Felsefe ve din biLİmleri anabiLİm dali



Yüklə 152,5 Kb.
tarix19.10.2018
ölçüsü152,5 Kb.
#75061

FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI

Felsefe ve Din Bilimleri Doktora Programı

Öğrenci Kaynağı:

Herhangi bir sosyal bilimler alanında yüksek lisansını tamamlamış olmak. (Felsefe ve Din Bilimleri dışında yüksek lisans mezunları için bilimsel hazırlık dersi verilebilir)

Ales Puan Türü

Ales Puanı




 

 

Sözel

60




 

 






FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI

Felsefe ve Din Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri
1.Yarıyıl
Din Felsefesinin Ana Sorunları I: Metafizik Problemler, Kozmolojik Problemler, Epistemolojik Problemler, Etik Problemler.
Çağdaş Felsefe Akımları: Analitik Felsefeye Genel Bakış. Mantıkçı Atomculuk, Mantıkçı Pozivitizm, Günlük Dil ve Felsefe, Pragmatizm. (Not: Her akımla ilgili felsefe metinleri verilecektir.)
İslam Bilimlerinde Anlama ve Yorumlama I: Doğa Bilimleri ve İnsan Bilimleri, İnsan Bilimleri ve Felsefe, Bilginin İçerdiği Varsayımlar, Anlam ve Anlamı Kavrama Kategorileri, Anlama Kavramı ile ilgili Bazı Güçlükler, Anlamayı Tanımlama, Anlama ve Bilimsel Yöntem, Uzmanlaşma ve Doğa Bilimlerinin İnsan Bilimleriyle İlişkisi.
Dini Hayatın Boyutları: Dini Hayatın İncelenmesi Konusundaki Görüş ve Yaklaşımların Değerlendirilmesi, Dini Hayatın Boyutları Konusundaki Görüşler, Dini Hayatın Boyutları Konusunda Yapılan Çalışmalar.
İslamda Eğitim Kuramları I: Naslarda Bulunan eğitim esasları. Hadisçilerin Eğitim Görüşleri.
İslamda Meşşailiğin Eleştirisi: Aristo Metafiziği, Gazali Metafiziği, Aristo ve Gazali Metafiziklerinin Karşılaştırılması ve Eleştirisi.
Dil ve Mantık: Dil - Düşünme ilişkisi, Dilin Çeşitli Kullanışları, Semiyotiğin Ana Kavramları, Tanımlama, Dilin Tuzakları, Dil Yanlışları, Metin Çözümlemesi (Dil ve Mantık Açısından) .
Max Weber ve Türkiye'deki Etkileri: Gerhard Kessler ve "İçtimaiyata Başlangıç". Sabri F. Ülgener ve Eserleri.
Tasavvuf Psikolojisi: Tasavvuf Terminolojisi, Tasavvufun İnsana Bakışı ve Değerlendirişi.
Türkiye'de Dini Akımlar: Türkiye'de Geleneksel Dini Zümreler, Tarikatlar. Cumhuriyet Döneminde Ortaya Çıkan Dini akımlar, Zümreler: Bediüzzaman Said Nursi ve Nurculuk. Mehmet Raşit Efendi ve Menzil Dergahı, Haydar Baş ve Bağlıları, Kadiriler Zümresi.
Eski ve Ortaçağ Din Felsefesi Tarihi: Doğu Geleneklerinde Din Felsefesi, Greklerde Din Felsefesi, İlk ve Ortaçağ Yahudi- Hristiyan Geleneğinde Din Felsefesi, İslam Dünyası'nda Din Felsefesi.
Karşılaştırmalı Din Araştırmaların Ana Sorunları I: Dinin tanımı, Karşılaştırmalı Din Çalışmaları, Dinlerin Sınıflandırılması ve Sorunları, Dinin İlkel Biçimleri, Efsaneler ve Dinsel Törenler.
Yahudilik Tarihi: Yahudiliğin bir din olarak ortaya çıkışı, Musa: Bir din kurucusu, Yeşu b. Nun ve Hakimler Devri, Hükümdarlar Dönemi, İsrail ve Yahuda Krallığı, Babil Sürgünü, Filistin'e dönüş, Makkabiler Dönemi , Romalıların Kudüs'ü istilası, Diaspora döneminde Yahudilik, Siyonizm ve Yahudilik, İsrail Devletinin kuruluşu ve sonrası Yahudi Mistisizmi, Yahudilikte yeni akımlar, Yahudiliğin diğer dinlere bakışı.
Doğu Dinleri Ve İslamiyet II: Zerdüşt ve dönemi, bir din olarak Zerdüştiliğin genel özellikleri, Hinduizm'in ortaya çıkışı, Hinduizm'in genel nitelikleri, ve Zerdüştilikle ilişkisi, Hinduizm'de bir reform hareketi: Buddizm, Buddizm'in genel özellikleri, Hint Mistisizmi ve İslam Tasavvufuna etkileri, günümüzde Yoga-Meditasyon hareketleri, yeniden doğuş inancı ve Hint Dinleri.
Bir Din Felsefesi Problemi Olarak Din-Sanat İlişkisi I: Dini hayatın estetik boyutu, dinin sanata etkisi, estetik delilinin dindeki önemi, birer estetik prensip olarak "Tevhid", "Tenzih" ve "Teşbih", dinde ve sanatta "Yaratma", dini sanat, dindışı sanat, dinde ve sanatta ahlakın yeri, dinde ve sanatta Sübjektivizm ve Objektivizm.
Din Eğitim Kurumları : Sıbyan okulları, Medrese, Enderun Mektebi, Cami, Darul'l-kurra, Duru'l- hadis, Zaviye.
Batı'da Din Eğitimi: Batıda (Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Avusturya) din eğitimi, Hukuki çerçevesi, Amaçları, Ders Programı, Metodlar1.
18. Yüzyıl Batı Felsefesi Metinleri: Locke: İnsan anlığı üzerine bir deneme, Berkeley: İnsan bilgisinin ilkeleri üzerine bir inceleme, Hume: İnsan zihni üzerine bir araştırma, Din üstüne.
Dine Bilişsel Yaklaşım :
Sekülerleşmenin Sosyolojisi :
Yeni Dini Hareketler I :
2.Yarıyıl
Din Felsefesinin Ana Sorunları II: Dir Diliyle İlgili Problemler, Din Sanat İlişkisine Dair Problemler, Dini Sembolizmle İlgili Problemler, Dinlerarası Diyalogla İlgili Problemler.
Çağdaş Felsefe Akımları II: Varoluşçuluğun Tarihsel Kökleri, Çağdaş Varoluşçuluk. Türkiye ve Varoluşçuluk, Din Felsefesinde Çağdaş Yönelişler, Ahlak Felsefesinde Çağdaş Yönelişler.
İslamda Eğitim Kuramları II: İslam Hukukçularının Eğitim Görüşleri, İslam Felsefecilerinin Eğitim Görüşleri.
İslamda Meşşailiğin Eleştirisi 3: Aristo Metafiziği 2. Gazali'nin Tahafütü, İbn Rüşd'ün Tahafütü.
Dil ve Mantık: Anlam ve Tanımlama. Dini İfadelerin Mantıki Statüsü, Teşbihi ve Tenzihi Dil, Sembolik Dil, Hermenötik Üzerine, Retorik, Metin Çözümlemesi (Dil ve Mantık Açısından) .
Max Weber ve Türkiye'deki Etkileri: Hans Freyer ve "İçtimai Nazariyeler Tarihi". Tahir Çağatay, Reymond Aron'dan Türkçeye Çeviriler, Weber'den Türkçeye Çeviriler.
Tasavvuf Psikolojisi: Tasavvufi Tecrübelerin İncelenmesinin Metod Bakımından Tartışılması, Mutasavvıfın Geçirdiği Hallerin Psikolojik Açıdan Değerlendirilmesi.
Türkiye'de Dini Akımlar: Kenan Rıfai ve Yirminci Yüzyılın Işığında Müslümanlık, Muzaffer Ozak ve Cerrahiler, Mealciler, Aleviliğin Yeni Görünüşleri, Nurcu Topluluk İçinde Bölünmeler, Hizbullahçılar, Büyük Doğu - İbda vb.
Epistomoloji-Ahlak (Ethics) İlişkisi: Epistemoloji ve Ahlak Arasındaki Paralellik, Epistemoloji ve Ahlak Teorileri, Epistemoloji Ahlaka İndirgenebilir mi? Anlam ve Doğrulama Teorileri. Toplum- Merkezli Ahlak Teorisinde Bilgi, Naturalizm/ Noncognitivizm, Ahlaki Bakış Açısının Oluşumu.
Modern Dönem Din Felsefesi Tarihi : Modern Felsefe Döneminde Din Felsefesi, Kant- Sonrası (Post-Kantian) Din Felsefesi, Son Dönemde Din Felsefesi.
Karşılaştırmalı Din Araştırmaların Ana Sorunları I : Dinlerdeki Yaratılışla İlgili Efsane ve İnanışlar, Dinlerdeki Tanrı Anlayışları, İbadet ve Dua; Din Açısından Anlamı ve Önemi. Günah ve Acı Çekme; Yahudilik ve Hıristiyanlık, İslam, Hinduizm, Buddizm ve Zerdüştilik, Ölümsüzlük
Hıristiyanlık Tarihi: Hıristiyanlığın ortaya çıkışı, Ebiyonitler ile Yahudi Ferisi ve Esseni Toplulukları arasındaki ilişkiler, Aziz Pavlos ve Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nda yayılması, Ortodoks-Katolik bölünmesi, Hıristiyanlığın Avrupa'da yayılması, Katolik-Protestan bölünmesi, coğrafi keşifler ve Hıristiyanlık, aydınlanma ve Hıristiyanlık, Hıristiyanlığın diğer dinlere bakışı, İslam kaynaklarına göre Hıristiyanlık.
Bir Din Felsefesi Problemi Olarak Din-Sanat İlişkisi II: Dini hayatın estetik boyutu, dinin sanata etkisi, estetik delilinin dindeki önemi, birer estetik prensip olarak "Tevhid", "Tenzih" ve "Teşbih", dinde ve sanatta "Yaratma", dini sanat, dindışı sanat, dinde ve sanatta ahlakın yeri, dinde ve sanatta Sübjektivizm ve Objektivizm.
Din Eğitiminde Çağdaş Yaklaşımlar: Çoğulcu toplumda din eğitimi, Din öğretiminde eleştirel yaklaşım, Doktrin merkezli din eğitimi, Doktrine dayanan din eğitimi, Fenomenolojik method, Dinlerarası din eğitimi.
Çağdaş Batı Felsefesi Metinleri: Kant: Gelecekte bilim olarak çıkabilecek her metafiziğe prolegomena, Pratik aklın eleştirisi, Nietzsche: Yunanlıların trajik çağında felsefe. Ecce Homo. Foucault: Kelimeler ve Şeyler, Bilginin arkeolojisi.
Yüklə 152,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə