Arıların yaklaşık olarak 20. 000 farklı türü vardır. Arıların yaklaşık olarak 20. 000 farklı türü vardır



Yüklə 2,83 Mb.
tarix09.10.2018
ölçüsü2,83 Mb.
#73053



Arıların yaklaşık olarak 20.000 farklı türü vardır.

  • Arıların yaklaşık olarak 20.000 farklı türü vardır.

  • Sadece Avrupa'da arılar ticari mahsullerin ve 4000 sebze türünün %84'ünün polenlerini taşır. Dünya genelinde insanların yiyeceklerinin %90'ını sağlayan 100 mahsulün 71'inin polenlerini arılar taşır.

  • Bir kiloluk bir balın yapılabilmesi için, arıların dört milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamaları gerekmektedir.

  • Bir işçi arı yaşadığı süre zarfında bir çay kaşığının 12 de biri kadar bal yapabilmektedir.









Polen taşıyıcıları olan arılar her yerdeki ekosistemin yaşam kaynağıdır.

  • Polen taşıyıcıları olan arılar her yerdeki ekosistemin yaşam kaynağıdır.

  • Bitkilerin üremesine yardımcı olurlar.

  • Biyolojik çeşitliliği artırırlar,

  • Türlerin yeni bölgelere dağılımını kolaylaştırırlar,

  • Bitki popülasyonlarındaki genetik çeşitliliği sürdürürler,



Meyve verimini artırırlar ve böylece besin zincirinin her seviyesinde bitki örtüsünü ve faunayı desteklerler.

  • Meyve verimini artırırlar ve böylece besin zincirinin her seviyesinde bitki örtüsünü ve faunayı desteklerler.

  • Arılar özellikle, insanları destekleme söz konusu olduğunda tüm polen taşıyıcıların en önemlileri arasında yer alır.





"Arı popülasyonu veya genel sağlıklarının küresel ölçekte azalmasına tek bir faktör neden olamaz. Bu azalma şüphesiz bilinen ve bilinmeyen yalnız başına veya kombinasyon halinde birçok faktörün ürünüdür.’’

  • "Arı popülasyonu veya genel sağlıklarının küresel ölçekte azalmasına tek bir faktör neden olamaz. Bu azalma şüphesiz bilinen ve bilinmeyen yalnız başına veya kombinasyon halinde birçok faktörün ürünüdür.’’



Nedenleri!!!

  • Nedenleri!!!

  • 1 – Bilinçsizce  arıcı tarafından yapılan, arı ilaçlamaları.  

  • 2– Her türlü sebze ve meyve çiçeklerini, böceklerden korumak için yapılan  tarım ilaçlamaları.

  • 3 – Dünyada  gelişen sanayilerin zehirleri, ev baca dumanları ile oluşan sera gazları neticesinde ısınan hava,

  • 4–  Kışlatılan arı yiyeceğinin az olması,  

  • 5 –  Varroa ile yeterince mücadele etmemek,(parazit. 1960 da Japonya’da çıkmış.)

  • 6 – Arıların genetiği ile oynamak,



7 – Günlük, anlık ve mevsimsel değişen, hava şartları

  • 7 – Günlük, anlık ve mevsimsel değişen, hava şartları

  • 10 – Bölgesel veya dünya genelinde oluşan çeşitli istila şekilleri (ani iklim değişikliği, çekirge istilası, yanardağ lavı)  

  • 11 – Patojenler Tüm canlılarda oluşan hastalıklara neden olan (grip gibi) mikroplar.  

  • 12 – Arıların sindirim sisteminde oluşan hastalık (2016 yılı itibari ile nosema türü 2. bir mikrop ve hastalığın oluştuğu söyleniyor) 

  • 13 – Özellikle arazide ve kovan içinde yiyecek olmadığı zamanlarda her an olabilecek arı ölümünün nedeni olan; Yağmacılık 



  • Dünya üzerindeki birçok bitkinin döllenmesi arılar tarafından sağlanmaktadır. Döllenme olmazsa bu bitkilerin çiçekleri meyveye, sebzeye veya yediğimiz diğer bitkilere dönüşemez.







Arılar ‘biyo-çeşitliliğin kraliçeleri’ olarak adlandırılıyor. Ancak arı kovanları hızla azalıyor, çünkü hatalı endüstriyel tarım sistemleri nedeniyle aşırı miktarda kimyasal ve geniş alanlarda monokültür tarım uygulanıyor.

  • Arılar ‘biyo-çeşitliliğin kraliçeleri’ olarak adlandırılıyor. Ancak arı kovanları hızla azalıyor, çünkü hatalı endüstriyel tarım sistemleri nedeniyle aşırı miktarda kimyasal ve geniş alanlarda monokültür tarım uygulanıyor.

  • Arıları ve tarımı kurtarmak için başlattığımız kampanyada bir adım daha atarak, kullanılmakta olan tarım modellerinin başarısızlığını ve arılar üzerindeki etkisini açıklamaya devam ediyoruz. Konuyla ilgili Greenpeace bilimsel bir rapor yayınladı, başlığı: ‘Arıların yükü-Bal arası polenlerinde ve oğul yeminde biriken böcek ilacı kalıntılarının etkileri ve analizi.’



Yapılan bu araştırman sonucuna göre, tarlalardan kovana işçi arılar tarafından getirilen polenin ortalama üçte ikisi yaklaşık 17 değişik toksik maddeyle kirlenmiş, zehirlenmiş oluyor. Araştırma sürecinde toplam 53 farklı kimyasal bileşenle karşılaşıldı. Bu rakam, yüklü miktarda böcek ilacını temsil ediyor. Yapılan bu araştırma bugüne kadar Avrupa’da gerçekleştirilen en geniş kapsamlı proje oldu ve 12 Avrupa ülkesinden tek bir sezonda 100’ün üzerinde örnek toplandı.

  • Yapılan bu araştırman sonucuna göre, tarlalardan kovana işçi arılar tarafından getirilen polenin ortalama üçte ikisi yaklaşık 17 değişik toksik maddeyle kirlenmiş, zehirlenmiş oluyor. Araştırma sürecinde toplam 53 farklı kimyasal bileşenle karşılaşıldı. Bu rakam, yüklü miktarda böcek ilacını temsil ediyor. Yapılan bu araştırma bugüne kadar Avrupa’da gerçekleştirilen en geniş kapsamlı proje oldu ve 12 Avrupa ülkesinden tek bir sezonda 100’ün üzerinde örnek toplandı.



Örneklerde belirlenen yüksek miktardaki toksik kimyasallar, arılan kovanları için yiyecek arayışı sırasında karmaşık yapılı böcek, mantar ve örümcek ilacına maruz kalmış olabileceğine işaret ediyor. Bu zehirli polenler tüm arı topluluğuna direkt tehdit oluşturuyor. Zira tüm arı kolonisi, enerji ve protein için bu polenlerle besleniyor. Arıların ve arı larvalarının bu kadar çeşitli toksik böcek ilacına maruz kalması çok belirleyici bir etki bırakıyor. Yapılan son araştırmalara göre bu kadar karışık kimyasal bileşeninin bir arada bulunması kokteyl etkisi denen ve arılar için tek bir kimyasalın vereceğinden çok daha zehirli sonuçlar verecek bir reaksiyona neden oluyor.

  • Örneklerde belirlenen yüksek miktardaki toksik kimyasallar, arılan kovanları için yiyecek arayışı sırasında karmaşık yapılı böcek, mantar ve örümcek ilacına maruz kalmış olabileceğine işaret ediyor. Bu zehirli polenler tüm arı topluluğuna direkt tehdit oluşturuyor. Zira tüm arı kolonisi, enerji ve protein için bu polenlerle besleniyor. Arıların ve arı larvalarının bu kadar çeşitli toksik böcek ilacına maruz kalması çok belirleyici bir etki bırakıyor. Yapılan son araştırmalara göre bu kadar karışık kimyasal bileşeninin bir arada bulunması kokteyl etkisi denen ve arılar için tek bir kimyasalın vereceğinden çok daha zehirli sonuçlar verecek bir reaksiyona neden oluyor.



Buna ek olarak yapılan pek çok araştırmaya göre, böcek ilaçları böceklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor ve onları Varroa mayt paraziti gibi sayısız parazite karşı savunmasız bırakıyor. Bu durum arıların karşı karşıya kaldığı tehlikenin katlanmasına neden oluyor ve azalan arı sayısının durdurulması gerekiyor. Her ne kadar arılar ve diğer polen dağıtıcılar beslenme zincirimizde nispeten küçük bağlantılar gibi görünüyor olsa da, aslında gıda güvenliğimiz açısından büyük ve çok önemli rolleri bulunuyor. Yiyeceklerimizin üçte biri ve bu gezegende çiçek veren bitkilerin hemen hepsinin polenlenme için arılara ve onlara benzer küçük polenlenme sağlayan böceklere ihtiyacı var. Küresel polenlenmenin yaklaşık maliyeti yıllık 265 milyar Euro olarak tahmin ediliyor.

  • Buna ek olarak yapılan pek çok araştırmaya göre, böcek ilaçları böceklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor ve onları Varroa mayt paraziti gibi sayısız parazite karşı savunmasız bırakıyor. Bu durum arıların karşı karşıya kaldığı tehlikenin katlanmasına neden oluyor ve azalan arı sayısının durdurulması gerekiyor. Her ne kadar arılar ve diğer polen dağıtıcılar beslenme zincirimizde nispeten küçük bağlantılar gibi görünüyor olsa da, aslında gıda güvenliğimiz açısından büyük ve çok önemli rolleri bulunuyor. Yiyeceklerimizin üçte biri ve bu gezegende çiçek veren bitkilerin hemen hepsinin polenlenme için arılara ve onlara benzer küçük polenlenme sağlayan böceklere ihtiyacı var. Küresel polenlenmenin yaklaşık maliyeti yıllık 265 milyar Euro olarak tahmin ediliyor.



Arılarımızı ve tarımı korumak için acil değişim olması gerekiyor! Greenpeace, politikacılarından arıların ölmesine neden olan en zehirli dört böcek ilacının kısmi yasaklarının artırılmasını ve tamamen yasaklanmasını talep ediyor. Arılara zarar veren böcek ilaçlarının yasaklanması büyük bir aciliyet gerektiriyor. Bir an önce istikrarlı bir arı aksiyon planı oluşturmalı, arılarla diğer polenlenme yapan toplulukların sağlığını izlemeli ve zararlı kimyasallara maruz kalmalarını engellemeliyiz. Yıkıcı tarım endüstrisine verilen bütçe desteği geri alınmalı. Ekolojik çiftçilik modeli hem daha başarılı hem de özellikle arılar ve genel olarak gezegenin bütünü adına faydalı.

  • Arılarımızı ve tarımı korumak için acil değişim olması gerekiyor! Greenpeace, politikacılarından arıların ölmesine neden olan en zehirli dört böcek ilacının kısmi yasaklarının artırılmasını ve tamamen yasaklanmasını talep ediyor. Arılara zarar veren böcek ilaçlarının yasaklanması büyük bir aciliyet gerektiriyor. Bir an önce istikrarlı bir arı aksiyon planı oluşturmalı, arılarla diğer polenlenme yapan toplulukların sağlığını izlemeli ve zararlı kimyasallara maruz kalmalarını engellemeliyiz. Yıkıcı tarım endüstrisine verilen bütçe desteği geri alınmalı. Ekolojik çiftçilik modeli hem daha başarılı hem de özellikle arılar ve genel olarak gezegenin bütünü adına faydalı.



  • Japon bilim insanları, gerçek balarılarını taklit eden minik robotlar üzerinde çalışıyor.



Japonya’daki Gelişmiş Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Ulusal Enstitüsü’nden Eijiro Miyako ve ekibinin bilim dergisi Chem’de yayınlanan son araştırmasına göre, balarılarıyla aynı boyutlarda üretilen mini-drone arı prototipi, polen taşıma ve bitki dölleme işlemlerine yardımcı olabilir.

  • Japonya’daki Gelişmiş Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Ulusal Enstitüsü’nden Eijiro Miyako ve ekibinin bilim dergisi Chem’de yayınlanan son araştırmasına göre, balarılarıyla aynı boyutlarda üretilen mini-drone arı prototipi, polen taşıma ve bitki dölleme işlemlerine yardımcı olabilir.



Eijiro Miyako ve arkadaşlarının geliştirdiği bu yapay polen taşıyıcı, 4 santimetre genişliğinde ve 15 gram ağırlığında. Görüntüsü çok benzemese de balarıları örnek alınarak hazırlanan 4 pervaneli robotun alt yüzeyine özel yapışkan bir jel ile kaplı at kılları yerleştirildi. Robot bir çiçeğin üzerine geldiğinde polenler robotun tüylerindeki jele yapışıyor. Bir sonraki çiçeğin üzerine geldiğinde ise polenler dökülüyor ve dölleme işlemi sağlanıyor.

  • Eijiro Miyako ve arkadaşlarının geliştirdiği bu yapay polen taşıyıcı, 4 santimetre genişliğinde ve 15 gram ağırlığında. Görüntüsü çok benzemese de balarıları örnek alınarak hazırlanan 4 pervaneli robotun alt yüzeyine özel yapışkan bir jel ile kaplı at kılları yerleştirildi. Robot bir çiçeğin üzerine geldiğinde polenler robotun tüylerindeki jele yapışıyor. Bir sonraki çiçeğin üzerine geldiğinde ise polenler dökülüyor ve dölleme işlemi sağlanıyor.

  • Robot arı deneyleri sırasında Japon zambakları kullanıldı ve çiçeklerin döllenmesi işlemi başarılı oldu.













Karınca; çalışkanlık timsali haline gelmiş bir hayvancıktır. Yaşayışları bal arılarının yaşayışına benzer. Bunlarda da erkek, işçi ve kraliçeler vardır. Bütün dünyada karıncaların 1.200 kadar cinsi vardır.

  • Karınca; çalışkanlık timsali haline gelmiş bir hayvancıktır. Yaşayışları bal arılarının yaşayışına benzer. Bunlarda da erkek, işçi ve kraliçeler vardır. Bütün dünyada karıncaların 1.200 kadar cinsi vardır.



Zararlı bir hayvan olmasına rağmen, bitkilere dadanan karıncaların, doğaya ve insana kötülükten çok iyiliği dokunur. Çünkü, çiçek tozu karıncaların vücuduna yapışır. Tıpkı arılarda olduğu gibi karınca da vücuduna bulaşan bu çiçek tozunu çiçekten çiçeğe taşıyarak bitkilerin üremesine yardım eder.

  • Zararlı bir hayvan olmasına rağmen, bitkilere dadanan karıncaların, doğaya ve insana kötülükten çok iyiliği dokunur. Çünkü, çiçek tozu karıncaların vücuduna yapışır. Tıpkı arılarda olduğu gibi karınca da vücuduna bulaşan bu çiçek tozunu çiçekten çiçeğe taşıyarak bitkilerin üremesine yardım eder.



Karıncalar, korunmak için yuvalarının çevresine «karınca asiti» denilen bir sıvıyı saçarlar. Bu asit, bahçeden eve girecek olan fare gibi birçok zararlı hayvanları kaçırır.

  • Karıncalar, korunmak için yuvalarının çevresine «karınca asiti» denilen bir sıvıyı saçarlar. Bu asit, bahçeden eve girecek olan fare gibi birçok zararlı hayvanları kaçırır.



Toprağın hava almasına ve humus yönünden,zenginleşmesine katkı sunarlar.

  • Toprağın hava almasına ve humus yönünden,zenginleşmesine katkı sunarlar.

  • Ormanda ki ağaçlara zarar veren böcekler ile beslenirler ve doğanın dengesinin bozulmasını önlerler.

  • Karıncalar tohumları yuvalarına taşıyarak, onların filizlenmesine ve çoğalmasına katkı sağlarlar.







Karıncaların toprak içine açtıkları deliklerden, yağmur suları süzülerek,yer altı sularının oluşmasına etken olur..

  • Karıncaların toprak içine açtıkları deliklerden, yağmur suları süzülerek,yer altı sularının oluşmasına etken olur..

  • Et yeğen karınca cinsleri,ölmüş hayvanları yiyerek, salgın hastalık oluşmasını önlerler.



Kırmızı karıncalar" zararlı böceklerle mücadele için yollarda!

  • Kırmızı karıncalar" zararlı böceklerle mücadele için yollarda!

  • Eskişehir'deki ormanlarda yüksek rakımlarda yaşayan "kırmızı karıncalar", zararlı böceklerle mücadele için daha düşük rakımlara naklediliyor. "Ormanın sigortası" olarak nitelendirilen bu karıncalar için yeni oluşturulan yuvalar, ayı ve domuzların zarar vermemesi için tel çitle çevriliyor. Çatacık Orman İşletme Müdürü Kayıran: "Amacımız, kırmızı orman karıncalarının yayılış alanını artırmak"











Yüklə 2,83 Mb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə