Galileo Galilei,je bil italijanski fizik, matematik, astronom in filozof, rodil se je 15Yüklə 50,04 Kb.
tarix08.10.2017
ölçüsü50,04 Kb.
#3569

Galileo Galilei,je bil italijanski fizik, matematik, astronom in filozof, rodil se je 15. februar 1564, Pisa, umrl pa v Italiji 8. januar 1642, Arcetri pri Firencah.

Po končanih medicinskih študijih se je Galileo posvetil raziskovanju geometrije in Arhimedovih del in postal eden od največjih fizikov in astronomov. Bil je prvi po Arhimedu, ki je proučeval naravne pojave s poskusi. Leta 1633 je bil v Rimu proces proti Galileju, ki je bil takrat v 70.-letu življenja. Galilei se je moral javno odreči svojim nazorom in preživeti zadnja leta življenja v hišnem zaporu. Od leta 1757 so njegova dela spet dovoljena.Njegov oče je bil italijanski skladatelj Vincenzo Galilei.Nikolaj Kopernik, je bil poljski astronom, matematik, pravnik, zdravnik, administrator in ekonomist, rodil se je 19. februar 1473, Torunj (pruski Thorn), Poljska, umrl pa 24. maj 1543, Frombork, Poljska (tedaj Frauenburg, Kraljevska Prusija, Malborsko vojvodstvo).

Kopernikov verjetno največji prispevek k človeštvu je izdelava in utemeljitev znanstveno uporabnega heliocentričnega modela Osončja.

Svojo mladost je Kopernik očitno preživljal v udobnih meščanskih razmerah, v hiši na ulici Svete Ane (danes Kopernikova ulica), v vinogradu v Klösterchenu, na očetovih poljih in livadah, in med predmeti iz srebra in zlata. Pri desetih letih mu je umrl oče in skrb zanj je prevzel materin brat Lukas Watzenrode. Ker je Kopernik večino časa živel pri stricu, ki je bil, tako kot mati, Nemec, je Kopernik večinoma govoril nemško, poljščino je sicer obvladal, je pa ni kaj dosti uporabljal. Svoje znanstvene spise je pisal v latinščini.

Filippo Giordano Bruno, vzdevek Il Nolano,je bil italijanski filozof, pesnik, astronom, matematik in okultist, rodil se je januar 1548, Nola pri Neaplju, Italija, † 17. februar 1600, Rim


. Nižjo dominikansko šolo in univerzo je Bruno končal v Neaplju. Leta 1566 je postal dominikanec, vendar je moral deset let pozneje, to je leta 1576 zaradi nekaterih precej heretičnih nazorov, ki jih je imel o transsubstanciaciji in o brezmadežnosti, zapustiti tako dominikanski red kot Italijo. Zapustil je samostan Minerva v Rimu.

Leta 1579 je prišel v Ženevo (kjer ni mogel ostati), potem je odšel v Toulouse in v Pariz (1581), kjer je imel predavanja o logičnem sistemu Ramona Llulla (in kjer je napisal nekaj filozofskih del, to je De umbris idearum in satirično komedijo Il Candelajo).


Erazem Roterdamski, ok.1466-1536
Holandski filozof in literat Erazem Rotterdamski se ni držal štiridesetdnevnega posta, zato ga je papež grajal.
"Svetost," se je opravičeval Erazem, "moja duša je dobra katoličanka, želodec pa je luteranec."

Michelangelo (polno ime Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni ),je bil italijanski kipar, arhitekt, slikar in pesnik,rodil se je 6. marec 1475, vas Caprese, Toskana, Italija,umrl pa 18. februar 1564, Rim.


Michelangelo je bil rojen v vasici Caprese v Toskani leta 1475. Njegova družina je pripadala nižjemu plemstvu. Odraščal je v Firencah in kasneje v mestecu Settignano, kjer je imel njegov oče kamnolom marmorja.

Navkljub očetovim željam se je Michelangelo odločil, da se bo učil kiparstva pri Domenicu Ghirlandaiu. Navdušeni Domenico ga je priporočil vladarju Firenc, Lorenzu de' Medici in od leta 1490 do 1492 je Michelangelo obiskoval Lorenzovo šolo, kjer je izklesal dva reliefa, Bitka kentavrov in Madona na stopnicah.

Francesco Petrarca,je bil italijanski pesnik in pisatelj,rodil se je 20. julij 1304, Arezzo, Italija, umrl pa 19. julij 1374, Arquà Petrarca, Padova, Italija. Petrarca je bil eden najpomembnejših italijanskih književnikov 14. stoletja. Njegovo najbolj znano delo je Canzoniere.

Njegovo najbolj znano delo: CANZONIERE


Leonardo da Vinci [leonárdo da vínči],je bil italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar, rodil se je 15. april 1452, Vinci, Toskana, Italija, umrl pa 2. maj 1519, Cloux, Francija.

Zaradi vsestranske nadarjenosti ga opisujejo kot genija. Znan je po svojih slikarskih mojstrovinah, kot so Zadnja večerja in Mona Lisa, obenem pa tudi po številnih izumih, ki so bili pred svojim časom, a jih za časa življenja ni objavil. Poleg tega je tvorno prispeval k raziskavam na področjih anatomije, astronomije in gradbeništva.

Njegovo delo: Mona Lisa

Dante Alighieri,je bil italijanski pesnik, rodil se je neznanega dne v mescu maj/junij 1265, Firence, Italija,umrl pa 13./14. september 1321, Ravenna, Italija.

Dantejevo največje delo, versko-alegorični ep Božanska komedija (La Divina Commedia; 1307-1313, v slovenščino prevedeno 1972) opisuje pesnikovo potovanje skozi pekel (Inferno), vice (Purgatorio) in raj (Paradiso). Vodi ga rimski pesnik Vergil, ki ga kasneje zamenja ljubljena Beatrice. S tem delom je utemeljil toskanščino kot italijanski knjižni jezik.
Thomas More,je bil angleški renesančni pisatelj, filozof, politik, pravnik rodil se je 7. Februar 1478, umrl pa 6. julij 1535. Thomas More je osrednja osebnost zgodnje angleške renesanse in eden najvidnejših mož angleške zgodovine. Poleg prava je s svojo mnogostranostjo zaznamoval tudi področje literature, zgodovinopisja, teologije, filozofije, pedagogike, diplomacije in politike. Njegova misel je črpala iz korenin antičnega in srednjeveškega miselnega sveta. Angleški pravnik, filozof in književnik Thomas More je bil zaradi "izdajstva" obsojen na smrt.

Rafael, tudi Raffael da Urbino, Raffaello Santi, rodil Raffaello Sanzio ali Rafaelo italijanski renesančni slikar Rafael je eden najpomembnejših slikarjev visoke renesanse. Temeljni vir podatkov o njem je Vasarijev opis Raffaellovega življenja v delu Vita (Življenje), od koder črpajo podatke tudi njegovi kasnejši življenjepisci. Rojen je bil 6.4.1483 v družini srednje nadarjenega slikarja Giovannija Santija v Urbinu, umrl pa 6.4 1520 v Rimu. Temeljnih zakonitosti slikarstva se je naučil v očetovi delavnici. Velik pomen za Raffaela in njegovo umetniško rast je imela predvsem podoba njegovega rodnega mesta, ki se je pod vojvodo Federigom da Montefeltrejem razvilo v pomembno kulturno središče.
Jacobus Gallus ali Jakob Petelin Kranjski, kot ga Slovenci poznamo, se je rodil okrog leta 1550 v Ribnici. Znanstveniki domnevajo, da se je izobraževal v samostanu v Stični. Kot mladoletnik je veliko potoval po območju današnje Avstrije. Bival je v samostanih Zwetll in Melk, kasneje pa je potoval po Pragi, Wroclavu in Olomucu.

To, kar je dosegla glasba v renesansi, je tudi za nas Slovence neprecenjive vrednosti. On je veliko pripomogel k temu. Z zadnjim delom imena je poudarjal, da je doma s Kranjskega in to razumemo kot velik ponos na svojo domovino, današnjo Slovenijo.Bil je izjemno plodovit skladatelj in povsem predan umetnosti.Rad je posegal po besedilih, ki častijo glasbo in umetnost.


Yüklə 50,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə