Gösteri deneyleri Sodyum patlaması



Yüklə 137,78 Kb.
tarix25.05.2018
ölçüsü137,78 Kb.
#45809

GÖSTERİ DENEYLERİ

Sodyum patlaması


Na+Su Beher,süzgeç kagıdı.

Bukalemun Sıvı


AMAÇ
Denge reaksiyonlarına sıcaklığın etkisinin gözlenmesi.

KULLANILAN MALZEMELER

 2 adet beher,

 1 adet test tüp,

 2 g Cu(NO3) ve 2 g NaCl tuzu,

 Isıtıcı,

 3 ayak,

 Amyantlı tel.

ÖN BİLGİLER
Kimyasal denge reaksiyonlarında sisteme dışarıdan bir etki uygulandığında reaksiyon etkiyi bertaraf edecek yöne doğru gerçekleşir. Cu(H2O)42+ ve CuCl4–2 kompleks iyonlarını içeren aşağıdaki denge reaksiyonu endotermik bir reaksiyondur.

Cu(H2O)42+ + 4Cl <-----> CuCl4–2 + 4 H2O

Sistem soğutulduğunda denge Cu(H2O)42+ ya koyacağı için çözelti mavi, sistem ısıtıldığında denge CuCl4–2 ye koyacağından çözelti yeşil renk kazanır.

UYGULAMA
Cu(NO3)2 ve NaCl tuzları bir test tüp içindeki suda çözülür. Test tüp buzlu su içeren behere konduğunda çözelti mavi, test tüp sıcak su içeren behere konulduğunda çözelti yeşile döner.


Gösteri deneyleri

1.Değişik yerlerde Na metalinin patlatılması.

Öğrenciye gösteriminde Ekzotermik ve bazik olduğu gösterilecek.
2.Potasyum klorat+Şeker+Sülfrikasit patlama deneyi

Potasyum permanganat ile gliserinin reaksiyonu


Potasyum permanganat (KMnO4) güçlü bir yükseltgen madde, gliserin (C3H8O3) ise yanıcı organik bir sıvı maddedir. Bu iki maddenin reaksiyonundan bol miktarda enerji açığa çıkar.

Kimyasal reaksiyonlar iki kısma ayrılır;

  1. Endotermik Reaksiyonlar

  2. Ekzotermik Reaksiyonlar

Gerçekleşirken dışarıya ısı veren ve ısının ürünlerde yazılı olduğu reaksiyonlara ekzotermik reaksiyonlar denir.

Ekzotermik reaksiyonlar kendiliğinden yürür. Bütün yanma olayları ekzotermiktir. Örneğin odunun, kağıdın yanması vb.

Kimyacının Kibriti


AMAÇ:Kimyacının kibrit kullanmadan ateş yakabildiğini göstermek.

KULLANILAN MALZEMELER

  • Potasyum permanganet, 5 g

  • Sülfürik asit, 2-3 damla

  • Alkol

  • Pamuk

  • Kağıt

  • Saat camı

  • Maşa

Potasyum permanganat, sülfirik asid ve etil alkol ekzotermik reaksiyon veriyor. Çıkan enerji etil alkolü yakabiliyor.



UYGULAMA

  • Saat camı üzerine 5 g KMnO4 konulur.

  • Bunun üzerine 2-3 damla derişik H2SO4 katılır.

  • Pamuk alkolle sürülür.

  • Maşa ile tutalan pamuk KMnO4 ve H2SO4 üzerine sürtülür.

  • Alkolü pamuk alev alır.

  • Bu alevle kağıt yakılır.


Alüminyum Metalinin Asitle Reaksiyonu(Zn)


Al(k) + 3HCl(aq) -----> AlCl3(ag) + 3/2 H2(g)









Şekerin Harareti


AMAÇ

Şekerin sahip olduğu enerjiyi görebilmek.



KULLANILAN MALZEMELER

 Şeker


 KClO3

 H2SO4

 Porselen kap

ÖN BİLGİLER
Organik maddeler yandığında CO2, su ve ısı verilen şekerde bir organik madde olduğu için yanma reaksiyonunda CO2, H2O ve büyük miktarda ısı açığa çıkarır. Bu deneyde şekerin doğrudan yanması değil oksitleyici maddelerle yanmasıdır.

UYGULAMA
Şeker önce toz haline getirilir. Yeterli miktarda KClO3 ile karıştırılır (KClO3 hassas bir madde olduğu için önce karışım elde edip şekeri KClO3 ile birlikte toz haline getirmek tehlikelidir, patlayabilir). Bu karışımın üzerine 7,8 damla konsantre H2SO4 eklenir ve yanma reaksiyonu gözlenir.

C12H22O11 ---> 12 C (grafit) + 11 H2O ( l )

Bu deney KClO3 eklenmeden de yapılabilir. Burada şekerin H2SO4 ile reaksiyonundan karbonlaşması kömürleşmesi meydana gelir. Karışımın yeni şekeri H2SO4 ilave edilmesi yavaş bir reaksiyon, hızlandırmak için karışım ısıtılırsa reaksiyon hızlanır.

Su Yanar mı?


Bir miktar Zn (çinko), bir miktar NH4Cl (amonyum klorür), bir miktar NH4NO3 (amonyum nitrat) belirli oranlarda karıştırılıp üzerine bir damla su ilavesi ile bol miktarda enerji veren bir ardışık reaksiyonlar zinciri gerçekleşmektedir.

Su reaksiyona girmediği maddelere karşı söndürücü, reaksiyona girdiği maddelere karşı ise yanıcı özellik göstermektedir.



Bu yazı 788 defa okundu.

Beyaz + Beyaz = Sari

Oldukca basit ama renk degisimi olmasi nedeniyle oldukca ilginc bir tepkime. Gerekli kimyasal maddeleri ve malzemeleri vereyim öncelikle:

- Pb(NO3)2
- KI
- kücük bir kap (beher, petri kabi, havan vs.)

Yapilisi:


birer spatul miktari beyaz renkli tuz olan Pb(NO3)2 ve KI bir kap icerisinde karistirilir. Karistirma islemi sürerken, sari renkli bir tuzun olustugu gözlenir. Sasirilir.:).

Genelde alisik oldugumuz, cözelti icerisindeki tepkimelerin disinda, bu gösteri deneyse, görsel olarak da degisik ve ilgi cekici gelen kati-kati tepkimesi gerceklesmektedir. Beyaz renkli Pb(NO3)2 ile KI nin tepkimesi sonucu sari renkli PbI2 katisi olusmaktadir. Ayrica beyaz renkli KNO3 de olusmakta ama PbI2 nin sari rengi baskin cikmaktadir.

Pb(NO3)2 (k) + 2KI (k)----> PbI2 (k)+ 2 KNO3 (k)

Ayni deneyi bu tuzlarin cözeltileri ile de yapabilirsiniz. Yine görsel olarak oldukca ilgi cekici sari renkli PbI2 katisinin olustugunu gözlemleyebilirsiniz.



Genelde kati-kati tepkimeleri oldukca zor gerceklesir ama olusan ürünün kararligi ya da tepkimeye girenlerin reaktiviteleri buna benzer tepkimelerin gerceklesmesine olanak saglar.



Pat-Pat


Amonyakta iyotu çöz. Karıştır. Süzgeç kağıdı ile süz ve kalan katıyı kurut.

Mavi Sise


Bu deney ile sihirbazlik numaralari yapabilirsiniz. Yapilmasi da cok zor olmayan, renkli, eglenceli bir gösteri.
Bir erlen icinde bir renksiz bir cözeltiniz var. Erlenin agzi kapali bir halde, siddetli bir sekilde calkaladiginiz zaman, cözeltinin rengi koyu mavi haline gelmekte. Erleni kendi halinde 20-30 saniye kadar biraktiginizda, cözelti tekrar renksiz hale gelmektedir. Tekrar calkaladiginizda cozelti koyu mavi olmakta, beklediginiz zaman tekrar renksizlesmektedir. Bu böyle uzunca bir süre gider.

Gerekli Kimyasal Maddeler ve Malzemeler :


1. 250 mL`lik bir erlen(Daha kücük ve de büyük de olabilir,keyfiniz bilir). Herhangi renksiz bir siseyle de yapabilirsiniz.
2. 5 gram NaOH veya KOH
3. 3 gram Glikoz (Normal sekerle olup olmayacagindan emin degilim, hic denemedim ama olur gibi geliyor.Sahi neden denemedim ki. Glikozu bulmak daha kolaydi sanirim. Bu arasira oluyor. Bazen laboratuvarda, seker ya da tuz gerektiginde bulunmayabiliyor o kadar kimyasal madddenin icinden :).)
4. Toplu igne ucu kadar Metilen Mavisi (Akvaryumlarda kullanilan bir boya oluyor ayrica kendisi Akvaryumcularda bulunabilir belki. Kimyada, redoks indikatörü olarak kullaniliyor. Kimyasal madde satan yerlerden temin edilebilinir ama pek ucuz birsey oldugunu sanmiyorum.)
5. Erlenin (Sisenin) agzini kapatmak icin uygun bir tipa, mantar, kapak vs.

Yukaridaki tüm maddeler, erlen (ya da sise) icerisine konur ve yaklasik 150 mL suilave edilerek cözünür. Erlenin agzi kapatilir ve bir süre beklendiginde cözeltinin renksiz hale geldigi görülür. Cözelti calkalanir ve koyu mavi renk elde edilir. Seyirciler cilgina döner. Bir süre beklediginizde tekrar renksiz hale gelir.

Peki burda noluyor, onu aciklayayim birazcik. Metilen mavisi yukarida da dedigim gibi redoks indikatörü olarak kullanilan bir madde. Normalde suda cözüldügünde mavi renktedir. Ama glikoz ve de NaOH `in (ya da KOH) olusturdugu glikozit, metilen mavisini indirger ve renksiz hale getirir. Cözeltiyi calkaladiginizda, havadaki oksijenle metilen mavisi tekrar yükseltgenir ve mavi renkli halini alir. Beklediginiz zaman, glikozit tekrar devreye girer ve metilen mavisini indirger. Bu islem, glikozun tükenmesine kadar devam eder. Bu da bir saatten az olmayan bir süredir. Yani, cokca yapmaktan cekinmeyin. Merak etmeyin hemen bitmez.
Kolay gelsin...

xRed Cabbage - red or blue?


Objective: Anthocyanidines as Acid-Base Indicators

Peter Keusch




Chemical:




ethanol




Household products:




1 head red cabbage

vinegar

lemon

Sprite lemonade

baking soda

soap

drain cleaner



Apparatus and glass wares:




hotplate

knife and cutting board

sieve

2 beakers 1000 mL

7 gas collecting cylinders h = 20 cm d = 4 cm

measuring cylinder 500 mL

3 measuring cylinders 150 mL

volumetric pipet 10 mL

2 volumetric pipet 5 mL

7 snap-cap vials 20 mL

2 pipet bulbs

7 glass rods

Preparation of the indicator

Cabbage juice: Half a head of red cabbage is chopped up finely. The cabbage is covered with 800 mL of boiling water. The juice cooled down to room temperature is sieved and 5 mL of ethanol are added. The liquid should be a dark reddish-purple color.

Preparation of the solutions to be tested

Seven gas collecting cylinders are set up as described in the following table:








1

2

3

4

5

6

7

130 mL of vinegar

juice of one lemon,
made up to 130 mL with dist. water

130 mL of Sprite

130 mL of dist. water

0.15 g of baking soda,
130 mL of dist. water

0.2 g of soap,
130 mL of dist. water

15 mL of drain cleaner,
made up to 130 mL with dist. water


Experimental procedure:

The test solutions in the cylinders are mixed with 12 mL of cabbage juice while stirring.




Test results:



Discussion:

Diverse household products contain acids or bases.








vinegar

lemon

Sprite lemonade

baking soda

soap

drain cleaner

acetic acid

citric acid

carbonic acid, citric acid

sodium bicarbonate

potassium salts of fatty acids

sodium hydroxide, soda

Red cabbage juice is a pH indicator. The juice will change to a variety of colors when added to solutions of various pH.

Red cabbage contains pigments called anthocyanins. The pigments give it the red/purplish color. Anthocyanins belong to group of chemical compounds called flavonoids.

Mentos Çılgınlığı


Arkadaşlar konu tamamen fiziksel. Biraz bilimsel konuşalım ve bu etkileşimi açıklayalım. Aslında fışkırmanın nedeni çekirdeklenme alanları denilen olgu. Gazla doldurulmuş bir sıvının içinde, örneğin karbondioksitle doldurulmuş diyet kola böyle bir içecek, çekirdeklenme alanları ise kabarcıkların oluştuğu yerlerdir. Köşesi ve çatlağı çok olan her şeyin üzerinde ve de küçük bir hacimde büyük bir yüzey alanına sahip her yerde çekirdeklenme alanları bulunur. Mentos her ne kadar pürüzsüz gibi gözükse de, yüzeyi mikroskobik çıkıntı ve çatlaklarla doludur – bu da aslında işin sırrı, çünkü Mentos bu nedenle kabarcıkların oluşması için mükemmel bir zemin yaratıyor. Yani, bir Mentos drajesinin yüzeyinde 1 milyona yakın mikroskobik çıkıntı olduğunu düşünürsek, diyet kola da reaksiyona katıldığında her çatlakta ve çıkıntıda 1000 kabarcık oluştuğunu varsaydığımızda, aniden kabarcıklara dönüşen bir kola ortaya çıkıyor. Mentos ayrıca ağırlığı sebebiyle de bu deney için çok uygun. Şişenin dibine battıkça diyet kolanın her santimetresiyle hızlı bir şekilde reaksiyona girerek milyarlarca baloncuk oluşmasını sağlıyor. E kola da şişede durduğu gibi durmuyor, çıldırıyor; bize de Mentos çılgınlığına katılıp eğlenmek düşüyor! Sitemizdeki örnek videoları izleyerek siz de sonuçları görebilirsiniz! Türkiye'den çılgın videolar ise 6 Ekim'den itibaren bu sitede yayında olacak! Çılgınlığa hazır olun...


Su Altında Yangın


  • Bir miktar potasyum permanganat (KMnO4)

  • Bir miktar sülfürik asit (H2SO4)

  • Bir miktar etil alkol (C2H5OH)

Bir beher içerisine önce sülfürik asit konulur. Bunun üzerine etil alkol ilave edilir.

Bir miktar potasyum permanganat atılarak beher bir su banyosunun içerisine yerleştirilir. Önce sülfürik asit ile potasyum permanganat reaksiyona girer.

Burada ekzotermik bir reaksiyon gerçekleşir açığa çıkan enerji etil alkolü yakarak su altında güzel bir görüntü meydana getirir.


2KMnO4 + H2SO4 -----> K2SO4 + Mn2O7 + H2O

Mn2O7 -----> 2MnO2 + 3/2O2




-Silikat deneyi




Şekerin Harareti

AMAÇ

Şekerin sahip olduğu enerjiyi görebilmek.



KULLANILAN MALZEMELER

 Şeker


 KClO3

 H2SO4

 Porselen kap

ÖN BİLGİLER
Organik maddeler yandığında CO2, su ve ısı verilen şekerde bir organik madde olduğu için yanma reaksiyonunda CO2, H2O ve büyük miktarda ısı açığa çıkarır. Bu deneyde şekerin doğrudan yanması değil oksitleyici maddelerle yanmasıdır.

UYGULAMA
Şeker önce toz haline getirilir. Yeterli miktarda KClO3 ile karıştırılır (KClO3 hassas bir madde olduğu için önce karışım elde edip şekeri KClO3 ile birlikte toz haline getirmek tehlikelidir, patlayabilir). Bu karışımın üzerine 7,8 damla konsantre H2SO4 eklenir ve yanma reaksiyonu gözlenir.

C12H22O11 ---> 12 C (grafit) + 11 H2O ( l )

Bu deney KClO3 eklenmeden de yapılabilir. Burada şekerin H2SO4 ile reaksiyonundan karbonlaşması kömürleşmesi meydana gelir. Karışımın yeni şekeri H2SO4 ilave edilmesi yavaş bir reaksiyon, hızlandırmak için karışım ısıtılırsa reaksiyon hızlanır.


Kağıt Kapta Su Isıtma

Pikniğe giderken çantanızı unuttu iseniz piknikte çay içemeyeceğiz diye üzülmeyin. Size bir önerimiz var. Çayınızı kağıt kapta hazırlaybilirsiniz. Nasıl mı? Deneyin ve görün.

Kağıt kap içerisine su koyup ateşe tuttuğunuzda kağıt yanmıyor. Üstelik içindeki su ısınıyor. Bunun sebebi:


  • Suyun ısı kapasitesi büyük olduğundan, bekten gelen ısı kabı değil suyu ısıtmaya harcanır.

  • Su kaynadığı sürece, sıvıyı buhara çevirmek için çok miktarda ısı gerekir.

  • İçinde su bulunduğu sürece kabın sıcaklığı suyun kaynama noktasının üzerine çıkmaz.

Bu yazi 615 defa okundu.

Sıvı Azot

Atom No

:

7

Atom Kütlesi

:

14,0067

Erime Noktası

:

-210 oC

Kaynama Noktası

:

-195,8 oC

Havaya Göre Yoğunluğu

:

0,97

Yülseltgenme Dereceleri

:

-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5

Doğal Azot İzotopları

:

14N (%99, 65) ve 15N (%0,35)

Azot, renksiz kokusuz ve sıvılaştırılması zor bir gazdır (Kritik sıcaklığı : - 146 oC)

Çözünürlüğü oldukça zayıftır. 0 oC sıcaklıkta 1 lt suda ancak 23 cm3 çözünür.

Azot serbest halde havanın hacimce %78'ini kütlece %75,5'ini oluşturur.

Sıvı azot, binlerce metreküp depolarda stoklanır ve onlarca metreküplük tankerlerle taşınır.

SIVI AZOTUN KULLANIM ALANLARI
Sıvı haldeki azotun soğutucu sıvı olarak pek çok uygulama alanları vardır.


  1. Besin Sanayisinde:

    • Besin maddelerinin hızla dondurulması.

    • Çabuk çürüyen besin maddelerini taşıyan araçların soğutulması.



  1. Tıp Alanında

    • Yapay döllenme için spermanın stoklanması

    • Doku ve organ bankaları

    • Cerrahi kriyosanların soğukla tedavisi

    • Küçük deri urlarının yok edilmesi

    • Siğillerin yok edilmesinde



  1. Sanayi Alanında

    • Soğuk pompalama

    • Uzay benzeşim odaları

    • Kararsız sollerin dondurulması



Süper Yapıştırıcı

Kimyada genel olarak 2 çeşit reaksiyon tipi vardır. Bu reaksiyonlar endotermik (ısı alan) ve ekzotermik (ısı veren) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi sırasında ısı açığa çıkıyorsa ekzotermik, reaksiyonun gerçekleşmesi sırasında ısı gerekiyorsa olay endotermiktir.

Yeryüzünde olup biten tüm tepkimeler ya ısı alır ya da ısı verir.

Örneğin bir yanma reaksiyonu, ısı veren yani ekzotermik bir reaksiyondur.

Ayrıca kalsiyum karbonatın çözünmesi de ısı alan yani endotermik bir reaksiyondur.

CaCO3(g) + ısı -----> CaO(k) + CO2(g)


(Endotermik reaksiyon)

C(k) + O2(g) -----> CO2(g) + ısı


(Ekzotermik reaksiyon)

Bu deneyde bir endotermik reaksiyonun reaksiyona girerken nasıl ısı aldığını ve bu ısı alışverişinden dolayı meydana gelen bir olayın gösterilmesi incelenecektir.




Deneyde kullanılan malzemeler:

  • Su (H2O)

  • Amonyum Tiyosiyanit (NH4SCN)

  • Baryum Hidroksit (Ba(OH)2)

  • Tahta parçası

  • 2 tane Beher

  • 1 tane karıştırıcı

İlk önce tahta üzerine bir iki damla su damlatılır. Daha sonra ayrı beherlerde bulunan Amonyum Tiyosiyanit ile Baryum Hidroksit birbirine karıştırılır.
Sonra da bu beher tahtada damlattığımız suyun üzerine sıkıca oturtturulur. Karıştırıcının yardımı ile beherdeki maddeler karıştırılarak reaksiyona girmeleri hızlandırılır.
Bu işlemleri yaparken beher kesinlikle yerinden kımıldatılmamalıdır. Reaksiyon gerçekleştikçe ürün olarak amonyak (NH3) ve su (H2O) oluşacaktır.
Bu reaksiyon ısı alan bir reaksiyondur.

Bundan dolayı reaksiyon ihtiyacı olan ısıyı, tahtaya damlattığımız sudan alacaktır.


Böylece ısısı iyice düşen su donacak ve tahta behere yapışacaktır.

Ta ki buz eriyene kadar...


Barut Nasıl Elde Edilir

Bilinen en eski patlayıcı, günümüzde de havai fişeklerde kullanılan kara baruttur.

14.yy ortalarında ateşli silahlarda kullanıldı.

Ama taş ocaklarında kayaların parçalanması gibi amaçlarla kara barut kullanılmasına 1660'larda başlandı.

Bazı maddeler yanarken çok kısa bir süre içinde büyük miktarda sıcak gaz çıkarır. Patlayıcı dediğimiz bu maddeler yanarken çıkardıkları bu gazın oluşturduğu basınçla çevrelerindeki her şeyi büyük bir gürültü ve şiddetle parçalar; bu olaya patlama denir.

Potasyum nitrat (veya potasyum klorat) kükürt ve odun kömürü karışımı olan kara barut yandığı zaman kendi hacminin 4.000 katı kadar gaz çıkarır.

Çok hızlı gerçekleşen bu tepkime sırasında odun kömürü (C) ve kükürt (S), potasyum nitratın çıkardığı oksijenle yanar.

Günümüzde kullanılan kara barutun içinde kütlece;


% 75 KNO3 (Potasyumnitrat)
% 15 C (Karbon, kömür)
% 10 S (Kükürt) mevcuttur.


Barut nasıl elde edilir?

Barutun karışımında, %70-80 potasyum nitrat (KNO3), %12-20 odun kömürü, %3-14 de kükürt vardır. Bu karışımdaki potasyum nitrat, kömürle kükürtün yanması için gerekli olan oksijeni verir;

Kükürt de, barutun kolayca tutuşmasını sağlar ve yakılınca çok miktarda gaz çıkartır. Barutu meydana getiren maddelerden kömürün yanmasıyla, karbon dioksit (CO2), kükürtün yanmasıyla da kükürt dioksit (SO2) gazları oluşur. Geriye potasyum sülfat, potasyum karbonat, potasyum sülfür kalır ki bunların gazları yüksek bir basınç meydana getirir. Bu basınçta, ateşli silahlarda, merminin ileriye fırlatılmasını sağlar.

Teknikteki ilerlemelere rağmen, barut bugün de, pek az bir farkla, eskiden elde edildiği yollardan elde edilir. Karışımı meydana getiren maddeler, önce ayrı ayrı, sonrada bir arada öğütülerek, karıştırılır. Bu karışım basınçla, hamur haline getirilir; sarsıntılı eleklerden geçirilerek, tozundan ayrılır. Bu işlemin sonunda, tane halinde barut elde edilmiş olur.

Bu hamur borulara basılarak, çubuk halindeki barut haline getirilir; buna (makarna barutu) adı verilir. Ayrıca, küp prizma ve benzeri gibi biçimlerde kaplar kullanılarak, istenilen biçimde barut elde edilir.

Su Altında Yangın


  • Bir miktar potasyum permanganat (KMnO4)

  • Bir miktar sülfürik asit (H2SO4)

  • Bir miktar etil alkol (C2H5OH)

Bir beher içerisine önce sülfürik asit konulur. Bunun üzerine etil alkol ilave edilir.

Bir miktar potasyum permanganat atılarak beher bir su banyosunun içerisine yerleştirilir. Önce sülfürik asit ile potasyum permanganat reaksiyona girer.

Burada ekzotermik bir reaksiyon gerçekleşir açığa çıkan enerji etil alkolü yakarak su altında güzel bir görüntü meydana getirir.


2KMnO4 + H2SO4 -----> K2SO4 + Mn2O7 + H2O

Mn2O7 -----> 2MnO2 + 3/2O2

Bir miktar sodyum peroksit (Na2O2) ve bir miktar şeker belirli oranlarda karıştırılıp üzerine bir damla su ilavesi ile bol miktarda enerji veren bir ardışık reaksiyonlar zinciri gerçekleşerek büyük alevli bir reaksiyon gözlenir.

Bu yazi 355 defa okundu.

Su Yanar mı?

Bir miktar Zn (çinko), bir miktar NH4Cl (amonyum klorür), bir miktar NH4NO3 (amonyum nitrat) belirli oranlarda karıştırılıp üzerine bir damla su ilavesi ile bol miktarda enerji veren bir ardışık reaksiyonlar zinciri gerçekleşmektedir.

Su reaksiyona girmediği maddelere karşı söndürücü, reaksiyona girdiği maddelere karşı ise yanıcı özellik göstermektedir.

Bu yazi 637 defa okundu.

Kimyacının Kibriti

POTASYUM PERMANGANAT İLE GLİSERİNİN REAKSİYONU

Potasyum permanganat (KMnO4) güçlü bir yükseltgen madde, gliserin (C3H8O3) ise yanıcı organik bir sıvı maddedir. Bu iki maddenin reaksiyonundan bol miktarda enerji açığa çıkar.

Kimyasal reaksiyonlar iki kısma ayrılır;


  1. Endotermik Reaksiyonlar

  2. Ekzotermik Reaksiyonlar

Gerçekleşirken dışarıya ısı veren ve ısının ürünlerde yazılı olduğu reaksiyonlara ekzotermik reaksiyonlar denir.

Ekzotermik reaksiyonlar kendiliğinden yürür. Bütün yanma olayları ekzotermiktir. Örneğin odunun, kağıdın yanması vb.


AMAÇ
Kimyacının kibrit kullanmadan ateş yakabildiğini göstermek.

KULLANILAN MALZEMELER


  • Potasyum permanganet, 5 g

  • Sülfürik asit, 2-3 damla

  • Alkol

  • Pamuk

  • Kağıt

  • Saat camı

  • Maşa

Potasyum permanganat, sülfirik asid ve etil alkol ekzotermik reaksiyon veriyor. Çıkan enerji etil alkolü yakabiliyor.



UYGULAMA

  • Saat camı üzerine 5 g KMnO4 konulur.

  • Bunun üzerine 2-3 damla derişik H2SO4 katılır.

  • Pamuk alkolle sürülür.

  • Maşa ile tutalan pamuk KMnO4 ve H2SO4 üzerine sürtülür.

  • Alkolü pamuk alev alır.

  • Bu alevle kağıt yakılır.




Volkan Deneyi

Amonyum dikromat, (NH4)2Cr2O7, hem yükseltgen (Cr2O7-2), hem de indirgen (NH4+) iyonlar içerir. Bu iki iyonun tepkimesinden Cr2O3(k), N2(g) ve H2O(g) oluşur.





AMAÇ
Amonyum dikromatın yanması sonucu volkan oluşturulması. Kimyasal olaylarda yeni maddeler elde edilir.

KULLANILAN MALZEMELER
Amonyum dikromat,(NH4)2Cr2O7,
Kibrit veya ısıtıcı.

ÖN BİLGİLER
Kimyasal reaksiyonlar sonucunda dışarı ısı verilebilir. Aynı zamanda bu olay sonucu çok farklı bir madde de elde edilir.

Eğer reaksiyon ekzotermik ise işlem süreklilik gösterir.

(NH4)2Cr2O7(k) -----> Cr2O3(k) + N2(g) + H2O(g)

Bu yazi 467 defa okundu.

Kolonya Nasıl Yapılır?

KOLONYANIN DERECESİ:
80o Limon Kolanyası
60o Tütün Kolanyası

KARIŞIM:
1 litre kolonya hesabına göre:


  1. Etil alkol: 833 ml.

  2. Limon esansı: 15 ml.

  3. Damıtık su: 152 ml.


KULLANILAN ESANS:
Hazır limon ve tütün esansı kullanılmaktadır.

KULLANILAN GIDA BOYASI:
Boyasız.

LİMON KOLONYASI İMALATI İÇİN GEREKLİ MATERYALLER:

  1. Dereceli silindir.

  2. Beher

  3. Pipet ya da damlalık

  4. Huni

  5. Amerikan bezi

  6. Boş kolonya şişesi

  7. Çay kaşığı



LİMON KOLONYASININ HAZIRLANIŞI

  1. Limon esansının belirtilen miktarlarda etil alkolde çözünmesi sağlanır.

  2. Hazırlanan alkol-esans çözeltisine damıtık su ilâve edilir.

  3. Bu çözelti Amerikan beziyle süzülerek ambalajlanır ve kullanıma hazır getirilir.

DENEY 1

Deneyin adı: Hangi su daha yumuşak?

Amaç: Sert sularla yumuşak suları birbirlerinden ayırt etme

Araç ve gereçler: Küçük kavanozlar, sıvı sabun, göz damlalığı, kağıt, kalem

Deneyin yapılışı: Bir kavanoza musluk suyu, bir kavanoza şişe su koyalım. (Eşit miktarda). Kavanozlara beşer damla sıvı sabun ilave edelim. Ağızlarını kapatalım ve sabun köpürünceye kadar çalkalayalım. Eğer sabun köpürmüyorsa 5 damla sıvı sabun daha ilave edip, kavanozu tekrar çalkalayalım. Her kavanoza kaç damla sabun ilave ettiğimizi kağıda yazalım.

Ne oldu? Suyun içindeki bazı kimyasal maddeler sabunun köpürmesini zorlaştırır. Musluk suyundaki madde kalsiyum tuzudur.Bu da sabunun köpürmesini engeller. Mağaralardaki sarkıt ve dikitler suyun içindeki kalsiyum karbonattan meydana gelir. Bu tür taşlara kalsit adı verilir.



  Giriş Sayfası Yap

 

 



 

 

EĞLENCELİ DENEYLER devamı



 - Hangi su daha yumuşak ?

 - Su parçalanır mı ?

 - Şeker nereye gitti ?

 - Kristal sütunları

 - Yağ lekesi nereye gitti ?

 - Banyo tuzu yapalım

 - Gazın gücü

 - Köpüklü içecek yapalım

 - Boya yapalım

 - Kara tahta boyası yapalım

 - Paslanma

 - Zamkımızı kendimiz yapalım

 - Su üzerinde yüzen biber

 

 



 

 
desing by NAZMİ TUNCEL © 2006

DENEY 2

Deneyin adı: Su parçalanır mı?



Amaç: Suyu meydana getiren maddeleri görme

Araç ve gereçler: İki ucu açık iki kurşun kalem, 9 voltluk pil, elektrik teli, kavanoz, makas, karton, cetvel, bir avuç çamaşır sodası

Deneyin yapılışı: İki tane 20 cm boyunda elektrik teli keselim uçlarını 3 cm açalım. 9 voltluk pile bağlayalım. Tellerin diğer uçunu halka haline getirelim. Yarıya kadar suyla doldurduğumuz kavanozun içine bir avuç çamaşır sodası atalım ve çözündürelim. Kavanozun ağzına karton yerleştirelim. Kartonu delerek kalemleri delikten geçirelim. Kalemlerin yarısı suya batsın. Halka halindeki telleri kalemin dışarıda kalan ucuna geçirelim.

Ne oldu? Suyun içindeki kalem uçlarına bakalım, ne olduğunu gözleyelim. Bu deney size kalem ucunun iletken olduğunu gösterir mi?

Nasıl oldu? Pile bağlı telleri kaleme bağladığınız  zaman elektrik akımı pilden tele oradan kaleme ve kalemden suya gidecektir. Akım sudan geçince kalemlerin uçlarında baloncuklar göreceksiniz. Bu baloncuklar hidrojen ve oksijen gazlarıdır.Bunların hangisinin oksijen hangisinin hidrojen olduğunu belirlemek için pilin kutuplarına bakalım. + uç oksijen, - uç ise hidrojen gazını meydana getirir.

DENEY 4


Deneyin adı: Kristal sütunları

Amaç: Sarkıt ve dikitlerin oluşumunu görme

Araç ve gereçler: İki kavanoz, çok sıcak su, çamaşır sodası, tabak, kalın bir yün ipliği

Deneyin yapılışı: İki kavanoza da sıcak su dolduralım. İçerisinde mümkün olduğu kadar çok çamaşır suyu çözündürelim. İki kavanozu aralarına tabak girecek şekilde ayrı koyalım. Tabağı araya yerleştirelim. Kalın yün ipliğin bir ucunu bir kavanoza diğer ucunu ise diğer kavanoza bırakarak ipliği mümkün olduğu kadar gergin hale getirelim.

Ne oldu? Birkaç gün sonra ipten tabağa doğru kristal sütunları görürsünüz.

Nasıl oldu? Su ve soda yün ip boyunca yükselir  tam orta noktada tabağa noktalar halinde düşer.Bu damlalar düşerken soda sudan ayrılarak kristal sütunlarını oluşturur.   Mağaralardaki sarkıt ve dikitlerin oluşumunu düşününüz .



DENEY 5


Deneyin adı: Yağ lekesi nereye gitti?

Amaç: Çamaşır tozunun yağ lekesini yok ettiğini görme

Araç ve gereçler: Küçük bir bez parçası, bir miktar yağ, kavanoz, çay kaşığı, çamaşır tozu, ılık su

Deneyin yapılışı: Küçük bir bez parçasına bir miktar yağ sürelim. Bezi kavanoza atalım. Üzerine bir çay kaşığı çamaşır tozu ekleyelim. Bezi örtünceye kadar kavanoza ılık su koyup çalkalayalım.

Ne oldu? Yağ lekesinin yavaş yavaş kaybolduğuna dikkat ediyor musunuz?

DENEY 6


Deneyin adı: Banyo tuzu yapalım

Amaç: Çamaşır sodası kristallerinin su içerdiğini görme

Araç ve gereçler: Yemek kaşığı, çamaşır sodası, küçük bir leğen, kolonya ve parfüm, damlalık, etiket, yiyecek boyası.

Deneyin yapılışı: Küçük bir leğene, 5 yemek kaşığı çamaşır sodası koyalım. (Çamaşır sodası toz halinde değilse, önce onu toz haline getirelim.) Üzerine 4-5 damla kolonya ve parfüm ilave edelim. Bir kaç damla yiyecek boyası ekleyelim. İyice renkleninceye kadar karıştıralım. Kavanoza dökelim ve üzerine bir etiket yapıştıralım. Etikete "Banyo Tuzu" yazalım. Bir fincan tabağına bir miktar banyo tuzu koyup, onu birkaç gün açık havada bekletelim. 

Ne oldu? Banyo tuzunun beyaz bir renk aldığına ve toz haline geldiğine dikkat edelim. Paketin üst kenarına yakın olan soda topaklanır. Çünkü çamaşır sodası kristalleri su içerir ve su havaya karışınca soda topaklanır. Neden banyo tuzunun ağzını sürekli kapatıldığını anladınız mı?

Deneyin adı: Gazın gücü

Amaç: Sirke ve kabartma tozunun karbondioksit gazı verdiğini ve bu gazın küçük bir delikten çıkarken, şişeyi ters yönde hareket ettirdiğini görmek

Araç ve gereçler: Plastik şişe, makas, pipet, cam macunu, (veya hamur), ince kağıt parçası (suda kolay parçalanan), kabartma tozu, sirke, dolu bir küvet.

Deneyin yapılışı: Plastik şişenin altını makasla delelim. Gazoz pipetini delikten sokalım. Pipetin etrafını cam macunuyla sıvayıp, deliği kapatalım. İnce bir kağıt parçasına kabartma tozu koyalım. Kağıdın uçlarını şeker gibi kıvıralım. Şişenin içine yarıya kadar sirke koyalım. Mümkün olduğu kadar çabuk, şişenin içine kabartma tozlu kağıdı atalım, şişenin kapağını kapatalım ve dolu küvetin içine koyalım.

Ne oldu? Köpük bulutumuzu seyredelim.



DENEY 8


Deneyin adı: Köpüklü içecekler yapalım

Amaç: köpüklü içecekler hakkında bilgi sahibi olma

Araç ve gereçler: Çay kaşığı, limon tuzu, yemek sodası, kase, pudra şekeri, kapaklı kavanoz, etiket, meyve suyu

Deneyin yapılışı: 6 Çay kaşığı limon tuzuyla, 3 çay kaşığı yemek sodasını bir kaseye koyalım. Kaşığın arkasıyla iki maddeyi ezip toz haline getirelim. Bu karışıma 2 kaşık pudra şekeri ilave edelim. Bu karışımı temiz, kuru, kapaklı bir kavanoza koyalım. Kavanozun üzerine "Gazoz Tozu" yazılmış bir etiket yapıştıralım. Bir bardak meyve suyuna bu tozdan bir kaşık koyalım.

Ne oldu? İçeceğin içinde limon tuzu kristalleri çözünür. Limon asidi meydana gelir. Sodanın içindeki karbonat bu asitle bileşerek karbondioksit gazını verir. Gaz kabarcıkları içecek boyunca yukarı çıkar. Reaksiyon bitince içeceğin içinde karbondioksit kalmamış olur. Şeker, limon asidiyle yemek sodasının ekşi tadını alır. Siz bu yolla çok değişik lezzetli gazozlar ve şerbetler yapabilirsiniz. 

Deneyin adı: Boya yapalım

Amaç: Maddelerden boya elde etme

Araç ve gereçler: Temiz beyaz pamuklu peçete veya mendil, yün, orlon, pamuk ipliği, maşrapa, bulaşık eldiveni, geniş cam kap, süzgeç, soğan kabukları, pancar, havuç, nane, kiremit tozu vs.

Deneyin yapılışı: Maşrapaya soğan kabuklarını koyup, üzerine su dolduralım. 15 dakika kaynatalım. Geniş cam kap içine bu suyu süzelim. Lastik eldivenleri giyip mendilleri suya batıralım ve suyunu sıkalım. Temiz bir kağıt üzerine yayıp kurumalarını bekleyelim.

Ne oldu? Mendilin boyandığını görelim.

DENEY 10

Deneyin adı: Kara tahta boyası yapalım

Amaç: Sınıf tahtasını boyayarak kendi işini kendi yapma alışkanlığı kazanmak.

Araç ve gereçler: Odun isi, sirke, yumurta akı, tahta

Deneyin yapılışı: Bir miktar kurum bir yumurta akı ve biraz sirkeyi karıştırarak boya kıvamına getirelim. Karışıma bir çay kaşığı tuz atıp karıştıralım. Karışımı fırçayla tahtaya sürelim. Kurutalım.

Ne oldu? Kara tahta hazır oldu.

DENEY 11

Deneyin adı: Paslanma

Amaç: Eşyaların harap olmasına sebep olan paslanma hakkında bilgi edinme

Araç ve gereçler: Oyuncak uçak, lastik bant, çubuk, mandal, çivi, çekiç

Deneyin yapılışı: İki çivi alalım birini yağlı boyayla boyayalım. İki bardağa 2,5 cm yüksekliğinde su dolduralım. Çivileri suya batıralım ve onları bir kenara koyalım. Her gün çivilerde meydana gelen değişmeleri inceleyelim.

Ne oldu? Yağlı boyayla boyanmış çivide bir tahribat olmadığı halde boyanmamış çivideki paslanmanın sebepleri üstünde düşünelim.

DENEY 12

Deneyin adı: Zamkımızı kendimiz yapalım

Amaç: Nişastanın zamk yapımında kullanıldığını görme

Araç ve gereçler: Un, su, kaşık

Deneyin yapılışı: Bir kaşık unu soğuk suyla bulamaç haline gelinceye kadar karıştıralım. Bu bulamacı 8 kaşık kaynar suyla karıştıralım.

Ne oldu? Bulamacın zamk haline dönüştüğünü görelim.Elde ettiğimiz zamkı hemen kullanalım. Zira yapıştırıcı özelliğini çok çabuk kaybeder.



DENEY 13


Deneyin adı: Su üzerinde yüzen biber

Amaç: Sabunun suyun yüzey gerilimizi değiştirdiğini görme

Araç ve gereçler: Tabak, tuzluk, karabiber, sabun

Deneyin yapılışı: Genişçe bir tabağa su koyalım. Tuzlukla suyun üzerine karabiberleri dökelim. Suyun ortasına sabunu batıralım.

Ne oldu? Sabunu suya batırınca biberler kenara çekildi mi ?

Nasıl oldu? Sabun suyun yüzey gerilimizi değiştirir. Su üzerinde kendine yer açar ve biberler kıyıya itilir.



Merak Ettikleriniz

Ateş Böcekleri Nasıl Işık Saçar?

Ateş böcekleri kendi vücutlarıyla ışık üretir.Bu yöntem “Bioluminescence” diye adlandırılır ve diğer bir çok organizmalar tarafından ,özelikle denizde yaşayanlar tarafından kullanılır.Ateşböcekleri arkadaş çekmek için ışık üretirler.Bunu yapmak için karınlarında ışık üreten özel hücreler bulunur.


Bu hücreler “Luciferin” denen kimyasallar içerir ve “Luciferase” denen enzimler üretirler.Işık üretmek için “Oxyluciferin” denen inaktif bir molekülü oluşturmak için Luciferin , O2 ile birleşir.Luciferase tepkimeyi iki basamakta hızlandırır.

1.Luciferin, luciferasa enziminin yüzeyinde her hücrede bulunan ATP ile birleşerek PPi ‘yi oluşturur.

Luciferin + ATP → Luciferyl adenylate + PPi

2. Luciferyl adenylate , O2 ile birleşerek oxyluciferin ve AMP( adenozin monofosfat) oluşturur.Bu sırada ışık verilir ,oxyluciferin ve AMP enzim yüzeyinden serbest bırakılır.

Luciferyl adenylate + O2 → oxyluciferin + AMP + Işık

Işığın dalga boyu 510-670 nanometre arasındadır.( Soluk sarı ve kırmızımsı,yeşil renkli) Işığı üreten hücreler ürik asit kristallerine sahiptir ki bunlar ışığın karın dışına yansımasını sağlar.En sonunda; O2 “abdominal trake” denen bir kanalın içine doğru hücreleri destekler.





Biber Neden Acıdır?

Acı biber yediğimizde ağzımızdaki yanma duygusuna biberdeki organik bir bileşik olan kapsaisin neden olur.Acı ve yakıcı bir tadı olan bu bileşik, tükürük salgılanmasını başlatarak sindirime yardımcı olduğu gibi sindirim sisteminden atıkların atılmasına da katkıda bulunur. Kapsaisin kırmızı biber baharatında da vardır.

Kaynak:Kimyanın Öyküsü ( Tübitak Yayınları)



Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

Melanin,derideki renkleri ağacın rengine uygun bir şekilde değiştirir.Ahtapot,kalamar ve mürekkep balığı gibi, bukalemunda kendisini avından gizlemek için derisinin rengini değiştirebilir. Bunu,güneşte insan derisinin esmerleşmesine de yardım eden melanin bileşiği yardımıyla yapar.

Bukalemunun melanin üreten hücreleri korku yada öfke anında etkin hale gelerek sarıdan kahverengi veya siyaha kadar çeşitli renkler üreten melanin taneciklerini yayar ve böylece bukalemunun başka renklere bürünmesini sağlar.

Melanin tanecikleri yeniden bir araya geldiğinde bukelemunun rengi normal rengi olan yeşile döner. Bazı bukalemunlar derilerinin rengini mavi ve parlak kırmızaya bile dönüştürebilir.

Kaynak:Kimyanın Öyküsü ( Tübitak Yayınları)



Çilek'in Kokusunun Kaynağı Nedir?

Meyvelerin tat ve kokusu çok sayıdaki organik bileşiğin oluşturduğu karışımların bir sonucudur. Taze toplanmış ağaç çileklerinin kokusu kısmen iyonon adı verilen bir ketondan (bir tür organik bileşik) gelir. Aynı keton taze biçilmiş otta da vardır. Her ikisinin de aynı şekilde kokmasının nedeni budur.

İyonon bazı yiyeceklere yapay tat (örneğin ağaç çileği yoğurduna ağaç çileği tadı) vermekte kullanılır.



İnsan Vücudunda Hangi Tür Maddeler Bulunur?

*  Normal bir insan vücudunda, küçük bir kümesi boyayacak kadar kireç

*  7 büyük sabun kalıbı yapacak kadar yağ,

*  orta boy bir kavanozu dolduracak kadar şeker,

*  6 tuzluğu dolduracak kadar tuz,

*  9000 kurşun kalem yapacak kadar ( 13 g ) karbon,

*  2200 tane kibrit yapacak kadar fosfor,

*  25 mm. ‘ lik bir çivi yapacak kadar demir,

*  bir kaşık sülfür,

*  ve 30 gram diğer metaller bulunmaktadır...





Isırgan Otuna Dokunduğumuzda Elimiz Neden Yanar?

Isırgan otunun sap ve yapraklarındaki tüyler deriye değdiğinde yanma duygusu verebilir.Buna neden olan bileşiklerden biri formik asittir.Bu asit organik asitlerin en küçüğü ve en fazla asidik olanıdır.Arı sokmalarında olduğu gibi ısırgan otunun verdiği acıda bir alkali madde uygulanarak dindirilebilir. Formik asit zehirleri karıncaların sokarken salgıladıkları zehirde de bulunur.





Jelatin Nedir?

Jelatin,hayvan deri ve kemiklerinden elde edilen doğal bir proteindir.İki yöntemle elde edilir.

A tipi protein: Domuz ve sığır postlarından asidik işlem uygulayarak
A tipi protein: Boynuz ve kemiklerden alkali işlem uygulanarak.

Jelatin stabilizör olarak et ürünlerinde ,tatlı,pasta,puding,meyve jölesi,dondurma ve sakız üretiminde ,kozmetik,eczacılık,fotoğrafçılık ve temizlik sektöründe kullanılmaktadır.

Jelatin,katıldığı ürüne göre kıvam arttırıcı , köpürmeyi sağlayıcı, emülgatör, stabilizatör, bağlayıcı yapıştırma ve kremleştirici ajan olarak görev yapmaktadır.



Mısır Nasıl Patlar?

Mısırın patlaması ,içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın bir sonucudur. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor.Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise mısır tanesinin içeriğindeki nişastadır.





Örümcek Ağı Nasıl Bir Maddedir?

Örümcek ağını salgıladığı incecik ipek protein iplikçiler ile örer.İnanması zor bu protein iplikçileri,Aynı incelikteki çelik iplikçilerden daha güçlüdür.Örümcek,iplikçiliğine değişik özellikler katabilir;Basamaklar için sert ve kuru,avını yakalamak için ise yapışkan iplikçikler yapabilir.





Böcekler Nasıl Nefes Alır?

Böcekler bizden daha farklı bir biçimde nefes alırlar.Bizim gibi O2’yi merkezi bir yerde toplayıp hücrelere göndermek yerine ,kollara ayrılan ve trake sistemi denen kanallarla tüm hücrelere direk olarak gönderirler.

Bir O2 molekülü olduğunuzu ve bir böcek tarafından “solunulduğunuzu” düşünün;

1.Önce “ spiracle” denen, böceğin göğüs ve karnında bulunan küçük deliğe girersiniz. Spiralce “trake” denen uzun bir kanala açılır.


2.Uzun ,hava dolu,kollara ayrılan trake’de ilerlersiniz.
3.”Tracheole” denen sıvı dolu , yere gelinceye kadar kanallar boyu ilerlersiniz.
4.Sıvının içinde çözünürsünüz.
5.Sıvıdan ,yayılırsınız ya da bir güç hücresi olarak Tracheole ‘nin duvarından böcek hücresine geçersiniz.

Birçok böcekteki havanın trake sistemindeki yolculuğu difüzyona bağlıdır.Çünkü çok küçük uzunluğu olan bir çok böcek düfüzyona güvenir.Asla filmlerdeki gibi büyük karıncalar göremezsiniz, çünkü bu kadar uzunluğa hava düfüzyon edemezler.Fakat daha büyük böcekler havayı karın kaslarıyla baskı yaparak sınırlı bir şekilde alıp verirler.

Böyle sistemi olan bir böceği boğmak zor görülebilir,fakat sistem suyla dolarsa ,havayı düfüzyon etmek uzun sürer.Ve böylece bir böcek kolayca boğulabilir.



Soğan Gözlerimizi Niçin  Yakar?

Kesilen soğanın dokusu alinaz enzimi salgılar.Bu enzim sülfoksitleri sülfenik aside çevirir. Bu asitler kendiliğinden yeniden şekillenir ve gözyaşlarının oluşmasını sağlayan sinpropanetiyal-S-oksit meydana gelir.Bu ,yaklaşık otuz saniye sürer ve kimyasal etkisini beş dakika içinde kaybeder.



Gözün ön tabakasında yer alan kornea , dışarıdan gelecek fiziksel ve kimyasal etkilere karşı gözü korur.Bu amaçla kornea üzerinde yüksek duyarlılıkta sinirler bulunur.Korneada ayrıca gözyaşı bezlerini harekete geçirecek algılayıcılar da vardır.Serbest sinir uçları sinpropanetiyal-S-oksiti algıladıklarında, sinir sistemi harekete geçer ve gözyaşı bezinden salgılanan sıvı ile zararlı madde korneadan temizlenir.Soğanın bu etkisini ortadan kaldırmak için , soymadan önce soğanı ısıtabilir ve enzim aktivitesini bozarak gözlerimizin yaşarmasını engelleyebiliriz.
Kimya ile İlgili Fıkralar

OKSİJEN
Ahmet Bey’in okula giden iki çocuğu vardı. Onlardan biri ders çalışırken bir metni okuduğunu duydu ve yanına gitti. Okurken ”Yaşamımızda oksijenin rolü büyüktür. Onsuz yaşayamayız. Oksijen 1773 yılında bulunmuştur.”
Ahmet Bey:
Bunu yazana şunu sormak isterim. Acaba 1773 oksijen bulunmadan önce insanlar nefessiz mi yaşıyorlardı.

KİMYAYI SEVMENİN SONU
Bir öğrenci varmış.Her zaman kimya kitabını hiç sayfa değiştirmeden okuyormuş bir müddet sonra annesi gelmiş ve çocuğa kızıp kitabı önünden alınca çocuk aniden ölmüş. Sonradan annesi hayretler içinde kalıp kitaba bir göz atınca kitapta şu yazıları görmüş.”O2 al O2 ver , O2 al O2 ver” yazdığını görmüş.

SEVDİM
Sizce Kerem Aslı’yı ne kadar sevmiştir?
-Florun elektronu sevdiği kadar.


YALAN MAKİNESİ
Bir kimya hocasıyla öğrencisi dünya çapında bir yarışmaya katılmak için proje çalışması yapıyorlarmış. Ve hocası bir önce ki sene bir yalan makinesi yapıp dünyada birinci olmuş. Bu senede birinci olmak istiyormuş.öğrencisine sormuş daha önceki okullarında kimya notların kaçtı deyince “hepsi 5’ti diye cevap verince yalan makinesi ötmüş.”4’tü” deyince yalan makinesi tekrar ötmüş.3 demiş bir daha ötmüş.En son bir deyince yalan makinesi ötmemiş.Hocası bir ah çekip “oğlum ben ilkokulda, lisede,hatta üniversitede ne birinciliklerim vardı.” Deyince yalan makinesi büyük bir gürültüyle patlamış.

KİMYACI İLE KAYIKÇI
Kimyacının biri deniz kenarında yürürken denizin diğer tarafına geçmek istemiş. Bir kayıkçıya rast gelmiş. Yolda giderken konuşmaya başlamışlar. Kimyacı sormuş:
--Sen okuma yazma bilirmisin? Demiş kayıkçıya.
Kayıkçı :
--Bilirim diye cevap vermiş.
Kimyacı sormuş:
---Sen Avagadroyu bilirmisin?
Kayıkçı bilmem diye cevap verince kimyacı:
--Senin hayatının 1\4’ü gitti demiş.
Tam bu sırada fırtına çıkmış. Deniz kabardıkça kabarmış. Koca dalgalar kayığı alıp götürüyormuş. Kayıkçı sormuş:--Sen yüzme bilirmisin?Kimyacı:--Bilmem , ben daha önce hiç yüzmedim ki!!Kayıkçı bunun üzerine:
İşte şimdi senin hayatının tümü yok.az sonra boğulacaksın.

ÇOOK YARARLI!!!!!
Bir kimyacı ile Temel konuşuyorlarmış.Temel:
Arkadaş, herhalde yine kimyadan olacak havuç yemenin gözlere çok faydası var.
Bunun üzerine kimyacı hayretle sormuş:
Vallahi ben bunca kimyacılık hayatımda böyle bir şey duymadım. Nasıl oluyor o?
Tabii bizim Temel bilgiç bilgiç konuşarak :
EE kimyacım birtenem sen hiç gözlük takan tavşan gördün mü?

ERİR Mİ?
Kimya dersinde hoca cebinde ne kadar parası varsa çıkarır ve dolaptaki bir fanusun içine asit doldurur. Ve çocuklara sorar:
Bu paraları asidin içine artsam erir mi?
Orada yerinde oturan Nuri hemen fırlar:
Erimez diye cevap verir.
Hoca:
Aferin Nuri. Peki söyle bakalım neden erimez.
Nuri gülerek:
Hocam eriyecek olsa aside atmazsınızda ondan!

NASIL YETİŞTİ?
Bir kimyacı bilgisayarının başında çalışırken, oğlu odaya girdi.Oğluda 6 yaşında çok kurnaz biri.babasının yanına gider ve ;
--Babacığım şu koca koca kimya bilim adamlarını hayatlarını alabilirmiyim?
Bunun üzerine babası sevinir.Daha bu yaşta oğlum kimya ile uğraşırsa gelecekte tam bir kimyacı olur diyerek;
--Al yavrum. Dedi
Özkan 5 cildi birden alıp götürür. Bir saat sonra annesi söyleniyordu.
--Reçel kavanozlarının biri yok…Bizim bacaksızın boyuda oraya yetişmez ki…

KİMYA HOCAMIZIN CANI ÇEKER
Kimya hocası sınıfta ders işlerken , bir çocuğun elma yediğini görür.Çocuğun kırılmaması için sınıfa sorar:
Çocuklar sınıfta bir şey yenir mi?
Yenmez hocam. diye cevap verirler.
Hoca önde oturan bir öğrenciye sorar:
Metin söyle bakalım sınıfta yiyecek neden yenmez?
Metin gülerek:
Kimyacının canı çekerde ondan.

Muhammet Demir-F10B


 

Kimya ile İlgili Güzel Sözler

 * Bir Kimyacı Tüm Dünyaya Bedeldir.

 *  Veremliyim de, kanserliyim de, Kimyacıyım deme.

 *  Kimyacılık Bir Ayrıcalıktır. Yeter ki çaktırma.

 *  Kimyacıysan konuş örnek alsınlar, eğer değilsen sus adam sansınlar.

 *  Bir kimyacının tek korkusu başka bir kimyacıdır.

 *  Ana gibi yar olmaz, Kimya gibi dert olmaz.

 *  Ata arpa, yiğide kimya.

 *  Bir kimyacıyla bir kimyacı yan yana gelmez.(ateşle barut misali.)

 *  Eğitime kimya gerek, kimyaya da yiğit gerek.

 *  Bir kimyacının ölümü bir deney kazasından olur.(Su testisi suyolunda kırılır misali.)

 *  At ölür meydan kalır. Kimyacı ölür namı kalır.

 *  Kimyayı bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.

 *  Görmemiş bir kimyacının bir laboratuarı olmuş tutmuş havaya uçurmuş.

 *  Bir kimyacıya yasak olmaz.

 *  Kimyayı seven uğraşına katlanır.

 *  Kimyacı engel tanımaz.

 *  Her kimyacının gönlünde bir keşif yatar.



  • Her kimyacının bir yokuş çıkışı vardır.

     *  Bir kimyacının dediğini yap.Yaptığını yapma!!!

     *  İki kimyacı bir laboratuara sığmaz.

     *  Bir kimyacı için başarının yolu merak etmeden geçer.

     *  Kimyadan çıktı işimiz. Allah’a düştü işimiz

     *  Kimya yeteneği gökten zembille inmez.

     *  Kimyacıysan derdin var!!!!!!

     *  Lafla kimyacılık olmaz.(lafla peynir gemisi yürümez misali.)

     *  Yiğidi gam öldürür.Kimyacıyı da başarısızlık…

     *  Bir kimyacının iyisi iş başında belli olur.

     *  Bir kimyacı ne oldum dememeli , ne olacam demeli…

     *  Bir kimyacı Fırat gibi coşkun ,derviş gibi suskun olmalıdır.

     *  Kimyacı dedin mi akla gelecek ilk şey azim! , hırs! , gayret! Ve kaybetme korkusu olmalıdır.

     *  Ter dökmeyen kimyacıya kimyacı denilmez.



     *  Alma kimyacının ahını çıkar aheste aheste

Kaynakça


http://www.egitimportali.com/index.php?is=zumre_s&z=kimya&sayfa=deneyler#

http://www.mentoscilginligi.com

http://www.kimyasanal.net/konugoster.php?yazi=02qeevs505

http://www.stevespanglerscience.com/video/

http://www.chemie.uni-regensburg.de/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/index.html

http://209.85.129.104/search?q=cache:U0sVjAO7diMJ:www.chemie.uni-regensburg.de/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/D-Video-e.htm+chemistry+show%2Bexperiment%2Bvideo&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1
Yüklə 137,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə