Ev tiPİ buzdolaplari ile iLGİLİ Çevreye duyarli tasarim gereklerine dair tebliĞ sgm-2009/…



Yüklə 166 Kb.
tarix29.09.2018
ölçüsü166 Kb.
#71189


Ek-I
Ek-II’den Ek-VI’ya kadar geçerli olan tanımlar
Ek-II’den Ek-VI’ya kadar amaçları bakımından aşağıdaki tanımlar geçerli olacaktır:
a) Başka tip soğutma cihazları: Soğutma işleminin kompresörlü veya absorpsiyonlu tipler dışında bir teknoloji veya prosesle yapıldığı soğutma cihazını ifade eder.
b) Buzsuz sistem: Kalıcı buz oluşumunu önlemek üzere otomatik çalışan, soğutmanın cebri hava dolaşımı ile sağlandığı, evaporatör veya evaporatörlerin otomatik bir defrost sistemi ile defrost edildiği ve defrost işleminden gelen suyun otomatik olarak atıldığı sistemi ifade eder.
c) Buzsuz bölme: Buzsuz sistem tarafından defrost edilen bölmeyi ifade eder.
d) Ankastre cihaz: Duvar veya benzeri bir yer içinde hazırlanmış bir yuvada bir kabin içine monte edilmek üzere tasarlanmış ve dış kısmının mobilya ile kaplanması gereken sabit soğutma cihazını ifade eder.
e) Buzdolabı – mahzen: En az bir taze gıda saklama bölmesi ve bir mahzen bölmesi bulunan ancak donmuş gıda saklama, soğutma veya buz yapma bölmeleri bulunmayan soğutma cihazını ifade eder.
f) Mahzen: Sadece bir veya daha çok mahzen bölmesi bulunan soğutma cihazını ifade eder.
g) Buzdolabı – soğutucu: En az bir taze gıda saklama bölmesi ve bir soğutma bölmesi bulunan ancak donmuş gıda saklama bölmeleri bulunmayan soğutma cihazını ifade eder.
h) Bölmeler: Aşağıdaki (ğ) bendinden (m) bendine kadar sıralanan bölmeleri ifade eder.
i) Taze gıda saklama bölmesi: Donmamış gıda maddelerinin saklanması için tasarlanmış ve kendi içinde alt bölmelere ayrılabilen bölmeyi ifade eder.
j) Mahzen bölmesi: Belli gıda maddelerinin veya içeceklerin, taze gıda saklama bölmesinin sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklıkta saklanması için tasarlanmış bölmeyi ifade eder.
k) Soğutma bölmesi: Çabuk bozulan gıda maddelerinin saklanması için özel olarak tasarlanmış bölmeyi ifade eder.
l) Buz yapma bölmesi: Buz yapma ve muhafaza için özel olarak tasarlanmış düşük sıcaklık bölmesini ifade eder
m) Donmuş gıda saklama bölmesi: Donmuş gıda maddelerinin saklanması için özel olarak tasarlanmış ve sıcaklığa göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılmış düşük sıcaklık bölmesini ifade eder:
(i) Bir yıldızlı bölme: Sıcaklığın -6 oC’den yüksek olmadığı, donmuş gıda saklama bölmesi

(ii) İki yıldızlı bölme: -12oC’den yüksek olmadığı, donmuş gıda saklama bölmesi

(iii) Üç yıldızlı bölme: -18oC’den yüksek olmadığı, donmuş gıda saklama bölmesi

(iv) Gıda dondurucu bölme (veya dört yıldızlı bölme): 100 litre depolama hacmi başına en az 4,5 kg ve hiçbir durumda 2 kg’dan az olmayan gıda maddesini 24 saat içinde ortam sıcaklığından -18oC’ye dondurmaya uygun ve üç yıldızlı koşullarda donmuş gıda saklama veya uygun ve bölme içinde iki yıldızlı kısımları da bulunabilen bölme.

(v) 0 yıldızlı bölme: Sıcaklığın 0oC’nin altında olduğu ve buz yapma ve muhafaza etme için de kullanılabilen ancak çabuk bozulan gıda maddelerinin saklanması için tasarlanmamış donmuş gıda saklama bölmesi.
n) Şarap saklama bölmesi: Şarapları ideal içme sıcaklığına getirmek için kısa süreli şarap saklama veya şarabın olgunlaşmasını sağlamak üzere uzun süreli şarap saklama için özel olarak tasarlanmış ve aşağıdaki özelliklere sahip bölmeyi ifade eder.


  1. +5oC ile +20oC aralığında imalatçının talimatlarına göre önceden ayarlı veya elle ayarlı sürekli saklama sıcaklığı;

  2. Ev tipi soğutma cihazları için iklim sınıfı ile belirtilen her beyan edilen ortam sıcaklığında zamana bağlı 0,5 K’den düşük saklama sıcaklığı / sıcaklıkları değişimi;

  3. %50 ile %80 aralığında aktif veya pasif bölme nem kontrolü;

  4. Buzdolabı kompresöründen veya herhangi bir dış kaynaktan gelen titreşimin bölmeye iletilmesini azaltacak şekilde yapılmış.

o) Çok kullanımlı bölme: Bir veya daha çok bölme tipi sıcaklığında kullanılmak üzere tasarlanmış ve imalatçının tavsiyelerine göre her bölme tipi için geçerli çalışma sıcaklığı aralığını sürekli olarak muhafaza edecek şekilde son kullanıcı tarafından ayarlanabilen bölmeyi ifade eder; ancak bir bölmedeki sıcaklıkları sadece sınırlı bir süreyle farklı bir çalışma sıcaklığı aralığına değiştirme özelliğine (hızlı dondurma özelliği gibi) sahip bölme, bu Tebliğde tanımlandığı şekilde bir “çok kullanımlı bölme” değildir.


p) Diğer bölme: Belli gıda maddelerinin +14oC’nin üzerinde bir sıcaklıkta saklanması için tasarlanmış, şarap saklama bölmesi dışındaki bölmeyi ifade eder.
q) İki yıldızlı kısım: Bir gıda dondurucunun, gıda dondurucu bölmenin, üç yıldızlı bölmenin veya üç yıldızlı donmuş gıda saklama kabininin, kendi bağımsız kapısı veya kapağı olmayan ve sıcaklığı -12oC’den yüksek olmayan bölümünü ifade eder.
r) Kutu tipi derin dondurucu: Bölmesine/bölmelerine cihazın üst tarafından ulaşılabilen veya hem üstten açılır tipte hem de dik tip bölmeleri olan ancak üstten açılır tip bölmenin/bölmelerin brüt hacminin cihazın toplam brüt hacminin %75’inden fazla olduğu gıda dondurucuyu ifade eder.
s) Üstten açılır tip veya kutu tipi: Bölmesine/bölmelerine cihazın üst tarafından ulaşılabilen soğutma cihazını ifade eder.
t) Dik tip: Bölmesine/bölmelerine cihazın ön tarafından ulaşılabilen
u) Hızlı dondurma: İmalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından devreye alınacak olan ve dondurucunun veya dondurucu bölmenin saklama sıcaklığını donmamış gıda maddelerini daha hızlı donduracak şekilde düşüren iki taraflı özelliği ifade eder.
Ek-II
Ev tipi soğutma cihazları ile ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekleri
1. JENERİK ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİ
1. Bu tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren:
a) Şarap saklama cihazları için, imalatçıların verdiği kullanma kılavuzunda aşağıdaki bilgi bulunacaktır:
Bu cihaz sadece şarap saklama amacıyla kullanılır.
b) Ev tipi soğutma cihazları için, imalatçıların verdiği kullanma kılavuzunda aşağıdakilerle ilgili bilgi bulunacaktır:


  • Çekmece, sepet ve rafların, cihaz için enerjinin en verimli kullanımını sağlayan kombinasyonu ve

  • Ev tipi soğutma cihazının kullanım evresindeki enerji tüketiminin nasıl en aza indirileceği.

2. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren:


a) Donduruculardaki veya dondurucu bölmelerdeki hızlı dondurma özelliği veya termostat ayarlarının değiştirilmesiyle sağlanan benzer bir işlev, imalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından devreye alındığında, en fazla 72 saat sonra otomatik olarak bir önceki normal saklama sıcaklık koşullarına dönecektir. Bu şart, elektromekanik kumanda panolu, tek termostatlı ve tek kompresörlü buzdolabı – dondurucular için geçerli değildir.

b) Elektronik kumanda panolu ve imalatçının talimatlarına göre +16oC’nin altındaki ortam sıcaklıklarında kullanılabilen, tek termostatlı ve tek kompresörlü buzdolabı – dondurucular, kış ayar anahtarı veya doğru donmuş gıda saklama sıcaklığı sağlayan benzer bir işlev cihazın kurulu bulunduğu ortamın sıcaklığına göre otomatik olarak çalışacak şekilde olacaktır.

c) 10 litrenin altında depolama hacmine sahip ev tipi soğutma cihazları boşken en fazla 1 saat sonra otomatik olarak 0.00 Watt güç tüketimli çalışma durumuna geçecektir.
2. ÖZEL ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİ
Bu Tebliğ kapsamına giren ve 10 litre veya daha fazla depolama hacmine sahip ev tipi soğutma cihazları Tablo 1 ve Tablo 2’deki enerji verimlilik endeksi sınırlarına uygun olacaktır.
Tablo 1 ve Tablo 2’deki özel çevreye duyarlı tasarım gerekleri aşağıdaki cihazlar için geçerli olmayacaktır:


  • Şarap saklama cihazları veya

  • Absorpsiyonlu soğutma cihazları ve Ek-IV’ün 1 inci maddesinde Tablo 1’de belirtilen 4’den 9’a kadar olan Kategorilere giren başka tip soğutma cihazları.

Ev tipi soğutma cihazlarının Enerji Verimlilik Endeksi (EEI), Ek-IV’te açıklanan işleme göre yapılır.


Tablo 1

Kompresörlü soğutma cihazları

Uygulama tarihi

Enerji Verimlilik Endeksi (EEI)

Yürürlüğe girdiği tarih

1 Temmuz 2012

1 Temmuz 2014


EEI < 55

EEI < 44


EEI < 42



Tablo 2

Absorpsiyonlu ve başka tip soğutma cihazları

Uygulama tarihi

Enerji Verimlilik Endeksi (EEI)

Yürürlüğe girdiği tarih

1 Temmuz 2012

1 Temmuz 2015


EEI < 150

EEI < 125

EEI < 110




Ek-III
Ölçümler
Bu Tebliğin şartlarına uyum sağlamak amacıyla, ölçümler, referans numaraları bilgi için Resmi Gazete’de yayımlanan dokümanlarda belirtilen yöntemler dahil olmak üzere, genel kabul görmüş en son yöntemleri dikkate alan, güvenilir, hassas ve yinelenebilir bir yöntem kullanılarak yapılacaktır.
1. TEST İÇİN GENEL ŞARTLAR
Test için aşağıdaki genel şartlar geçerlidir:


  1. Son kullanıcı tarafından çalıştırılıp durdurulabilen yoğuşma önleyici ısıtıcılar varsa, bunlar devreye alınacak ve ayarlanabiliyorsa maksimum ısıtmaya ayarlanacaktır.

  2. Son kullanıcı tarafından çalıştırılıp durdurulabilen kapı üstü tertibatlar (buz veya soğuk su/içecek matikler gibi) varsa, bunlar enerji tüketim ölçümü sırasında devreye alınacak ancak çalıştırılmayacaktır.

  3. Çok kullanımlı cihazlar ve bölmeler için, enerji tüketim ölçümü sırasındaki saklama sıcaklığı, imalatçının talimatlarına göre sürekli normal kullanım için iddia edilen en soğuk bölme tipinin anma sıcaklığı olacaktır.

  4. Bir soğutma cihazının enerji tüketimi, Ek-IV’de Tablo 5’te tanımlandığı şekilde “başka bölme” için sürekli normal kullanım için imalatçının talimatlarına göre en soğuk düzenlemede belirlenecektir.


2. TEKNİK PARAMETRELER
Aşağıdaki parametreler belirlenecektir:


  1. Milimetre hassasiyetinde ölçülen toplam ölçüler.

  2. Milimetre hassasiyetinde ölçülen kullanımda gerekli toplam boş yer.

  3. Tam desimetreküp veya litre hassasiyetinde ölçülen toplam brüt hacim/hacimler.

  4. Tam desimetreküp veya litre hassasiyetinde ölçülen depolama hacmi/hacimler ve toplam depolama hacmi/hacimleri.

  5. Buz çözme tipi.

  6. Saklama sıcaklığı.

  7. Üç ondalık haneye kadar 24 saatte kilowatt saat (kWh/24 h) cinsinden ifade edilen enerji tüketimi.

  8. Sıcaklık artış süresi.

  9. Dondurma kapasitesi.

  10. İki ondalık haneye yuvarlanmış Watt cinsinden ölçülen güç tüketimi.

  11. En yakın tam sayıya yuvarlanmış yüzde cinsinden ifade edilen “şarap saklama bölmesi nem değeri.


Ek-IV
Enerji Verimliliği Endeksini Hesaplama Yöntemi
1. EV TİPİ SOĞUTMA CİHAZLARININ SINIFLANDIRILMASI
Ev tipi soğutma cihazları Tablo 1’deki gibi kategorilere ayrılmıştır. Her kategori, Tablo 2’de belirtildiği şekilde özel bölme bileşimi ile tanımlanır ve kapı ve/veya çekmece sayısından bağımsızdır.
Tablo 1

Ev tipi soğutma cihazı kategorileri

Kategori

Adı

1

2

3



4

5

6



7

8

9



10

Bir veya daha çok taze gıda saklama bölmesine sahip buzdolabı

Buzdolabı-mahzen, mahzen ve şarap saklama cihazları

Buzdolabı-soğutucu ve 0 yıldızlı bölmeye sahip buzdolabı

1 yıldızlı bölmeye sahip buzdolabı

2 yıldızlı bölmeye sahip buzdolabı

3 yıldızlı bölmeye sahip buzdolabı

Buzdolabı-dondurucu

Dik tip dondurucu

Kutu tipi dondurucu

Çok kullanımlı ve diğer soğutma cihazları


Bölme sıcaklığı nedeniyle 1’den 9’a kadar olan kategorilere konamayan ev tipi soğutma cihazları 10 uncu Kategoriye konur.



Tablo 2

Ev tipi soğutma cihazı sınıflandırması ve ilgili bölme bileşimi

Anma sıcaklık (EEI için) (oC)

Tasarım

T


+12

+12

+5

0

0

-6

-12

-18

-18

Kategori


(sayı)

Bölme tipleri

Diğer

Şarap saklama

Mahzen

Taze gıda saklama

Soğutma

0 yıldızlı / Buz yapma

1 yıldızlı

2 yıldızlı

3 yıldızlı

4 yıldızlı

Cihaz Kategorisi

Bölme bileşimi

BİR VEYA DAHA ÇOK TAZE GIDA SAKLAMA BÖLMESİNE SAHİP BUZDOLABI

Y

Y

Y

V

Y

Y

Y

Y

Y

Y

1

BUZDOLABI-MAHZEN, MAHZEN VE ŞARAP SAKLAMA CİHAZLARI

O

O

O

V

Y

Y

Y

Y

Y

Y

2

O

O

V

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

V

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

BUZDOLABI-SOĞUTUCU VE 0 YILDIZLI BÖLMEYE SAHİP BUZDOLABI

O

O

O

V

V

O

Y

Y

Y

Y

3

O

O

O

V

O

V

Y

Y

Y

Y

1 YILDIZLI BÖLMEYE SAHİP BUZDOLABI

O

O

O

V

O

O

V

Y

Y

Y

4

2 YILDIZLI BÖLMEYE SAHİP BUZDOLABI

O

O

O

V

O

O

O

V

Y

Y

5

3 YILDIZLI BÖLMEYE SAHİP BUZDOLABI

O

O

O

V

O

O

O

O

V

6




BUZDOLABI-DONDURUCU

O

O

O

V

O

O

O

O

O

V

7

DİK TİP DONDURUCU

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

V(a)

V

8

KUTU TİPİ DONDURUCU


Y

Y

Y

Y

Y

Y

Y

O

Y

V

9

ÇOK KULLANIMLI VE DİĞER SOĞUTMA CİHAZLARI

O

O

O

O

O

O

O

O

O

O

10

Notlar:

V = Bölme var;

Y = Bölme yok;

O = Bölme isteğe bağlı;

(a) 3 yıldızlı donmuş gıda kabinlerini de kapsar.
Ev tipi soğutma cihazları, Tablo 3’te gösterildiği gibi bir veya daha çok iklim sınıfına ayrılmaktadır
Tablo 3

İklim sınıfları


Sınıf

Sembol

Ortalama ortam sıcaklığı oC

Çok ılıman

SN

+10 - +32

Ilıman

N

+16 - +32

Alt tropikal

ST

+16 - +38

Tropikal

T

+16 - +43

Soğutma cihazı gerekli saklama sıcaklıklarını farklı bölmelerde aynı anda ve Tablo 4’te farklı tipte ev tipi soğutma cihazları ve uygun iklim sınıfları için tanımlanan izin verilen sıcaklık sapmaları dahilinde (defrost çevrimi sırasında) koruyabilmelidir.


Çok kullanımlı cihazlar ve/veya bölmeler, imalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından ayarlanabiliyorsa, farklı bölme tiplerinin gerekli saklama sıcaklıklarını koruyabilmelidir.
Tablo 4

Saklama sıcaklıkları

Saklama sıcaklıkları (oC)

Başka bölme

Şarap saklama bölmesi

Mahzen bölmesi

Taze gıda saklama bölmesi

Soğutma bölmesi

Bir yıldızlı bölme

İki yıldızlı bölme

Gıda dondurma ve üç yıldızlı bölme / kabin

tom

twma

tcm

t1m, tsm, t3m, tma

tcc

t*

t**

t***

> +14

+5 ≤ twma ≤ +20

+8 ≤ tcm ≤ +14

0 ≤ t1m, t2m, t3m ≤ +8; tma ≤ +4

-2 ≤ tcc ≤ +3

≤ -6

≤ -12 (a)

≤ -18 (a)

Notlar:

tom : Başka bölmenin saklama sıcaklığı

twma : 0,5 K değişimle, şarap saklama bölmesinin saklama sıcaklığı

tcm : Mahzen bölmesinin saklama sıcaklığı

t1m, t2m, t3m : Taze gıda bölmesinin saklama sıcaklığı

tma : Taze gıda bölmesinin ortalama saklama sıcaklığı

tcc : Soğutma bölmesinin anlık saklama sıcaklığı

t*, t**, t*** : Donmuş gıda saklama bölmesinin azami sıcaklıkları

(a) ev tipi buzsuz soğutma cihazları için defrost çevrimi sırasında, hangisi daha kısa ise, 4 saat içinde veya çalışma çevrimi süresinin %20’si içinde 3 K’den fazla olmayan bir sıcaklık sapmasına izin verilir.
2. EŞDEĞER HACMİN HESAPLANMASI
Bir ev tipi soğutma cihazının eşdeğer hacmi, bütün bölmelerin eşdeğer hacimlerinin toplamıdır. Aşağıdaki şekilde litre cinsinden hesaplanarak en yakın tam sayıya yuvarlanır:

Burada;


  • n: Bölme sayısı

  • Vc: Bölmenin / bölmelerin depolama hacmi

  • Tc: Tablo 2’de belirtildiği şekilde, bölmenin / bölmelerin nominal sıcaklığı

  • (25 – Tc)/20: Tablo 5’te belirtilen termodinamik faktör

  • FFc, CC ve BI: Tablo 6’da belirtilen düzeltme faktörleri

Termodinamik düzeltme faktörü (25 – Tc)/20, bir bölmenin nominal sıcaklığı (Tc) (Tablo 2’de tanımlanan) ile standart test koşullarında +25oC olan ortam sıcaklığı arasındaki farkın, +5oC’deki bir taze gıda bölmesi için bir oran şeklindeki ifadesidir


Ek-I’in (i) bendinden (p) bendine kadar açıklanan bölmelere ait termodinamik faktörler. Tablo 5’te belirtilmiştir.
Tablo 5

Soğutma cihazı bölmelerine ait termodinamik faktörler

Bölme

Nominal sıcaklığı

(25 – Tc)/20

Başka bölme

Tasarım sıcaklığı

(25 – Tc)/20

Mahzen bölmesi / Şarap saklama bölmesi

+12oC

0,65

Taze gıda saklama bölmesi

+5oC

1,00

Soğutma bölmesi

0oC

1,25

Buz yapma bölmesi ve 0 yıldızlı bölme

0oC

1,25

Bir yıldızlı bölme

-6oC

1,55

İki yıldızlı bölme

-12oC

1,85

Üç yıldızlı bölme

-18oC

2,15

Gıda dondurucu bölme (dört yıldızlı bölme)

-18oC

2,15

Notlar:

  1. çok kullanımlı bölme için termodinamik faktör, en soğuk bölme tipinin Tablo 2’de verilen ve imalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından ayarlanabilen ve sürekli olarak muhafaza edilen nominal sıcaklığı ile belirlenir;

  2. İki yıldızlı bir bölüm (dondurucu içinde) için termodinamik faktör, Tc = -12oC’de belirlenir;

  3. Diğer bölmeler için termodinamik faktör, imalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından ayarlanabilen ve sürekli olarak muhafaza edilen en düşük tasarım sıcaklığı ile belirlenir.


Tablo 6

Düzeltme faktörlerinin değeri

Düzeltme faktörü

Değer

Şartlar

FF (Buzsuz)

1,2

Buzsuz donmuş gıda saklama bölmeleri için

1

Başka şekilde

CC (iklim sınıfı)

1,2

T sınıfı (tropikal) cihazlar için

1,1

ST sınıfı (alt tropikal) cihazlar için

1

Başka şekilde

BI (ankastre)

1,2

Genişliği 58 cm’nin altındaki ankastre cihazlar için

1

Başka şekilde

Notlar:

  1. FF, buzsuz bölmelere ait hacim düzeltme faktörüdür.

  2. CC, belli bir iklim sınıfına ait hacim düzeltme faktörüdür. Bir soğutma cihazı birden fazla iklim sınıfında yer alıyorsa, eşdeğer hacmin hesaplanmasında en yüksek düzeltme faktörüne sahip iklim sınıfı kullanılır.

  3. BI, ankastre cihazlara ait hacim düzeltme faktörüdür.


3. ENERJİ VERİMLİLİK ENDEKSİNİN HESAPLANMASI
Bir ev tipi soğutma cihazı modelinin Enerji Verimlilik Endeksinin (EEI) hesaplanmasında, ev tipi soğutma cihazının Yıllık Enerji Tüketimi, cihazın Standart Yıllık Enerji Tüketimi ile karşılaştırılır.
1. Enerji Verimlilik Endeksi (EEI) aşağıdaki şekilde hesaplanarak ilk ondalık haneye yuvarlanır:
EEI = (AEC / SAEC) x 100
Burada:


  • AEC = Ev tipi soğutma cihazının Yıllık Enerji Tüketimi

  • SAEC = Ev tipi soğutma cihazının Standart Yıllık Enerji Tüketimi

2. Yıllık Enerji Tüketimi (AEC), aşağıdaki şekilde kWh/yıl cinsinden hesaplanarak iki ondalık haneye yuvarlanır:


AEC = E24h x 365
Burada:


  • E24h, ev tipi soğutma cihazının kWh/24h cinsinden enerji tüketimi olup, üç ondalık haneye yuvarlanır.

3. Standart Yıllık Enerji Tüketimi (SAEC), aşağıdaki şekilde kWh/yıl cinsinden hesaplanarak iki ondalık haneye yuvarlanır:


SAEC = Veq x M + N +CH
Burada:


  • Veq, ev tipi soğutma cihazının eşdeğer hacmidir.

  • CH, en az 15 litre depolama hacmine sahip, soğutma bölmeli ev tipi soğutma cihazları için 50 kWh/yıl’dır.

  • M ve N değerleri, Tablo 7’de her ev tipi soğutma cihazı kategorisi için verilmiştir.


Tablo 7

Ev tipi soğutma cihazı kategorilerine göre M ve N değerleri

Kategori

M

N

1

0,233

245

2

0,233

245

3

0,233

245

4

0,643

191

5

0,450

245

6

0,777

303

7

0,777

303

8

0,539

315

9

0,472

286

10

(*)

(*)

Not:


(*) 10’uncu Kategorideki ev tipi soğutma cihazları için M ve N değerleri imalatçının talimatlarına göre son kullanıcı tarafından ayarlanabilen ve sürekli olarak muhafaza edilen en düşük saklama sıcaklığına sahip bölmenin sıcaklığına ve yıldız sınıfına bağlıdır. Sadece Tablo 2 ve Ek-I’in (m) bendinde tanımlandığı şekilde bir “başka bölme” varsa, 1 inci Kategoriye ait M ve N değerleri kullanılır. Üç yıldızlı bölmeleri veya gıda dondurma bölmeleri olan cihazlar buzdolabı – dondurucu olarak kabul edilecektir.
Ek-V
Piyasa gözetim amaçlı doğrulama prosedürü
Ek-II’de yer alan şartlara uygunluğu kontrol etmek amacıyla Bakanlık tek bir ev tipi soğutma cihazını test edecektir. Ölçülen parametreler, 7 nci maddenin ikinci fıkrasına göre, Tablo 1’de belirtilen aralık dahilinde imalatçının beyan ettiği değerleri karşılamıyorsa, ölçümler üç ilave ev tipi soğutma cihazı üzerinde yapılacaktır. Bu üç ilave ev tipi soğutma cihazının değerlerinin aritmetik ortalaması, Ek-II’de belirtilen şartları Tablo 1’de belirtilen aralık dahilinde karşılayacaktır.
Aksi halde, model ve diğer bütün eşdeğer ev tipi soğutma cihazı modellerinin uygun olmadığı kabul edilecektir.
Tablo 1

Ölçülen parametre

Doğrulama toleransları

Anma brüt hacim

Ölçülen değer, anma değerinin %3’ü veya 1 litre değerlerinden hangisi daha büyük ise o değer ile anma değeri arasındaki farktan daha fazla düşük olamaz.

Anma depolama hacmi

Ölçülen değer, anma değerinin %3’ü veya 1 litre değerlerinden hangisi daha büyük ise o değer ile anma değeri arasındaki farktan daha fazla düşük olamaz. Mahzen bölmesinin hacmi ve taze gıda saklama bölmesinin hacmi kullanıcı tarafından birbirine göre ayarlanabiliyorsa, bu ölçüm belirsizliği mahzen bölmesi asgari hacme ayarlandığı zaman geçerlidir.

Dondurma kapasitesi

Ölçülen değer, anma değerin %10’dan daha fazla altında olmayacaktır.

Enerji tüketimi

Ölçülen değer, anma değerin (E24h) %10’dan daha fazla üzerinde olmayacaktır.

10 litrenin altında depolama hacmine sahip ev tipi soğutma cihazlarının güç tüketimi

Ölçülen değer, Ek-II’nin 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen değerin, %95 kesinlik seviyesinde 0,10 W’tan daha fazla üzerinde olmayacaktır

Şarap saklama cihazları

Bağıl nem için ölçülen değer, nominal aralığı %10’dan daha fazla aşmayacaktır.

(*) “Anma değer”, imalatçı tarafından beyan edilen değeri ifade eder.



Ek-VI
Ev tipi soğutma cihazları için örnek karşılaştırmalı değerlendirmeler
Bu Tebliğ yürürlüğe girdiği esnada, ev tipi soğutma cihazları için, Enerji Verimliliği Endeksi (EEI) ve gürültü açısından piyasada mevcut en iyi teknoloji aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir:
Kompresörlü buzdolapları:


  • 300 litre taze gıda bölmesi toplam depolama hacmi ve 25 litrelik soğutma bölmesi ve T (tropikal) iklim sınıfı için EEI = 29,7 ve 115 kWh/yıl yıllık enerji tüketimi.

  • Gürültü: 33 dB(A).


Absorpsiyonlu buzdolapları:


  • 28 litre taze gıda bölmesi toplam depolama hacmi ve N (ılıman) iklim sınıfı için EEI = 97,2 ve 245 kWh/yıl yıllık enerji tüketimi.

  • Gürültü: 0 dB(A).


Kompresörlü buzdolabı-dondurucular:


  • 236 litresi taze gıda bölmesinde, 19 litresi dört yıldızlı dondurucu bölmesinde olmak üzere 255 litre toplam depolama hacmi ve T (tropikal) iklim sınıfı için EEI = 28,0 ve 157 kWh/yıl yıllık enerji tüketimi.

  • Gürültü: 33 dB(A).


Dik tip kompresörlü dondurucular:


  • 195 litre dört yıldızlı dondurucu bölme toplam depolama hacmi ve T (tropikal) iklim sınıfı için EEI = 29,3 ve 172 kWh/yıl yıllık enerji tüketimi.

  • Gürültü: 35 dB(A)


Kutu tipi kompresörlü dondurucular:


  • 233 litre dört yıldızlı dondurucu bölme toplam depolama hacmi ve T (tropikal) iklim sınıfı için EEI = 27,4 ve 153 kWh/yıl yıllık enerji tüketimi.

  • Gürültü: 37 dB(A)




Yüklə 166 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə