Ankara mimar sinan mesleki veteknik anadolu lisesi 2016-2017 ÖĞretim yili I. DÖnem tarih dersi ZÜmre öĞretmenleri toplanti tutanağidir



Yüklə 61,83 Kb.
səhifə1/2
tarix11.09.2018
ölçüsü61,83 Kb.
#68012
  1   2

ANKARA MİMAR SİNAN MESLEKİ VETEKNİK ANADOLU LİSESİ

2016-2017 ÖĞRETİM YILI I.DÖNEM

TARİH DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Zümre No

1

Dersin adı

TARİH

Zümre Başkanı




Toplantı Yeri

ÖĞRETMENLER ODASI

Toplantı Tarihi

01.09.2016

Toplantı Saati

9.00


TOPLANTIYA KATILAN ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ

ADI SOYADI

İMZA

1







2







3







4








GÜNDEM MADDELERİ

1.Açılış

2.Türkiye’nin darbe ile imtihanı ve Türk Demokrasi Tarihi

2.Bir önceki öğretim yılına ait zümre kararlarının gözden geçirilerek, eksik yönlerin giderilmesi

3.2104 ve 2480 sayılı Tebliğler Dergilerden belirtilen ATATÜRK İLKE VE İNKİLAPLARININ, Atatürkçülük konuların; Ders programlarına aktarılması Milli Gün ve Haftasının Kutlanması gayesi ile yıllık planlara aktarılması, bunun için izlenilmesi gereken yöntemlerin tespit edilmesi.(Tarih Öğretmenleri ile iş birliği esaslarının belirlenmesi)

4.Tarih ders müfredat programlarının incelenmesi.

5.Yıllık planların hazırlanırken dikkate alınacak hususların belirlenmesi

6.Öğretim metotlarının tespiti

7.Ölçme ve değerlendirme de birlik ve beraberliği sağlayıcı hususların ele alınmasıdır.

8.Dersin işlenişinde kullanılacak kaynaklar

9.Proje Konularının tespiti

10.Güzel Türkçemizin konuşma ve yazma kuralları esaslarının tespiti.

11.Diğer derslerin zümre öğretmenleri ile hangi konularda nasıl iş birliği yapılacağının açıklaması.

12.Stajyer öğretmenlerin yetiştirilmesi konusunda iş birliğinin sağlanması

13.Okul ve sınıf araç gereçlerinin korunması ve kullanılması sırasında gerekli önlemlerin tespiti ve zümre kararına bağlanması.

14.Geç kalan devamsız olan öğrencilerin takip edilmesi ve okul idaresi ile iş birliği yapılması esaslarının belirlenmesi

15.Branş özelliği nedeni ile ele alınması gereken diğer hususların görüşülmesi.

16..Dilek ve öneriler.

GÜNDEM MADDELERİN GÖRÜŞÜLMESİ

MADDE 1: 2016-2017 Eğitim-öğretim yılı I.Dönem Tarih dersi zümre öğretmenler kurulu zümre başkanı ……. başkanlığında öğretmenler odasında 01.09.2016 tarihinde saat 09.00 da tarih öğretmenleri ………………. katılımıyla toplandı.
MADDE 2: İlk ders saatlerinde 15 Temmuz 2016 darbe girişimi özelinde Türk Tarihinin darbe ile düzene sokulma sürecinin öğrencilere açıklanarak demokrasinin kazanımlarının kavratılması. Türk demokrasi tarihinde darbelerin Türk Milletinin hangi kazanımlarına zarar verdiğinin vurgulanarak demokrasinin kazanımların açıklanması

EBA’da yer alan darbe ile ilgili görsellerin gösteriminin sağlanmasına karar verildi.
MADE 3: 2015-2016 öğretim yılına ait yıllık planlar ve zümre kararları incelenerek alınan kararlara titizlikle uyulduğu ve ders müfredat raporlarının incelenerek konuların yıllık planlarda belirtildiği gibi bitirildiği görüldü.
MADDE 4:Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 27.04. 1998 tarih ve 64 sayılı kararı ile kabul edilen ve Mayıs 1998 tarih 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan “Ortaöğretim Kurumlarının Öğretim Programları ile Ders Kitaplarında Yer Alması Gereken Atatürkçülükle İlgili Konuların incelenerek Tarih derslerinde uygulanması kararlaştırıldı.

Buna göre derslerde işlenecek Atatürkçülük konuları şu şekilde düzenlendi.

9.SINIF

Sümerler konusu ve Anadolu’daki ilk uygarlıklar konusu işlenirken Atatürk’ün Güneş Dil Teorisi açıklanacak

İlk Türk Devletleri tarihi konuları işlenişinde Atatürk’ün Türk Tarihine verdiği önem vurgulanacak

10.SINIF:

Osman Bey, I.Bayezit, II.Mehmet,I.Selim gibi Osmanlı Devletinin kuruluş ve yükselme aşamasında görev alan padişahların devlet kurma ve yönetme kabiliyetlerinin,Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk ile ortak yönleri vurgulanacak

III. Selim, II.Mahmut, Abdülaziz ve Abdülmecit dönemi yenilik hareketleri açıklanırken Atatürk’ün İnkılapçı yönü vurgulanacak

Osmanlı Siyasi Tarihi II. ünitesinde Çanakkale Cephesi işlenirken Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri, vatan ve millet sevgisi, mantıklılığı, ileri görüşlülüğü, önder oluşu üzerinde durulacaktır.
11.SINIF


Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük

Türk inkılâp’ının tarihi, anlamına ve önemini kavratmak

Atatürk'ün milliyetçilik ve medeniyetçilik anlayışını belirlemek

Atatürk'ün dahi asker, büyük devlet adamı ve inkılâpçı kişiliği ile eşsiz önderliğini tanıtmak.

Atatürkçülüğü benimseterek ATATÜRK’ÜN dünya görüşünü ve düşüncelerini kavratmak.

Ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyet'inin dinamik temelini ATATÜRK ilkelerini oluşturduğu bilinicini oluşturmalı.

Türk inkılâp’ının milli ve milletler arası niteliklerini belirtmek 20.yy da mazlum milletlere nasıl ışık tuttuğunu göstermek.

Dünya devletinin ve Türkiye’nin içinde bulunduğu o gün ki durum göz önüne alınmak sureti ile,Türk inkılabının ne güç şartlar altında gerçekleştirdiğini kavratmak.

Demokrasi hayatımızın gelişmesini inceleyerek onlara demokratik düzenin gerektirdiği bilgi ve davranışları kazandırmak.

Atatürk'e, Türk inkılabına ve onun ilkelerine yürekten bağlı bunların inançlı savunucusu olma bilincini kazandırmak

Günümüzün ve geleceğin sorunlarına Atatürkçü bir yaklaşımla çözümler getirebilecek tutum davranış ve yetenekler kazandırmak.

Atatürk’ün hayatı konusunda, Atatürk’ün hayatı, kişiliği olarak düzenlenecektir. Öğrenim hayatı işlenirken Atatürk’ün bitirdiği okullarda aldığı eğitim ve onun üzerindeki etkileri açıklanacak, askerlik hayatı işlenirken Atatürk’ün Trablusgarp ve I. Dünya Savaşı’nda ki başarıları üzerinde durulacak. Siyasi hayatı işlenirken Atatürk’ün siyasi yönünün kurtuluş savaşının başkumandanı olduğu vurgulanacak. Siyasi yönünün kurtuluş savaşının hazırlık döneminde ön plana çıktığı, temsil heyeti başkanı, T.B.M.M Başkanı, Cumhurbaşkanı olarak siyasi hayatını sürdürdüğü belirtilecektir. Atatürk’ün kişiliği ve öğrenim hayatı konusunda kişisel özellikleri açıklanacak konular vecizeleriyle zenginleştirilerek verilecektir. Aile çevresi ve öğrenim hayatı konusunda, Atatürk’ün düşünce sisteminin oluşumunda; Aile çevresinin, öğrenim hayatının, öğretmenlerinin, yerli ve yabancı düşünürlerin etkileri belirtilecek. Fransız ihtilali ile ortaya çıkan fikirlerin, Avrupa’da bilim ve teknik alanında meydana gelen gelişmelerin etkileri üzerinde durulacak. Osmanlı devletini çöküşten kurtarmak için ortaya atılan düşünce akımlarının Atatürkçü Düşünce Sisteminin oluşumundaki etkileri açıklanacaktır.

Atatürk’ün ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtarılması ve I. Dünya Savaşı sonunda vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikeye düşmesi karşısında harekete geçtiği ve millet düşüncesini esas aldığı, hedefinin milli egemenliğe dayalı bir ulus devleti kurmak olduğu açıklanacak.
Atatürkçü düşünce sistemi konusunda Atatürk’ün tam bağımsızlık ülküsüne bağlı olduğu devlet yönetiminin millet egemenliğine dayandırılması gerektiği, Türk kültürünü aklın ve bilimin öncülüğünde çağdaş uygarlık seviyesine yükseltmeyi amaçladığı belirtilecektir.


Atatürkçü düşüncede yer alan temel fikirleri kapsayan bazı konular: Tam Bağımsızlık, Türk kadınının toplum içindeki yeri, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi konusunda açıklanacak, Türk kadınının haklarını pek çok Avrupa ülkesinden önce almış olduğu vurgulanacaktır.

Atatürk milliyetçiliğinin Türk toplumuna sağladığı faydalar konusunda kurtuluş savaşının kazanılmasındaki etkisi, Türk inkılâbının başarıya ulaşmasındaki rolü, milli kültürün gelişmesindeki katkısı, çağdaş uygarlık yolundaki ilerleme ve gelişmeyi katkısı belirtilecektir.

Halkçılık ilkesinin Türk toplumuna sağladığı yararlar açıklanacak.

Devletçilik ilkesi, Atatürkçü düşüncede devlet ve fert ilişkileri, devlet ve ferdin başlıca görevleri vecizeleriyle açıklanacaktır.
Laiklik ilkesinin dayandığı esaslar, laikliğin devlet hayatına ve sosyal hayata ilişkin yönleri dini istismar ve taassup konusunda Atatürk’ün düşünce ve görüşleri, vecizeleri geliştirilerek verilecektir.
Atatürk ilkeleri konusunda ilkelerin nitelikleri açıklanarak yabancı ideolojilerle bağlantısı olmadığı açıklanacaktır. İlkelerin Türk kültürünün tarihsel derinliklerinden ve Türk toplumunun ihtiyaçlarından kaynaklandığı açıklanacaktır.
Cumhuriyetçilik ilkesi, cumhuriyetin tanımı ve dayandığı esaslar Atatürk’ün vecizeleriyle zenginleştirilerek verilecektir. Cumhuriyetin nitelikleri konusunda, insan haklarına saygılı olması Atatürk milliyetçiliğine bağlı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, milli ve üniter devlet niteliklerinin değiştirilemeyeceği vurgulanacaktır. Cumhuriyete yönelik iç ve dış tehditler işlenirken Atatürk’ün gençliğe hitabesinden faydalanılarak Türk gençliğinin görevleri açıklanacaktır. Cumhuriyeti korumanın milli bir görev olduğu vurgulanacak Atatürk’ün Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatılması ideali ve isteği açıklanacaktır.
Milliyetçilik ilkesi: Atatürk milliyetçiliğinin dayandığı temel esaslar konusunda milli birlik ve beraberliğin anlamı, bunun sosyal gücün gelişmesine katkısı, siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik gücün gelişmesine katkıları belirtilecektir. Milli birlik ve beraberliği güçlendiren unsurlar milli eğitim, milli kültür, dil tarih, kültür birliği, misali milli ve Türklük şuurunun manevi değerler olduğu açıklanacaktır.
Türkiye’ye yönelik iç ve dış tehdit, Türkiye’nin jeopolitik önemi, güçlü bir Türkiye’nin arzulanmayışı iç tehdit unsurlarının hedefleridir. Türkiye’ye yönelik iç ve dış tehdit konusu işlenirken Atatürk’ün vecizelerinden faydalanılacaktır.

Bunların dışında 2104–2433–2457–2538 2504 Sayılı Tebliğler dergilerinde yer alan Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı bir gençlik yetiştirilmeye çalışılması kararı alındı. Bu amaçla Atatürkçülük İlke ve İnkılâpları konularının yıllık planlara aktarılması ve uygulanması kararı verildi.

Tarih grubu dersleri zümresinin Atatürkçülük ile ilgili aşağıdaki konular belirlenmiştir:
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasında, Cumhuriyetçilik ilkesi açıklanarak demokrasi ile ilişkisi üzerinde durulacaktır.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde Atatürk’ün siyasi hayatı ve ileri görüşlülüğü anlatılacaktır.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Atatürk’ün eğitim felsefesi ve Türk milli eğitimine verdiği önem anlatılacaktır.

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün önemi ve Mehmet Akif ERSOY’un hayatı anlatılacak.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Türk Şehitlerini Anma Günü’nde Atatürk’ün askeri kişiliği açıklanacaktır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında, TBMM’nin açılışı, milli egemenliğin demokrasi ile ilişkisi açıklanacaktır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı haftasında Atatürk’ün Türk bağımsızlığına verdiği önem, Samsun’a çıkışı ve milli bilinci uyandırışı işlenecektir.
MADDE 5:

TARİH DERSİ (9. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ

-Tarih9 dersi öğretim programı haftada 2 saat esas alınarak hazırlanmıştır. Tarih dersi (9. sınıf)öğretim programı 6 üniteden oluşmaktadır.

1. Ünite: Tarih Bilimi

2. Ünite: Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar

3. Ünite: İlk Türk Devletleri

4. Ünite: İslam Tarihi ve Uygarlığı ( 13. Yüzyıla Kadar)

5. Ünite: Türk-İslam Devletleri ( 10-13. Yüzyıllar)

6. Ünite: Türkiye Tarihi ( 11-13. Yüzyıl)
TARİH DERSİ (9. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ, KAZANIM SAYILARI, SÜRELERİ VE ORANLARI


ÜNİTE

KAZANIM SAYISI

SÜRE/DERS SAATİ

ORANI (%)

I. ÜNİTE: Tarih Bilimi

9

14

20

II. ÜNİTE: Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar

6

10

14

III. ÜNİTE: İlk Türk Devletleri

8

12

18

IV. ÜNİTE: İslam Tarihi ve Uygarlığı (13. Yüzyıla Kadar)

7

10

16

V. ÜNİTE: Türk-İslam Devletleri (10-13. Yüzyıllar)

8

12

18

VI. ÜNİTE: Türkiye Tarihi (11-13. Yüzyıl)

6

14

14

Toplam

44

72

100


Ortaöğretim 9. Sınıf Tarih Dersi Öğretim Programı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 11.10.2007 tarih ve 172 Karar Sayısı ile kabul edilmiştir.
TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ

Tarih10 dersi öğretim programı haftada 2 ders saati esas alınarak hazırlanmıştır. Tarih dersi (10. sınıf) öğretim programı 5 üniteden oluşmaktadır.

1. Ünite: BEYLİKTEN DEVLETE (1300–1453)

2. Ünite: DÜNYA GÜCÜ: OSMANLI DEVLETİ (1453–1600)

3. Ünite: ARAYIŞ YILLARI (XVII. YÜZYIL)

4. Ünite: DİPLOMASİ VE DEĞİŞİM (XVIII. YÜZYIL)

5. Ünite: EN UZUN YÜZYIL (1800–1922)
TARİH DERSİ (10. SINIF) ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ, KAZANIM SAYILARI, SÜRELERİ VE ORANLARI


ÜNİTE

KAZANIM SAYISI

SÜRE/DERS SAATİ

ORANI (%)

I. ÜNİTE: Beylikten Devlete (1300–1453)

9

12

17

II. ÜNİTE: Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453–1600)

16

18

25

III. ÜNİTE: Arayış Yılları (XVII. Yüzyıl)

11

11

15

IV. ÜNİTE: Diplomasi ve Değişim (XVIII. Yüzyıl)

11

11

15

V. ÜNİTE: En Uzun Yüzyıl (1800–1922)

17

20

28

Toplam

64

72

100


Ortaöğretim 10. Sınıf Tarih Dersi Öğretim Programı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 03.06.2008 tarih ve 138 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

11.SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ

- Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi (11. sınıf) öğretim programı 7 üniteden oluşmaktadır.
1.Ünite: 1881’DEN 1919’A MUSTAFA KEMAL

2.Ünite: MİLLÎ MÜCADELE’NİN HAZIRLIK DÖNEMİ

3.Ünite: KURTULUŞ SAVAŞI’NDA CEPHELER

4.Ünite: TÜRK İNKILABI

5.Ünite: ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ

6.Ünite: ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI

7.Ünite: ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ÜNİTELERİ, KAZANIM SAYILARI, SÜRELERİ VE ORANLARI


ÜNİTE

KAZANIM SAYISI

SÜRE/DERS SAATİ

ORANI (%)

I. ÜNİTE: 1881’DEN 1919’A MUSTAFA KEMAL

4

6

7

II. ÜNİTE: MİLLÎ MÜCADELE’NİN HAZIRLIK DÖNEMİ

7

8

11

III. ÜNİTE: KURTULUŞ SAVAŞI’NDA CEPHELER

5

8

8

IV. ÜNİTE: TÜRK İNKILABI

12

16

19

V. ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ

28

22

45

IV. ÜNİTE: ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI

4

6

7

VII. ÜNİTE: ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ

2

2

3

Toplam

62

72

100

Yüklə 61,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə