EylüL 2016 tus – hatali sorular



Yüklə 39,01 Kb.
tarix11.06.2018
ölçüsü39,01 Kb.
#48188

EYLÜL 2016 TUS – HATALI SORULAR


Temel Bilimler 47. Soru

Eritrosit membranında bulunan major transmembran glikoproteini aşağıdakilerden hangisidir?

A) Glikoforin

B) Spektrin

C) Band-3

D) Ankrin

E) Protein 4.1



Doğru cevap: A ve C

Eritrosit membran proteinleri; tıpta bir çok disiplini ilgilendiren bir konudur. Fizyoloji, Histoloji, Biyokimya, Pediatri ve İçhastalıkları textbooklarında konu farklı yönleriyle geçmektedir.

Soru; Biyokimya soruları arasında yer almıştır. Sorunun, Harper Biochemistry kitabının 159. sayfasından sorulduğu açıkca anlaşılmaktadır ancak; soru tam bir çeviri ve anlayış hatasına kurban gitmiştir. Şöyle ki; ilgili sayfadaki metinde “Glycophorin is a major integral membrane glycoprotein of human erytrocytes” yazmaktadır.

Konu başlığı “CARBOHYDRATES OCCUR IN CELL MEMBRANES IN LIPOPROTEINS” yani karbonhidratlardır ve asıl çevirisi “Glikoforin insan eritrositlerinde bulunan bir major integral membran proteinidir”. Bu ifade “the major” ile değil de “a major” ile ifade edilmiştir, yani başka major glikoproteinlerin varlığını ekarte etmeyen bir ifadedir.

Nitekim aynı kitabın 696. sayfasında “THE RED BLOOD CELL MEMBRANE” başlığı altında konu bütünüyle anlatılmış ve hem Band 3 proteini hem de Glikoforinlerden beraberce bahsedilmiştir ki dikkate alınması gereken chapter burası olmalıdır.

Biyokimyanın diğer temel textbooklarında (Lehninger, Stryer, Tietz… gibi) bile “Eritrosit membranında bulunan major glikoproteinin Glikoforin” olduğuna dair bir ifade YOKTUR. Tam aksine hem Glikoforin hem de Band 3 (anyon transport kanalı) beraber anılmaktadır.

Biyokimya dışı tüm branşların ana textbooklarında da hem A hem de C seçeneği yine hep beraber anılmaktadır.


Çift cevaplı olduğu için soru iptal edilmelidir.

Tüm bu kaynakların görüntü ve referans bilgileri aşağıdadır:





Harper’s Illustrated Biochemistry, 30. Edition, Page 159





(Band 3)




Harper’s Illustrated Biochemistry, 30. Edition, Page 695 - 696





Cell and Molecular Biology, 7. Edition, Page 145





Goldman’s Cecil Medicine, 24. Edition, Page e-164-1





Biochemistry The Chemical Reactions Of Living Cells 2. Edition Page: 404





Biochemistry (Mathews 3. Edition), Page: 1723





Geoffrey M. Cooper, Robert E. Hausman-The Cell_ A Molecular Approach, 4. Edition
Sinauer Associates, Inc. (2006), Page: 534






Devlin, Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 5. Ediiton, Page: 508





Histology and Cell Biology, 2. Edition, Page 166





Nelson Textbook of Pediatrics, 20. Edition, Page 2331





Hematology, Hoffman at al. Basic Principles and Practice, 5. Edition, Page 280





Histology a Text and Atlas, 6. Edition, Page 271

Klinik Bilimler 9. Soru

Tüm dünyada, önlenebilir ölümler için en önemli risk faktörü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sistemik arteriyel hipertansiyon

B) Sigara

C) Diabetes mellitus

D) Obezite

E) Kolesterol yüksekliği

Doğru cevap sorudaki yönlendirme hatası nedeniyle YOK veya B olmalı…

Bu soru bir Halk Sağlığı sorusudur ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinden oluşturulmuştur.

Bu soruda, hem soru kökünde bir yanlış ve adaylarda doğru cevaba ulaşmak için kafa karışıklığı oluşturan bir hata yapılmış, hem de eski bir veri kullanılmıştır, bu veri sonraki kaynaklarda değişmiştir.

Alınan kaynak sıklık sırasını verirken ve soru “en sık tespit edilen risk faktörü” şeklinde sorulması gerekirken “en önemli risk faktörü” şeklinde sorulmuştur. Bu durum; özellikle başarılı adaylarda kafa karışıklığı oluşturulmuştur.

Çünkü; her zaman “en sık” olan, “en önemli” değildir. Hipertansiyon en sık olabilir ama yol açtığı patolojiler itibarıyla “sigara”, ya da kronik end organ hasarı nedeniyle “Diabetes mellitus” en önemli olabilir.

Bu kavram kargaşası nedeniyle, soru adaylar lehine zaten iptal edilmelidir.

Veri değişikliği konusuna gelince; aşağıdaki Dünya Sağlık Örgütü verileri incelendiğinde eğer en sık sorulanı anlayıp da bir doğru cevap verilecekse bu hipertansiyon değil sigara olmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütünce 2000 yılında yayınlanan bir makaleye göre göre önlenebilir ölümler içinde başlıca risk faktörü sistemik hipertansiyondur (%13).Diğer risk faktörleri ise sigara kullanımı (%9) yüksek kan şekeri (%6), ve obezite (%5) izlemektedir.







Hipertansiyonun 1. neden olduğu bilgisinin dayandığı ESKİ makale

Lopez, A. D., Mathers, C. D., Ezzati, M., Jamison, D. T., & Murray, C. J. L. (2006). Global and regional burden of disease and risk factors, 2001: systematic analysis of population health data. Lancet (London, England)367(9524), 1747–57. http://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)68770-9



Oysa 2008 yılı ve sonrasında Dünya Sağlık Örgütü’nce yayınlanan tüm makalelerde Sigara birinci sırada yer almıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün sigaranın en önde gelen önlenebilir ölüm nedeni olduğuna değindiği 2008 tarihli yazı: 

www.who.int/nmh/publications/fact_sheet_tobacco_en.pdf

Yine; Dünya Sağlık Örgütü'nün sigaranın en önde gelen önlenebilir ölüm nedeni olduğunu belirttiği, 2008 Dünya Sağlık İstatistikleri Belgesi (Syf 18)

http://www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/EN_WHS08_Full.pdf (sf 18)
Dünya Sağlık Örgütü'nün sigaranın en önde gelen önlenebilir ölüm nedeni olduğunu belirttiği esas "Tütün Epidemisi" çalışması:

WHO report on the global tobacco epidemic, 2008: the MPOWER package. Geneva, World Health Organization, 2008.


Son olarak sigaranın dünyadaki en önde gelen önlenebilir ölüm nedeni olduğunu belirten bir başka makale (bir göğüs cerrahisi dergisinde yayınlanmış.)

Samet, J. M. (2013). Tobacco smoking. The leading cause of preventable disease worldwide. Thoracic Surgery Clinics23(2), 103–112. http://doi.org/10.1016/j.thorsurg.2013.01.009


Klinik Bilimler 72. Soru

Kolobom aşağıdaki dokuların hangisinde görülmez?

A) Göz kapağı

B) Sklera

C) Kornea

D) Lens

E) Koroid



Doğru cevap: B ve C
Pratik hayatla da bağdaşmayan korneal ve skleral kolobom ifadeleri göz hastalıklarına ait textbooklarda yer almamaktadır. Soru çift cevaplı olup iptal edilmesi gerekmektedir.

Soru; Pediatri soruları arasında sorulmuş ancak esas olarak Göz Hastalıkları sorusudur. He iki branşın kaynaklarında da Kolobom’un Sklera ya da Kornea’da görüldüğünde ilişkin en küçük bir ifade yoktur. Soruyu soran doğru cevap olarak “Sklera”’yı kurgulamış olsa da “Kornea” seçeneğinin de doğru cevap olabileceğini atlamış olmalıdır. Hem Pediatri hem de Göz Hastalıklarının ilgili konu sayfa görüntüleri aşağıdadır.



Kolobom (Grekçe, kesilip atılmış) bir göz dokusunun yokluğunu açıklar. Kolobom, gestasyonun 5-8.haftalarında embriyonik fissürün eksik kapanması sonucu oluşur. Kolobomlar tipik ve atipik olarak sınıflandırılır. Tipik kolobomlar embriyonik fissürün bulunduğu alana lokalize olup gözün inferonazal bölgesinde bulunurlar. Atipik kolobomlar fetal fissür kapanmasıyla ilgili olmadığından gözün başka bir yerinde ortaya çıkar. Tam ve kısmi olan kolobomlar göz kapağı, lens, iris, koroid, retina, hatta optik siniri içeren çok değişik görünümlerle karşımıza çıkarlar. Kornea ve sklerada kolobom görülmez, böylesi bir patoloji glob bütünlüğü ile de bağdaşmayacaktır.



Kanski’s Clinical Ophthalmology, 8 Edition, Page 59





Kanski’s Clinical Ophthalmology, 8 Edition, Page 303




Kanski’s Clinical Ophthalmology, 8 Edition, Page 391




Nelson Textbook of Pediatrics, 20 Edition, Page 3035



Nelson Textbook of Pediatrics, 20 Edition, Page 3057


Klinik Bilimler 74. Soru

Enteral beslenme tedavisi yapılan genel durumu stabil bir hastada aşağıdakilerden hangisinin günlük takibi gerekir?


  1. Elektrolitler

  2. Tam kan sayımı

  3. Üre ve kreatinin

  4. Dışkı

  5. Vücut ağırlığı

    Doğru cevap: YOK

Enteral beslenme alan hastaların takibi konusunda güncel olmayan bir bilgi ile hazırlanmış bir soru…

Sabiston Textbook of Surgery 19th edition Metabolism in Surgical Patients Chapter 6 page 137’da konu ile tablonun görüntüsü aşağıdadır. Sorunun buradan hazırlandığı açıktır ancak bu tablo aynı kitabın son baskısında değişmiştir.



Sabiston Textbook of Surgery, 19 Edition, Page 137

Sabiston Textbook of Surgery 20th edition Metabolism in Surgical Patients Chapter 6 page 119’da görüntüsü aşağıda olan tablo, bir önceki baskı göre değişmiş ve Stool “dışkı” takibi kaldırılmıştır. Bu yüzden son ve güncel kaynağa göre günlük takip edilmesi gereken parametre olan “aldığı çıkardığı” izlemi seçeneklerde olmadığı için soru iptal edilmesi gerekmektedir.



Sabiston Textbook of Surgery, 20 Edition, Page 119

Bu konu ile ilgili bir başka önemli nokta da; Cerrahinin iki temel textbook’undan bir diğeri olan Schwart’z Textbook of Surgery kitabında konudan hiç bahsedilmemiştir. Yani 3000 sayfalık temel kitabı okuyan birinin yapamayacağı detayda bir sorunun lisans düzeyinde sorgulanmasıda ayrıca irdelenmelidir.



Yüklə 39,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə