Elektomanyetik dalgalar radyo dalgalari



Yüklə 445 b.
tarix20.10.2017
ölçüsü445 b.
#6080


ELEKTOMANYETİK DALGALAR

  • RADYO DALGALARI


İÇİNDEKİLER

  • RADYO DALGALARININ BULUNUŞU

  • RADYO DALGALARIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

  • RADYO DALGALARI SESİ NASIL TAŞIR

  • RADYO DALGALARININ BAZI KULLANIM ALANLARI

  • RADYO DALGALARI BİZE NASIL GÖRÜNÜR

  • RADYO DALGALARININ SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNE ETKİLERİ



THE DISCOVERY OF RADIO WAVES

  • Heinrich Hertz was the first to send and receive radio waves. James Clerk Maxwell had mathematically predicted their existence in 1864.  Between 1885 and 1889, as a professor of physics at Karlsruhe Polytechnic, he produced electromagnetic waves in the laboratory and measured their wavelength and velocity. He showed that the nature of their reflection and refraction was the same as those of light, confirming that light waves are electromagnetic radiation obeying the Maxwell equations. All of these findings were first published in the journal Annalen der Physik, then later in Hertz's first book, Untersuchungen Ueber Die Ausbreitung Der Elektrischen Kraft (Investigations on the Propagation of Electrical Energy).  His book is considered to be one of the most important works of science.



HEINRICH HERTZ



RADYO DALGALARI

  • Elektronlar kablo içinde hareket ettiğinde kabloda akım akar-elecktric ve manyetik alanlar oluşur koblo etrafında.Eğer akım sabitse elektrik ve manyetik alanlar değişmez.Ama akım değişken ise elektrik ve manyetik alanlar değişkendir.Bu sırada iletkenden dışarıya hareket eden şey elektro manyetik dalgalardır.

  • Dalga dalga boyu-bir tepeden tepeye uzaklık-ile karakterize edilir.ve aynı zamanda frekans ile karakterize edilir.Her hangi bir dalga için dalga boyu ve frekansın çarpımı dalga hızına eşittir.Electromanyetik dalgalar 400 nanometers ile 700 nanometers arasında değişir ki bu aralık insanlara ışık olarak görünür.Diğer dalga boylarında x-ışınları,ultraviyole şınları,microdalgalar,radyo dalgaları vardır.Tüm aralık ise elektromanyetik spektrum olarak bilinir.

  • Radyo dalgaları tanım olarak 1 mm den 1000 kilometreye kadar değişen dalga boyuna sahiptir.Ama bütün electromanyetik dalgalar ışık hızında ilerlerler.Eğer biz dalga boyunu biliyorsak frekansı , ışık hızını dalga boyuna bölerek bulabiliriz.Radyo spectrumu 30 Hz ile 300 gigahertz e kadar değişebilir.30 hzlik bir dalganın dalga boyu 10.000 km iken.300 giga hz lik dalganın dalga boyu 1 mm dir.



IŞIĞIN FARKLI DALGA BOYLARI



Radyo dalgaları sesi nasıl taşır?







Radyo Dalgarı bize ne gösterir?



  • Üstteki resim bize Samanyolundaki Co gazını gösterir. Birçok astronomik nesnenin radyo dalgalarını yaydığı 1932 ye kadar keşfedilemedi.O zamandan beri astronomlar kendilerine yayılan dalgaları gösteren sofistike sistemler geliştirdiler.



Radyo Dalgalarını kullanarak nasıl görürüz?

  • Uzaydaki nesneler,gezegenler ve taşlar gibi,dev gaz ve toz bulutları,yıldızlar ve galaksiler değişik dalga boylarında ışık yayarlar.Bu ışığın bi kısmı çok büyük dalga boyona sahip olabilir.-Millerce-Bu uzun dalgalar elektromanyetik spektrumun radyo bolgesindedir.



  • Radyo dalgaları optik dalgalardan daha büyük oldukları için radyo teleskopları görünür ışığı görmek için kullandığımız teleskoplardan farklıdırlar.Radyo teleskopları radyo dalgalarını odak noktasına yansıtan iletken metallerden yapılmış çanaklardan oluşmuştur.Radyo ışınlarının dalga boyları çok büyük olduğundan radyo teleskopu optik teleskoptan daha büyük olmalıdır fiziksel olarak.Örnek olarak Parkes teleskopu 64 metre genişliğindedir.Daha net radyo görüntüleri vermek için radyo astronomları birkaç ufak çanağı belli bir kurala göre dizerler.Böylece tek bir büyük teleskop gibi davranabilirler.





  • VLA 36 kilometrelik bir y şeklinde dizilmiş çanaklardan oluşan ki bu Washington şehrinin nerdeyse bir buçuk katıdır,dünyanın en önde gelen astronomik radyo gözlem merkezidir.





RADYO DALGALARININ KULLANIM ALANLARI

  • Manyetik Rezonans

  • Günlük konuşmalarımızda MR olarak da kısaltılan magnetik rezonans, hastalıkları teşhis etmede kullanılan en yeni görüntüleme yöntemidir. Yüksek bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak vücut dokularının ve organların son derece detaylı görüntüleri elde edilir.



Radyo Dalgaları ile Mouse

  • Kablosuz mouse denince akla iki teknoloji geliyor. Bunlardan ilki ucuz ve bizim de pek tavsiye etmediğimiz kızılötesi teknolojisi. İkinci teknoloji ise Wireless 3D Mouse’un sahip olduğu radyo dalgaları ile haberleşme.

  • Radyo dalgaları ile haberleşme diğer alternatife göre daha pahalı olabilir, ama elde edeceğiniz rahatlık buna değer.Direkt bağlantı olmadan da çalışabilen mouse, iki adet kanal arası ayarlanabiliyor ve Windows altında herhangi bir kurulum gerçekleşmeden tanınıyor. Wheel düğmesi programlanabilen mouse, optik teknolojisini kullanmıyor.

  • Onun yerine klasik mouse topunu tercih etmiş.Yüzlerce doları sistemlerine harcayan kullanıcıların aslında mouse ve klavye gibi birleşenlere pek dikkat etmedikleri bir gerçek.Oysa sistemi kullanırken kavuşacağınız rahatlık ve ergonomi en nihayet bu küçük ayrıntılara bağlı...



Cep Telefonları ve Sağlığımız Üzerındeki Etkileri



Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə