European CommissionYüklə 84 Kb.
tarix20.09.2018
ölçüsü84 Kb.
#69337Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 6. septembra 2013Državna pomoč: Komisija začasno odobrila pomoč za reševanje za slovenski banki Faktor banko, d.d., in Probanko d.d.

Evropska komisija je v okviru pravil EU o državni pomoči začasno odobrila načrta Slovenije za izdajo državnih jamstev za novo izdane obveznosti dveh slovenskih bank, in sicer Faktor banke, d.d., in Probanke, d.d., v najvišjem znesku 540 milijonov EUR oziroma 490 milijonov EUR. Komisija je sklenila, da so ukrepi potrebni za ohranitev finančne stabilnosti v Sloveniji, brez da bi prišlo do neupravičenega izkrivljanja konkurence. Komisija bo sprejela končno odločitev o ukrepih med oceno načrtov obeh bank za prestrukturiranje.

Komisija je ugotovila, da so državna jamstva potrebna za ohranitev stabilnosti finančnega sistema v Sloveniji. Jamstva so v skladu s Sporočilom Komisije o državni pomoči za banke, zlasti z zahtevami oddelka 4 „novega sporočila o bankah“, ki je v veljavi od 1. avgusta 2013 (glej IP/13/672). Zlasti so omejena na najnižji potrebni znesek, ustrezno so plačana in vsebujejo zaščitne ukrepe za omejitev izkrivljanja konkurence v obdobju reševanja.

Ukrepi naj bi stabilizirali pasivo v bilancah stanja obeh bank in obnovili zaupanje na trgih. Ukrepi so bili odobreni kot začasna pomoč za reševanje za obdobje dveh mesecev oziroma dokler Komisija ne sprejme dokončne odločitve o načrtih prestrukturiranja ali nadzorovane likvidacije obeh bank, ki ju bo Slovenija predložila v naslednjih dveh mesecih. To je standarden postopek za reševanje in prestrukturiranje bank, pri katerem Komisija v prvi fazi za določen čas odobri likvidnostno podporo. V skladu s pravili EU o državni pomoči se prispevek deponentov ali drugih imetnikov prednostnega dolga v bankah ne zahteva.Ozadje

Faktor banka, d.d., je splošna banka, ki je bila ustanovljena in ima sedež v Republiki Sloveniji. Njena sredstva predstavljajo približno 2,1 % sredstev nacionalnega bančnega sistema in skupaj znašajo približno 911 milijonov EUR. Delnice banke ne kotirajo na nobeni domači ali mednarodni borzi, njene obveznice pa so bile sprejete v trgovanje na Ljubljanski borzi in luksemburški borzi. Banka posluje večinoma v Sloveniji.

Probanka, d.d., je splošna banka, ki je bila ustanovljena in ima sedež v Republiki Sloveniji. Njena sredstva predstavljajo približno 2,3 % sredstev nacionalnega bančnega sistema in skupaj znašajo približno 973 milijonov EUR. Navadne delnice banke (ki predstavljajo 90,4 % osnovnega kapitala) ne kotirajo na organiziranem trgu vrednostnih papirjev, njene prednostne delnice (9,6 % osnovnega kapitala) pa kotirajo na standardnem trgu Ljubljanske borze. Nekatere serije obveznic banke kotirajo na trgu obveznic Ljubljanske borze. Banka posluje večinoma v Sloveniji.

Dodatne informacije so na voljo pod zadevama št. SA.37314 (Probanka d.d.) in št. SA.37315 (Factor banka d.d.) v Registru državnih pomoči na spletni strani za konkurenco. Nove objave odločitev v zvezi z državno pomočjo so navedene v tedenskih e-novicah o državni pomoči.Kontakti:

Antoine Colombani (+32 22974513, Twitter: @ECspokesAntoine)

Maria Madrid Pina (+32 22954530)IP/13/822


Yüklə 84 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə