Bu yüzyılı batılılar ‘bilimsel devrim’ yüzyılları olarak adlandırmaktadır. Ancak bu deyim daha çok 17. yy için geçerlidir



Yüklə 446 b.
səhifə1/18
tarix13.12.2017
ölçüsü446 b.
#15308
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18



Bu yüzyılı batılılar ‘bilimsel devrim’ yüzyılları olarak adlandırmaktadır.Ancak bu deyim daha çok 17. yy için geçerlidir.

  • Bu yüzyılı batılılar ‘bilimsel devrim’ yüzyılları olarak adlandırmaktadır.Ancak bu deyim daha çok 17. yy için geçerlidir.

  • 17. yy da devrim sayılabilecek nitelikte girişimler ve fikirler mevcuttur.18.yy ise ilk yarısı bilimsel gelişme yönünden sönük bir dönemdir.17.yy parlak ve devrimci atılımları göze çarpmaz.Bu döneme, deyim yerinde ise, on yedinci yüzyılda yutulan büyük lokmaların sindirildiği dönem olarak bakılabilir.



Ancak bilimde 17.yy göre sönük olan dönem, felsefede oldukça parlak görünmektedir. Bir yanda Francis Bacon geleneğini sürdüren İngiliz empirist filozofları (Locke, Berkeley, ve Hume ), öte yandan Descartes’in rasyonalist geleneğine bağlı Fransız filozofları (Voltaire, d’Alembert, Diderot vb. ) görülür.

  • Ancak bilimde 17.yy göre sönük olan dönem, felsefede oldukça parlak görünmektedir. Bir yanda Francis Bacon geleneğini sürdüren İngiliz empirist filozofları (Locke, Berkeley, ve Hume ), öte yandan Descartes’in rasyonalist geleneğine bağlı Fransız filozofları (Voltaire, d’Alembert, Diderot vb. ) görülür.



18.yy özellikle Fransa’da ‘Aydınlanma Çağı’ dır. Fransız aydınları akıl ve bilimin, özgür koşullar altında, dine gerek bırakmayacak yeni bir dünya görüşü için yeterli olduğu inancındadırlar. Bu düşünce için ise kaynak olarak Descartes’dan kuşkuculuğu, Bacon’dan doğaya egemen olmanın yolunun bilimden geçtiğini, Newton’dan evreni mekanik terimlerle açıklamayı bulmuşlardır.

  • 18.yy özellikle Fransa’da ‘Aydınlanma Çağı’ dır. Fransız aydınları akıl ve bilimin, özgür koşullar altında, dine gerek bırakmayacak yeni bir dünya görüşü için yeterli olduğu inancındadırlar. Bu düşünce için ise kaynak olarak Descartes’dan kuşkuculuğu, Bacon’dan doğaya egemen olmanın yolunun bilimden geçtiğini, Newton’dan evreni mekanik terimlerle açıklamayı bulmuşlardır.



Aydınlanma çağı filozoflarının bilimsel kültüre en büyük katkıları 1751-1765 arasında yayımladıkları 21 ciltlik Ansiklopedi olmuştur. Bu nedenle bu guruba ‘Ansiklopedistler’ de denmektedir. Grubun ortak özellikleri arasında ilerlemeye inançları ve Hıristiyan dinine karşı antipatileri başta gelir.

  • Aydınlanma çağı filozoflarının bilimsel kültüre en büyük katkıları 1751-1765 arasında yayımladıkları 21 ciltlik Ansiklopedi olmuştur. Bu nedenle bu guruba ‘Ansiklopedistler’ de denmektedir. Grubun ortak özellikleri arasında ilerlemeye inançları ve Hıristiyan dinine karşı antipatileri başta gelir.



17.yy da yapılan devrimlerin üzerine 18.yyda ki bilim adamları alternatif teoriler geliştirmek yerine eldeki teorilerdeki boşlukları doldurma, sonuçları genelleştirme, pürüzleri giderme yönünde çalıştılar.

  • 17.yy da yapılan devrimlerin üzerine 18.yyda ki bilim adamları alternatif teoriler geliştirmek yerine eldeki teorilerdeki boşlukları doldurma, sonuçları genelleştirme, pürüzleri giderme yönünde çalıştılar.

  • Bu dönemde günümüz matematiğinin temelleri atılmıştır. Blais Pascal, Fermat, Leibniz, Euler, Lagrange ve Descartes bu dönemde matematik ve bir çok konuda öne çıkan bilim adamlarıdır.



Descartes René soylu bir Fransız ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. (1596-1650 )

  • Descartes René soylu bir Fransız ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. (1596-1650 )

  • Fransız düşünür, Analitik geometrinin ve Francis Bacon ile birlikte çağdaş felsefenin kurucusudur.



İkici (düalist ) nitelikte ve derin karşıtlıklarla dolu olan Descartes felsefesi; metafizik, biçimsel, maddeci ve idealist öğeleri birlikte içerir.Descartes bir yandan orta çağ düşüncesinin bazı özelliklerini taşıyan, öte yandan günümüzde bile yeni yorumlara yol açan özgün düşünceler ortaya koydu.

  • İkici (düalist ) nitelikte ve derin karşıtlıklarla dolu olan Descartes felsefesi; metafizik, biçimsel, maddeci ve idealist öğeleri birlikte içerir.Descartes bir yandan orta çağ düşüncesinin bazı özelliklerini taşıyan, öte yandan günümüzde bile yeni yorumlara yol açan özgün düşünceler ortaya koydu.



Öğrenimi sırasında matematiğe büyük ilgi duyan Descartes, bu bilimin yöntemini felsefeye de uygulayarak matematikte olduğu gibi genel geçer ve zorunlu bilgilere ulaşmayı amaçladı.

  • Öğrenimi sırasında matematiğe büyük ilgi duyan Descartes, bu bilimin yöntemini felsefeye de uygulayarak matematikte olduğu gibi genel geçer ve zorunlu bilgilere ulaşmayı amaçladı.

  • İşe, o güne kadar bildiğini sandığı her şeyden kuşkulanmakla başlayan ve bunu yöntem kuşkusu diye adlandıran Descartes, kuşku götürmez tek gerçeğin ‘kuşkulanmak’ olduğunu söyledi.



Descartes, ‘düşünüyorum o halde varım’ (cogitoergosum) biçimindeki ünlü yargısıyla bunu belirtir.

  • Descartes, ‘düşünüyorum o halde varım’ (cogitoergosum) biçimindeki ünlü yargısıyla bunu belirtir.

  • Descartes cebir işlemlerini geometriye uygulamış ve analitik geometriyi kurmuştur.



Cebirdeki işaretleri basitleştirmiş ve fizyolojik ruh biliminin temellerini atmıştır.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə