Ege üNİversitesi tarimsal uygulama ve araştirma merkezi Çiftçi Broşürü: 57 Aralık-2004



Yüklə 14,92 Kb.
tarix17.11.2017
ölçüsü14,92 Kb.
#10752


EGE ÜNİVERSİTESİ

TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü: 57 Aralık-2004

SÜT KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİ BİR YEMLEME SİSTEMİ

Araş.Gör.Funda ERDOĞAN ATAÇ Doç.Dr.Turgay TAŞKIN

E.Ü. Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü


1- Giriş :

Yemleme sistemleri, süt keçilerinin daha kolay yem tüketimini sağlayacak, yem kaybını engelleyecek ve ağıl içinde işgücünün etkin kullanımına olanak verecek şekilde planlanmalıdır.

Bu broşürde önerilecek olan yemleme sistemi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Deneme Ağılı’nda 2004 yılından itibaren kullanılmaktadır. Bu sistem, süt keçisi yetiştiricileri için ekonomik, çok fazla ayrıntı gerektirmeyen, yapımı basit, dayanıklı ve diğer yemleme sistemlerine göre üstünlükleri olan bir yemleme sistemidir.

2- Yemlik Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yemlik; yapılacağı bölme içindeki keçi sayısı ve ağıl alanı dikkate alınarak tek taraflı ya da çift taraflı planlanmalıdır. Özellikle hayvan sayısı fazla ise, daha çok işgücüne ihtiyaç duyulacağından çift taraflı yemlikler önerilmektedir.



  • Ağıl içi tabanının gübre ile yükselmesi durumunda, keçi yemlikten yeterince yararlanamamaktadır. Bunu önlemek amacıyla yemliğe yaklaşık bir metre mesafede ve ağıl tabanından 10 cm yüksekliğinde, yemlik boyunca beton zemin yapılması gerekmektedir. Çift taraflı yemlik yapılacaksa; keçi ağılını dar ekseninden ortalayan, tabandan 10 cm yüksekliğinde ve yaklaşık üç metre genişliğinde beton zemin hazırlanmalıdır. Bu şekilde, hem ağıl içi temizlik daha iyi yapılabilmekte, hem de görünüm daha düzgün olmaktadır. Beton zeminin sağ ve solundan bir’er metre yemlik önü hayvan durağı bırakılmalıdır. Yemliğin taban yüksekliği, keçinin ayaklarından 15 cm yukarıda olmalıdır. Durakların önüne, beton zeminden 30 cm yükseklikte ve 35-40 cm genişliğinde yemliğin beton kalıbı hazırlanır. Bölmelere giriş için de yeterli sayıda kapı yerleri bırakılmalıdır.

  • Yemliğin uzun ömürlü ve muhtemel darbelere karşı dayanıklı olabilmesi, tüm hayvanların aynı anda yem yemelerine olanak sağlaması için, yemlik boyunca metal bireysel-yemleme levhaları kullanılmalıdır. Her sağmal keçi arası mesafe 40-45 cm olmalıdır. Bu amaçla, kullanılacak bireysel-yemleme levhaları, ¾ inc galvanizli boru ile çerçevelenmeli, 30-35 cm genişliğinde ve 40 cm boyunda iç kısmı kapalı sacdan yapılmalıdır. Ayrıca bu levhaların daha dayanıklı olması ve yemliğe monte edilmesi açısından, beton içine gömülecek 15 cm’lik ayaklara sahip olması gerekir. Yemlik betonu dökülmeden, bireysel yemleme levhaları alt uçlarından boy profillere kaynatılır. Bu şekilde düzenlenen levhalar, hazırlanan yemlik kalıbının padoklara bakan kenarına tabandan oturtulur ve ip ile çizgiye getirilir. Levhalar arası mesafe, bir keçinin boynunun geçebileceği genişlikte , ortalama 10 cm kadar olmalıdır.

  • Bireysel-yemleme levhaları yukarıda belirtildiği şekilde yemlik tabanına yerleştirildikten sonra, yemlik kalıbı betonlanarak, yemlik tamamlanır. Böylece yemleme levhaları yemlik boyunca sabitlenmiş olur.

  • Yemliklerin içinde sert köşeler bulunmamalı, gerekirse bu köşeler beton ile doldurularak yuvarlatılmalıdır. Ayrıca yemliğin mutlaka şaplanması ve yemlik içinin gerektiğinde yıkanabilmesi amacıyla bir su tahliye deliğinin açılması da gereklidir.

  • Keçilerin yemliklerin üzerinden atlayabilecekleri düşünülmeli, bu nedenle yemliklerin üzerine, boynuzlu hayvanların da rahat kullanımını sağlayacak mesafede engel yerleştirilmelidir. Çepiç bölmeleri için bireysel-yemleme levhalarından 15 cm, ergin keçiler için 25 cm yükseklikte 2x2 cm kutu profilden engeller, yemlik önündeki metal dikmelere kaynatılarak hayvanların yem yoluna geçişlerini önleyecektir.

Şekil 1. Yemlik Sisteminin Önden Görünüşü



  • Kuru otlar ve hububat sapları kıyılmadan verilecek ise, yemlerin yem yoluna dökülmesini önlemek için, yemliğin yem yoluna bakan kenarına 30 cm eninde, seyyar parmaklıklar takılabilir.

  • İstenildiği taktirde, sığırlarda kullanıldığı gibi, hayvan yemliğe başını soktuğunda geri çıkmasını engelleyecek bir yemlik önü düzeneği olan şak-şak düzeneğinin de, önerilen bu sisteme ilavesi mümkündür.


Şekil 2. Yemlik Sisteminin Yandan Görünüşü





Şekil 3. Yemliksiz, Yem Yolu Üzerinde Yemleme Sistemi




3- Önerilen Bu Yemleme Sisteminin Diğer Yemleme Sistemlerine Göre


Avantajları :

  • Yem kaybı önlenmiş olur.

  • Ağıl içine yem dökülmediği için, “tırnak gübresi” elde edilir. Dolayısıyla gübre geliri artar.

  • Yem dağıtımının ve ağıl temizliğinin daha kolay bir şekilde yapılabilmesine olanak sağladığı için daha az işçilik gerektirir.

  • Keçiler arasında, yemleme sırasında oluşan rekabet, bu yemleme sistemi ile bireysel yemleme olanağı sağlandığı için, en aza indirilmiş olur.

  • Ağıl içinde gezinme alanı arttığı için, hayvanların dinlenme alanı da artar.

  • Ağıl içi genel görünümünü düzeltir ve işletmede çalışan elemanların çalışma isteğini artırır.




Yüklə 14,92 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə