Antalya iNCİl kiLİsesi



Yüklə 38,28 Kb.
tarix07.12.2017
ölçüsü38,28 Kb.
#14372

10. Ders / İsa Uğruna Dayanıyorum!

Bir Mesih imanlısı elem çekerse, Birisi: “İlahî yargıya uğradın işte Sen Hıristiyan olmasaydın bu başına gelmezdi” diyebilir. Ya da “Tanrı babansa, ‘baban’ niçin seni korumadı?” diyebilir.


İmanlılar da bazen bu düşüncelerin her ikisini de yineleyerek, “Bir hata mı yaptım? Cezalandırılıyor muyum?” veya “Seven Tanrı her şeye egemense ve benim Gökteki Babamsa, neden bu başıma geldi?” diye merak ederler. Tanrı bizi elemlerden esirgemezse bu bizi sevmediği anlamına mı gelir?
Bu dersi çalıştıktan sonra Mesih İmanlılarının neden dünyada elem çektiklerini ve bu elemlere nasıl dayanabileceğinizi anlayacaksınız.
Tanrı'nın Çocuğu Elem Çeker mi?
M.S. 64 yılında Neron koca Roma İmparatorluğunu yönetmekteydi. Kendi annesini öldürten, karısını sürgün edip yakın bir arkadaşının eşiyle evlenen, İmparatorluğun zengin hazinesini iflâs ettiren Neron idi bu. Neron, feci bir yangın çıkartarak Roma'nın birçok semtini harap edince halkın kızgın şüphelerini üzerinden atmak için, bu olayın suçunu Mesih İmanlıları üzerine yıkmaya kalkıştı. Böylece Mesih İmanlılarına karşı Roma devleti korkunç bir baskı politikası uygulamaya başladı. Romalı tarihçi Takitus bu baskıları şöyle kaydetmiştir: “(Mesih imanlısı) olduğunu itiraf edenler tutuklandı... Korkunç işkencelerle öldürüldüler; Bazıları hayvan derisine sarılarak vahşi köpeklerce parçalandı; bazıları çarmıha gerildi; üzerlerine zift dökülüp tutuşturularak bazıları Neron'un bahçesini aydınlatan birer meşale olarak kullanıldı...” Dekyus ile Diyokletyan dönemlerinde bu baskı alabildiğine arttı. Bu tiksindirici tabloya bakmamız kâfidir. Mesih imanlılarının elem çektikleri tarihsel bir gerçektir!
1] Elem çekmek konusunda, Tanrı'nın çocukları olarak, Tanrı'nın Oğlu, Rab İsa Mesih'i örnek almalıyız. Yu 15:20[1359] İsa, bu konuda, hem kendisiyle, hem de izleyicileriyle ilgili olarak ne söyledi?

_________________________________________________________________


2] Ama bir imanlının elem çekmesi her zaman Tanrı'nın iradesine ters düşmez mi?

1. Pet 3:17 ve 4:19[1560-61]Ayetlerini inceleyerek bu soruyu cevaplandırınız.____________

_______________________________________________________________
Evet, Tanrı Bazen Elem Çekmemize İzin Verir... Ama Neden? Ve Bu Sıkıntılara Nasıl Dayanabiliriz?
Büyük ihtimalle, İncil'deki 1. Petrus mektubu, Neron'un korkunç zulümlerini yaşayan imanlılara hitaben yazılmıştı. Bu derste, Petrus'un bu mektubunun elem çeken imanlılara yönelik öğütleri üzerinde duracağız. Ama bunu yapmadan önce, Kutsal Kitap'ın elem konusuyla ilgili bazı temel öğretilerini gözden geçireceğiz.
“düşüş”'>Acıların Nedenleri
Kutsal Kitap'a göre dünyada yaşanan elemlerin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri de “düşüş” denen olaydır. Tüm insanların ortak kaderi hastalık, sıkıntı ve facia dolu bir dünyada, kısaca, ölmeye yüz tutan bir dünyada yaşamaktır. Bu durum “düşüş” dediğimiz olaya bağlıdır.
Düşüş” Ne Demektir?
—“Düşüş” terimi Kutsal Kitap'ta geçmiyor, ama bu terimin kastettiği durum Kutsal Kitap'ın temel öğretilerinden biridir. Yar. 1:26[2] Ayetine göre, yaratılış sırasında Tanrı insanı dünya ve doğa üzerinde özel bir hakimiyet ile görevlendirdi. Her şeye hâkim olan Tanrı dünya ve doğayı yönetme yetkisini, önemli ölçüde, insana devretti. İnsan itaatsizlik yapıp günah işlediğinde, İsa'nın tekrar gelişine dek sürecek şu sonuçlar doğmuştur.
—Tüm insanlığın aleyhine çalışan Şeytan ile İsa’nın halkı arasında özel bir düşmanlık kurumlaşmıştır Yar. 3:15

—Âdem, insanlığın temsilcisi olarak günah işlediğinde, insanlık Âdem'de günahkâr oldu. Bu olayla insan, irsî bir hastalık gibi nesilden nesle geçen ölümlü ve günahkâr bir yapıya sahip olmuştur. Günahın sebep olduğu türlü fiziksel psikolojik ve ruhsal zararlar yürürlüğe girdi Yar. 3:9-24[4] Rom. 5:12-14[1429] Rom. 1:28-32[1424]


—Tanrı’nın kusursuz ve barındırıcı olarak yarattığı doğaya bozukluk girdi. Hâkimiyetini kötü kullanan Âdem'e, Tanrı “toprak senin yüzünden lânetlendi” dedi Yar. 3:17[4] Artık her türlü vahşilik, facia, çürüme ve çetinliğe tabi olan yaratılış, eskisi gibi verimli ve barındırıcı olmayacaktı. Bu durumla ilgili olarak İncil, yaratılışın “yozlaşmaya köle olmaktan” tan söz ederek “yaratılış amaçsızlığa teslim edildi” diyor Rom. 8:20-21[1432] İnsan ve yaratılış bir anda önceki bereketli durumlarından düştükleri için, bu olaya düşüş” denilmektedir.
Unutulmamalıdır ki, bu yargıyı Şeytan değil, Tanrı gerçekleştirdi. Bu durumda Tanrı'nın gaddarca davranmadığı kesindir. Kutsal ve âdil bir hakim olarak böyle bir yargıyla Tanrı sadece günahın feci sonuçlarını ortaya koymak zorundaydı. “Düşüş” dediğimiz olayla günahın felaketli boyutları açığa çıktı. Yine de, Mesih imanlısı bu duruma karşı ümitsiz değildir. Tanrı, hem bizim düşkün bedenlerimizi, hem de tüm yaradılışı yeniden yaratacak. 2. Pet 3:13 “Ama biz Tanrı'nın vaadi uyarınca doğruluğun barınacağı yeni gökleri ve yeni yeryüzünü bekliyoruz” diyor!
Kutsal Kitap'a göre, yukarıda açıklanan “düşüş” olayından başka, imanlının başına gelen sıkıntı ve problemlere kaynak olan üç ana neden daha vardır. Aşağıdaki ayetleri inceleyerek bu üç nedeni bulup boşluklara yazınız.
1] İbraniler 12:5-10[1547] _____________________________________________________________________
2] 1. Petrus 5:8-9[1562] _______________________________________________________________________
3] Özd. 19:3 “İnsanın ahmaklığı yaşamını yıkar Yine de içinden RAB’be öfkelenir” ____________________

_________________________________________________________________________________________


Tanrı, düşüş, Şeytan ve kendi hatalarımız yüzünden başımıza gelen sıkıntı ve zorlukları engelleyebilecek güçtedir. Merhametinden de Tanrı bunu sık sık yapar. Ama her zaman değil. Şimdi dersimizin esas konusuna gelelim: imanlının baskı çekmesidir.
Baskıların Asıl Hedefi: Mesih
1] Elç. 9:1-5[1386] ayetlerini okuyunuz. Sonraları İsa'nın elçisi olup Pavlus adıyla tanınan “Saul” bu bölümün ilk iki ayetine göre kimlere zulmediyordu?_________________________________________________________
Elç. 9:4-5 Saul ile konuşan İsa'ya göre, Saul kime zulmediyordu?_____________________________________
2] Kol 1:24[1503] Okuyunuz. Bu ayette Pavlus, Rabbin yolunda çektiği sıkıntılar hakkında “Mesih’in çektiği sıkıntılardan eksik kalanlarını kendi bedenimde tamamlıyorum” diyor. Sizce Pavlus'un bu şaşırtıcı sözlerini aşağıdaki cevaplardan hangisi doğru açıklamaktadır?
a] Mesih'in çarmıhtaki acılarını eksik gördüğünden dolayı Pavlus da imanlıların kurtulması için acı çekmeye razı olmuştur.
b] Pavlus imanlıların yaşadığı tüm saldırılarının aslında Mesih'e yönelik olduğunun farkındaydı ve bu yüzden kendi bedeninde Mesih'in sıkıntılarını tamamladığını söylemiştir.
c] Pavlus, kurtulabilmek için Mesih kadar acı çekmesi gerektiğine inanarak bu görevi tamamlamaya çalışmaktaydı.
3] Eyüp çok ve acı sıkıntıları çeken doğru bir kişi olarak meşhurdur. Eyüp kitabının birinci bölümünü okuyarak perde arkasına bakıp bu sıkıntıların neden meydana geldiğini görmemiz de mümkündür. Bu bölümü okuduktan sonra aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
a] Eyüp 1:6'da[634] geçen “ilahi varlıklar” tabiri, burada Tanrı'nın çeşitli meleklerini kastetmektedir. Gördüğümüz kadarıyla, Tanrı yarattığı meleklerini teftiş ediyordu. Şeytan da bu melekler arasında Tanrı'nın önüne çıkmıştı. Eyüp 1:8'de, Tanrı neden Şeytan'ın dikkatini Eyüb'e çekmek istemişti? _____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________


b] Eyüp 1:9-11 ayetlerinde Şeytan, Eyüb’ün Tanrı'ya bağlılığında aslında samimi olmadığını ima ederek Eyüb’ü ne ile suçluyor?_____________________________________________________________

________________________________________________________________________________


c] Şeytan'ın bu iddialarının hangi açıdan Tanrı'ya karşı bir kötüleme oluşturduğu söylenebilir?

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________
Eyüp 1:22'ye Göre, başına gelen tüm yıkıcı sıkıntılara rağmen Eyüp, tepki olarak,

ne günah işledi ne de Tanrı'yı suçladı. Eyüp Tanrı'ya olan bağlılığında samimiydi.
İsa'nın “başlangıçtan beri katil” dediği Şeytan Yuhanna 8:44[1347] tüm insanlara zarar vermeye çaba sarf ediyor. Fakat Şeytan'ın asıl davası Tanrı'nın Kendisidir. Şeytan, imanlıya saldırdığı zaman, Tanrı'nın egemenliğini, Tanrı'nın adı ve yüceliğini yok etmek ümidiyle Tanrı halkını araç eder. Rabbimizin uğruna katlandığımız bu saldırıların boyutları nelerdir? Şeytan imanlılara hangi şartlar altında saldırabiliyor ve Tanrı bu saldırılara izin vermekle neleri amaçlıyor? Bunları Kutsal Kitap'tan öğrenebiliriz!
Denemelerin Mekanizması
1. Efesliler 6:12[1494] Göre, asıl savaşımız kime karşı?______________________________________________
2. Efesliler 2:1-3[1489] ayetlerine bakılırsa, insanlar imanlılara neden baskı yaparlar?______________________

_________________________________________________________________________________________


3. Eyüp 1:12; 2:6[634] ve Luka 22:31-32[1323] Ayetlerini okuyunuz. Bu ayetlere göre, Şeytan bize saldırmakta tamamen özgür mü? Şeytan nasıl şartlar altında bizi deneyebilir?_____________________________________

_________________________________________________________________________________________


4] Denenmemize izin vermekle Tanrı ne amaçlıyor? Yakup 1:2-4[1551] 1.Petrus 5:10[1562] Ayetlerini okuyarak bu soruyu cevaplandırınız._______________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________


İncil’deki Deneme Olayı
Kutsal Kitap'a göre, Şeytan ve Tanrı imanlının denenmesine çok farklı açılardan bakarlar. Üstelik İncil'in yazıldığı Grekçede ikisi de “sınamak, denemek” anlamına gelen ama birbirinden farklı sınama kavramlarını belirten iki ayrı fiil vardır İncil'in yaptığı bu ayrımı biz de anlarsak iyi olacaktır. Bu iki fiilden birincisi, birinin foyasını meydana çıkarmak amacıyla sınamak demektir. İncil'de bu kelime sık sık “ayartmak” sözüyle çevrilir. Bu eylem özellikle Şeytan'a aittir. Nitekim onun unvanlarından biri, “Ayartıcı” olmaktadır Matta 4:3[1194] Günaha düşürerek Şeytan imanlının imanını sahte göstermek ister. Ama şuna dikkat etmeliyiz ki, Tanrı kimseyi asla ayartmaz Yakup1:13[1551] Sınama anlamına gelen öteki fiile gelince, bu kelime bir şeyin hakiki olduğunu ortaya koymak için yapılan bir denemeyi kastetmektedir. Örnek olarak bir altın ustasının altını ateşten geçirişini düşününüz. Bu ustanın amacı altını yok etmek mi? Kesinlikle hayır! Bu işlemle altın ustası hem altının hakiki olduğunu kanıtlar, hem de onu ufak tefek katışıklıklardan arıtmış olur 1. Pet. 1:6-7[1557] Tanrı, imanımızı olduğu gibi görebilir. Ama Şeytan ve insanlar öyle değiller. Tanrı denenmemize izin verdiği zaman imanımızın içtenliği hem kendimize ve etrafımızdaki insanlara, hem de Şeytan, cinlere ve meleklere bile sergilenmektedir. Denemelerden geçtiğimiz zaman, Tanrı'nın bizden yana olduğunu biran için bile unutmayalım!




Denemelere Nasıl Dayanacağız?
Baskı çektiğimiz zaman dayanıp Mesih'ten uzaklaşmamak için, hem düşüncelerimiz hem de davranışlarımız önemli bir rol oynar. Elem çeken imanlıya uygun düşünce ve davranışların ne olacağını öğrenmek için aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
A] Tehlike Anında Paniğe Kapılmayınız! İsa Mesih Rabbimdir adlı dersimizde öğrendiğimiz gibi, düşünce hayatımızı denetlemek önemli bir görevimizdir. Aşağıdaki ayetlere göre baskıya uğradığımız zaman nasıl bir tutuma sahip olmalıyız?
1] 1. Petrus 4:12-13[1561] ve 5:8-9[1562] Ayetlerine göre imanlı olarak elem çekmek nasıl bir olay ve bu baskı olayını nasıl karşılamalıyız?___________________________________________________________________
2] İbraniler mektubu zulmedilen Mesih imanlılarına hitaben yazılmıştır. Bu mektubun Mesih inancının derin öğretilerini (örneğin, İsa'nın üstünlüğü ve sonsuz başrahiplik görevi) ortaya koyup Mesih'i Tanrı'ya giden tek geçerli kurtuluş yolu olarak göstermesi dikkat çekicidir. Sizce, baskıya uğrayan imanlılar için Kutsal Kitap'ın öğretilerini anlamak niçin bu denli önemli olmaktadır? _____________________________________________

_________________________________________________________________________________________


3] Çektiğimiz sıkıntılardan Tanrı'nın olumlu sonuçları çıkaracağını anlarsak, Rabde olan cesaretimizi yitirmeyiz. Aşağıdaki ayetleri inceleyerek Tanrı'nın elemlerimizden çıkarabileceği bazı olumlu sonuçları yazınız.
a] 1. Petrus 5:10'a[1562] göre bizim hayatımızda hangi olumlu sonuç olacak?

_______________________________________________________________________


b] 2. Korintliler 1:3-4'e[1466] göre başka elem çeken imanlıların hayatları için hangi olumlu sonuç söz konusu olacaktır? ____________________________________________________________

____________________________________________________________________________________


c] 1. Petrus 3:14-16'e[1560] göre, baskı altındayken ümidimizi yitirmezsek, bizi seyreden imansızlarda hangi olumlu sonuç meydana gelebilir?_______________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________


B] Tehlike Anında Alınacak Önlemler! Aşağıdaki ayetlere göre, baskıya uğradığımız zaman nasıl davranmalıyız?
1] İmanlı olarak, kutsal ve sevgi dolu bir hayata çağrıldık. İmansızlar bize zulmettiklerinde Tanrı, geçici olarak bu standartları gevşetir mi? Tanrı, “Böyle sıkıntılardan geçerken elbette çocuğum günaha daha düşkün olacak” diye taviz verir mi? 1. Petrus 3:8-12[1560] ve 4:1-11[1561] Ayetlerini inceleyerek elem çeken imanlının nasıl yaşaması beklendiğini yazınız.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


2] 1. Pet 2:11-18[1558-59] Ayetlerdeki buyruk oluşturan kelimeleri bularak yazınız. Buyruklara bakılacak olursa baskı çeken imanlı diğer insan ve kurumlara karşı nasıl davranmalıdır?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Elem çektiğimiz zaman, yaşadığımız olayların sonucunun ne olacağını bilemeyiz. Ama temel bir ilke olarak iyilik yapmaktan usanmayıp sonucu, her zaman doğru olanı yapan Rabbimize bırakabiliriz. Nitekim 1. Petrus 4:19'da “Bunun için, Tanrı'nın isteğine uyarınca acı elem çekenler, iyilik ederek canlarını güvenilir Yaradan'a emanet etsinler” diye yazılmıştır.

Uygulama
Biz gerçekten Tanrı'nın çocuklarıyız. Bu yüzden Babamızın düşmanı Şeytan bizim de düşmanımız oldu. Tanrı'nın egemenliğine karşı savaş acan Şeytan oyun oynamıyor; var gücüyle saldırıyor. Tanrı Babamızdır ve bir baba kendi çocuklarını kollayıp korur. Ama savaş zamanında kralın oğlunun başlıca düşüncesi babasının kendisini nasıl zarardan koruyacağı değil, kendisinin babasının egemenliği uğruna nasıl savaşacağıdır. Biz de Tanrı'nın çocuklarıyız ve bu gerçek itibarıyla kendimizi ruhsal savaş içinde buluruz! Bu savaşta ancak Rabbe güvenerek galip geliriz. Tanrı Pavlus'a “Lütfum sana yeter. Çünkü gücüm, güçsüzlükte tamamlanır” demiştir. Bu sözlere Pavlus'un tepkisi neydi? Pavlus diyor ki,
2. Kor 12:9-10 “İşte, Mesih'in gücü içimde bulunsun diye güçsüzlüklerimle sevinerek daha çok övüneceğim. Bu nedenle Mesih uğruna güçsüzlükleri, hakaretleri, zorlukları, zulümleri ve darlıkları sevinçle karşılıyorum. Çünkü ne zaman güçsüzsem, o zaman güçlüyüm.”
Gökteki Babamız uğruna bu savaşı sürdürürken Pavlus'un bu düşüncesi bizde de kökleşsin diye bir hafta boyunca 1. Petrus mektubunu günde bir kez okuyalım.
Ezberlemek İçin: 1. Petrus 4:19 Bunun için, Tanrı'nın isteğine uygun olarak acı çekenler, iyilik yaparak canlarını güvenilir Yaradan'a emanet etsinler.


Yüklə 38,28 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə