Balkan fanatikYüklə 231,88 Kb.
tarix07.11.2018
ölçüsü231,88 Kb.
#78191


B A L K A N F A N A T I K

gruppa 03.jpg
A Zenekar:
A 2002-ben alakult producer duó tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy mûfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket.

A produkció célja zenei kulturák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak.

A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki.
Koncert szereplések:
A BF 2003 nyara óta nagy sikerrel szerepel klubokban és fesztiválokon. A zenekar játszott Bécsben, Erdélyben, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában. A Sziget fesztiválon évek óta több ezer rajongó tombol a srácok zenéjére. A BF játszott többek között az amerikai hip-hop legenda, a Public Enemy, a legendás angol Jethro Tull, a world music világsztár, Transglobal Underground és az elektro-punk Prodigy elõzenekaraként.
Klipek/Slágerek/Filmzenék/TV Szereplések:
Fennállása óta a Balkan Fanatik zenéje a “MIX” a “Nyócker”, valamint a 2014-es “Fekete leves” c. filmekben szerepelt. 2004-ben a zenekar első rádió slágere a “Csináld, csináld, jól csináld!” a Fábry showban debütált élőben. A 2006 év szenzációja az Arash-al közösen előadott “Tike, Tike Kardi” c. sláger, amely a rádiók kedvence lett. Ez a dal a Magyar Televízió által sugárzott Fonogram díjátadó gálán került bemutatásra a perzsa-svéd Arash-sal együtt. A 2006-ban rögzített nagysikerű “Hungarikum” c. koncert televíziós felvételét a Duna TV és a magyar zenei TV, az MTV Hungary rendszeresen műsorára tűzi. 2008-ban az M1 “Örömtánc Ünnep” tánc és dalverseny sztárvendége volt a zenekar. Novák Péter élő adásban a műfaj sztárjainak nevezte a zenekart, Sebestyén Márta pedig méltatta őket. ”Nagyon kevesen vannak, akik igazán méltó módon tudják feldolgozni a magyar népzenét, a Balkan Fanatik ezt a legkitűnőbben műveli.”

2009-ben a Los Angelesi rapper sztár Prophet közreműködésével megszületett az American Perestroika c. harmadik albumuk, melynek beharangozó slágere a ”Ha te tudnád... “ c. népdal feldolgozás. A dal napjainkban is a hazai rádiók kedvence. A dal egyik remixe a 2013-as Buddha Bar XV. kiadványára is felkerült.

2010 őszén új rádis sláger született a "Repülj madár" című népdal feldolgozásból, mely a közismert magyar média személyiség Geszti Péter közreműködésével napjainkig sikersztoriként lebeg az éterben.

2011 őszétől Ölelj magadhoz c. albumukról több sláger is fut a hazai mediában. „Csá!”, „Csiripeltem bébi”, Ha én szabad lennék”.

2014 tavaszán Feljött a Nap címmel az eddigi legsikeresebb albumuk látott napvilágot. A címadó dal az országos média kedvence. A legnagyobb hazai kereskedelmi radión (ClassFM) a legnépszerűbb magyar előadóként listavezetö volt a dal 1 hétig.
Díjak:


  • Népművészet Ifjú Mestere

  • Fonogram Díj. A Balkan Fanatik debütáló albuma a 2004-es év legjobb World Music lemeze lett.

  • Bezerédj díj a magyar népzenei kultúra ápolásáért. (Kulturális Minisztérium)


Egyéb szenzációk:
2009 februárjától a németországi 3SAT televízió havi négy alkalommal sugározta az “123Istambul (VW-vel a Balkánon át)” című utifilm sorozatot, melynek zenéjét többek közt a Balkan Fanatik repertoárjából válogatta a produceri team.

2009 év elején a görögországi Sony-BMG hanglemezkiadó egy válogatás lemezt jelentetett meg “Global Hip-Hop” címmel, melyen a Balkan Fanatik “Itt jön a betyár!” című dalát is szerepeltette.

2009 október végén a romániai Bukarestben karitative vendégszerepelt a zenekar az Ovidiu Rom gyermeksegély alapítvány "Foundrasing Party"-ján, melynek védnöke Leslie Hawke./ Ethan Hawke hollywoodi sztár édesanyja/.

2009 a Budapest Business Region image film aláfestő zenéjeként (Madarász István rendező kérésére ) a “Ha te tudnád” c. sláger új terepen deütált nagy sikerrel.

2010 tavaszán a BF közreműködött a Transglobal Underground által elnyert kulturális EU -s pályázat (U.N.I.T.E – Urban Native Integrated Traditions of Europe) kivitelezésében.

2010 június 23-án a Művészetek Palotájában különleges akusztikus felállásban léptek fel - sok vendégművésszel -a "Hey June" fesztivál keretein belül.

2010 szeptemberében a Japán VOGUE és GQ magazinok DVD mellékletén jelent meg az American Perestroika c. albumukról két daluk az "R" című rövidfilmben, melynek főszereplője Rinko Kikuchi. (rendező:Michel Comte, producer:Edward Oleschak )

2011-ben Az EU-elnökség idején a “Magyarország imázsfilm” (Hungary-World of Potentials) filmzenei változatát készítik el a Repülj madár című népdal feldolgozásból a Külügy Minisztérium felkérésére.

2011-ben Zágrábban szerepel nagy sikerrel a csapat a Ritam Evrope, EU csatlakozást népszerűsítő fesztiválon.

2011-ben a Petőfi Rádió nagysikerű MR Szimfonik Live előadásának egyik fellépője a SZIGET fesztiválon.

2014-ben a zenekar meghívást kapott a MNB Klub Értékteremtők és Értékhangolók című klubestjére .

2014-szeptember 6-án az Mr2 Petőfi Rádió Szimfonik Live 4. eseményén vett részt a zenekar két énekese Yorgos és Lili. Lepe az esemény zenei rendezője volt. Az Mr2 október 1-én tűzi műsorára a koncertet.

2014 októberében jelenik meg a formáció legújabb világzenei albuma “On The Road/ Úton” címmel, mely a magyar népzene és a török-arab zenei világ kapcsolatát kutatja Bartók nyomán, populáris módon. Az album bemutatása a Művészetek Palotájában lesz október 25-én, melyre elővételben minden jegy elkelt.

2014 november elején Pekingbe hivatalos a csapat a Külügy Minisztérium által delegálva.

Kontakt:


Lajer László

+36 20 9420 421

www.balkanfanatik.com

lajer.laszlo@gmail.comwww.facebook.com/balkanfanatik
Yüklə 231,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə