Basketbolda Hızlı Hücum



Yüklə 37,5 Kb.
tarix26.11.2017
ölçüsü37,5 Kb.
#12863

Basketbolda Hızlı Hücum

Basketbolda en az set hücumu kadar önemli olan bir hücum çeşidi de hızlı hücumlar yani fast breaklerdir.Hızlı hücumlar sırasında rakibinizi eksik yakaladığınız için devamlı avantajlısınızdır.Hızlı hücum sayesinde kolay sayı bulabilir,rakibinizin moralini bozabilir ve rakibinizi hataya zorlayabilirsiniz.Bunlar hızlı hücumun mükemmel olan avantajlarındandır.

Hızlı hücumun belli başlı temmelleri vardır.Bunlar;savunma ribauntunu alıp topu doğru bir şekilde çizgiye yakın koşan oyunculara aktarmak,doğru ve isabetli pas verme,doğru saha dizilişi ve doğru bitiriş.Bunlardan biri eksik olursa hızlı hücum başarısız olabilir.

Hızlı hücumun nasıl yapıldığına gelirsek..Öncelikle savunma ribauntu mutlaka alınmalı.Savunma ribauntu alındıktan sonra öndeki kısa oyuncular kenarlara doğru açılmalı,koşmaya başlamalı ve elini kaldırarak top istemelidir.Ribauntu alan oyuncuda bu koşan oyunculardan hangisi boşta ise bunlara tam isabet bir pas atmalıdır.Pas koşan oyuncunun ne çok önüne ne de çok arkasına düşmelidir.Tam topu kontrol edebileceği bir yere atılmalıdır.Pas atıldıktan sonra ilerideki koşan oyunculardan topu alan içeriye doğru mümkün olduğunca az dribling ederek boşsa kendi değilse diğer kenardan koşan arkadaşına topu indirmelidir.İşte bu kadar.

kolay birşey değildir.Oyuncuların mutlaka ve mutlaka antrenmanlarda 1e1 2e1 3e1 3e2 gibi varyasyonlarla çalışmalar yapması ve doğru bir şekilde hücum yapmayı öğrenmasi gerekir.


http://img2.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

3x3 Oyun Kuralları

3x3 Resmi Oyun Kuralları

Ocak 2015

            Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir.

            Madde 1. Saha ve Top

            Müsabaka 3x3 basketbol sahası ve bir pota ile oynanacaktır. Nizami 3x3 basketbol sahası 15m (genişlik) x 11m (boy) dir. Oyun alanı, tek pota altında, serbest atış çizgisi (5.80m), iki sayılık çizgisi (6.75m) ve bir “şarjsız yarım daire” çizgisine sahip, nizami bir basketbol oyun sahası ölçülerinde olmalıdır. Geleneksel/klasik basketbol yarı sahası da kullanılabilir.

            Bütün kategorilerde, resmi 3x3 topu kullanılacaktır.

Not: 3x3 basketbol, altyapı düzeyinde her yerde oynanabilir; saha çizgileri - eğer kullanılacaksa - mevcut saha ölçüsü olarak kabul edilir.

            Madde 2. Takımlar

            Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

            Madde 3. Müsabaka Hakemleri

            Müsabaka hakemleri 1 veya 2 hakemden ve saat/sayı görevlisinden oluşur.

            Madde 4. Oyunun Başlaması

            4.1. Her iki takım müsabaka öncesinde birlikte ısınır.

            4.2. Hangi takımın topla ilk oynama hakkı olacağına yazı tura ile karar verilir. Yazı turayı kazanan takım, topla oynama hakkını oyunun başlangıcında mı yoksa muhtemel bir uzatmada mı kullanacağını seçer.

            4.3. Müsabaka sahada en az 3 oyuncu ile başlamak zorundadır.

Not: madde 4.3 ve 6.4 FIBA’nın 3x3 Resmi Yarışmalarında* uygulanır (altyapı etkinliklerinde zorunlu değildir)

*FIBA Resmi Yarışmaları; Olimpik turnuvalar, 3x3 Dünya Şampiyonası (U18 dahil), Kıta/Bölge Şampiyonaları (U18 dahil), 3x3 Dünya turu ve 3x3 All Stars

            Madde 5. Puanlama

            5.1. Yayın içinden atılan her şut için 1 puan verilecektir.

            5.2. Yayın dışından atılan her şut için 2 puan verilecektir.

            5.3. Her bir başarılı serbest atış için 1 puan verilecektir.

            Madde 6. Oyun süresi / Müsabakanın kazananı

            6.1. Nizami oyun süresi şu şekilde olmalıdır: 10 dakikalık bir periyottan oluşan oyun süresi. Süre top ölü olduğunda ve serbest atışlarda durdurulmalıdır. Süre topun el değiştirmesi tamamlandığında yeniden başlatılmalıdır (hücum takımın ellerine geçer geçmez).

            6.2.  Ancak nizami oyun süresi bitmeden önce bir takım 21 veya daha fazla bir sayı yaparsa müsabakayı kazanır. Bu kural normal oyun süresinde geçerlidir, uzatma süresinde uygulanmaz.

            6.3.  Oyunun bitiminde eğer skor eşitse, bir uzatma periyodu oynanacaktır. Uzatma periyodu başlamadan önce bir dakikalık oyun arası verilir. Uzatmada 2 sayı atan ilk takım müsabakayı kazanır.

            6.4.  Bir takım eğer müsabakanın başlayacağı belirtilen saatte sahada 3 kişi oynamaya hazır bulunmaz ise müsabakayı hükmen kaybeder. Hükmen yenilgi durumunda müsabaka sayısı w-0 veya 0-w (“w” kazanan) olarak yazılır.

            6.5. Bir takım oyun süresi bitmeden sahayı terk eder veya tüm oyuncuları sakatlık veya diskalifiye nedeni ile oyun dışı kaldığında müsabakayı kendiliğinden yenilgi ile kaybeder. Kendiliğinden yenilgi durumunda, yenen takım müsabaka skoru veya hükmen yenilgi seçeneklerinden birini seçer, her iki durumda da kendiliğinden yenilen takımın sayısı 0 olarak belirlenir.

            6.6. Bir takım kendiliğinden yenilgi ile ya da herhangi bir hükmen yenilgi ile kaybettiğinde yarışmadan da diskalifiye edilecektir.    

Not: Oyunun süresini tutmak için bir oyun saati yoksa ve/veya organizatörlerin kararı gereği oyunun belirli bir sayı ile bitmesi durumunda; FIBA sayı limiti ile oyun süresinin uyumlu olarak ayarlanmasını önermektedir (10 dakika / 10 sayı, 15 dakika / 15 sayı, 21 dakika / 21 sayı).

            Madde 7. Fauller / Serbest atışlar

            7.1. Bir takım 6. takım faulünü aldıktan sonra cezalı duruma düşer.

            7.2. Yayın içindeki şut halindeki oyunculara yapılan fauller için 1 serbest atış hakkı verilirken, yayın dışında yapılan atış halindeki fauller için 2 atış hakkı verilir.

            7.3. Atış hali sırasında yapılan bir faul ve takiben başarılı bir sayı varsa ilave bir serbest atış hakkı verilir.

            7.4. 7,8 ve 9. takım faulleri için her zaman 2 atış hakkı verilir. 10. ve sonraki fauller için 2 serbest atış ve topu oyuna sokma hakkı verilir. Bu şart aynı zamanda atış halindeki faullerde de uygulanır ve madde 7.2 ile 7.3’ü geçersiz kılar.     

            7.5. Bütün teknik fauller için her zaman 1 serbest atış ve topu oyuna sokma hakkı verilecektir; sportmenlik dışı fauller içinse 2 serbest atış ve topu oyuna sokma hakkı verilecektir. Teknik ve sportmenlik dışı faullerden sonra oyun yayın arkasından, oyun sahasının tepesinden devam edecektir.

Not: Hücum faulü sonrasında serbest atışlar verilmeyecektir.

            Madde 8. Topla oynama

            8.1. Başarılmış bir sayı veya son serbest atış sonrasında (devamında topu oyuna sokma hakkı durumu hariç)

            - Sayı yiyen takımdan bir oyuncu, yayın gerisinde bir yerden (oyun sahası çizgilerinin gerisi hariç) potanın altından saha içinde topu sürerek veya paslaşarak oyuna geri dönecektir.

            - Savunma takımı

            8.2. Başarısız bir sayı veya son serbest atış sonrasında (devamında topu oyuna sokma hakkı durumu hariç)

            - Topu eğer hücum takımı rebound sonrası alırsa yayın dışına çıkmadan sayı yapma denemesine devam edebilir.

            - Topu eğer savunma takımı alırsa top yayın arkasına diripling veya pas ile dönmelidir.

            8.3. Eğer savunma takımı topu çalar veya blok yaparsa top yayın arkasına diripling veya pas ile dönmelidir.

            8.4. Herhangi bir ölü top sonrası topu oyuna sokma hakkı verilen takım kontrol topu ile oyuna sahanın tepesinden yayın arkasından başlamalıdır. Örneğin savunma ve hücum oyuncuları arasında topun alınıp verilmesi.

            8.5. Bir oyuncunun yayın arkasında olması için her iki ayağının da çizginin arkasına geçmesi gerekir.

            8.6. Hava atışı durumunda top savunma takımına verilecektir.

            Madde 9. Oyalanmak

            9.1. Oyalanmak veya aktif olarak oynamamak (örneğin, sayı atmaya çalışmamak) bir ihlaldir.

            9.2 Eğer sahada bir şut saati bulunuyorsa, bir takım 12 saniye içinde şut denemelidir. Şut saati hücum oyuncularının ellerine geçtiği anda çalıştırılmalıdır.

Not: Eğer sahada bir şut saati yoksa ve takım yeterince potaya hamle yapmıyorsa hakem 5 saniye sayarak takıma uyarı verebilir.

            Madde 10. Oyuncu değiştirme  

            Bir kontrol topu veya serbest atış öncesinde top öldüğü zaman herhangi bir takım oyuncu değişikliği yapabilir. Yedek oyuncu takım arkadaşı sahadan dışarıya adım attığında ve fiziksel bir temas ile kendine dokunduğunda oyuna girebilir. Yedekler sadece potanın ters tarafında saha bitiş çizgisinin arkasındaki yerde durabilir, değişiklik için hakemlere veya masa görevlilerine bir işaret vermek zorunda değillerdir.

            Madde 11. Molalar

            11.1. Her bir takıma 1 mola hakkı verilmiştir. Herhangi bir oyuncu topun ölü olduğu durumda mola isteyebilir.

            11.2. TV yayını olan müsabakalarda organizatörler oyun saati 6:59 veya 3:59 gösterdikten sonra ilk ölü top anında 2 adet televizyon molası uygulaması yapabilirler.

            11.3. Tüm molalar 30 saniye uzunluğunda olacaktır.

Not: mola ve oyuncu değişiklikleri sadece top ölü olduğu zaman istenilebilir, madde 8.1.’e uygun olan topun canlı olduğu durumlarda istenemez.

            Madde 12. İtiraz prosedürü

            Bir takım bir hakem kararı tarafından veya herhangi bir olay nedeni ile müsabaka sırasında olumsuz bir şekilde kendi aleyhlerine bir durum oluştuğuna inanıyorlar ise, itiraz prosedürü şu şekilde ilerlemelidir.



  1. İtiraz eden takımın bir oyuncusu müsabakanın bitiminde hakemler maç kağıdını onaylamadan (imzalamadan) önce imzalamalıdır.

  2. 30 dakika içerisinde durumu açıklayan bir yazıyı 200 $ teminat ücreti ile birlikte Spor Direktörüne (Müsabaka Yöneticisi) sunmalıdır. Eğer itiraz kabul edilirse teminat ücreti geri iade edilir.

  3. Eğer varsa video görüntüleri oyunun sonundaki son şutun süre içinde mi yoksa dışında mı olduğunu belirlemek veya sayının 1 mi yoksa 2 sayı mı olduğunu tespit etmek için kullanılabilir.

            Madde 13. Takımların derecelenmesi

            Gurup ya da genel müsabaka sıralamasının her ikisinde de aşağıdaki sınıflama kuralları uygulanır.



  1. En çok kazanan (veya aynı sayıda müsabaka sayısı olmayan farklı guruplar arası kıyaslama durumlarında oranı yüksek olan)

  2. Kafa kafaya karşılaşma (sadece galibiyet ve mağlubiyet hesaplanır ve gurup içi hesaplamada uygulanır).

  3. Averajda en çok sayı atan (hükmen yenilgi durumundaki galibiyet sayısını hesaba katmadan)

Eğer takımlar bu üç işlemden sonra hala berabere ise en çok seri başı olan takım kazanmış sayılır.

            Madde 14. Seri başı kuralı

            Takımlar, takım puanlarına göre karşılıklı olarak seri başı yapılırlar (takımların 3 oyuncusunun önceki yarışma sıralama puanlarının toplamı). Takım sıralama puanlarının aynı olması durumunda seri başları yarışma öncesinde rastgele belirlenecektir.

Not: Ulusal takım yarışmalarında seri başı belirleme, federasyonun 3x3 sıralamasına göre yapılacaktır.

           

            Madde 15. Diskalifiye     

            Bir oyuncu 2 sportmenlik dışı faul aldığında (teknik faullerde uygulanmaz) hakem tarafından oyundan ihraç edilecektir, oyuncu organizatörler tarafından turnuvadan da ihraç edilebilir. Bundan ayrı olarak, şiddet, sözel veya fiziksel saldırı, şüpheli oyun sonucu, FIBA’nın anti doping kuralının ihlali (FIBA iç yönetmeliği 4 nolu kitap) veya FIBA Etik Kod ihlali (FIBA iç yönetmeliği 1 nolu kitap, konu 2) yapan oyuncu(lar) etkinlikten ihraç edilecektir. Organizatörler yukarıda bahsedilen davranışlar nedeni ile takımın diğer üyelerinin katılımından dolayı (herhangi bir şey yapmasalar bile) tüm takımı ihraç edebilirler. FIBA, etkinlik mevzuatı çerçevesinde disiplin yaptırımlarını uygulamaya koyma hakkına sahiptir. 3x3planet.com hüküm ve şartları ile FIBA iç tüzükleri 15. Madde altındaki bu ihraç durumundan bağımsızdır. 

HAZIRLAYAN



VAROL TÜRKOĞLU
Yüklə 37,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə