından belirlenecek telefon numarası (ALO 153 / iç hat ölüm ihbar numaraları) , vatandaşlara ve bütün yöneticilere duyurulmalıdır. Bu telefon numarası 7 gün 24 saat esasıyla ulaşılabilir olmalıdır.

f) ÖBS, cenazenin nakline ilişkin belgelerin ( yol izni belgesi, geçiş izin belgesi) düzenlenmesine de uygun olup, ihtiyaç varsa bunun içinde çıktı alınacaktır.

g) ölüm belgesi düzenleme yetkilisi ( özel hallerde hekim dışı yetkili) tarafından cenazenin bulunduğu yerde kayıt yapılamaması durumunda , verilen belge Halk Sağlığı Müdürlüğüne ulaştığında görevlendirilen personel tarafından ÖBS’ye girişi yapılmalıdır. ÖBS’ye giriş yapıldıktan sonra ÖBS’de her kayda özel olarak oluşturulan ‘’form numarası’’ ıslak imzalı ölüm belgesinin üzerine yazılarak ölümün ÖBS’ye kaydedildiği teyit edilmelidir.

h) Kayıt sürecine ilişkin diğer hususlar ÖBS yardım dokümanında ayrıntılı açıklanmış olup işlemlerin buna göre yapılmaya devam etmesi gerekmektedir.

I) Sistemin tamamıyla elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin e-imza çalışmaları devam etmektedir.

3. Bu genelge 01/01/2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olup, aynı tarih itibariyle ilgi genelge yürürlükten kalkacaktır.

Yukarıda belirtilen çerçevede uygulamanın yürütülmesi hususunda bilgi ve uygun görüşlerinize sunuyoruz.

Gereğini bilgilerinize arz ederiz .

AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU




Yüklə 36,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə