Fig. 3 Tulbent cu bani, Giulvăz (jud. Timiş), ¼ XX, monede din argint montate de bijutier pe un suport de carton



Yüklə 4,58 Mb.
tarix17.09.2018
ölçüsü4,58 Mb.
#68969





Fig.3 Tulbent cu bani, Giulvăz (jud. Timiş), ¼ XX, monede din argint montate de bijutier pe un suport de carton;

  • Fig.3 Tulbent cu bani, Giulvăz (jud. Timiş), ¼ XX, monede din argint montate de bijutier pe un suport de carton;

  • Monede mari: Avers : Mihai I Regele Românilor, anul 1946; Revers: Romania 100 000 lei, stema regatului; Avers: Mihai I Regele Românilor, anul 1944; Revers: România 500 lei, stema regatului; Monede mici:Avers: Mihai I Regele Românilor, anul 1946; Revers: România, 200 lei, stema regatului; Nr. Inv.: 4141; colectia Muzeului Satului Banatean

  • Fig.4 Conci cu bani (căpiţă), Ghiroda (jud. Timiş), ¼ sec. XX,monede de argint galvanizate, din timpul Mariei Tereza,anul emisiunii: 1763,1780; Francisc I, Francisc II anul emisiunii:1806,1831; Ferdinand I anul emisiunii:1848;Nr. Inv.: 4540-2, inedit,colectia Muzeului Satului Banatean





Fig.6 Opreg (ciucure, chiţele), Sacoşu Turcesc (jud. Timiş); începutul secolului XX; un suport din catifea albastră pe care este fixată o salbă dreptunghiulară din monede; pe marginile laterale şi inferioare se găsesc ciucuri coloraţi: roz, albastru, galben şi verde; monede (Imperiul habsburgic total 112 buc. a 2 fileri); Nr. Inv.: 3644; inedit; colecţia Muzeului Satului Bănăţean

  • Fig.6 Opreg (ciucure, chiţele), Sacoşu Turcesc (jud. Timiş); începutul secolului XX; un suport din catifea albastră pe care este fixată o salbă dreptunghiulară din monede; pe marginile laterale şi inferioare se găsesc ciucuri coloraţi: roz, albastru, galben şi verde; monede (Imperiul habsburgic total 112 buc. a 2 fileri); Nr. Inv.: 3644; inedit; colecţia Muzeului Satului Bănăţean



Opregul este constituit din două părţi componente: petecul (obada, parta) şi ciucurii (ciocoţi, chiţele).

  • Opregul este constituit din două părţi componente: petecul (obada, parta) şi ciucurii (ciocoţi, chiţele).



Petecul este o fâşie de ţesătură de dimensiuni variabile. La opregele bătrâneşti, acesta cuprindea mai mult de jumătate din lungimea totală a piesei.

  • Petecul este o fâşie de ţesătură de dimensiuni variabile. La opregele bătrâneşti, acesta cuprindea mai mult de jumătate din lungimea totală a piesei.

  • În cursul secolelor XIX şi XX, petecul s-a scurtat treptat ajungând să cuprindă un sfert sau şi mai mult din lungimea opregului.

  • Fig. 8 Detaliu petec



Ciucurii se confecţionau prin răsucirea firelor de păr de lână colorată, în aceleaşi tonuri cromatice, ca şi decorul petecului, se prindeau pe petec pe trei laturi.

  • Ciucurii se confecţionau prin răsucirea firelor de păr de lână colorată, în aceleaşi tonuri cromatice, ca şi decorul petecului, se prindeau pe petec pe trei laturi.

  • In părţile laterale, ciucurii aveau 15-20 cm. lungime, iar cei de la partea inferioară a petecului trebuiau să depăşească cu câţiva centimetri lungimea poalelor

  • Se prindeau pe petec printr-un sistem de înnodare propriu, îmbinarea celor două părţi componente ale opregului constituindu-se ca un element decorativ în formă de chenar.



Tehnicile de ornamentare în alesătură ale opergului sunt:

  • Tehnicile de ornamentare în alesătură ale opergului sunt:

  • Karamani - specifică opregelor bătrâneşti din subzona Sânicolaul Mare, constând din motive stilizate, asemănătoare cu cele de pe cilimuri;

  • alesătura pe fir, folosită şi la decorarea catrinţelor, ca şi la ponievi, răspândită la toate opregele de pe tot teritoriul judeţului, se realizează cu canură policromă, iar ornamentele obţinute sunt geometrice;

  • alesătura peste fir, cu mătase găitan, caracteristică opregelor din subzona Lugoj-Buziaş, registrul ornamental este geometric, identic cu cel de la conciuri

  • Fig. 10. Detaliu -ornamentarea petecului

  • Fig.11. Detaliu - ornamentarea petecului



În subzonele în care se purtau căpiţele de bani, s-au confecţionat şi oprege ale căror petece erau decorate prin dispunerea compactă a monedelor cu ciorchini de struguri metalici sau flori ştanţate între ele.

  • În subzonele în care se purtau căpiţele de bani, s-au confecţionat şi oprege ale căror petece erau decorate prin dispunerea compactă a monedelor cu ciorchini de struguri metalici sau flori ştanţate între ele.

  • Fig.12 Detaliu de petec cu salba din monede aurii

  • Fig.13 Detaliu de petec cu salba din monede aurii si argintii



Opregul din zona de câmpie (subzonele Buziaş, Timişoara, Deta, Ciacova) este ţesut din fir de lână, tors subţire, cu ornamentaţii pe obadă din culori de roşu, verde, negru, galben, albastru, uneori îmbinat şi cu fir metalic, auriu, argintiu

  • Opregul din zona de câmpie (subzonele Buziaş, Timişoara, Deta, Ciacova) este ţesut din fir de lână, tors subţire, cu ornamentaţii pe obadă din culori de roşu, verde, negru, galben, albastru, uneori îmbinat şi cu fir metalic, auriu, argintiu

  • În subzona Lugoj, opregele sunt de o fineţe iegalabilă. Obada şi ciucurii sunt confecţionate din fir metalic argintiu şi auriu, îmbinand cu fir de mătase colorată, din nuanţe de mov, roşu, verde, galben, albatru, negru.

  • Fig.14 Petec detaliu / elemente decorative

  • Fig.15 Oporeg /elemente decorative



În zona Făget (satul Bulza - Com . Margina) opregele erau confecţionate din păr de lână, cu decor ales în război în motive geometrice, cele mai des întâlnite fiind rombul în diverse compoziţii decorative policrome. Alesătura decorului era realizată din canură policromă, fir de aur şi argint. Ciucurii erau din lână sau mătase, roşii sau policromi, roşu, verde, albastru, galben etc.

  • În zona Făget (satul Bulza - Com . Margina) opregele erau confecţionate din păr de lână, cu decor ales în război în motive geometrice, cele mai des întâlnite fiind rombul în diverse compoziţii decorative policrome. Alesătura decorului era realizată din canură policromă, fir de aur şi argint. Ciucurii erau din lână sau mătase, roşii sau policromi, roşu, verde, albastru, galben etc.



În zona Clisurii Dunării opegul este denumit chiţele, se confecţiona în trecut dintr-un petec de ţesătură, ornamentată cu motive alese cu mâna din lână colorată, sârmă albă sau mai târziu cu motive alese cu mătase.

  • În zona Clisurii Dunării opegul este denumit chiţele, se confecţiona în trecut dintr-un petec de ţesătură, ornamentată cu motive alese cu mâna din lână colorată, sârmă albă sau mai târziu cu motive alese cu mătase.

  • La începutul secolului XX se cofecţionau oprege cu petecul de somot de circa 40 cm lăţime şi 12 cm lungime, pe care erau cusute flori mutătoare din loc în loc în vergi pe rast (etamină) sau ţil (tifon) cu şlingon (arnici) în culori diferite, executate în cruciţe sau jumătate de cruce (toieguri).



ca şi învelitoarea capului, opregul din spate este un însemn al consacrării, fapt dovedit prin aceea că în localiatea Uzdin din Bantul sârbesc, mireasa îmbracă în ziua nunţii două oprege, unul dianinte, iar celălalt dinapoi .

  • ca şi învelitoarea capului, opregul din spate este un însemn al consacrării, fapt dovedit prin aceea că în localiatea Uzdin din Bantul sârbesc, mireasa îmbracă în ziua nunţii două oprege, unul dianinte, iar celălalt dinapoi .

  • În judeţul Timiş, o reminiscenţă a acestui obicei o constituie opregul de bani, despre care am amintit deja, confecţionat pentru a fi purtat dinapoi de către mireasă în ziua nunţii .



  • Opregul este înarcat şi cu o altă valoare simbolică, în cadrul ritualului de înmormântare, folosit în scopul îndepărtării duhurilor rele din apropierea mortului, petru a-l împiedica să devină strigoi



Fig. 19 Opreg cu bani (ciucure, chiţele), Ghiroda, jud. Timiş ; ¼ sec. al XX – lea; păr de lână şi mătase; aplicate – monede austriece datate 1897( pe verticală câte 6 pe un rând, pe orizontală câte 17) intercalate de frunze triunghulare şi un chenar de flori metalice stilizate), ciucurii din mătase roz, roşie, albastră şi galbenă. Nr. Inv.: 7423; inedit; colecţia Muzeului Satului Bănăţean

  • Fig. 19 Opreg cu bani (ciucure, chiţele), Ghiroda, jud. Timiş ; ¼ sec. al XX – lea; păr de lână şi mătase; aplicate – monede austriece datate 1897( pe verticală câte 6 pe un rând, pe orizontală câte 17) intercalate de frunze triunghulare şi un chenar de flori metalice stilizate), ciucurii din mătase roz, roşie, albastră şi galbenă. Nr. Inv.: 7423; inedit; colecţia Muzeului Satului Bănăţean



Aceste piese au un rol utilitar, festiv (care indică statutul social, civil şi vârsta) dar şi ceremonial (utiilizate în ceremonialurile de nuntă şi chiar de înmormântare)

  • Aceste piese au un rol utilitar, festiv (care indică statutul social, civil şi vârsta) dar şi ceremonial (utiilizate în ceremonialurile de nuntă şi chiar de înmormântare)

  • Ele au suferit de-a lungul timpului o serie de modificări raportate la rolul lor utilitar sau ceremonial dar şi la specificul zonal şi chiar la materialele din care erau cofecţionate, iar valoarea ceremonială a opregului este o dovadă în plus cu privire la vechimea lui pe meleagurile bănăţene



La toate cele de mai sus se adaugă valoarea lor estetică deosebită şi fastuozitatea neegalate de nici o altă piesă de găteală a capului din celelalte regiuni ale ţării noastre.

  • La toate cele de mai sus se adaugă valoarea lor estetică deosebită şi fastuozitatea neegalate de nici o altă piesă de găteală a capului din celelalte regiuni ale ţării noastre.

  • Vă mulțumesc!



Yüklə 4,58 Mb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə