Baştan sona tüRK’Ün marşI



Yüklə 6,21 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü6,21 Kb.
#7042

BAŞTAN SONA TÜRK’ÜN MARŞI

‘’yediyordu Elif kağnısını,

Kara geceden geceden…’’

Dizeleriyle başlıyordu fazıl’ın şiiri. Askere cephane yetiştirmek için erkenden yola koyulan; vatanı, toprağı, Mehmet’i için kendini kağnıyla koşan Elif’i anlatıyordu. Kan püsküren yerler, ölü püsküren gökler arasında Türk’ün yok olmayan umudu, bitmeyen inancı vardı.

Barbarlar Türk halkına zulmediyor, Türk’ü toprağından alıkoymaya çalışıyorlardı. Hiç hesaba katmamışlardı Türk’ün ‘’korkma’’ diye başlayan İstiklal Marşı’nı, askere yürek veren Mustafa Kemal’leri, Akif’leri… Silahsız halk çoktandır zarara uğratılıyordu. Düşman ruhsuzdu, düşman acımasız. Önüne çıkanı yakıp kavuruyor, ölüye dahi işkence ediyordu.

Yine de vazgeçmedi namusundan bu vatan evladı. Fetvalar verdi sütçü imam, taşla ve sopayla düşmanın üstüne koştu nene hatun, kağnısına kendini koştu Elif, vermedi ‘’vermem’’ dedi silahını Mehmet.

Her gün yüzlerce kayıp, etraf kan gölü. On dördünde, on beşinde gençler… Kolları, bacakları ayrılmış bedeninden, siperlerde kanla sulanmış paramparça bedenler… Her şeyden evvel moral lazım askere, güç lazım.

Erkan-ı Harbiye’den meclise gelen bir yazı üzerine bütün halkı bir telaş almış gidiyordu. Mebuslar dâhil milli göç ve azmi destekleyecek bir şiir yazmaya çalışıyorlardı. Büyük millet meclisi yarışmayı duyurduğundan beri yüzlerce şair şiir göndermişti. Siz söyleyin şimdi: Düşer miydi bu millet, bırakır mıydı namus bildiği toprakları düşmana, iner miydi sancak o göklerden?

Canı sıkıldı Maarif Nazırı’nın. Büyük şairlerin çoğu yarışmaya katılmıştı. Yalnız Mehmet Akif katılmamıştı yarışmaya. Marş değil, destan yazmıştı sanki. Okuyanın gözleri doluyor,acıdan yüreği yeniden sızlıyordu; ama yarışmanın sonundaki para ödülünü vazgeçmişti katılmaktan ‘’yazmam’’ dedi. Ah o koca şair, haklıydı elbet. Ama geri dönüşü yoktu bu işin. Yarışma çoktan duyurulmuş, ilgi de çok büyük olmuştu. Mutlaka bir şeyler yapıp Akif’i ikna etmeli… Nazır, vekillerinden biriyle mektup yolladı Akif’e. Mektubu okuyan Akif, ikna oldu yarışmaya katılmaya. Kazanırsa, para ödülünü çocuk esirgeme kurumuna bağışlayacaktı.

Yarışmanın son günüydü. Katılan onlarca şiir arasından yedi şiir finale kalmıştı. Bu yedi şiir arasından en güzel olanı İstiklal Marşı seçilmek üzere meclise sunulacaktı. Nazırın kısa süreli konuşmasının ardından Akif’in şiiri okundu. Milletvekillerinin sürekli alkışlaması üzerine Türk milletinin çektiği acıları bu denli içten anlatan ‘’İstiklal Marşı’’ 12 Mart 1921’de kabul edildi.

Bu vatan evladı bir daha bu acıları yüreğinde yaşamasın! Allah, bu vatana bir daha İstiklal marşı yazdırmasın..!

ELANUR DOĞAN



DİLNİHAT ÖZYEĞİN ANADOLU LİSESİ
Yüklə 6,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə