Identify the following periods of peace in world history from a description for ten points each



Yüklə 13,15 Kb.
tarix28.07.2018
ölçüsü13,15 Kb.
#59340

Illinois tossups


1. This French writer and philosopher, whose motto was ‘I stand back’, may be the inventor of the personal essay. FTP, name this figure, whose writings include On Books, On Truth and Error, and On the Power of the Imagination.

ANSWER: Michel de Montaigne


2. She had bit roles in “The Asphalt Jungle” and “All About Eve” before landing her first starring role in “Gentlemen Prefer Blondes”. She was married twice, once to Arthur Miller and once to Joe DiMaggio. FTP name this actress who starred in the films “Bus Stop”, “Some Like It Hot” and “The Misfits”.

ANSWER: Marilyn Monroe or Norma Jean Mortenson or Norma Jean Baker


3. Agrigentum, Mylae, Ecnomus, Drepanum, Lake Trasimenus, Cannae and Zama. These were all important battles in, FTP, what series of three wars between the Romans and Carthaginians.

ANSWER: Punic Wars


4. To do it, the artist responsible for this monumental work stopped work on Julius II's tomb. The central part, divided by five girders, contains nine scenes from Genesis from the Creation of the World to the Drunkenness of Noah. FTP name this monumental achievement by Michelangelo.

ANSWER: Sistine Chapel Ceiling (prompt on "Sistine Chapel")


5. The first state to reinstitute the chain gang, it was settled by the French in 1711. Partly acquired in the Louisiana Purchase, FTP, name this state, also called the Camellia State, whose cities include Selma, Mobile and Montgomery.

ANSWER: Alabama


6. Discovered by Fred Soddy, Francis Aston invented the mass spectrograph to study them. Rudolf Schoenheimer first to used them to mark compounds to trace molecules as they pass through the body. FTP name these elements that have the same number of protons but different numbers of neutrons.

ANSWER: Isotopes


7. He wrote biographies of Mark Twain, Vachel Lindsey, Walt Whitman, and Abraham Lincoln. FTP, name this author, who gave a realistic picture of village life in the Middle West in the collection of epitaphic poems called the Spoon River Anthology.

ANSWER: Edgar Lee Masters


8. It was given to Louis XIV, who then died of smallpox. Louis XVI and Marie Antoinette then wore it and were executed in the Revolution. FTP, name this supposedly cursed, largest blue diamond in the world, which currently resides in the Smithsonian.

ANSWER: Hope diamond

9. Their inner layer contains collar cells. Water is drawn in their bodies through small incurrent pores and expelled through a large excurrent pore called the osculum. FTP name these organisms, the only members of the phylum Porifera.

ANSWER: Sponges


10. A member of the Lord Chamberlain’s Men, later the King’s Men, he wrote the poems Venus and Adonis and The Rape of Lucrece. FTP, name this husband of Anne Hathaway and resident of Stratford-upon-Avon.

ANSWER: William Shakespeare


11. He became famous for his calculations at age 19 while traveling from India to England. FTP name this recently deceased scientist, who was awarded the 1983 Nobel Prize in Physics for his work on the mass limit at which stars turn into black holes.

ANSWER: Subrahmanyan Chandrasekhar


12. In 1949, this astronomer worked out the structure of comets, and said they were made of various ices, with grains of rock and metal mixed in. FTP, name this man who coined the term 'dirty snowballs' for comets.

ANSWER: Fred Whipple


13. Fought offshore from Cádiz in the Strait of Gibraltar, Pierre Villeneuve's ships were attacked and defeated by two columns of British ships commanded by Cuthbert Collingwood and Horatio Nelson. FTP, name this 1805 battle.

ANSWER: Battle of Trafalgar


14. Adolph, Barbara, Cosme, Dalila, Erick, Flossie, Gil, Henriette, Ismael, Juliette, Kiko, and Lorena. FTP, these are some of the names approved for use in the eastern northern Pacific Ocean for what weather phenomenon.

ANSWER: Hurricanes or Tropical Storms


15. While walking home from his father’s lab in 1572 he looked up and spotted a new star in Cassiopeia. He rushed home and began studying it, and became the most famous astronomer of his generation. FTP name this Danish nobleman who wrote the book De Nova Stella about this supernova.

ANSWER: Tycho Brahe


16. He demonstrated his liberal voice in such works as Who Speaks for the Negro? and Homage to Theodore Drieser. His winning of two Pulitzer Prizes for Poetry may explain why he was selected as the first Poet Laureate of the US. FTP name this author of All the King’s Men.

ANSWER: Robert Penn Warren


17. These rules regulating public contact were named for the color of paper they were printed on. FTP, name these rules originated in Virginia in 1624, which controlled such things as activity on the Sabbath and personal clothing.

ANSWER: Blue Laws


18. Originally inhabited by the Leleges and the Pelasgoi, latter inhabitants included the Dorians, Achaeans, Ionians and the Hellenes, who all migrated down from the Russian steppe. FTP, name this Mediterranean country.

ANSWER: Greece


19. His pen name comes from slang meaning "two fathoms deep", and worked for Bret Harte before launching his own career. FTP name this man who wrote the works Personal Recollections of Joan of Arc and The Prince and the Pauper.

ANSWER: Mark Twain or Samuel Clemens


20. For only the second time in the history of the America’s Cup the trophy left the U.S in 1995 after this yacht from New Zealand defeated Dennis Conner’s yacht Stars and Stripes to win the title. FTP name the yacht which won New Zealand’s first America’s Cup.

ANSWER--(Black Magic)


21. A World War I campaign on and around this peninsula sought to open a new front and ease Turkish pressure on Russian forces. FTP, name this peninsula, where a Franco-British flotilla was destroyed in February 1915, and where a land invasion of Turkey in April 1915 was a bloody failure.

(Gallipoli)


22. Began in 1921 by forester Benton MacKaye, it was completed in 1938 with the help of the National Park Service. Beginning in Mount Katahdin, Maine it is the longest marked foot path in the world. FTP, name this path which passes through 12 states and is named for the mountain range in which it lies.

(the Appalachian Trail)


23. The author of this book was accused of being un-American because he told the story of six characters from a Japanese point of view. FTP, name this book, which told the story of a secretary, two doctors, a widow, and two religous men who survived a nuclear attack, written by John Hersey.

(Hiroshima)


24. Original copies of four of his string quartets that had been lost for almost 150 years were auctioned off for more than one million dollars in 1994. FTP, name this Austrian composer of the string quartet The Razor and the Lark, sometimes called "father of the symphony".

(Franz Joseph Haydn)


Page , Penn Bowl VI



For college practices only. May not be sold, traded, or distributed without permission.


Yüklə 13,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə