İllerarasi ve kurumlararasi nakil prosedüRÜ Dok No



Yüklə 23,54 Kb.
tarix23.10.2017
ölçüsü23,54 Kb.
#6467






İLLERARASI VE KURUMLARARASI NAKİL PROSEDÜRÜ


Dok No :

ANK112-PR-24

İlk yay. Tarih:

12.10.2009

Rev No :




Rev. Tarihi :




Sayfa

/




1. AMAÇ

İller arasında gerçekleştirilen ya da ilçelerden il merkezindeki hastanelere veya il içindeki hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları arasında nakli gereken hastaların nakil işlemlerini standart hale getirmeyi amaçlar.



2. KAPSAM

KKM, Hastane Koordinasyon Birimi, Hastanelerin Acil Sorumluları ve Nöbetçi İdari Şefleri ve Acil Yardım İstasyonlarını kapsar.



3. SORUMLULUK

Uygulanmasından KKM, Hastane Koordinasyon Birimi, Hastanelerin Acil Sorumluları, Nöbetçi İdari Şefleri ve Acil Yardım İstasyonları sorumludur.



4. TANIMLAR

KKM: 112 Komuta Kontrol Merkezi

Hastane Koordinasyon Birimi: Biri hekim en az iki kişiden oluşur. KKM’den Sorumlu Başhekim Yardımcısının teklifi ve Başhekimin onayıyla sayı artırılabilir. KKM Sorumlusuna bağlı olarak çalışır.

Acil Sorumlusu: Hastanelere göre değişiklik göstermekte olup, Acil Servisten Sorumlu Başhekim Yardımcısı veya Acil Servis Sorumlu Hekimi (Şefi) olabilmektedir.

Nöbetçi İdari Yetkili: Hastanelerde mesai saatleri dışında Başhekim yetkilerine sahip nöbetçi sorumlu kişidir.

Hastane Yöneticileri: Sıralı olarak Acilden Sorumlu Başhekim Yardımcısı ve Başhekimdir.

Müdürlük Yöneticileri: Sıralı olarak KKM’den Sorumlu Başhekim Yardımcısı, Başhekim, Sağlık Müdür Yardımcısı, mesai dışında ise KKM sorumlusu üzerinden nöbetçi Sağlık Müdür Yardımcısı ve Sağlık Müdürüdür.

5. PROSEDÜR DETAYI

5.1. Rutin Randevulu Nakil İşlemleri: Hastanın randevulu olarak bir hastaneye tetkik, tedavi gibi nedenlerle gidip geri döneceği hastaneler arası veya evden hastaneye nakil vakalarıdır. Nakil talebi hastanelerden yapılıyorsa arama mutlaka Acil Sorumlusu veya mesai saatleri dışında ise Nöbetçi İdari Yetkili tarafından yapılmalıdır.

  • Bu tür talepleri içeren aramalar nakil masasına aktarılır.

  • Nakil masası tarafından hastanın nereye gideceği, gidilen yerde hastaya ne işlem uygulanacağı, uygulayacak kişi ve işlem saati öğrenilir ve teyit edilir.

  • Arayan kişiye ambulansların randevu durumu dikkate alınarak hangi saatte ambulans görevlendirileceği bildirilir.

  • Uygun istasyon nakil masası tarafından görevlendirilir ve nakil gerçekleştirilir.

  • Bu tür nakil işlemlerinde acil vakalarda da kullanılan ANK112-FR-44 Ambulans Vaka Kayıt Formu kullanılır.

  • Nakil Vakaları İçin Ambulans Seçimi: Başhekimlikçe ilan edilen ANK112-L-47 Nakil Ambulans Listesinde yer alan istasyonlar nakil vakalarında görevlendirilir. Bu istasyonların uygun olmaması durumunda ise gün içinde doktor veya paramedik bulunmayan istasyonlar nakil ambulansı olarak görev yaparlar.

  • Acil nakiller için hizmet sunumunda kullanılan bütün ambulanslardan yararlanılabilir.

  • Hastanelerden taburcu nedeni ile eve yapılan nakiller saat 14.00’den sonra yapılır.

  • Tetkik ve konsültasyon amaçlı planlı nakiller saat 14:00’e kadar yapılır.

5.2. Hastaneler ve İller Arası Nakil İşlemi: Bknz. ANK112-AŞ-01

  • İleri tetkik, tedavi veya diğer nedenlerle bir sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna hasta nakil taleplerinde 112 KKM; iller arasında illerin KKM’leri, il geneline mesai saatlerinde Acil Sorumlusu, mesai saatleri dışında Nöbetçi İdari Yetkili tarafından aranmalıdır.

  • Hastaneler arası veya il dışı nakil taleplerini içeren aramalar Hastane Koordinasyon Birimine aktarılır. Hastane Koordinasyon Birimi meşgul ise, Çağrı Karşılama çalışanı arayan bilgilerini alır, vaka formu açar, Hastane Koordinasyon çalışanını bilgilendirir ve Hastane Koordinasyon çalışanı vaka önceliğine uygun olarak arayan kişiye geri dönüş yapar.

  • Vaka acil ise sevk derhal yapılır ve yer bulma ve nakil işlemleri nakil yapılırken tamamlanır.

  • Arayan kişi talebini Hastane Koordinasyon çalışanına bildirir ve ANK112-FR-102’yi doldurarak KKM’ye fakslar.

  • Talep Hastane koordinasyon çalışanınca değerlendirilir. Uygun görülmezse reddedilir.

  • KKM elindeki bilgiler doğrultusunda hastane ekranını (ANK112-DJ-01)kullanarak, mesai saatlerinde Acil Sorumlusu, mesai saatleri dışında Nöbetçi İdari Yetkili ile iletişim kurar veya gerekirse telekonferans yaparak hasta için en uygun yeri belirler.

  • Belirlenen yer hastayı kabul edecek hekimden teyit edilir ve hasta için ayrılır. Yer bulma süresinin bir saati aştığı vakalarda önce hastane yöneticileri (Mesai saatlerinde Acilden Sorumlu Başhekim Yardımcısı, mesai dışı nöbetçi Başhekim Yardımcısı, Başhekim), sonuç alınamaz ise KKM Sorumlusu tarafından Müdürlük Yöneticileri (Mesai saatlerinde KKM’den Sorumlu Başhekim Yardımcısı, mesai dışında Nöbetçi Sağlık Müdür Yardımcısı, Sağlık Müdürü) ile iletişime geçilir ve süreç onların gözetiminde yer ayarlanana kadar devam eder.

  • Yer teyit edildikten sonra naklin gerçekleştirilmesi için vaka; hasta bilgileri, sevkeden hastane ve doktor, kabul eden hastane ve doktor bilgileri iletilerek Danışman Hekime devredilir.

  • Danışman Hekim tarafından ambulans görevlendirmesi yapılarak hasta nakledilir.

  • Hastanın nakli sırasında Sağlık Kurumları Arası Vaka Nakil formu (ANK112-FR-103) hastayı sevk eden hastane, nakli gerçekleştiren ekip ve hastayı teslim alan hastane tarafından doldurulur.

5.3. Yer Ayarlanmasının Beklenemeyeceği Acil Durumlar: Bknz. ANK112-AŞ-01

  • Talep Hastane Koordinasyon çalışanı tarafından acil olarak değerlendirildiğinde; hasta nakli için bekletilmeden ambulans görevlendirmesi yapılır.

  • Nakil süreci devam ederken hastanın hekiminden epikriz alınır (ANK112-FR-102)

  • Uygun hastane belirlenir.

  • Hastanın sevk edileceği merkez bilgilendirilir.

  • Hastanın nakli sırasında Sağlık Kurumları Arası Vaka Nakil Talep formu (ANK112-FR-103) hastayı sevk eden hastane hekimi, nakli gerçekleştiren ekip ve hastayı teslim alan hastane hekimi tarafından doldurulur.


6. HASTANELER VE İLLER ARASI NAKİLLERDE UYGULANACAK KRİTERLER

6.1. Hastaneler ve iller arası nakillerde ve acil hastalarının ilk müdahalelerinin planlanmasında yetkili koordinatör, KKM’dir. Hastaneler ve bağlı kurumlar bu konuda KKM ’nin talimatlarına uygun olarak hareket ederler.

6.2.Hastanın sorumluluğu nakledileceği sağlık kuruluşuna teslim edilene kadar nakli talep eden kuruluşa aittir.

6.3. Hastaneler diğer hastaneleri ve diğer illerin KKM’lerini direkt aramamalı, illerinde bulunan 112 KKM’leri aracılığıyla iletişime geçmelidir. (Çok acil durumlar dışında)

6.4. Hastaneler ve iller arası nakil talebi için KKM’yi mesai saatlerinde Acil Sorumlusu, mesai saatleri dışında ise Nöbetçi İdari Yetkili aramalıdır.

6.5. KKM’ler hastaneler arası hasta nakillerinde yer bulmak amacıyla sadece ilgili hastanenin mesai saatlerinde Acil Sorumlusu, mesai saatleri dışında ise Nöbetçi İdari Yetkilisi ile iletişime geçeceklerdir. Bu konuda tahsis edilmiş acil iletişim numaraları 24 saat ulaşılabilir halde tutulmalıdır..

6.6. KKM’ler , il genelindeki sağlık kurumlarının acil hizmetler için ihtiyaç duyacağı boş yatak, yoğun bakım yatağı, yeni doğan yoğun bakım yatağı, ventilatör ve kuvözleri on-line olarak görebilmelidir. Hastaneler bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır.
7. İLGİLİ DOKÜMANLAR

7.1. İller arası ve Hastaneler Arası Nakil Formu (ANK112-FR-102)

7.2. Sağlık Kurumları Arası Vaka Nakil Talep formu (ANK112-FR-103)

7.3. Ambulans Vaka Kayıt Formu (ANK11-FR-44)

7.4. Sağlık Kurumları arası Hasta Nakil Algoritması (ANK112-AŞ-01)

7.5. Nakil Ambulans Listesi (ANK112-L-47)



KALİTE TEMSİLCİSİ




KALİTE KONSEYİ BAŞKANI




Yüklə 23,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə