Fransızların dev gemisi, Ocean çevreye ateş kusmaya devam etmektedir



Yüklə 15,06 Kb.
tarix06.10.2018
ölçüsü15,06 Kb.
#72532

KOCA SEYİT
Tarihler 18 Mart'ı gösterdiğinde Çanakkale Boğazı'nın cehennemî bir hal alacağı o müthiş günün sabahı önce Fransız birlikleri, sonra da İngiliz birlikleri boğaza girerek birer tabyayı kendilerine hedef seçerler.

Mecidiye tabyasının tam karşısında Quin, Elizabet ve Ocean zırhlıları tüm güçleriyle bu tabyanın başına ateşler yağdırmaktadır.

Bu yoğun düşman ateşinin altında direnmeye çalışan Mecidiye tabyasının kırk yiğidi oradan oraya koşturmakta, ellerindeki topları en iyi ve hızlı şekilde kullanarak düşman donanmasına engel olmaya çalışmaktadırlar.
O sırada bir top mermisi Mecidiye tabyasının ortasına düşer. Seyid Onbaşı kendisine geldiğinde arkadaşı Niğdeli Ali'den başkasını göremez. On dört şehit, yirmi dört yaralıları vardır.

Fransızların dev gemisi, Ocean çevreye ateş kusmaya devam etmektedir.


Seyid toplara bakar, ayakta sadece bir top sağlam kalabilmiştir. Diğerleri toprak altındadır. Sağlam topa yaklaşır ama acı gerçeği fark eder. Topun vinci kırılmıştır.
Koca Seyid yerdeki mermilere bakar bir de denizde yaklaşmakta olan düşman gemilerine. Mermilere yaklaşır. Onun bu niyetini anlayan Niğdeli Ali: "Koca Seyid, kaldıramazsın!" der, ama o, bunları duymaz bile.
Bir tanesi 276 kg gelen merminin yanına geldi, ellerini kartal pençesi gibi açtı ve derin bir nefes alıp besmele çekti. Ancak gres yağına bulanmış olan dev mermi ellerinden kaydı. Ellerini toprağa bulayıp bir daha kavradı ve "yâ Allah" diyerek sırtına aldı. Sendeleyerek yürüyordu.

Merdivenleri çıkarken kemiklerinin çıtırtısı duyuluyordu. Son bir helmeyle mermiyi namluya sürdü.


Her ikisi de görevleri başka olduğundan, nişan almakta ve yön tayininde acemiydiler, ancak uzman bekleyecek ne zaman ne de imkân vardı. Seyid, topun namlusunu düşman gemilerine doğru çevirdi.

Mesafeyi bildiği kadarıyla ayarladı ve besmeleyle topu ateşledi.


İlk mermi uzun düşmüştü, dolayısıyla boşa gitti. Seyid ikinci mermiyi de arkadaşının yardımıyla namluya sürüp ateşledi. Bu da kısa düştü.

Üçüncü mermiyi iyi ayarlamıştı. Ve üçüncü mermi Ocean adlı donanmanın en büyük savaş gemisini isabet aldı. Geminin dümen tertibatı bozulduğu için derhal bulunduğu yerde dönmeye başladı. Etrafındaki gemiler kendilerini korumak için kaçıştılar.

Ocean zırhlısı büyük bir hızla boğazın sularına gömüldü.

Düşmanın Çanakkale yenilgisi, Seyid Onbaşı'nın bu atışı ile başlamıştı.

Bu tarihten iki gün sonra, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa diğer komutanlarla beraber, düşmanı kaçıran Mecidiye tabyasının kahraman neferlerini kutlamaya gelmişti.

Koca Seyid'in bu kahramanlığı arkadaşları tarafından Cevat Paşa'ya anlatıldı.

Paşa ona, bu ağır mermiyi nasıl kaldırdığını sordu. Koca Seyid ona, nasıl kaldırdığının izahını yapamadı.

"Şu mermiyi bir kez daha kaldır… Senin fotoğrafını çekelim… Şu millete hatıra kalsın…" dediler.



Koca Seyid, ne kadar uğraştıysa da mermiyi değil kaldırmak, yerinden bile oynatamadı. Utandı, mahcup oldu. Koca Seyid "O olayı tekrar yaşasam, yine aynı şekilde o mermiyi kaldırırım. Ama şunu da söyleyeyim: "O an sanki bana birileri yardım etti."" dedi.
Koca Seyid'in bugün kitaplarda yer alan o dev mermiyi sırtlamış haldeki fotoğrafı asıl değil bir makettir. Bir ağaç kütüğü yontularak mermi şekline getirilmiş ve siyaha boyanarak mermiye benzetilmiştir.
Yüklə 15,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə