Excel på norsk og på engelsk – utvalgte finansfunksjoner



Yüklə 51 Kb.
tarix29.08.2018
ölçüsü51 Kb.
#65421

Økonomistyring – Aage Sending


Excel på norsk og på engelsk – utvalgte finansfunksjoner
Nedenfor er angitt formler for direkte innsetting av data, eller man kan hente inn alle opplysningene fra andre celler i regnearket. Det siste gjør det mulig å bruke en formel enkelt om og om igjen, uten å behøve å gjenta formelen.


Nåverdi

Norsk

Engelsk

-> ett fremtidig beløp

=NÅVERDI(%;n;;beløp)

=PV(%;n;;beløp)

-> annuitet etterskudd *)

=NÅVERDI(%;n;beløp)

=PV(%;n;beløp)

-> annuitet forskudd

=NÅVERDI(%;n;beløp;;1)

=PV(%;n;beløp;;1)

-> ulike beløp

=NNV(%;beløp1; beløp2; ...)+beløp0

=NPV(%;beløp1;beløp2;….)+beløp0

n angir antall perioder. Det kan være år, kvartal, måneder osv.

% angir perioderenten, for eksempel 12% ved periodelengde ett år, 3% for kvartal og 1% for periodelengde en måned.

1 angir type og står for forskudd, dvs. at beløpet/beløpene kommer ved starten av en periode. ”0” står for etterskudd, men er default-verdien og behøver derfor ikke angis)

beløp mates inn med ”–” når det er en kontantinnstrømming (positiv kontantstrøm); ingen fortegn (dvs. egentlig +) når det er en kontantutstrømming (negativ kontantstrøm) – unntatt ved NNV (NPV) og IR (IRR)

*) Om man har et beløp på tidspunkt 0, må dette legges til som et tilleggsledd. I et investeringsprosjekt er gjerne dette beløpet negativ, og må da trekkes fra sum av nåverdien av de fremtidige kontantstrømmene.



Internrenten

For å kunne bruke funksjonen i Excel til å finne internrenten, må man først mate inn kontantstrømmene på de ulike tidspunktene f.o.m. tidspunkt ”0” i ulike celler i regnearket. Det er ingen mulighet for direkte innmating i formelen. I norsk Excel er funksjonen: =IR(verdiområde), i engelsk: =IRR(verdiområde) . Verdiområde står her for cellereferanser dit hvor kontantstrømmene står, for eksempel C5:G5 om vi har kontantstrømmer på tidspunktene 0 til 4. Se læreboka, s 68.



Fremtidsverdi

Norsk

Engelsk

-> ett beløp

=SLUTTVERDI(%;n;;beløp)

=FV(%;n;;beløp)

-> annuitet etterskuddsvis

=SLUTTVERDI(%;n;beløp)

=FV(%;n;beløp)

-> annuitet forskuddsvis

=SLUTTVERDI(%;n;beløp;;1)

=FV(%;n;beløp;;1)

Som man ser er mønsteret her helt likt formlene for nåverdi, bortsett fra innledningen.

Annuitet

Tar man opp et lån, et annuitetslån, er det interessant å vite hva terminbetalingene blir. Formelen kan også brukes for å finne periodekostnad til renter og avskrivninger over levetiden.

Formel for etterskuddsannuitet (det vanlige) i norsk Excel: =avdrag(%;n;beløp) eller som forskuddsannuitet: =avdrag(%;n;beløp;;1)

På engelsk er de tilsvarende formlene: =PMT(%;n;beløp) og =avdrag(%;n;beløp;;1)

Denne formelen kan også utvides litt for å takle eventuell restverdi/restlån på et fremtidig tidspunkt. Da blir innholdet inne i parentesen: (%;n;beløp,restverdi) eller ved forskuddsannuitet: (%;n;beløp;restverdi;1)

En enkel løsning

er for alle funksjonene å kalle opp formelen i Excel, og få utfyllingshjelp der, men det gjøres gjerne riktigere når man kjenner litt til hovedfunksjonene. Når man bruker disse formlene er det lurt å foreta kontrollerte eksperimenter før man tar en formel i utstrakt bruk. Dette gjøres ved å teste på et tallmateriale hvor man vet hva riktig svar skal bli, gjerne et enkelt eksempel.



For å få denne hjelpen velger man i menyen i Excel 2003: Sett inn, Funksjon, velg kategori Økonomisk, velg så aktuell funksjon - for eksempel AVDRAG. I engelsk regneark blir det tilsvarende: Insert, Function, velg kategori Financial, velg så aktuell funksjon – for eksempel PMT. I Excel 2007 velger man Formulas, Financial og så aktuell formel – for eksempel PMT. I alle tilfellene kommer et hjelpebilde opp.




Yüklə 51 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə