Domen mot Vellinge – toppen på ett isbergYüklə 25,5 Kb.
tarix18.10.2018
ölçüsü25,5 Kb.
#74530

Domen mot Vellinge – toppen på ett isberg.

Pressmeddelande   •  Maj 10, 2011 17:20 CEST


Domen mot Vellinge – toppen på ett isberg.

Idag föll domen mot Vellinge kommun i det uppmärksammade fallet där två bröder stämt kommunen, eftersom de felaktigt placerats i särskola.

Bröderna har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Tyvärr är dessa fall inte de enda. Skolinspektionen har nyligen granskat på vilket sätt inskrivningen i särskolan fungerat i olika kommuner. Skolinspektionens dom har varit hård mot många kommuner och skolor som brister i att följa lagen och tar beslut utan en riktig utredning och dokumentation.

Den nya skollagen kommer att innebära att man får ett mer strukturerat regelsystem för placering i särskola. Detta kommer troligen att få bukt med en del av de problem, som funnits.

Fortfarande kvarstår dock de grundläggande problem, som har lett fram till en överinskrivning i särskolan och att en upprörande andel elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi felaktigt hamnat där.

Dyslexiförbundet FMLS har ofta haft kontakt med föräldrar, som efter en rad av år med en icke fungerande skolgång för sina barn, slutligen accepterat en särskoleplacering som en ”lösning”. Detta är naturligtvis att göra elev och vårdnadshavare en björntjänst, vilket familjen så småningom upptäcker när alla vägar till fortsatt utbildning eller arbete är stängda på grund av att man fått en bristande utbildning.  (De elever med begåvningshandikapp, som helt riktigt placerats i särskola och tillhör dess målgrupp, har genom LSS rätt till en daglig sysselsättning.)

Dyslexiförbundet FMLS välkomnar att man nu tar tag i de felaktiga särskoleplaceringarna – men detta måste kombineras med att den ordinarie skolan tar krafttag för att på ett bättre sätt stödja elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.

Den 31 maj kommer Skolinspektionen släppa en samlad rapport över hur det ser ut i den svenska grundskolan beträffande stödet till elever med dyslexi. Vi vet att detta tyvärr också kommer att bli en upprörande läsning. Det är dags för en nationell satsning på våra elever.Bengt-Erik Johansson

förbundsordförande

Yüklə 25,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə