FiİLİMSİler test 10 sinif tüRKÇE) 1



Yüklə 30,25 Kb.
tarix18.10.2018
ölçüsü30,25 Kb.


FİİLİMSİLER TEST 10 (8.SINIF TÜRKÇE)

1. Sevda dediğin nedir ki? Tarifsiz bir tanışıklık duygusu. Sebepsiz bir gülümseme arzusu. Rüzgar esti. Mantonun düğmelerini iliklerken sen de bana gülümsedin. Sen bana gülümsediysen bu sana değil, bana bir şey katmış demekti. Acaba? Bu ümit bile yetti. Sandım ki o an bana bir şey oldu, üzerimden bir şey geçti. Kendimde bir başkalık hissettim. Göklerden bir şey aniden üzerime yağmur gibi dökülmeye başladı. Ne olduğunu anlayamadım ama her şey gözüme iyi ve güzel göründü. Sandım ki güzelleştim üstelik hep de güzelmişim.

Yukarıdaki parçada fiilimsilerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Sıfat fiil olan iki sözcük vardır.
B) İsim fiil olan üç sözcük vardır.
C) Zarf fiil olan iki sözcük vardır.
D) Adlaşmış sıfat fiil kullanılmıştır.

2. “İnsanın çocuklardan öğreneceği çok şey var, düşmeyi göze almadan binilmiyor salıncağa.”

Yukarıdaki cümlede bulunan eylemsilerle aynı tür eylemsilerin tümü aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Jersey, geziye çıkmak sevdasında olan yoksul insanlar için aranıp da bulunmaz bir yerdir.
B) Deniz, posta vapuruyla geçilir ve adacık İngilizlerin olduğu için insan kendini yabancı bir ülkeye geldiğini sanır.
C) Bu nedenle bir Fransız iki saatlik bir gemi yolculuğundan sonra komşu insanları ülkelerinde görür ve açık konuşmayı sevenlerin dediği gibi, Britanya bayrağının koruduğu bu adadaki esasen yürekler acısı yaşayış biçimini inceleyebilir.
D) Aydınların büyük çoğunluğu, Türkçe sözcükleri yapıtlarında kullanarak yaygınlaşmasını canla başla sağlamaya çalışıyordu.

3. “Bu Jersey gezisi bütün düşüncemiz, her saniyelik hülyamız oldu; tek beklediğimiz şeye dönüştü.”

Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcükteki “-üş” ekiyle aynı görevde bir ek aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Gidişin olsun da dönüşün olmasın emi, diyerek ona olan nefretini dile getiriyordu.
B) Tehlikeyi gören herkes kaçıştı.
C) İşi beğenmeyen birkaç kişi, şef öğlen yemeğine gidince oradan sıvıştı.
D) Bu dili öğrenemeyişine bir türlü anlam veremedim.

4. Vapur Granville rıhtımında istim üzerinde; babam telaşlı, üç dengimizin yüklenmesine bakıyor; meraklı annem, ötekinin gidişinden beri kuluçkasından arta kalmış tek piliç gibi ziyan olmuşa benzeyen bekar ablamın kolunda; arkamızda da hep geriye kalıp bana çok kez başımı çevirten yeni evliler. Vapur düdük çaldı. İşte biz de bindik ve gemi rıhtımdan ayrılarak yeşil mermer levha gibi dümdüz denize açıldı. Bütün seyrek yolculuk edenler gibi hoşnut ve kurumlu, kıyıların geride kalışına bakıyorduk.

Yukarıdaki paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) İsim fiil olan üç sözcük vardır.
B) Sıfat fiil olan beş sözcük vardır.
C) Zarf fiil olan iki sözcük vardır.
D) Adlaşmış sıfat fiiller vardır.

5. (1) Birdenbire uzakta iki bayın istiridye ikram ettiği iki süslü bayan gördü. (2) Eski püskü giysili yaşlı bir gemici, kabukları bir bıçakla açarak baylara veriyor, onlar da hemen onları bayanlara uzatıyordu. (3) Bayanlar giysilerini lekelememek için kabuğu zarif bir mendil üzerinde tutarak ve ağızlarını uzatarak kibar kibar yiyorlardı.(4) Sonra küçük bir hareketle suyunu da içiveriyorlar ve kabuğu denize atıyorlardı.

Numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) 1.cümlede bir ismi niteleme göreviyle kullanılmış sıfat fiil vardır.
B) 2.cümlede durum bildiren bir zarf eylem yoktur.
C) 3.cümlede birbirinden farklı türde eylemsiler kullanılmıştır.
D) 4.cümlede eylemsi yoktur.

6. “-ma/-me” ekini alan sözcük aşağıdakilerden hangisinde eylemsi olarak kullanılmamıştır?
A) Bekletmeyi hiç sevmezdi rahmetli kayınpeder.
B) Beni bir daha arama, dedi ve çekip gitti.
C) Kavuşmayı istemeyen kim vardır sevdiğine?
D) Dosyalara bakma sırası bana gelmişti nihayet.

7. Babam herhalde böyle yola çıkmış bir gemide istiridye yeme kibarlığına bayılmıştı. Bunu yerinde, ince, üstün bir tavır saydı ve annemle ablalarıma yaklaşarak:
– İster misiniz, birkaç istiridye ikram edeyim? diye sordu. Annem para harcanacak düşüncesiyle yutkunuyordu. Fakat iki ablam hemen kabul ettiler. Annem küskün bir sesle:
– Mideme dokunmasından korkarım, dedi; sen onu yalnızca çocuklara ikram et. Ama fazla kaçırma, midelerini bozarsın.
Sonra bana dönerek ekledi:
– Joseph’e öyle şeyler gerekmez; hem küçükleri şımartmamalı. Bu ayırt edişi haksız bularak annemin yanında kaldım. İki kızıyla damadını yaşlı partal gemiciye doğru kurula kurula götüren babamı gözlerimle kolluyordum.

Bir hikayeden alınan yukarıdaki parçada fiilimsilerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) İkileme şeklinde olan bir zarf fiil durum bildirmektedir.
B) “-mez” ekini alan sözcük sıfat fiil değildir.
C) Üç sözcük sıfat fiil olmuştur.
D) Zaman bildiren bir eylemsi yoktur.

8. (1) Bugün başka hiçbir sözcük kullanmadan yalnızca “aynen” diyerek karşılıklı bir konuşma sürdürülebiliyor. (2) Elini kalbinin üstüne vurarak “Bende...” deyince biri, “Sen tasalanma, o işi ben çözerim demiş olduğunu varsayıyor. (3) İyice karamsarlığa kapılmamak için dilin ölümü demeyelim, ama başka bir dilin doğmadığı da açık. (4) Eğer doğuyorsa da doğan, biraz Arapça, az Fransızca, çokça İngilizce ve sokak Türkçesi ile hem çok cılız hem de toplama bir dil olur.
Yukarıdaki paragrafta numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) 1.cümlede iki tür fiilimsi kullanılmıştır.
B) 2.cümlede zaman ve durum bildiren bağ fiiller kullanılmıştır.
C) 3.cümlede -ma/-me olumsuzluk ekini alan sözcüklerden ikisi isim fiildir.
D) 4.cümlede isim fiil eki alan sözcük sıfat göreviyle kullanılmıştır.

9. Sosyal medya yazışmalarında göze ilk çarpan, kısaltmalar... İnsan “iyi“ demek yerine “ii” diye yazıp araya bir “y” koymaya üşenir mi? Bu merakın yalnız bizde değil, bütün dünyada olduğunu düşünerek hadi “tşk, kib, cnm, tmm, ok...” gibi kısaltmalara alışmaya çalışalım, ama en çok kullandığımız sözcükleri de yanlış yazıyoruz. “Yanlış, yalnız, herkes” sözcüklerini düşündüm bunu söylerken. Hangi sözcükleri ayrı, hangilerini bitişik yazacağımızı öğrenemedik, öğretemedik.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Birden fazla isim fiil
B) Adlaşmış sıfat fiiller
C) Sıfat görevinde kullanılan sıfat fiiller
D) Zarf fiil olan üçten fazla sözcük

10. Yeni yaşam tarzının dayattığı kavramları karşılamak için yeni sözcük üretmek yerine geldiği dildeki karşılığını almak kolayımıza geliyor. Yalnız bununla kalmak, anlaşılabilir bir durum, ama bizim durumumuz teknoloji karşısındaki bir yenilmişlik durumu değil. Biz aslında kendimizden kaçıyoruz. Yılbaşlarını Noel gibi kutlamak nedir, Cadılar Bayramından bize ne? “Baby shower”ı adıyla birlikte almak dilsel değil, kültürel bir özenme durumu değil mi? Çocuklarımıza, gençlerimize asıl bilmesi gerekeni kendi ana dilinde anlatmak yerine, öğretmeye çalıştığımız İngilizce ile anlatmayı sürdürdüğümüz sürece Türkilizceden kaçmak mümkün değil.
Yukarıdaki paragrafta bulunan fiilimsilerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Adlaşmış sıfat fiil yoktur.
B) İsim fiil olan on iki sözcük vardır.
C) Zarf fiile örnek olabilecek bir sözcük yoktur.
D) Sıfat fiil görevinde kullanılan birleşik sözcük vardır.

11. (1) Kahvaltı etmek, gün boyunca sağlıklı bir iştaha ve dengeli bir kan şekerine sahip olmamızı sağlıyor. (2) Kahvaltı etmediğimizde kandaki şeker düzeyimiz düzensiz bir hale geliyor, bu da gün içinde aniden karnın acıkmasına, dizginlenemeyen bir iştaha ve dolayısıyla ihtiyacımızdan fazla ve düzensiz yemek yememize neden oluyor. (3) Kahvaltı ise metabolizmamızın güne hızlı ve düzgün başlamasını sağlıyor. (4) Uyandığımızda vücudumuzun hızlanması ve günün hızına yetişmesi gerekiyor. (5) Sadece bunun için bile sabahları kahvaltı etmek çok önemli.
Kahvaltı yapmanın önemini anlatan yukarıdaki paragrafta numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) 1.cümlede isim fiil ve zarf fiil kullanılmıştır.
B) 2.cümlede isim fiil, zarf fiil ve sıfat fiillere örnek sözcükler vardır.
C) 3. ve 5. cümlede isim fiil kullanılmıştır.
D) 4.cümlede hem isim fiil hem de zarf fiil kullanılmıştır.

12. Dünyaca ünlü birçok beslenme uzmanına göre sağlıklı, rutin bir hayatı olan insanın sabah uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor. Sabahları kahvaltı etmekten pek hoşlanmayanların uyandıktan 1 saat sonra, 2 saati aşmadan kahvaltı edebileceklerini de öneren Shank, bu 2 saatlik süre içinde kahvaltı etmenin gün boyu kendinizi enerjik ve tok hissetmenize yeteceğini söylüyor.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Sıfat görevinde kullanılan sıfat fiiller vardır.
B) Zaman bildiren bağ fiil kullanılmıştır.
C) Bir isim tamlamasının tamlayanı görevinde kullanılmış isim fiil vardır.
D) On ikiden fazla eylemsi vardır.

13. Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor. Tabii bu noktada şunu hatırlatmakta da fayda var: Birçok uzmana ve bu konuda araştırma yapan araştırmacılara göre "sağlıklı, rutin bir hayatı olan insan" tanımı genel olarak sabah erken kalkan ve günü işte, okulda ya da evde ev işleriyle geçiren, akşamlarıysa erken denebilecek saatlerde uyuyan insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla güne ne kadar erken saatte başlarsanız o kadar iyi aslında.
Yukarıdaki paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Sıfat fiil görevinde kullanılan birleşik sözcük vardır.
B) “hatırlatmakta” sözcüğü fiilimsi olarak kullanılmıştır.
C) Adlaşmış sıfat fiil olan birden çok sözcük vardır.
D) Zarf fiile örnek olabilecek herhangi bir sözcük yoktur.

14. Bu iki saat içinde kandaki şeker düzeyinin dengesini bulacağının da altını çizmeyi ihmal etmiyor. Eğer uyandıktan 2 saat sonrasında hala kahvaltı etmediysek bu durumun kan şekerinin dengesizleşmesine neden olacağını, insülin seviyesinin değişmesi nedeniyle bu durumu gün içinde toparlamanın zor olacağını unutmamalısınız.
Yukarıdaki paragrafta bulunan sözcüklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) “-me” ekini olan sözcüklerden üç tanesi isim fiil değildir.
B) İsim fiil olan dört sözcük vardır.
C) Sıfat fiil olan üç sözcük vardır.
D) Zarf fiil olan bir sözcük vardır.


15. Eğer sabahları spor yapıyorsanız açken mi yoksa tokken mi düzgün spor yapabildiğinizi anlamanız gerekiyor. Mesela yemekten önce basit bir kızarmış ekmek yemek, spor esnasında midenizin sıkışmasına neden oluyor olabilir. Eğer durum böyleyse kahvaltıyı spordan sonraya bırakmanız sizin için daha iyi olacaktır. Ama aç karnına spor yapmaya çalışırken başınız dönüyorsa ya da dikkatiniz dağılıyorsa spor yapmaya başlamadan önce bir şeyler yemelisiniz. Yarım muzdan gelecek basit karbonhidratlar güçlenmenize ve tok hissetmenize yardımcı olabilir mesela.



Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi bulunmamaktadır?
A) Birleşik sözcüklerden biri adlaşmış sıfat fiildir.
B) İsim fiil ekini aldığı halde zamanla kalıplaşarak isimleşmiş sözcükler vardır.
C) Zarf fiillerden sadece biri zaman anlamı taşımaktadır.
D) Sıfat görevli eylemsi vardır.
CEVAPLAR: 1.C, 2.A, 3.B, 4.C, 5.B, 6.B, 7.C, 8.C, 9.D, 10.A, 11.A, 12.D, 13.C, 14.D, 15.C




Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə