Cili shkrimtarë e sheh figurën e gruas si figurë dualiste, si qenie me dy koka e dy shpirëtra, hem ëngjëll e hem djall?Yüklə 44,5 Kb.
tarix17.11.2018
ölçüsü44,5 Kb.
#80320 1. Cili shkrimtarë e sheh figurën e gruas si figurë dualiste, si qenie me dy koka e dy shpirëtra, hem ëngjëll e hem djall?

 1. Edgar Alen Poe

 2. Çarls Dikensi

 3. Fjodor Dostojevski

 4. Sharl Bodleri 1. Poemën “Kushtrimi i Skënderbeut” e ka hartuar:

 1. Haki Stërmilli

 2. Fan Noli

 3. Ernest Koliqi

 4. Foqion Postoli 1. Poezitë me elemente autobiografike të Fan Nolit janë:

 1. Shpell’ e Dragobisë,Syrgjun vdekur!, Rent or Marothanomak, Anës lumenjve

 2. Mojsiu në mal, Marshi i Krishtit, Krishti me kamҫik, Shën Pjetri mbi mangall, Marrshi kryqëzimit, Kirinari, Kryqëzimi

 3. Marshi i Barabajt, Kënga e Salep- Sulltanit, Vdekja e Sullanit

 4. Himni i flamurit, Thamsoni e kulqedra, Jepni për nënën 1. Cilët zbatojnë teknika të posaçme, si ajo e shkrimit automatik apo e kolazhit, për ta nxjerrë në sipërfaqe të pavetëdijshmen dhe subkoshiencen?

 1. Surrealistët

 2. Realistë

 3. Simbolistë

 4. Iluministët 1. Kush e sheh fatin e qenies njerëzore në menyrë fataliste duke e identifikuar njeriun me një viktimë të paracaktuar, me një buburrec apo krimb, aq fort të nëpërkëmbur e të shtypur nga ligji, autoriteti dhe barra e jetës, saqë e vetmja shpresë shpëtimi për njeriun mbetet depersonalizomi, zvogëlimi e heshtja?

 1. Franc Kafka

 2. Edgar Alen Poe

 3. Sharl Bodleri

 4. Alber Kamy 1. “Shija e bukës mrume” është romani i autorit:

 1. Ernest Koliqit

 2. Mitrush Kutelit

 3. Haki Stërmillit

 4. Esat Mekulit 1. Veprat satirike të Gjergj Fishtës janë:

 1. Gomari i Babatasit dhe Anza e Parnasit

 2. Mrizi i zanave dhe Vallja e Parrizit

 3. Jud Makabe dhe Jerina ose Mbretëresha e luleve

 4. Lahuta e Malcis dhe Hylli i dritës 1. “Lahuta e Malcis” është vepër:

 1. lirike

 2. epike

 3. satirike

 4. dramatike 1. Cila shkollë e re poetike u zhvillua nga ndikimi i dyfishtë i simbolizmit dhe surrealizmit?

 1. Impresionizmi

 2. Hermetizmi

 3. Romantizmi

 4. Realizmi 1. Kush synon nëpërmjet një minimumi vargjesh të rrokë thelbin e gjërave, duke përsosur format e perceptimit poetik të realës

 1. Poeti hermetik

 2. Poeti realist

 3. Poeti romantik

 4. Poeti parnasian 1. Cili shkrimtar e respekton traditën, duke vjelë prej saj çfarë ka më të mirë e njëkohësisht duke e pasuruar artin e vet me teknika dhe shprehësi të reja?

 1. Shkrimtari modern

 2. Shkrimtari modernist

 3. Shkrimtari surrealist

 4. Shkrimtari realist 1. Kritika hyrëse (Introdukte) ka shkruar:

 1. Gjergj Fishta

 2. Faik Konica

 3. Fan Noli

 4. Mitrush Kuteli 1. Komedia Hyjnore e cilit autore ishte?

 1. Franqesko Petrarka

 2. Eskili

 3. Aristofani

 4. Dante Aligeri 1. Cilat jane gjymtyret e dyta te fjalise?

 1. Kundrinori dhe percaktori

 2. Kallezuesi dhe rrethanori

 3. Kryefjala dhe kalezuesi

 4. Rrethanori dhe kundrinori 1. Vaji i Bylbylit eshte:

 1. Elegji

 2. Poezi epike

 3. Poezi lirke

 4. Poezi satirike 1. Sa kenge kishte Lahuta e Malcise?

 1. 30

 2. 60

 3. 20

 4. 40 1. Cilat jane 4 elementet motivuese ne shkrimet e Lasgush Poradecit?

 1. Uji,toka,qielli,dheu

 2. Toka,hena,qielli,dheu

 3. Dheu,qielli,natyra,deti

 4. Ajri,deti,natyra,dheu 1. Cila ishte revista letrare e Gjergj Fishtes?

 1. “Hylli i Drites”

 2. “Albania”

 3. “Autobiografia”

 4. “Perspektiva” 1. Cili shkrimtarë e sheh figurën e gruas si figurë dualiste, si qenie me dy koka e dy shpirëtra, hem ëngjëll e hem djall?

 1. Edgar Alen Poe

 2. Çarls Dikensi

 3. Fjodor Dostojevski

 4. Sharl Bodleri 1. Poemën “Kushtrimi i Skënderbeut” e ka hartuar:

 1. Haki Stërmilli

 2. Fan Noli

 3. Ernest Koliqi

 4. Foqion Postoli 1. Poezitë me elemente autobiografike të Fan Nolit janë:

 1. Shpell’ e Dragobisë,Syrgjun vdekur!, Rent or Marothanomak, Anës lumenjve

 2. Mojsiu në mal, Marshi i Krishtit, Krishti me kamҫik, Shën Pjetri mbi mangall, Marrshi kryqëzimit, Kirinari, Kryqëzimi

 3. Marshi i Barabajt, Kënga e Salep- Sulltanit, Vdekja e Sullanit

 4. Himni i flamurit, Thamsoni e kulqedra, Jepni për nënën 1. Cilët zbatojnë teknika të posaçme, si ajo e shkrimit automatik apo e kolazhit, për ta nxjerrë në sipërfaqe të pavetëdijshmen dhe subkoshiencen?

 1. Surrealistët

 2. Realistë

 3. Simbolistë

 4. Iluministët 1. Kush e sheh fatin e qenies njerëzore në menyrë fataliste duke e identifikuar njeriun me një viktimë të paracaktuar, me një buburrec apo krimb, aq fort të nëpërkëmbur e të shtypur nga ligji, autoriteti dhe barra e jetës, saqë e vetmja shpresë shpëtimi për njeriun mbetet depersonalizomi, zvogëlimi e heshtja?

 1. Franc Kafka

 2. Edgar Alen Poe

 3. Sharl Bodleri

 4. Alber Kamy 1. “Shija e bukës mrume” është romani i autorit:

 1. Ernest Koliqit

 2. Mitrush Kutelit

 3. Haki Stërmillit

 4. Esat Mekulit


Yüklə 44,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə