Att välja bort gmo – min rätt som konsumentYüklə 24 Kb.
tarix20.09.2018
ölçüsü24 Kb.
#69760

Juni 2006
Att välja bort – min rätt som konsument
Vi är många som vill välja mat efter värderingar – producerad med omtanke om människor, djur och natur. Vi vill kunna välja bort mat som producerats under dåliga arbetsförhållanden, som transporterats runt jorden i onödan, som medverkar till skövling av regnskogen eller där djuren far illa.

Vi vill också ha möjlighet att säga nej till kött från djur som är uppfödda på GMO- Idag vägrar dock industri och handel att införa en märkning av sådant kött eller på annat sätt förse oss som konsumenter med information som möjliggöra ett aktivt matval.
Många konsumenter upplever hinder för att kunna göra medvetna val av livsmedel – i butik men även på krogen. Det är bakgrunden till uppropet ”Gör det enklare att välja mat” som startade 2004 och som nu mer än 30 organisationer ställt sig bakom.
Hälsodebatten har medfört att vi idag kan köpa mat som innehåller mindre fett, socker och salt. Men det kan bli bättre. Att redovisa mängden transfetter och förenklad näringsdeklaration gör det lättare för oss som konsumenter att välja bort ohälsosamma livsmedel. Hälsoargumentet är dessutom bara en del av varför vi måste jobba mer aktivt för konsumentens rätt att välja.

TV-programmet Kalla Fakta uppmärksammade att fisk från svenska västkusten transporteras till Kina för att fileas. Anledningen är att arbetskostnaderna där är låga. Resultatet blir en ”åksjuk” fisk som efter tusentals mil landade i de svenska butikerna. Nu vill många veta var fisken är fångad om den rest jorden runt och under vilka förhållanden den producerats..


Ursprungsmärkning på kött är ett krav vi har som konsumenter. Men idag gäller det bara nötkött. Gris som blir till bacon i Polen har ingen ursprungsbeteckning. På baconpaketet står det ”tillverkat” och det finns ingen information om var grisen fötts och växt upp, om den haft ett bra grisliv med gott om utrymme och halm eller om mamman tillbringat större delen av sitt liv i bur.
Efter stark kritik från miljö – och sociala organisationer tog palmoljeindustrin och WWF initiativ till nya riktlinjer för hur palmolja kan framställas på ett något mindre skadligt sätt för miljön. Det är positivt, men hur får vi veta vilka företag som ställer krav på sina leverantörer av palmolja att leva upp till riktlinjerna?
Ytterligare en fråga som debatteras mycket på sista tiden är odlingen av gentekniskt modifierade grödor (GMO). Vi anser att det inte handlar om ”gener i maten”. Det handlar om den osäkerhet som finns om de långsiktiga effekterna för hälsa och miljö av att odla grödor som soja och raps som med hjälp av genteknik gjorts motståndskraftiga mot t ex bekämpningsmedel. Det spelar ingen roll om grödorna odlas för att konsumeras av djur eller direkt av människan, konsekvenserna för ekosystemet bli det samma. Det handlar också om vem som ska ha makten över maten. Stora kemiföretag tar fram utsäde som är motståndskraftigt mot deras eget bekämpningsmedel och får ett stort inflytande över råvaruproduktionen i världen.
När det gäller konsumentens möjlighet att välja bort är det dock skillnad på de olika GMO-produkterna. Tomatpuré gjord på gentekniskt förändrade tomater, kan jag välja bort som konsument, eftersom det finns märkningskrav på livsmedel. Men samma märkningskrav omfattar inte kött, mjölk, kyckling eller ägg som kommer från djur som ätit GMO-foder. Och här handlar det om stora mängder som förbrukas av grisar, kor och kycklingar.
Nu utmanar vi livsmedelsindustrin, handeln och restaurangerna: Ge oss bättre möjligheter att ta ställning, att låta vår konsumentmakt få genomslag. Vi hoppas att de nappar på den inbjudan för vi behöver mer fakta om produkterna vi förväntas köpa och konsumera, så att vi kan välja och välja bort. Det är inget orimligt krav. Det är en rättighet.
Svante Axelson

Svenska Naturskyddsföreningen


Jan Bertoft


Sveriges Konsumentråd
Sören Persson

Svenskt Sigill
Yüklə 24 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə