Ders ‹çeri¤i(lzr)



Yüklə 83,95 Kb.
tarix08.04.2018
ölçüsü83,95 Kb.
#36743




T.C.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

LİSANS DERS İÇERİKLERİ


ENF-101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

(2 2) 3

Temel bilgiler, DOS, WINDOWS. Kelime işleme. Veri tabanı kullanma. Prezentasyon hazırlama, Grafik uygulamaları (CAD). Bilgi ağları kullanma: Internet, E-mail, WWW, HTML programlama, JAVA.


KİM-101 Genel Kimya-I

(4 0) 4

Madde özellikleri ve ölçümü. Atom teorisi. Elementler ve bileşikler. Kimyasal reaksiyonlar. Gazlar. Termokimya. Atomun elementel yapısı. Periyodik sistem. Kimyasal bağlar. Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler. Çözeltiler ve fiziksel özellikleri.


KMÜ- 102 Kimya Mühendisliğine Giriş

(2 0) 2

Kimya mühendisliği eğitimindeki tarihsel gelişmeler. Kimya Mühendisliğinin misyonu ve öğretimindeki temel dersler. Kimya Mühendisliğinde eğitim süreci. Kütle ve enerji kavramları ve bunların mühendislikte kullanımı. Mühendislik kavramı bilinci ile çevresel problemlere duyarlılık. Kimyasal prosesler ile ilgili genel bilgi. Projeler ile ilgili yazılı ve sözel sunum.


KİM-102 Genel Kimya-II

(4 0) 4

Kimyasal bağlar, sıvılar katılar ve moleküller arası kuvvetler, çözeltiler ve fiziki özellekileri, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asitler ve bazlar, elektrokimya, çekirdek kimyası.


KİM-103 Genel Kimya Laboratuvarı-I

(0 3) 1

Genel bilgiler ve kurallar. Stokiometri. Uçucu bir sıvının molekül kütlesinin bulunması. Erime. Buharlaşma. Süblimleşme. Damıtma. Donma noktası alçalması ile molekül kütlesi tayini. Çözelti hazırlama. Çöktürme ve süzme. Difüzyon kanunu ve uygulaması.


KİM-104 Genel Kimya Laboratuvarı-II

(0 3) 1

Çözelti hazırlanması ve ayarlanması. Asit-baz ve pH, asit titrasyonları, tampon çözeltiler. Hidroliz. Elektrolitlerin incelenmesi. Kolorimetrik tayinler. Ayırma yöntemleri. Bileşik-karışımla ilgili deneyler. Kataliz. Su ile ilgili deneyler. Katyonların analiz gruplarına ayrılması. Anyonların sınıflandırılması. Alev deneyleri.


YDİ-107 İngilizce, YDF-107 Fransızca, YDA-107 Almanca

(2 0) 2

Sınavla seviye tespiti. Telaffuz (basit günlük konuşma cümleleri), dikte alıştırmaları. Basit cümle kuruluşu, kelime türleri ve özellikleri. Gerekli gramer bilgileri. Düzgün çekimli fiiller. Sözlü ve yazılı basit anlatım alıştırmaları.


YDİ-108 İngilizce, YDF-108 Fransızca, YDA-108 Almanca

(2 0) 2

Vokabüler. Düzgün çekimli olmayan fiiller. Yaygın terimler-deyimler. Sözlü anlatım-dinleme, konuşma. Basit kompozisyon denemeleri. Gramer çalışmaları. Bilinenleri uygulama-sözlük kullanma. Yabancı dilden ana dile çeviri uygulamaları.


TRD-109 Türk Dili-I

(2 0) 2

Dil nedir. Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil-kültür münasebeti. Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri. Türk dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri. Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları. Türkçe'de sesler ve sınıflandırılası. Türkçe'nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili hususlar. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması. Noktalama işaretleri ve uygulaması. Türkçe’nin yapım ekleri ve uygulanması. Kompozisyonla ilgili genel bilgiler. Kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulama. Türkçe'de isim ve fiil çekimleri. Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulanması. Zarfların ve edatların Türkçe'de kullanılış şekilleri.


TRD-110 Türk Dili-II

(2 0) 2

Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulanması. Edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi. Yazılı kompozisyon türleri. Anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi. İlmi yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar.Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencilerin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneğinin geliştirilmesi, bunlarla ilgili teorik uygulamalar.


FİZ-111 Fizik-I

(4 0) 4

Vektörler. Doğrusal hareket. Denge. Bir kuvvetin momenti. Newton'un ikinci kanunu. Düzlemsel hareket. İş ve enerji. İmpuls, lineer momentum ve çarpışmalar. Kütle merkezi ve hareketi, Dönme hareketi ve Eylemsizlik Momenti. Esneklik. Harmonik hareketler. Hidrostatik ve hidrodinamik. Sıcaklık ve Genleşme. Termodinamiğin kanunları. İdeal gaz.


FİZ-112 Fizik-II

(4 0) 4

Yük Kavramı. Coulomb kanunu. Elektriksel alan ve Gauss Kanunu, Elektriksel Potansiyel. Sığa. Dielektriklerin özellekleri. Akım ve direnç. Doğru akım devreleri. Alternatif akımlar. Magnetik Alan. Biot-Savart ve Amper Kanunları. Induksiyon ve Induktans. Maxwell Denklemleri. Elektromagnetik Dalgalar.


MMÜ-151 Teknik Resim

(2 2) 3

Teknik resmin tanıtılması. Teknik resim araç ve gereçlerinin tanıtılması. Standart resim yaprakları, standart parça resim başlıkları, temel geometrik çizimler. Standart ölçekler, ölçülendirme, perspektif resimler, paralel izdüşümler, merkezi izdüşümler, dik izdüşümler, E metodu ile izdüşüm. A metodu ile izdüşüm, eşlenik dik izdüşümler, perspektif resimde altı esas görünüş çıkarma, kesit alma. Tarama çizgileri. Basit kesitler. Karmaşık kesitler. Birden fazla görünümlü resimlerin ölçülendirilmesi. Vidalar, civatalar ve somun çizimleri. Toplu resimler.


MAT-161 Matematik-I

(4 0) 4

İspat metotları. Binom formülü. Reel sayılar, kompleks sayılar. Matrisler, determinantlar ve lineer denklem sistemleri. Fonksiyon ve çeşitleri. Özel fonksiyonlar, temel elementer ve cebirsel fonksiyonlar. Sayı dizisi ve bir dizinin limiti. Bir fonksiyonun limiti ve tek taraflı limitler. Süreklilik ve sürekli fonksiyonların özellikleri.


MAT-162 Matematik-II

(4 0) 4

Türev, geometrik anlamı ve özellikleri, temel elementer fonksiyonların türevleri. Diferansiyel, yüksek mertebeden türev ve diferansiyel. Türevin uygulamaları, türevle ilgili temel teoremler. Fonksiyonların ekstremumu ve asimptotları. Fonksiyonların değişiminin incelenmesi ve grafiklerinin çizimi. Belirsiz integral ve özellikleri. Değişken değiştirme ve kısmi integrasyon. Rasyonel ve irrasyonel fonksiyonların integralleri. Binom integrali. Trigonometrik ve hiperbolik fonksiyonları integralleri. Belirli integralin uygulamaları ve özellikleri. Belirli integralin uygulamaları (alan, hacim ve yay uzunluğu hesabı).

ENF-201 Temel Bilgisayar Bilimleri


(2 2) 3

Bilgisayar organizasyonu. Algoritmalar. Programlama dilleri ve veri yapıları: Bir programlama dili (Pascal/C/C++/JAVA). Bilgisayar ağları ve işletim sistemleri (Unix, Linux).


KMÜ-201 Stokiometri-I

(3 0) 3

Boyutlar, birimler ve dönüştürme faktörleri. Kimya Mühendislerinin çalışma alanlarında karşılaşılan genel proses ve operasyon birimlerinde kütle denkliklerinin kurulması. Cebirsel teknikler kullanılarak kütle denklikler ile ilgili denklemlerin çözümü.



KMÜ-202 Stokiometri-II

(3 0) 3

Enerji, enerji türlerinin tanımlanması ve enerji türleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Kurutma ve kurutma teknolojisinin teorik temelleri ve buna ilişkin proses ve operasyonlarda kütle ve enerji bağıntılarının çıkarılması. Kimya Mühendislerinin çalışma alanlarında karşılaşılan genel proses ve operasyon birimlerinde kütle ve enerji denkliklerinin kurulması. Cebirsel teknikler kullanılarak bu denklikler ile ilgili denklemlerin çözümü.


KMÜ-204 Sayısal Yöntemler

(2 2) 3

Sayısal çözümlemeye giriş. Açık ve kapalı eşitlikler. Lineer cebirsel denklemlerin sayısal çözüm yöntemleri. Lineer olmayan cebirsel denklemlerin sayısal çözüm yöntemleri. Sayısal diferansiyel ve sayısal integrasyon. İnterpolasyon ve ekstrapolasyon yöntemleri. Eğri uyarlama yöntemleri. Adi diferansiyel denklemlerin sayısal çözüm yöntemleri. Kısmi diferansiyel denklemlerin sayısal çözüm yöntemleri.



KMÜ-206 Malzeme Bilgisi

(3 0) 3

Malzeme bilimine giriş ve malzemelerin sınıflandırılması. Malzeme yapısı. Alaşımlama ve çeşitleri. Demir esaslı malzemeler . Demir dışı metalik malzemeler. Camlar. Plastikler Seramikler. Kompozit malzemeler. Malzemelerin şekillendirilmesi. Malzeme testi.


YDİ-207 İngilizce, YDF-207 Fransızca, YDA-207 Almanca

(2 0) 2

Genel tekrar. Pratik genel konuşmalar. Yabancı dilden ana dile-ana dilden yabancı dile çevriler. Özel terimler deyimler. Bileşik cümleler. Mesleki konularda çevri çalışmaları.


YDİ-208 İngilizce, YDF-208 Fransızca, YDA-208 Almanca

( 2 0) 2

Mesleki konularda kelime hazinesini artırma, çeviri alıştırmaları. Pratik konuşmalar. Bilinen bir konunun yabancı dilde yazılı ve sözlü anlatımı.


AİT-209 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi

(2 0) 2

İnkılap ve tarih terimlerinin tarifleri. Dünya inkılapları ve Türk inkılabının bunlar içindeki yeri. Türk İnkılabının özellikleri. Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde Ermeniler, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu ve savaşın sonuçları. Mondros Mütarekesi ve İmparatorluğun işgali. Milli Mücadelenin başlaması. Atatürk'ün Milli Mücadeledeki yeri ve hedefi. Amasya genelgesi-Milli kongreler. İstanbul-Anadolu münasebetleri. TBMM 'nin açılış ve ilk çalışmaları. İç isyanların önlenmesi. Doğu cephesindeki savaşlar. Milli cepheler (Kuvay-ı Milliye). Batı cephesi. TBMM'nin yaptığı ilk milletlerarası antlaşmalar. Lozan Barış Antlaşması.



AİT-210 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi

(2 0) 2

Cumhuriyetin İlanı. İlk Anayasa. Atatürk ilke ve inkılapları (sosyal, iktisadi, idari, kültürel ve diğer alanlardaki inkılaplar). Tek partili hükümetler döneminde Türkiye ve dünya devletleri. Cumhuriyet dönemi iç isyanlar. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin dış politikası, antlaşmalar. Şark ve ermeni meselesi. Çok partili döneme geçiş denemeleri. Atatürk'ün ölümü. II.Dünya Savaşı ve Türkiye. Türkiye'nin dış politikasındaki gelişmeler. Ortadoğu ve Türkiye Cumhuriyeti. Hızlı ilerleme döneminde Türkiye'nin ilke ve hedefleri.


KİM-225 Analitik Kimya

(2 0) 2

Kantitatif analizde hatalar. Çözeltiler. Madde içinde suyun bulunuş ve tayini, gravimetrik analiz, çözünürlük ve çözünürlük çapımı, çöktürme ile ayrımlar, titrimetri, nötralimetri, poli-bazik asitler ve polibazların titrasyonları. Susuz ortamda asit-baz titrasyonları, permanganatla yapılan titrasyonlar. Yükseltgenme, indirgenme dengeleri, bikromat çözeltisi ile yapılan titrasyonlar ve Ser(IV)-periyodat-bromat, iyodometrik titrasyonlar. Çöktürme ve kompleksometrik titrasyonlar.



KİM-227 Analitik Kimya Laboratuvarı

(0 4) 1

Gravimetrik Ca tayini. Gravimetrik sülfat tayini. Volumetrik karbonat-bikarbonat tayini. Sirkede asetik asit tayini. Limonda C vitamini tayini. Permanganatla demir tayini. İyodometrik bakır tayini. Gümüş nitratla klorür tayini. Bikromatla nitrat tayini. Suda sertlik tayini.



KİM-236 Organik Kimya

(3 0) 3

Organik bileşiklerin sınıflandırılması. Hibritleşme ve organik yapılar. Organik kökler. Sistematik adlandırma. Alkanlar. Alkenler. Alkil halojenürler. Alkollar. Eterler. Aldehit ve ketonlar. Karbosilik asitler ve türevleri. Genel olarak organik kükürt bileşikleri. Azotlu organik bileşikler ve aminler. Nitro alkenler. Geometrik ve optik izomerlik. Aromatik yapılar. Aromatik elektrofilik reaksiyonlar. Aromatik halojen bileşikleri. Aromatik nitro bileşikleri. Aromatik aminler. Diazolama reaksiyonları. Aromatik sülfonik asitler.


KİM-241 Fizikokimya

(3 0) 3

Birim sistemleri. Gaz kanunları ve gazların yapısı. Sıvıların özelliklerinin incelenmesi. Katıların özelliklerinin incelenmesi. Maddenin yapısını inceleme yöntemleri. Termodinamiğin I. kanunu. Termokimya. Termodinamiğin II. ve III. prensipleri. Serbest enerji ve denge. Çözeltilerin incelenmesi. Fazlar kuralı. Kimyasal kinetik. Adsorpsiyon ve kataliz. Elektrolitik etkenlik, elektro motor kuvvet.


KİM-244 Fizikokimya Laboratuvarı

(0 3) 1

Victor-Mayer yöntemi ile molekül ağırlığı tayini. Viskozluk enerjisi tayini. Buharlaşma entalpisi tayini. Kısmi molar hacim tayini. Fenol-su sisteminin incelenmesi. Naftalin-B naftol sisteminin incelenmesi. Reaksiyon hız sabitinin bulunması. Ayrışma gerilimi tayini. Elektroliz. Kondüktometrik titrasyon. Kolloidal çözelti hazırlanması. Su buharı destilasyonu ile molekül ağırlığı tayini. Adsorpsiyon olaylarının incelenmesi.



MAT-265 Mühendislik Matematiği

(4 0) 4

Diferansiyel denklemler. Diferansiyel denklemlerde mertebe ve derece. Birinci mertebeden adi diferansiyel denklemler. Yüksek mertebeden adi diferansiyel denklemler. Lineer diferansiyel denklemler. Eş zamanlı diferansiyel denklemler. Özdeğerler. Adi diferansiyel denklemlerin analitik çözüm yöntemleri. Serilerle çözümler. Bessel eşitliği ve bessel fonksiyonları. Laplace dönüşümleri ve diferansiyel denklem çözümleri. Hata fonksiyonları. Kısmi diferansiyel denklemler ve analitik çözümleri.


KMÜ-301 Matematik Paketleri Uygulamaları

(1 2) 2

Matematik paketleri (MATLAB, MATCAD vs.) programlarına giriş. Cebirsel ve diferansiyel eşitliklerin matematik paket programları kullanılarak çözülmesi. Matematik paket programlarının Kimya Mühendisliği ile ilgili problemlerin çözümünde kullanılması.


KMÜ-303 Mesleki İngilizce-I (Seçmeli)

(2 0) 2

Bilimsel basit metinler kullanarak öğrencinin teknik ve bilimsel kelime hazinesinin zenginleştirilmesi ve bilimsel yazılardaki cümle yapılarını öğrenmesinin sağlanması; müteakiben ders kitaplarından ve bilimsel dergilerden seçilen orijinal metinlerle çalışarak öğrenciye teknik tercüme ve bilimsel yayın hazırlama yeteneğinin kazandırılması.


KMÜ-304 Mesleki İngilizce-II (Seçmeli)

(2 0) 2

Bilimsel basit metinler kullanarak öğrencinin teknik ve bilimsel kelime hazinesinin zenginleştirilmesi ve bilimsel yazılardaki cümle yapılarını öğrenmesinin sağlanması; müteakiben ders kitaplarından ve bilimsel dergilerden seçilen orijinal metinlerle çalışarak öğrenciye teknik tercüme ve bilimsel yayın hazırlama yeteneğinin kazandırılması.


KMÜ-305 Endüstriyel Sistemlere Giriş (Seçmeli)

(2 0) 2

Boru sistemleri (borular, flanşlar, contalar ve standartlar). Katı, sıvı ve gazların taşınması (transportlar, pompa sistemleri, pnömatik sistemler). Katı-sıvı ayrılması (dekontörler, filtreler). Gaz temizleme sistemleri (gaz filtreleri, moleküler elekler, siklonlar, elektro-filtreler). Buhar kazanları. Türbinler. Evaporatörler.


KMÜ-306 Çevre Kirliliği ve Denetimi (Seçmeli)

(2 0) 2

Çevre kirlenmesi ve kirletici kaynakları. Su kirlenmesi ve su kalitesinin ölçülmesi. Hava kirliliği, atmosferik kirleticilerin kaynakları ve ölçülmesi. Toprak kirlenmesi, katı atıklar, kimyasal ve radyoaktif kirleticiler.


KMÜ-307 Korozyon (Seçmeli)

(2 0) 2

Korozyonunun elektro kimyasal temelleri. Korozyon türleri. Çeşitli ortamlarda korozyon. Potansiyel-pH diyagramları. Polarizasyon ve pasiflik. Korozyondan korunma yöntemleri.



KMÜ-308 Kimya Mühendisliğinde Veri Analizi (Seçmeli)

(2 0) 2

İstatiksel tanımlar ve matematiksel anlamları. Hata tipleri ve sınıflandırılmaları, hataların veri üzerine etkileri. Lineer ve exponansiyel ifadelerde hatanın katlanması, çok ölçümlü sistemlerde veri dağılımı. Kimya mühendisliği verilerine istatistiki uygulamalar. İstatistiki metotlarla varsayımların test edilmesi.



KMÜ-309 Ekonomi

(2 0) 2

Ekonomiye giriş. Ekonomik düşünceler, ekonomi biliminin tanımı ve diğer bilimlerle ilgisi. Ekonomik sistemler, nüfus meseleleri ve ekonomik büyüme. Fiyat mekanizmasının işleyişi, arz-talep kanunları ve ekonomik karar birimleri. Üretim, üretim maliyetleri ve üretim faktörleri. tabiat, emek, sermaye. Teşebbüs ve türleri. İşgücü ve işsizlik sorunları, uluslar arası iş gücü akımları. Bankalar. Para, enflasyon, deflasyon ve devalüasyon. Yabancı sermaye, çok uluslu şirketler. Ticaret borsaları, elektronik ticaret.


KMÜ-311 Termodinamik-I

(3 0) 3

Tanımlar ve temel kavramlar. İş, enerji ve ısı. Termodinamiğin sıfırıncı yasası ve sıcaklık kavramı. Termodinamiğin birinci yasası; ideal gaz sistemlerine ve açık sistemlere uygulanması. Basınç, hacim ve sıcaklık ilişkileri. Kinetik gaz kuramı ve gerçek gazlar. Kimyasal termodinamik ve termokimya. Termodinamiğin ikinci yasası, entropi ve Carnot çevrimi. Tersinir ve tersinmez işlemlerde entropi değişimleri.


KMÜ-312 Termodinamik-II

(3 0) 3

Termodinamiğin üçüncü yasası ve mutlak entropi. Helmholtz ve Gibbs enerjileri. Kapalı sistemlerin temel termodinamik eşitlikleri. Kimyasal potansiyel. Fugasite ve aktivite. Gerçek gazların, sıvıların ve katıların termodinamiği. Joule ve Joule-Thomson olayı. Kimyasal denge. Faz diyagramları ve fazlararası denge. Faz dönüşümlerinin termodinamiği. Termodinamik diyagramlar. Güç çevrimleri. Akışkanların termodinamiği.


KMÜ-313 Akışkanlar Mekaniği

(3 0) 3

Birimler, boyutlar ve boyutsal çözümleme. Akışkanların statiği. Manometreler. Akışkanların dinamiği. Hız dağılımı ve ortalama hız. Vizkozite ve vizkozite ölçümleri. Mekanik enerji denkliği. Pompa işi. Türbin işi. Mekanik enerji kayıpları. Akış hızı ölçümleri.


KMÜ-314 Isı İletimi

(3 0) 3

Temel kavramlar. Kondüksiyonla ısı transferi. Konveksiyonla ısı transferi. Laminar ve Türbülent akımlarda ısı transferi korelasyonları. Kaynama ve yoğunlaşma olaylarında ısı transferi. Doğal konveksiyonla ısı transferi. Isı değiştiriciler ve ısı değiştiricilerde performans hesaplamaları.


KMÜ-316 Kütle İletimi

(3 0) 3

Kütle transferinin temel prensipleri. Fick kanunu ve difüzyon katsayıları. Kabuk kütle dengesi. Süreklilik eşitliği. Kararlı hal difüzyonu ve çeşitleri. Yığın akımı kütle transferi ve kütle transfer katsayıları. Kütle transfer korelasyonları. Benzerlikler. Fazlar arası kütle transferi ve sürekli temas proseslerinin tasarımı.


KMÜ-317 Taşınım Olaylarına Giriş

(3 0) 3

Koordinat sistemleri. Diferansiyel eşitliklerin başlangıç ve sınır koşulları, fonksiyonların ortalama değerleri. Taşınım mekanizmaları. Momentum, enerji ve kütle transferlerindeki temel konular; Newton kanunu, Fourier kanunu ve Fick kanunu. Mikroskopik ve makroskopik seviyelerde momentum, enerji ve kütle denklikleri, örnek çözümler.


KMÜ-322 Reaksiyon Mühendisliği-I

(3 0) 3

Kimyasal reaksiyonlarda termodinamik kavramlar. Kimyasal kinetik. Sabit ve değişken hacimli kesikli reaktör verilerinin analizi. Reaksiyon mekanizmaları. Çoklu reaksiyon sistemleri. İzotermal ideal reaktörlerin analiz ve tasarımı.


KİM-324 Enstrümental Analiz Laboratuvarı

(0 3) 1

IR, NMR, AA, emisyon ve kütle spektroskopileri. Gaz ve ince tabaka kromatografileri ve polarograf ile yapılan analizler. Spektrofotometri, potansiyometrik ve iletkenlik ölçümlerinin çeşitli analizlerle kullanılması. İletkenlik esasına göre yapılan analizler.



KİM-331 Enstrümental Analiz

(2 0) 2

Analitik yöntemlere giriş, ışığın tabiatı. Enstrümental analizde kullanılan aletlerin özellikleri. Spektrofotometrik analiz, spektrofotometrik ölçümlerle kompleks formüllerinin ve kararlılık sabitlerinin bulunması. AAS ve analizleri. Kütle spektrometresi. Polarograf ve bunlarla yapılan analiz yöntemleri. IR ve NMR spektroskopileri. Gaz ve ince tabaka kromatografileri ve polarograf ile yapılan analizler, spektrofotometrik, potansiyometrik ve iletkenlik ölçümlerinin çeşitli analizlerde kullanılması. İletkenlik esasına göre yapılan analizler.


KMÜ-332 Anorganik Kimyasal Teknoloji

(3 0) 3

Anorganik kimyasal maddelerin üretiminde en önemli endüstriyel proseslerin incelenmesi: Su ve endüstriyel gazlar. Sülfürik asit, amonyak, nitrik asit, gübreler, çimento, kireç, seramik, soda, cam, alüminyum bileşikleri, klor-alkali endüstrisi.


KİM-335 Organik Kimya Laboratuvarı

(0 4) 1

Genel olarak laboratuvar bilgileri. Süzme, kristallendirme, distilasyon, organik bileşiklerin kurutulması, erime ve kaynama noktası tayinleri ve aşağıdaki preparatlar: Aseton, 2,4-dinitro fenil hidrazon, diazomin azobenzen, o-ve p-nitro fenol, p-metil tiyo fenol, sabun, asetanilit, n-butil asetat.


KMÜ-401 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı-I

(0 4) 1

Akış ölçerler. Borularda sürtünme kayıpları. Diffüzyon katsayılarının bulunması. Kondüksiyonla ısı aktarımı. Sıvı faz kimyasal reaktörler. Laminer akış inceleme. Katı taneciklerle ilgili temel ölçümler. Öğütme. Çift borulu ısı değiştiricisi. Sedimantasyon ve hidrolik sınıflandırma.



KMÜ-402 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı-II

(0 6) 2

Doğal ve zorlanmış konveksiyon. Çapraz akım ısı değiştirici. Soğutma kulesi. Gaz absorpsiyonu. Tepsili kurutucu. Distilasyon. Sıvı-sıvı ekstraksiyonu. Borusal akış reaktörü. Manometrelerin dinamik davranışı. Proses kontrol ve kontrol sistemleri.


KMÜ-404 Matematiksel Modelleme

(2 2) 3

Modelleme ve simülasyon. Kimyasal proseslerin analizi. Denklemler. Math-Cad kullanımı. Cebirsel denklemlerin sayısal çözümü. Düzensiz fonksiyon türetimi. İnterpolasyon, Ekstrapolasyon, Diferansiyel denklemlerin sayısal çözümleri. Sayısal integrasyon yöntemleri. Dinamik akışkan akımı sistemlerinin modellenmesi. Dinamik kimyasal reaksiyon sistemlerinin modellenmesi. Isı iletimi sistemlerinin modellenmesi. Eş zamanlı ısı ve kütle iletimi. Sistemlerinin modellenmesi. Yüksek mertebeli sistemlerin modellenmesi.



KMÜ-408 Bitirme Ödevi

(0 2) 1

Öğretim üyeleri danışmanlığında kimya mühendisliği ile ilgili bir konuda teorik veya deneysel araştırma yapmak. Araştırma sonuçlarını bitirme ödevi olarak rapor haline getirmek.



KMÜ-411 Mekanik Ayırma İşlemleri

(2 0)2

Mekanik ayırma işlemlerinin prensipleri. Katı tanecikli sistemler ve özellikleri. Sınıflandırma. Katı-sıvı ayırma işlemleri: filtrasyon. Katı-gaz ayırma işlemleri: elektrofiltreler, siklonlar.


KMÜ-412 Membranla Ayırma İşlemleri

(2 0)2

Membranla ayırma işlemlerinin sınıflandırılması. Membran ayırıcıların özellikleri. Mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon, osmoz olayı, elektrodiyaliz. Sıvı membranlar. Gaz ayırma işlemeleri. Membran ayırmada işletme tasarımı.


KMÜ-415 Ayırma İşlemleri

(3 0) 3

Faz dengeleri. Faz dengesi ve difüzyon esaslı ayırma işlemlerinin analizi ve hesaplama metotları. Denge kademeleri ve ters akımlı sürekli ayırma işlemleri. Dolgulu kolonlarda difüzyonal ayırma işlem hesaplamaları. Distilasyon, gaz absorpsiyonu, ekstraksiyon ve kurutma cihazları ile ilgili hesaplamalar.


KMÜ-421 Reaksiyon Mühendisliği-II

(3 0) 3

Çok kademeli, geri devirli, otokatalitik ve izotermal olmayan reaktörlerin analiz ve dizaynı. Çoklu reaksiyon sistemleri için reaktör seçimi ve dizaynı. Katalitik olmayan akışkan tanecik reaktörlerinin dizaynı. İdeallikten sapmalar ve ideal olmayan reaktörlerin dizaynı.


KMÜ-422 Heterojen Reaksiyonlara Giriş

(2 0) 2

Global reaksiyon hızı. Heterojen reaksiyon tipleri. Katalitik reaksiyonların mekanizması. Adsorpsiyon ve adsorpsiyon izotermleri. Katıların yüzey alanının hesaplanması. Katıların yoğunluğu ve boşluk hacmi. Gözenek hacmi dağılımı. Kataliz hazırlaması. Kataliz deaktivasyonu. Akışkan katı katalitik reaksiyonlar için hız eşitlikleri ve kataliz deaktivasyon kinetiğinin incelenmesi.


KMÜ 423 Kimya Mühendisliğinde Tasarım-I

(3 2) 4

Proses endüstrilerinin ekonomik, çevresel ve iş güvenliği yönlerinden analizi. Tesis yeri seçimi. Ekipman ve tesis yerleştirme prensipleri. Ekipman ve proses tasarımında optimizasyon ve karar verme. Tasarım prensipleri ve tipik proseslerdeki uygulamalar. Fizibilite raporu hazırlama. Tasarımda bilgisayar paket programlarının kullanılması.



KMÜ-424 Kimya Mühendisliğinde Tasarım-II

(3 2) 4

Seçilmiş proses endüstrilerinde alternatif prosesler ve proses seçimi. Ekipman malzemesi seçimi. Akım şemaları hazırlama. Tipik proseslerde ekipman hesaplamaları ve boyutlandırma. Proseslerin ekonomik değerlendirilmesi ve maliyet analizleri. Tasarım raporu hazırlama. Verilen proje ödevinin yapılması ve sözlü olarak sunumu.


KMÜ-425 Proses Kontrol

(3 0) 3

Kontrol sistemleri terminolojisi. Lineer sistemler ve diferansiyel denklemler. Laplace transformu. Transfer fonksiyonları. Blok diyagram. Sistemlerin transfer fonksiyonları. Feedback kontrol sistemlerinin analiz ve dizaynı.



KMÜ-427 Biyoteknolojiye Giriş (Seçmeli)

(2 0) 2

Biyoteknolojiye genel bakış. Fermantasyonda kullanılan önemli mikroorganizmalar ve gerekli besi yerlerinin tasarım ve hazırlanması. Sterilizasyon. Mikroorganizmaların büyüme evreleri ve kinetik bağıntılar. Fermantasyonda kullanılan reaktörler ve oluşan ürünlerin ayrılması.Atık suların mikrobiyal arıtımı. Enzimler.


KMÜ-429 Enzim Kinetiğine Giriş

(2 0) 2

Enzimolojiye genel bakış. Enzim üretimi ve saflaştırılması. Enzimlerin immobilizasyonu. Tek reaktanlı enzim kinetiği. Basit ve karışık inhibisyon sistemleri için kinetik bağıntıların çıkartılması. Enzim reaktörlerinin dizayn eşitliklerinin tanıtımı.



KMÜ-431 Ekstraktif Metalurjiye Giriş (Seçmeli)

(2 0) 2

Cevher hazırlama (kırma, öğütme, klasifikasyon). Cevher zenginleştirme (gravite yöntemleri, flotasyon yöntemleri, manyetik yöntemler). Kavurma, sinterleme, indirgeme, rafinasyon, metalurjik curuflar.


KMÜ-432 Ekstraktif Metalurji (Seçmeli)

(2 0) 2

Demir metalurjisi, karbonlu çelik üretimi. Alaşım çeliği bileşenlerinin üretimi (krom, nikel, mangan, kobalt, silisyum). Bakır üretimi. Kurşun üretimi. Çinko üretimi. Hafif metaller üretimi (alüminyum, magnezyum). Hidrometalurjik yöntemler.


KMÜ-433 Organik Kimyasal Teknolojiler

(3 0) 3

Şeker teknolojisi. Kağıt teknolojisi, selüloz ve türevleri, suni elyaf. Deri teknolojisi. Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar. Margarin teknolojisi. Sabun ve deterjan teknolojisi. Petrokimya teknolojisi.



KMÜ-434 Su Teknolojisi (Seçmeli)

(2 0) 2

Suyun tabiatta bulunuşu ve özellikleri. İçme kullanma ve sanayi sularında aranan özellikler. Suların içerdiği maddeler ve bunların sebep olduğu olaylar. Suların arıtılması.


KMÜ-435 Yanma ve Yakıt Teknolojisi (Seçmeli)

(2 0) 2

Endüstride kullanılan yakacaklar. Kömürün endüstriyel analizi ve özellikleri. Sıvı ve gaz yakıtların özellikleri. Yanma stokiometrisi, gerekli havanın hesabı, tam ve eksik yanma, yanmanın kontrolu. Yanma hızına etki eden faktörler, zincirleme reaksiyon teorisi. Yanmanın ısı yönünden incelenmesi, alt ve üst ısı değerleri, teorik alev sıcaklığı. Endüstriyel yakma sistemleri.



KMÜ-436 Petrokimya Teknolojisi (Seçmeli)

(2 0) 2

Sanayinin tanımı, temel girdiler ve ana ürünleri. Bu ana ürünlerin kullanıldığı diğer önemli prosesler. PVC. Polistiren, sentetik kauçuk v.b. önemli kimyasalların üretimi.


KMÜ-437 Kömür Teknolojisine Giriş (Seçmeli)

(2 0) 2

Enerji kavramı, türleri, dönüşümü, kaynakları ve başlıca yakıtlar. Kömürün menşei ve oluşumu. Diagenez ve metamorfizm. Kömürün olgunlaşması ve kömür serisi. Kömürün fiziksel bileşimi Kömürün endüstriyel kullanımda önemli başlıca özellikleri. Kömürün kimyasal özellikleri. Kömürün çıkarılması, depolanması ve hazırlanması. Kömürün koklaştırılması ve gazlaştırılması.


KMÜ-440 Gıda Kimyasına Giriş (Seçmeli)

(2 0) 2

Gıda kimyasında kullanılan genel terimler. Amino asitler. Karbonhidratlar. Yağlar. Proteinler. Enzimler. Vitaminler. Meyvelerin bileşimleri ve özellikleri. Gıda katkı maddeleri ve ingrediyenler. Gıda teknolojisindeki son gelişmeler.

Yüklə 83,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə