Editörden sayı



Yüklə 8,58 Kb.
tarix22.11.2017
ölçüsü8,58 Kb.
#11674

Editörden 8.sayı

EDİTÖRDEN

Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi’nin yeni bir sayısıyla karşısındayız. Bu sayıda beş makale yayımlıyoruz.

Dr. Ayla Topuz Savaş, “Sosyal Amaca Yönelik Pazarlama Reklamlarına Yönelik Tutum” başlıklı makalesinde sosyal amaçlı reklamlara karşı oluşan tutumları incelemiştir. Günümüzde işletmeler sadece pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri ile rekabetçi pazarda tutunamamaktadır. Sosyal sorumluluk yönelimli pazarlama, gerek işletmeler gerekse toplum açısından karşılıklı faydanın sağlandığı yeni bir alandır. Sosyal amaçlı pazarlama kampanyalarında tüketici, kampanyalı bir ürünü satın aldığında ödediği ücretin bir kısmı sosyal bir sorunun çözümüne bağışlanmaktadır. Topuz-Savaş’ın Eskişehir Anadolu Üniversitesi akademik personeli ile gerçekleştirdiği araştırmasında, sosyal amaca yönelik pazarlama reklamına yönelik tutum, markaya yönelik tutum ve satınalma niyeti ölçülmüştür. Araştırmanın sonucu olarak, sosyal amaca yönelik pazarlama reklamlarının, tutumları olumlu olarak yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Dr. Süleyman İlaslan, 1970’li yıllarda televizyon yayıncılığının gelişimi ve endüstriyelleşmesi süreçlerini “Türkiye’nin Yeniden Yapılanma Sürecinde Televizyon:12 Mart 1971 Sonrası Dönemde Televizyon Yayıncılığının Kontrolü ve Yaygınlaştırılması” başlıklı makalesi ile araştırmıştır. Dönem, televizyonun gücünün korkutucu bulunduğu ve bu nedenle yoğun kontrol ve politik müdahaleler altında tutulduğu bir zamanı işaret etmektedir. İlaslan araştırmasında, 1970’lerin ilk yıllarının Türkiye’de televizyon yayıncılığının sınırlarının belirlenmesi ve televizyonun endüstriyel bir meta olarak yaygınlaşması açısından kritik önemde olduğu ileri sürerek, 1971-1973 yılları arasında Türkiye’de televizyon yayıncılığının doğasını incelemektedir.

Dergimize Kıbrıs’tan Dr. Nuran Öze, “Kültür, Tüketim Kültürü ve Halkla İlişkiler: Kuzey Kıbrıs, Telsim (Vodafone Kıbrıs) Örnek Olay İncelemesi” başlıklı makalesiyle katılmıştır. Öze makalesinde, kültür kavramını ayrıntılı bir şekilde tartıştıktan sonra kapitalist ekonomik düzende, insanların tüketmesi ve tüketerek var olması tüketim kültürünün ortaya çıkması sürecini incelemiştir. Nuran Öze makalesinde yeni tüketim kültürün yaygınlaştırılması stratejisi olarak halkla ilişkilerin nasıl kullanıldığını, Kuzey Kıbrıs Telsim (Vodafone) örneğinde, Kıbrıs’ta en çok okunan üç gazetenin haberlerini nitel ve nicel araştırma yöntemi ile irdeleyerek ortaya çıkarmıştır.

Ceren Yeğen, internet teknolojilerinin dönüştürdüğü eylem biçimlerini ele aldığı “Bir Dijital Aktivizm Biçimi Olarak Slaktivizm: Change.Org Örneği” başlıklı makalesinde, yeni bir kavram olan dijital aktivizmi tartışmaktadır. Dijital Aktivizm, kişilerin, gelişen iletişim teknolojilerini kullanarak birçok konu ya da olayla ilgili görüş, düşünce, tepki ya da desteklerini ifade etmek ve onları pratiğe dökmek adına yaptıkları faaliyetleri kapsamaktadır. İnsanlar artık sokaklarda toplanmaktan ziyade bilgisayar ya da mobil telefonlarından bir tıkla eylemlere destek olmaktadır. Yeğen araştırmasında, kalabalıklara kolayca ulaşan, çok sesli ve geniş alanlara yayılan bir dijital aktivizm biçimi olan slaktivizmi incelemektedir. Bulunduğu yerden dijital bir eylemi destekleme olarak tanımlanan slaktivizm kavramı Ceren Yeğen tarafından bir sivil toplum dayanışma alanı olan Change.org örneği ile incelenmiş, Change.org’un başarıya ulaşan kampanyaları ile toplumsal dönüşüm ve slaktivizm noktasında önemli bir rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.

Recep Ünal, haber üretim ve tüketim süreçlerinde yeni medya ile birlikte yaşanan değişimleri “Yurttaşın Ürettiği İçeriğin Ana akım Medyada Kullanımı: Haber Sizsiniz Programı Örneği” başlıklı makalesinde incelemektedir. Ünal araştırmasında, ana akım medyaya yurttaş katılımı bağlamında TRT Haber kanalında yayınlanmış olan ve “Türkiye’nin ilk vatandaş gazeteciliği programı” olarak tanıtılan, “Haber Sizsiniz” programını içerik analizi yöntemiyle incelemiş, yurttaş haberciliği kavramının altının çizildiği bir programda komik ve eğlenceli anlara ilişkin videoların ağırlıkla paylaşımının, kamuoyunun bu kavramı yanlış yorumlamasına neden olabileceğine ilişkin kaygılarını paylaşmıştır.

İyi okumalar

Doç. Dr. Şahinde Yavuz



Editör
Yüklə 8,58 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə