In hoofdlijnen zijn er 2 soorten mest. De hoofdelementen en de sporenelementenYüklə 5,2 Kb.
tarix24.02.2018
ölçüsü5,2 Kb.
#28110

Bemesten
Dit is een artikel voor de fijnproevers. Voor leden met een Beta-achtergrond is dit nog wel te bevatten maar voor de Alpha-leden wordt dit moeilijk. Toch een poging. Hoe wordt er bemest? Zit er nog een idee achter of strooien en spuiten we maar wat raak?
Ook bij bemesten is natuurlijk meten zeer belangrijk. In ieder geval jaarlijks worden er bodemmonsters genomen en wordt geanalyseerd hoe de bodemgesteldheid is en waar het plantleven een overschot of een gebrek heeft. We kunnen dan ook zien of we de eerder gestelde doelen hebben gehaald.
Is een zuurdere bodem wenselijk, of minder ijzer in de grond, toch meer sporenelementen geven of juist minder en dat willen we na een aantal jaren ook nog zichtbaar maken in de analyse. De analyse-resultaten samen met het beleid van beluchten, bezanden, de gebruikte grassoorten en vocht bepalen het bemestingschema. Dit schema spreken wij regelmatig door met onze gras-adviseur.
In hoofdlijnen zijn er 2 soorten mest. De hoofdelementen en de sporenelementen.

De hoofdelementen zijn Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K). De laatste jaren worden Magnesium(Mg) en Calcium (Ca) ook tot de hoofdelement gerekend.Het element stikstof N is voor groei, P is goed voor de vorming van eiwitten wat belangrijk is voor een sterk wortelgestel, het zorgt dus voor de energie-voorziening. Kalium zorgt voor het transport van voeding en vocht door de plant. Door stevigere cellen is de plant minder ziektegevoelig. Het magnesium is belangrijk voor het bladgroen, het is de bouwsteen voor enzymen die essentieel zijn om stikstof om te zetten in eiwitten. Als laatste maar niet de minst belangrijke calcium. Melk zorgt voor stevigere botten, zo zorgt calcium in planten voor stevigere celwanden en een goede celdeling. Daarnaast heeft het een grote invloed op de opname van sporenelementen en reguleert het de doorlaatbaarheid van de cel-membramen. Snapt U het nog?
Het sporenpakket is zo uitgebreid en omvangrijk dat we het niet in detail bespreken. Sporenelementen zijn o.a. zwavel, ijzer, mangaan, borium, molybdeen, koper, silicium en zink.
Voor het bemesten gebruiken we diverse machines afhankelijk van de toedieningsvorm (korrels, vloeibaar). Voor het vloeibaar toedienen gebruiken we een veldspuit (foto). Die veldspuit sproeit geen schuim. De schuimpropjes die U wel eens ziet op de green gebruiken we om de sproeibanen zichtbaar te maken tijdens het spuiten.
Voor niet-vloeibare bemesting gebruiken we andere machines. (foto’s)
Tenslotte, bij spuiten zijn de neerslag-verwachtingen belangrijk.

Yüklə 5,2 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə