İLİ: muş ay- yil: Nİsan 2013 tariH: 26. 04. 2013



Yüklə 14,53 Kb.
tarix22.10.2018
ölçüsü14,53 Kb.
#75315

İLİ: MUŞ

AY- YIL: NİSAN 2013

TARİH: 26.04.2013

وَتَرَى كَثِيرًا مِّنْهُمْ يُسَارِعُونَ فِي الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

HELAL VE HARAM SINIRLARINA RİAYET


Muhterem mü’minler!

Dinimizce yapılması, yenilip içilmesi kesin olarak yasaklanan şeylere “haram”, yasaklanmayan şeylere ise “helal” denir.(1) Cenab-ı Hak; iyi, temiz ve insan sağlığına yararlı olan şeyleri helal; kötü, pis ve zararlı olan şeyleri de haram kılmıştır. Haramlar, insanın ruh ve bedenini son derece yıpratır. Bazen de korkunç ölümlere kadar taşır. Helaller ise bireyin bedenine sağlık, gönül dünyasına ise huzur ve mutluluk verir.




Değerli mü’minler!

Helal kazanç, insanı yücelten ahlaki bir erdemdir. Erdemli kişilerin kazançları her türlü haramdan arınmış ve tertemizdir. Helalinden kazanan, dürüst ve güvenilir insan, bu dünyada mutlu olduğu gibi ahiret gününde de peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle bir arada bulunma şerefine yükselir.(2) Gayr-i meşru yollarla, herhangi bir emek harcamadan elde edilen kazanç, açık bir zulüm ve büyük bir günahtır. Bu dünyada sahibine dert ve sıkıntıdan başka bir şey kazandırmaz. Böylesi kişilerden nefret edilir. “Kıyamet günü ise, onlar için çetin bir azaba dönüşecek ateş olacaktır.”(3)


Hz. Peygamber (sav); "Haramla beslenen hiçbir beden bunu helal saydığı takdirde Cennet’e giremez. Cehennem ona daha lâyıktır." (4) buyurarak haram lokmadan sakındırmıştır.
Kazancına haram karışmış bir mü’min, kazancını derhal temizlemeli, hak sahiplerine haklarını hemen iade etmelidir.
Muhterem mü’minler!

Maide suresinin 88. ayet-i kerimesinde Rabbimiz: “Allah’ın size verdiği rızıktan helal ve temiz olanları yiyin ve iman ettiğiniz Allah’tan korkun.” buyurmaktadır: “Ey Allah’ın Resulü! Hangi kazanç temiz ve helaldir?” şeklinde sorulan bir soruyu, Peygamberimiz (sav): “Kişinin el emeği ve içinde aldatma bulunmayan meşru ticaretle elde edilen kazançtır.”(5) şeklinde cevaplandırmışlardır. Peygamberimiz, bu cevabında helal ve temiz kazancın üç temel unsuru olan emek, dürüstlük ve meşruiyete dikkat çekmektedir. Peygamber Efendimiz, “El emeği, alın teri ile elde edilen kazançtan daha hayırlı bir kazanç yoktur.”(6) sözleriyle, emeğin, çalışarak kazanmanın önemini pekiştirmiştir. Diğer taraftan Peygamber (sav)’in “içinde aldatma olmayan bir ticaret” sözleri de dürüstlüğü ne kadar önemsediğinin bir işaretidir. Dürüst bir toplum oluşturmayı hedefleyen Peygamberimizin, helal kazancın dürüstlük ve güvenilirlikle mümkün olabileceğini öğretmek için; “Bizi aldatan bizden değildir.”(7) ve “Size sadece dürüstlük yaraşır.”(8) sözleri de mü’min gönülleri doğruluk ve dürüstlüğe yöneltmektedir.




Değerli Mü’minler!

İslâm, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, ölçü ve tartıda hile yapmak, aldatmak, yalan yere yemin etmek, yetim malına tenezzül etmek, çalıştırdığı insanın hakkını vermemek, rüşvet almak ya da vermek, kul ve kamu haklarını zimmete geçirmek, kumar, şans oyunları, uyuşturucu, faiz ve fuhuş gibi bütün kazanç türlerini gayr-ı meşru ve haram kabul etmiştir. Bütün insanlık tecrübesi göstermektedir ki; kazançlarında meşruiyete dikkat eden birey ve uluslar ilerlerken, çalışmayıp birbirlerinin emeğine tecavüz eden, hile ve aldatma ile gayr-ı meşru kazanç yollarına başvuran fert ve toplumlar, yaşamları boyunca ilkellikten, en sonunda ise helak olmaktan kurtulamamışlardır.


(1)Diyanet İslam İlmihali;DİB yayınları, 6.baskı,sh.359


(2)Tirmizi,Büyu’,4;İ.Mace,Ticaret12.
(3)Buhari,Hums7;Tirmizi,Zühd41
(4)Müslim,Zekât,65;Dârimî,Rikak, 9;Ahmed,Müsned,2/328
(5)Hakim,Müstedrek2/10;
(6)İbnMace,Ticaret,2
(7)Müslim,İman,164;,72
(8)Müslim,Birr105

Muş İl Müftülüğü Hutbe Değerlendirme Komisyonunca İncelenen Bu Hutbe Muş İli Malazgirt İlçesi Şehitlik C.M.K. Necmettin ULAŞ Tarafından hazırlanmıştır.
Yüklə 14,53 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə