BiLGİlendirme iLAÇlar hakkinda



Yüklə 25,19 Kb.
tarix02.06.2018
ölçüsü25,19 Kb.
#47073

UŞAK ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA TEDAVİ ONAM FORMU

BİLGİLENDİRME


  1. İLAÇLAR HAKKINDA

Antibiyotik, analjezik, anestezik ve diğer ilaçların; kızarıklık, dokuda şişkinlik, kaşıntı gibi belirtilere, ishale, mide ile ilgili şikâyetlere (bulantı, yanma tarzı ağrılar, kanama) ve anafilaktik şok gibi (çok ender de olsa) alerjik etkilere yol açılabileceği bilinmelidir.


  1. ORAL DİAGNOZ ve RADYOLOJİ

Oral Diagnoz ve Radyoloji Kliniğinde muayene ve değerlendirmelere, tedavi için gerekli olan operatif işlemlere, yapılacak radyolojik görüntüleme ve laboratuvar testlerine, asistan ve öğretim üyeleri denetiminde stajer diş hekimleri, dental teknisyen, röntgen teknisyeni ve görevlileri muayene ve çekimlerde yer almasına onay veriyorum. Herhangi bir sistemik hastalığım mevcutsa bunu hekime bildireceğimi ve hekimin dış kaynaklı konsültasyon işlemlerini kabul ediyorum.




  1. DİŞ TEDAVİLERİ HAKKINDA


Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi sırasında kanalların aranması ya da genişletilmesi sırasında perforasyon gerçekleşebilir. Kanalların şekline ve kalınlığına bağlı olarak işlem sırasında kanal aletleri kırılabilir, yutulabilir veya aspire edilebilir. Kanal dolgu maddesinin kök ucundan taşması ya da kanal tedavisi seansları arasında ağrı şişlik oluşması gerçekleşebilir. Kanal tedavisi sırasında kullanılan irrigasyon solüsyonlarının çevre dokulara ve ağız içine teması nedeniyle ağız içinde yanma, kızarıklar meydana gelebilir. Ayrıca kanal tedavisi sırasında ya da sonrasında zayıflayan dişte kırılmalar meydana gelebilir. Meydana gelen komplikasyonun durumuna bağlı olarak, tedavi uygulanan dişin ağızda tutulabilmesi için apikal (kök ucu) rezeksiyon tedavisi yapılabilir. Eğer komplikasyon apikal rezeksiyon tedavisine uygun değilse bu durumda dişin çekimi söz konusu olabilir.
Diş Dolgusu
Dolgu, kaybolan diş dokularının çeşitli restorasyon maddeleriyle yerine konması için yapılan tedavidir. Dolgu yapılması sırasında ve sonrasında bazı komplikasyonlar oluşabilir. Dolgunun düşmesi, kırılması ve dişin kırılması ile karşılaşılabilir. Derin çürüklerde dolgu sonrası dönemde gelişen ağrı ve iltihabı reaksiyonlara yol açan problemler nedeniyle kanal tedavisi gerekebilir. Bazı restorasyon maddelerinde dolgu sonrası bir süre devam eden hassasiyet ve alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Dolgu maddelerinin uygulanması sırasında bazı kimyasal ajanlar çevre dişeti dokusunda lokal reaksiyonlar oluşturabilir. Yapılan restorasyon sonrası hastanın estetik beklentileri karşılanmayabilir. Meydana gelen komplikasyondan sonra tedavi uygulanan dişe kanal tedavisi ve/veya kuron kaplama yapılarak hastanın fonksiyonel ve estetik beklentileri karşılanır. Uygulanacak tedaviler arasında kompozit ve amalgam restorasyonlar, inley ve onley restorasyonları, kanal tedavisi, kanal içi post uygulaması, dentin pini uygulaması, vener restorasyonlar, dentin hassasiyet tedavisi ve beyazlatma tedavisi sayılabilir.


  1. PROTETİK UYGULAMALAR HAKKINDA:

Köprü Sökümü:
Ağızda var olan sabit protezlerin yenilenmesi ya da protezin altındaki doğal dişlerde oluşan sorunlar nedeniyle sabit protezlerin çıkartılması gerektiğinde, protezin porselen veya akrilik (diş renginde olan) bölümünde kırılmalar, metal alt yapıda şekil değişiklikleri gibi kalıcı hasarlar olabilir. Ayrıca çıkarılma işlemi sırasında protezin altındaki doğal dişler kırılabilir veya protezlerle birlikte çıkabilir. Bu durumda protezin yenilenmesi veya destek dişler kaybedilmişse ağızda protez planlanmasında değişiklik yapılması zorunlu olabilir. Örneğin önceki sabit protezin yerine hareketli bölümlü protez yapmak gerekebilir. Söküm sırasında oluşabilecek olumsuz durumlar sonucu protezin yenilenmesi gerekiyorsa tedavi giderlerinin tümü hasta tarafından karşılanır.
Sabit Protezler:
Kuron (tek diş) ve köprü (çoklu diş) protezlerini tanımlamak amacıyla kullanılan sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir. Ağzınıza en uygun çözüm sizin istekleriniz göz önüne alınarak hekimimiz tarafından belirlenecektir. Hastaların endişe duyduğu dişlerin küçültülmesi (diş kesimi) aşaması basit bir işlem değildir. Diş kesimi sırasında dişin diş öz dokusu açığa çıkabilir ve bu nedenle dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Ağızda hızlı dönen aletler kullanacağından dişeti, dil, dudak gibi yumuşak dokularda kesikler oluşabilir. Sabit protez yapımı için yapılan diş kesimine karşın yeterli aralık sağlanamayan durumlarda, yeterli fonksiyon ve estetiği sağlamak için protez öncesi cerrahi girişimlere, gerek olabilir. Diş kesimi sırasında duyulabilecek ağrıyı engellemek amacıyla anestezi iğne ile uyuşturma işlemi uygulanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansta 1-2 haftada işlem tamamlanır. Yapılacak protez ile konuşma ve görünümünüzde olumlu değişikler olacaktır. Nadir durumlarda sabit protezler ile konuşmanızda olumsuz bazı değişiklikler de olabilir. Çünkü diş pozisyonlarının konuşmada, dudak ve yanakların desteklenmesinde önemli bir rolü vardır. Diş eksikliklerinde yalnızca tek taraftaki dişlerin kullanılması diş ve dişetlerinde sorunlara yol açacaktır. Oysa yapılacak sabit protez ile çiğneme daha dengeli, kolay ve rahat olacaktır.
Hareketli Bölümlü Protezler:
Hareketli bölümlü protez terimi genellikle hastanın eksik dişlerinin yerine yapılan ve kendisinin takıp çıkartabildiği protez anlamında kullanılmaktadır. Bu tip protezler ağızda kalmış dişler ve dişleri çevreleyen yumuşak dokulardan da destek alınarak yapılır. Metal kancalardan (kroşe) ya da hazırlanan metal bağlantılardan yararlanabilir. Hassas bağlantı estetik avantajlara sahip olmakla birlikte, destek dişlerin sabit protezle kaplanması (kuronlanması) gibi dezavantajlara da sahiptir. Bölümlü protez yapımı sırasında daha iyi bir uyum ve tutuculuk sağlayabilmek için doğal diş üzerinde aşındırmalar yapılabilir. Bazen bir ya da birkaç destek dişin kaplanması gerekebilir. Hareketli bölümlü protezler diş eti rengindeki (akrilik) bir alt yapı üzerine yapılabildikleri gibi metal ve akrilik birlikte de hazırlanabilir. Protezin dengesi açısından çenenin her iki tarafında da tutucu elemanları olmalıdır. Bu nedenle üst çenede damakta ve alt çenede ön dişlerin arkasında iki tarafı bağlayan bir ana parçası vardır. Eksik dişler yerine ise, yine akrilik hazır takım dişler kullanılır. Aşırı diş ve kemik doku kayıpları nedeniyle bölümlü protezlerde yeterli tutuculuk sağlanamayabilir. Hareketli bölümler protezler yapımı sonrası vuruk, protezin metal iskeletinde bükülme ya da kopma, akrilik bölümlerde çatlak ya da kırılma gibi sorunlar oluşabilir. Bu sorunlar protezi yapan hekim tarafından giderilir ancak hastadan kaynaklı sorunların giderilmesi için gerekli masraf hasta tarafından karşılanır.
Tam protezler:
Dişlerinin tümünü kaybetmiş hastalara uygulanan protez türüdür. Tam protezler genellikle akrilik bir maddeden, çok nadir ve özel durumlar da metal destekli olarak yapılmaktadır. Tam protezler, psikolojik olarak doğal dişlerin tümünü kaybetmenin rahatsızlığından dolayı kullanılması en zor olan protez tipidir. Çiğneme ve tat alma sorunlarının yanı sıra kullanım sırasında ortaya çıkabilecek protezin oynaması, vurması gibi sorunlar da sizi rahatsız edebilir. Aşırı kemik doku kayıpları nedeniyle tam protezlerde yeterli tutuculuk sağlanamayabilir. Ancak bilinmelidir ki; tam protez kullanarak protezi taşıyan çene kemiklerinizi ve yumuşak dokularınızı çok daha iyi koruyacaksınız. Ayrıca hekiminizin önerilerine uyarak ve protezinizi kullanarak, diş kayıpları sonrası kemikte gerçekleşen erimenin miktarının azalması sağlanabilir. Kullandığınız tam protez ile normal dişlerinizdeki kadar kuvvetli çiğneme yapamazsınız. Özellikle ön dişleri kullanarak ısırma yaparsanız proteziniz yerinden oynatacaktır. Yine protezinizin ön dişleri ile iplik koparma, ağızda iğne, çivi gibi maddeler tutmak yapay dişleri kırabilir. Yemek yerken lokmaları küçük parçalar halinde kesmeli, arka dişlerin üzerine yerleştirmeli ve iki tarafı kullanarak çiğnemelisiniz. Başlangıçta size zor gelecek olan bu yemek yeme şekline zamanla alışabilirsiniz. Çok sert (kabuklu, kuruyemiş gibi) gıdalar protezinize yapışarak yerinden oynatabilir, sigara, çay, kahve, asitli içecekler protezinizde renk değişikliklerine neden olabilir. Tam protez kullanmanız, konuşmanızda bazı değişikliklere neden olabilir. Daha önceden protez kullansanız bile yeni protez eskisinden farklı olacağından bu gibi sorunlarla karşılaşmanız doğaldır. Konuşma değişikliklerinin düzelmesi bazı durumlarda hastanın çiğnemeye alışmasından da uzun sürebilmektedir. Ağzınıza ne kadar uyumlu olsa da protezinizi günün 24 saati kullanmamalısınız. Devamlı kulanım çene kemiklerinde hızlı bir erimeye ve protezin altındaki dokularda alerjik yanıta neden olabilir. Bu nedenle protezinizi günde en az 8 saat veya gece yatarken çıkararak nemli bir ortamda saklamalısınız. Protezinizi hiçbir zaman sıcak suya koymamalısınız. Alt tam protezin tutuculuğu her zaman üst çene protezine göre daha zayıftır. Alt çenede dilin kapladığı alan nedeniyle bunun tamamen önlenebilmesi olanaksızdır. Zamanla dudak, yanak ve dile kaslarınız alıştıkça protezinizin oynaması daha da azalacaktır. Protez yapıştırıcı toz veya kremleri ancak doktorunuz önerirse kullanmalısınız.İlk takıldığında protezin vurması, tuhaf gelmesi, ağızda kötü bir tat bırakması, tükürük akışında değişiklikler oluşturması normaldir. Bu gibi durumlardan kendiniz herhangi bir işlem uygulamadan (içerisine pamuk koymak veya kenarlarından törpülemek gibi) hemen doktorunuza başvurmalısınız. Daha önceden protez kullanmanız yeni protezinizi daha da farklı hissetmenize neden olacaktır. Bu gibi durumlarda hemen eski protezinizi kullanmaya kalkışmamalı, yeni proteze alışmak için gayret göstermelisiniz.Dişler çekildikten sonra çene kemiklerinde meydana gelen kemik kaybı nedeniyle protezinizin zamanla uyumunu kaybetmesi doğaldır. Yani proteziniz hep aynı kalsa bile ağız dokularınız zamanla değişebilir. Bu nedenle kontrollerinizi muhakkak yaptırmalı ve bir şikâyetiniz olduğunda hemen doktorunuzu aramalısınız. Tam protezlerde kullanımın sırasında çeşitli nedenlerle ağız içerisinde kullanıma bağlı birtakım sorunlar (yaralar, kanamalar vb. gibi) oluşabilir. Bu sorunlar protezi yapan hekim tarafından giderilir ancak hastadan kaynaklı sorunların giderilmesi için gerekli olacak olan masraf hasta tarafından karşılanır. Yapılan tüm protetik restorasyonların laboratuvar işlemleri için fakültemizin sözleşmeli laboratuvarına fatura karşılığı ücret ödenir. Bazı durumlarda, hastanın ağız ve diş yapısının yararı açısından protetik uygulamalarda değerli metal ya da özel dental malzemelerin kullanılması gerekebilir. Böyle durumlarda hastanın onayı alındıktan sonra kullanılan metal ya da malzeme ücreti yapım ücretinden ayrı olmak üzere hasta tarafından ödenir, yapılan ödemeler ile ilgili fatura sözleşmeli laboratuvarlardan alınır.

HASTANIN TEDAVİ İÇİN ONAMI

Tüm ağzımın detaylı muayenesi yapıldı. Ayrıca ilgili bölümlerde hekimler tarafından hastalığın ne olduğu, tedavinin neden gerektiği, içerdiği riskler, oluşabilecek problemler, alternatif yöntemler, tedavi sonrası oluşabilecek değişiklikler, başarı olasılığı ve iyileşme sürecinde yaşanabilecek durumlar açıklandı.Teşhis ve tedavi esnasında konsültasyon istenebileceği ve bunların tedavi sürecine katılabileceği,kimlik bilgilerimin gizli tutularak anamnez bilgilerimin, radyolojik görüntülerimin, fotoğraflarımın, tetkik sonuçlarımın (patoloji raporu, laboratuvar sonuçları vb) teşhis, bilimsel, eğitim veya araştırma amaçlı kullanılabileceği, verilen randevulara aksatmadan gelinmesi ve hekimin tedavi ile ilgili öneri ve uygulamalarına uyulmasının tedavi sonuçlarını doğrudan etkileyebileceği tarafıma açıklandı.



(LÜTFEN AŞAĞIDAKİ BOŞLUĞA ‘Bu Onam Formunu, Okudum ve Anladım’ YAZARAK İMZALAYINIZ)
…………………………………………........…………………………………………………..






ADI SOYADI

TARİH

İMZA

Hasta/Hastanın Yasal Temsilcisi-Yakınlık Derecesi










Yüklə 25,19 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə