Informace o pomoci České republiky Ukrajině V letech 2014 a 2015



Yüklə 92,27 Kb.
tarix04.02.2018
ölçüsü92,27 Kb.
#23819



Informace o pomoci České republiky Ukrajině v letech 2014 a 2015

Vláda České republiky svým usnesením ze dne 12. března 2014 č. 167 vyslovila souhlas s poskytnutím pomoci Ukrajině při její obnově a podpoře její demokratické transformace v období let 2014 až 2016, a to vynaložením finančních prostředků v celkové výši 50 mil. Kč s tím, že bude o 25 mil. Kč zvýšen rozpočet výdajů kapitoly Ministerstva zahraničních věcí (MZV) a 25 mil. Kč bude zabezpečeno použitím nároků z nespotřebovaných výdajů z minulých let kapitoly MZV, organizační složky státu Česká rozvojová agentura (ČRA).



Poskytování pomoci Ukrajině v roce 2014


  1. Poskytování pomoci na základě usnesení vlády č. 167/2014




  1. Čerpání prostředků v gesci MZV

Pro rok 2014 vláda odsouhlasila použití prostředků vládní rozpočtové rezervy ve výši 10 mil. Kč. Vyčerpáno bylo 8,23 mil. Kč. Tyto prostředky byly v souladu s usnesením vlády č. 167/2014 a na základě aktuálních potřeb Ukrajiny využity na projekty zaměřené na podporu demokratické transformace Ukrajiny, na mimořádná stipendia pro ukrajinské studenty ke studiu na veřejných vysokých školách v ČR a na podporu obyvatelstva postiženého pokračujícím konfliktem. Nevyčerpáno zůstalo 1,77 mil. Kč, zejména prostředky určené na stipendia a expertní spolupráci, a to z časových důvodů – prostředky jsou k dispozici pro rok 2015 v rámci účelově vázaných nároků z nespotřebovaných výdajů.


Projekty na podporu demokratické transformace Ukrajiny
MZV vyhlásilo dne 14. 5. 2014 výběrové dotační řízení pro české nevládní neziskové organizace (NNO) na podporu demokratické transformace Ukrajiny s termínem pro podávání návrhů projektů do 29. 5. 2014. Tematickým zaměřením výběrového dotačního řízení byla podpora nezávislých médií a dobrého vládnutí. Všechny předložené projekty zároveň musely být realizovatelné do konce roku 2014. Výběrová komise dne 6. 6. 2014 vybrala k realizaci sedm projektů v celkové hodnotě 5,37 mil. Kč. Stručná informace o jednotlivých projektech je obsažena v příloze č. 1 k tomuto materiálu. Projekty byly realizovány v souladu s vytýčenými záměry a bez výraznějších komplikací.
Stipendia pro studium na veřejných vysokých školách v ČR
Z prostředků na pomoc Ukrajině dle usnesení vlády č. 167/2014 byly pro rok 2014 rozpočtovým opatřením převedeny 2 mil. Kč Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které z těchto prostředků hradí náklady na studium na Univerzitě Karlově 17 ukrajinským uchazečům o stipendium. MŠMT z důvodu omezených časových možností vyčerpalo v roce 2014 částku 0,47 mil. Kč; zbylé prostředky jsou využívány v roce 2015 na financování pokračujícího studia uvedených 17 příjemců stipendia z Ukrajiny.

Projekty na podporu obyvatelstva Ukrajiny postiženého pokračujícím konfliktem
V průběhu roku 2014 vznikla akutní potřeba reagovat na vývoj situace na Ukrajině, především pak na zahájení bojů na východě Ukrajiny v dubnu 2014, na zhoršující se situaci obyvatel východních oblastí Ukrajiny postižených ozbrojeným konfliktem a zvyšující se počet vnitřně přesídlených osob v důsledku konfliktu. Část prostředků na pomoc Ukrajině dle usnesení vlády č. 167/2014 byla proto využita na humanitární podporu obyvatelstva Ukrajiny postiženého pokračujícím konfliktem. Jednalo se o poskytnutí zdravotnického materiálu pro oblasti zasažené ozbrojeným konfliktem ve východní části Ukrajiny ve spolupráci s Českým červeným křížem (ČČK) a uhrazení příspěvku na asistenční program UNHCR na pomoc vnitřně vysídleným osobám na Ukrajině. Náklady na projekty: 2,5 mil. Kč. Podrobnější informace o zmíněných projektech je obsažena v příloze č. 2 k tomuto materiálu.


  1. Čerpání prostředků z nároků z nespotřebovaných výdajů z minulých let kapitoly MZV, organizační složky státu ČRA

ČRA v roce 2014 v rámci realizace usnesení vlády č. 167/2014 podpořila projekt „Mobilní týmy Zdravotnických jednotek Ukrajinského červeného kříže“. Projekt ČČK pomohl vybudovat tzv. mobilní týmy zdravotnických jednotek Ukrajinského Červeného kříže, a to zakoupením 4 vozidel s příslušným vybavením a nafukovacích záchranných stanů. Mobilní týmy Zdravotnických jednotek působí v oblastech postižených vojenskými operacemi. Rozpočet projektu činil 2 mil. Kč.




  1. Poskytování pomoci nad rámec usnesení vlády č. 167/2014

Celková pomoc poskytnutá Českou republikou Ukrajině v roce 2014 činila cca 45 mil. Kč. Další pomoc (nad rámec prostředků vyčleněných usnesením vlády č. 167/2014) byla realizována po linii jednotlivých ministerstev a dalších subjektů. Jednalo se zejména o:



  • realizaci programu MEDEVAC v gesci Ministerstva vnitra (MV) ve výši 17,5 mil. Kč (léčení 39 osob zraněných během protestů na kyjevském Náměstí nezávislosti - tzv. Majdanu);

  • další humanitární pomoc a malé lokální rozvojové projekty z humanitárního rozpočtu a z rozvojových prostředků v gesci MZV - cca 4,5 mil. Kč;

  • další projekty na podporu občanské společnosti, nezávislých médií a reforem Ukrajiny hrazené z rozpočtu programu transformační spolupráce a z rozpočtu programu Východního partnerství v gesci MZV - cca 6,5 mil. Kč;

  • příspěvky na fungování Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině (SMMU), působení civilních expertů/pozorovatelů vyslaných Českou republikou do této mise a vyslání expertů do Poradní mise EU na Ukrajině (EUAM) – téměř 4 mil. Kč;

  • další stipendia pro krátkodobé pobyty studentů z východu Ukrajiny a Krymu na veřejných vysokých školách v ČR (v gesci MŠMT);

  • projekt Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví s podporou ČRA;

  • podporu Svěřeneckého fondu NATO pro logistiku a standardizaci a působení expertů při Styčné kanceláři NATO v Kyjevě.

Poskytování pomoci Ukrajině v roce 2015
Zatímco v roce 2014 bylo na poskytování humanitární, rozvojové, transformační a jiné pomoci Ukrajině vynaloženo cca 45 mil. Kč, za rok 2015 bude tato částka činit více než 75 mil. Kč. Základní přehled pomoci realizované či plánované v roce 2015 je uveden v tabulce:


Druh pomoci

Výdaje (mil. Kč)

Rozvojové a humanitární aktivity (MZV)

31,80

Transformační aktivity (MZV)

13,84

Rozvojové aktivity (ČRA)

6,77

Mandatorní příspěvky a peněžní dary – mise

11,57

Vyslání civilních expertů do misí

10,93

Celkem

74,91

Pozn.: Přehled v tabulce nezahrnuje výdaje spojené s realizací programu MEDEVAC Ukrajina v roce 2015, ani výdaje spojené s aktivitami ministerstev zmíněnými na konci tohoto materiálu.
Rozvojové a humanitární aktivity na podporu Ukrajiny (gesce MZV)
MZV v roce 2015 předpokládá realizaci rozvojových a humanitárních aktivit na pomoc obyvatelstvu Ukrajiny v souhrnné hodnotě téměř 32 mil. Kč.

Od ledna 2015 jsou realizovány čtyři dotační projekty humanitární pomoci, které byly původně zaměřené na pomoc konfliktem postiženému obyvatelstvu na východě Ukrajiny i vnitřně přesídleným civilistům v jiných částech země zejména během zimního období. Na tyto projekty bylo v první fázi z humanitárního rozpočtu MZV vynaloženo 7,8 mil. Kč. Během jara a léta 2015 byly tři projekty prodlouženy a dotace navýšeny celkem o 7,2 mil. Kč.


Další 3,2 mil. Kč je rezervováno na realizaci ozdravných pobytů dětí z konfliktem postižených východních oblastí země v bezpečné západní části Ukrajiny.
V návaznosti na dodávky materiální pomoci z roku 2014 a na výše uvedené humanitární projekty zorganizovalo MZV v součinnosti s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru MV, ČČK a Správou státních hmotných rezerv v únoru 2015 konvoj s materiální pomocí. Další konvoj s materiální zdravotnickou pomocí z ČR bude v návaznosti na potřeby ukrajinské strany zajištěn v září 2015 ve spolupráci s ČČK v rámci stávajícího dotačního projektu s navýšením dotace o 3,1 mil. Kč. Podobně jako v prosinci 2014 budou Ukrajinskému červenému kříži dodány plně vybavené sanitní vozy, zdravotnické stany a zdravotnický materiál pro terénní péči.

Z rozvojových prostředků MZV na malé lokální projekty (MLP) byly v lednu 2015 schváleny dva MLP předložené zastupitelským úřadem ČR v Kyjevě (ZÚ Kyjev) v celkové výši 1 mil. Kč, jež reagují na potřeby zdravotnického vybavení nemocnic v Kyjevě a v Dunajivci v souvislosti s konfliktem.


MZV dále vynaloží 8,5 mil. Kč z nároků z nespotřebovaných výdajů v rámci zahraniční rozvojové spolupráce (ZRS) ČR z roku 2014 na podporu projektu Rozvojového programu OSN (UNDP), který je zaměřený na obnovu ekonomických aktivit postiženého obyvatelstva a malých a středních podniků. Projekt bude realizován výhledově v letech 2015-2016.

Z prostředků vyčleněných usnesením vlády č. 167/2014 na rok 2015 v gesci MZV koordinoval resort realizaci ozdravných pobytů dětí z Ukrajiny v ČR v období od 1. 2. do 16. 3. 2015. Tří turnusů se vzdělávacím i sociálně-terapeutickým programem se zúčastnilo celkem 90 dětí a 16 dospělých. Zastoupeny byly děti s krajanskou vazbou ze západní i východní Ukrajiny a rovněž děti z východních oblastí země vysídlené v důsledku konfliktu. Celkové náklady v konečné výši 1,76 mil. Kč zahrnují přepravu a ubytování (zajištěno Zařízením služeb MV), program a dozor (zajistila Farní charita Příbram ve spolupráci s Gymnáziem Příbram a Arcidiecézní charitou Praha) a přípravu dětí (ZÚ Kyjev ve spolupráci s NNO „Zachraňme Ukrajinu“).


Dále je z prostředků dle usnesení vlády č. 167/2014 hrazeno pokračování mimořádných stipendií poskytnutých občanům Ukrajiny ke studiu na veřejných vysokých školách v ČR ze strany MŠMT (celkem 2 mil. Kč v roce 2015 a čerpání zůstatku ve výši cca 1,5 mil. Kč z roku 2014).
Souhrnný přehled rozvojové a humanitární pomoci Ukrajině v gesci MZV v roce 2015 je uveden v příloze č. 3.
Program MEDEVAC Ukrajina v roce 2015 (gesce MV)
Pomoc Ukrajině v rámci programu MEDEVAC byla realizována na základě usnesení vlády č. 45 ze dne 19. ledna 2015 o pokračování programu humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (MEDEVAC) pro rok 2015. Dne 14. 7. 2015 se uskutečnil zdravotně humanitární transport státních příslušníků Ukrajiny na léčení do ČR. Realizace transportu byla koordinována MV ve spolupráci s MZV, Ministerstvem obrany a ZÚ Kyjev. Do ČR bylo evakuováno celkem 9 pacientů a 2 osoby jako doprovod nezletilých. Spektrum poranění bylo od ortopedických, přes kardiochirurgická až po válečná zranění. Velmi těžká zranění byla popáleninová, která vyžadovala intenzivní péči. Jedná se převážně o vnitřně vysídlené občany Ukrajiny z východních oblastí postižených ozbrojenými střety, kteří se v době transportu dlouhodobě nacházeli v oblasti Charkova.
MV do konce roku 2015 předpokládá realizovat v ČR dvoutýdenní školení ukrajinského chirurga, specialisty na popáleniny.
Transformační aktivity na podporu Ukrajiny (gesce MZV)
V roce 2015 budou na Ukrajině realizovány transformační projekty za téměř 14 mil. Kč:

  • v rámci každoročně vyhlašovaného Programu transformační spolupráce je na Ukrajinu jako jednu z 10 prioritních zemí zaměřeno 6 projektů českých NNO v celkové dotaci cca 9 mil. Kč;

  • z prostředků usnesení vlády č. 167/2014 je financováno 11 projektů za více než 4 mil. Kč;

  • z Programu Východního partnerství MZV jsou hrazeny 2 projekty ukrajinských NNO za cca 0,75 mil. Kč.

Projekty jsou zaměřeny primárně na podporu občanské společnosti, nezávislých médií, boj proti korupci a reformu školství. Osloveny byly ale i některé další oblasti, jako např. reforma bezpečnostních složek či malé a střední podniky. Přehled jednotlivých projektů je uveden v příloze č. 4.
Rozvojová pomoc v gesci ČRA
ČRA realizuje pomoc Ukrajině v návaznosti na materiál k postupu ČRA při plnění usnesení vlády č. 167/2014 schválený MZV a projednaný na Radě pro zahraniční rozvojovou spolupráci.
Projekty v gesci ČRA jsou postavené na třech pilířích:

  • expertní podpora ukrajinských institucí v rámci reformy vzdělávacího systému;

  • podpora modernizace vysokých škol - meziuniverzitní spolupráce ČR a Ukrajiny;

  • materiální podpora ukrajinských vzdělávacích institucí (zejména v oblastech postižených konfliktem).

Konkrétní aktivity ČRA (přehled projektů viz příloha č. 5) reflektují potřeby ukrajinské vlády a jsou plně v souladu s pozicí ČR jako vedoucího donora v sektoru vzdělávání na Ukrajině. ČRA ve spolupráci se ZÚ Kyjev a realizátory podporuje reformní úsilí centrálních institucí i inovace činnosti univerzit na Ukrajině. V roce 2015 bude na dané aktivity vynaloženo cca 6,77 mil. Kč.


Mandatorní příspěvky, finanční dary a vysílání českých civilních expertů do misí
ČR v roce 2015 poskytla 42 tis. EUR (cca 1,15 mil. Kč) jako mandatorní příspěvek na financování Zvláštní pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině (SMMU), 204,7 tis. EUR (cca 5,62 mil. Kč) jako mandatorní příspěvek spojený s prodloužením mandátu SMMU a 2,8 mil. Kč ve formě dobrovolného peněžního daru na financování SMMU (mise plní řadu úkolů vyplývajících z Minských dohod, na které potřebuje odpovídající finanční, personální a materiální zdroje, jejichž velká část je tvořena dobrovolnými příspěvky členských zemí OBSE).
V roce 2015 je dále plánováno poskytnutí 2 mil. Kč ve formě peněžního daru pro Svěřenecký fond NATO pro logistiku a standardizaci (ČR se společně s Polskem a Nizozemskem stala vedoucí zemí tohoto fondu, do něhož přispěla v roce 2014 částkou 20 tis. EUR a tzv. příspěvkem in-kind v podobě vyslání českého experta do Kyjeva). Realizace tohoto daru je vázána na rozhodnutí vlády ČR.
Celkově se v roce 2015 na mandatorní příspěvky a finanční dary zmíněné výše předpokládá vynaložení částky cca 11,5 mil. Kč.
Čeští experti se na Ukrajině aktivně účastní mise SMMU (18 osob; limit je 20 osob), Poradní mise EU - EUAM (4 osoby) a činnosti Styčné kanceláře NATO v Kyjevě - NLO (dosud 1 osoba, od 1. 11. 2015 dojde k posílení české účasti v NLO o dalšího experta pro oblast logistiky a standardizace).
ČR se kromě toho rozhodla vyslat v rámci volební pozorovatelské mise OBSE 20 krátkodobých a 2 dlouhodobé pozorovatele místních voleb na Ukrajině (říjen 2015).

Náklady spojené s vysíláním expertů do uvedených misí jsou vyčísleny na cca 11 mil. Kč (SMMU – 5,1 mil., NLO - 2,3 mil., EUAM – 1,8 mil., volební pozorovatelská mise OBSE – 1,7 mil.). Uvedené částky počítají s plným obsazením dohodnutých kvót v misích v roce 2015 (včetně nákladů na experty jiných resortů). Náklady na činnost těchto osob jsou hrazeny ze zvláštní položky vyčleněné ve Veřejné pokladní správě.


Další aktivity ČR ve vztahu k Ukrajině
Ministerstvo financí v rámci projektu technické asistence v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce (TA-ZRS) organizovalo v dubnu 2015 ve spolupráci s VŠ Bankovní institut návštěvu 20-členné skupiny ukrajinských studentů, pro které byla zajištěna odborná přednáška na téma finanční politika a makroekonomické predikce. Ve druhém pololetí 2015 MF na základě požadavku Ministerstva financí Ukrajiny z června 2015 plánuje uspořádat v rámci TA-ZRS studijní návštěvu expertů MF Ukrajiny v ČR (školení se bude týkat celé řady témat).
Ministerstvo obrany v roce 2015 poskytlo ozbrojeným silám Ukrajiny pomoc ve formě daru vojenských výstrojních součástek. Do konce roku 2015 se v Kyjevě uskuteční „Kurz obranné standardizace“ a v Hradci Králové uspořádá Fakulta vojenského zdravotnictví „Kurz CVS (Combat Life Savers)“ pro vojenské zdravotníky působící v bojové zóně.
V rámci programu Stipendia Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu studia cizinců na veřejných vysokých školách v ČR pokračují stipendia z důvodu hodného zvláštního zřetele pro 3 studenty (tato stipendia budou i nadále hrazena z rozpočtu kapitoly MŠMT).
Příloha č. 1

Projekty na podporu demokratické transformace Ukrajiny v roce 2014

Člověk v tísni: Support of Emerging Media and Watchdog Initiatives in Ukraine

1.000.000,- Kč

Cíl projektu: podpora chodu dvou nových médií v síti Hromadske.tv v Ukrajině a poskytnutí série školení pro jejich začínající novináře; podpora šíření nezávislého zpravodajství pro ukrajinské občany.


Europeum: Posílení bezpečnosti a novinářských dovedností ukrajinských novinářů a bloggerů

877.079,- Kč

Cíl projektu: proškolení ukrajinských novinářů působících na Krymu o bezpečném používání kyberprostoru a zároveň o ruských mediálních zákonech; školení novinářů z jižních a východních regionů Ukrajiny k tématům EU.


Prague Security Studies Institute: Reforma a demokratická kontrola bezpečnostního sektoru na Ukrajině

311.900,- Kč

Cíl projektu: podpora stabilizace bezpečnostní situace a postupného budování bezpečnostního systému Ukrajiny a prohloubení kontaktů mezi ukrajinskými a českými bezpečnostními experty; přispění projektu k vytváření neformálních vazeb mezi státními a nevládními institucemi a jejich příslušnými partnery v ČR, k rozšíření expertní znalosti situace v Ukrajině a k podpoře zapojení českých expertů do civilních misí EU či OBSE.


Nesehnutí: Podpora nezávislé žurnalistiky na Ukrajině

998.520,- Kč

Cíl projektu: podpora nezávislosti médií na východní Ukrajině financováním chodu nových médií v regionech Doněck a Kremenčuk; networking zástupců ukrajinských médií.


Transitions: Digital Journalism School

714.589,- Kč

Cíl projektu: vyškolení 16 ukrajinských novinářů v oblasti investigativní žurnalistiky, IT bezpečnosti, práce s daty a prezentace dat veřejnosti.


Transitions: Promoting Government Transparency

746.255,- Kč

Cíl projektu: monitorování dodržování práva na informace ze strany ukrajinských veřejných institucí na jejich webových stránkách.


Transparency International: Transparentnost financování politických stran

589.500,- Kč

Cíl projektu: podpora přípravy nového zákona o transparentnosti financování politických stran či jeho dodatků prostřednictvím definování potřebných standardů; sdílení zkušeností a osvědčených postupů v oblasti transparentnosti financování politických stran; přispění projektu ke zvyšování transparentnosti výkonu státní správy a přístupu k informacím.



Příloha č. 2

Projekty na podporu obyvatelstva Ukrajiny postiženého pokračujícím konfliktem

v roce 2014

Český červený kříž: Zdravotnická materiální pomoc pro oblasti zasažené ozbrojenými konflikty na východní Ukrajině

1.500.000,- Kč

Cíl projektu: poskytnutí zdravotnického materiálu pro oblasti zasažené ozbrojeným konfliktem ve východní části Ukrajiny a doplnění zásob nemocnic a zdravotnických jednotek Ukrajinského červeného kříže na východě země (zejména záchranářské balíčky pro první pomoc, dále materiál pro ošetřování popálenin a střelných zranění, včetně nosítek a ochranných prostředků pro personál).


Zastupitelský úřad v Kyjevě: Nákup materiální pomoci pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky – UNHCR

1.000.000,- Kč

Z finančních prostředků byl uhrazen příspěvek na asistenční program UNHCR na pomoc vnitřně vysídleným osobám na Ukrajině (Memorandum mezi Zastupitelským úřadem České republiky v Kyjevě a UNHCR bylo podepsáno dne 26. září 2014).


Zastupitelský úřad v Kyjevě: Expertní spolupráce v oblasti národnostních otázek a reformy silových složek

124.744,- Kč

Cíl projektu: uspořádaní studijní cesty ukrajinského zmocněnce pro národnostní otázky do České republiky. Druhá část projektu, kdy měla být zorganizována cesta českých expertů a bývalých státních úředníků pro oblast reformy silových složek a založení Národního bezpečnostního úřadu do Kyjeva v rámci „strategic review“, nebyla vzhledem k časovým možnostem účastníků realizována. Z částky 124.744 Kč zůstalo nevyčerpáno 107.976,08 Kč.



Příloha č. 3

Přehled rozvojové a humanitární pomoci Ukrajině v gesci MZV v roce 2015



Druh pomoci

Projekt

Realizátor

Částka (Kč)

HUMANITÁRNÍ POMOC

Podpora kolektivních center pro IDPs

ADRA

4 061 516

Zdravotnická materiální pomoc

ČČK

4 999 950

Pomoc obyvatelstvu v oblastech konfliktu

Člověk v tísni

5 000 000

Materiální pomoc pro IDPs

Diakonie ČCE

858 478

Konvoj - vícenáklady

GŘ HZS, SSHR

422 065

Ozdravný pobyt II

ZÚ Kyjev + ukrajinské NNO

3 200 000

ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE (MLP)

Nákup zdravotnického vybavení

Nemocnice Dunajivci

500 000

Nákup zdravotnického vybavení

Kyjevská klinická nemocnice

500 000

Obnova ekonomických aktivit

UNDP Ukrajina

8 500 000

UV 167/2014

Ozdravné pobyty I

MZV + MV + Charita

1 759 168

Stipendia

MŠMT

2 000 000

CELKEM

28 601 177

3 200 000

Pozn.: Kurzivou vyznačená pomoc je indikativní.

Příloha č. 4

Transformační aktivity na podporu Ukrajiny v gesci MZV v roce 2015

a) Program transformační spolupráce - podpořené žádosti o dotaci ve výběrovém dotačním řízení Programu TRANS na rok 2015:



Realizátor

Název projektu

Doba realizace

Částka v roce 2015 (Kč)

Člověk v tísni

Support of Media and Transition Reform

12 měsíců

2 000 000

EUROPEUM

Posílení bezpečnosti občanů aktivních ve veřejném prostoru

12 měsíců

1 621 500

Nesehnutí

Cesta iniciativy

24 měsíců

1 600 000

Pratur Security Studies Institute

Zvýšení odpovědnosti s transparentnosti místních bezpečnostních složek

12 měsíců

684 900

Transitions

Promoting Government Transparency

12 měsíců

1 500 000

Celkem 

7 406 400

Pokračující projekty 

Asociace pro mezinárodní otázky

Rozvoj alternativního vzdělávání pro ukrajinské učitele a budoucí učitele ve spolupráci s neziskovým sektorem a vysokými školami

36 (od roku 2014)

1 623 850

Celkem

1 623 850

Celkem dotace 2015 

9 030 250

b) Projekty na podporu demokratické transformace Ukrajiny v roce 2015 (prostřednictvím ZÚ Kyjev) na základě usnesení vlády č. 167/2014:


Realizátor

Projekt

Podpora v Kč

Krym SOS

Krym SOS

203 386

Initiative E+

Database of people injured on EuroMaidan

240 000

Institute of Mass Information

Building the culture of transparency at media-market of UA

470 000

Crimea Development Fund

Psychological support and assistance to IDPs

495 000

Anti-corruption Action Centre (AntAC)

UKR.AW - civic control over public procurement in UA

500 000

Nashi Groshi

Investigative Reporters Network

500 000

Media Law Institute

Supporting Analytical Capacity of Expert Groups of the
Reanimation Package of Reforms

500 000

International Charity Partnership
for Every Child

Social Services Reform: Building Capacity of Professionals for Improving Social Services for Vulnerable families and Children

500 000

Regional Press Development Institute (RPDI)

Promoting Transparency of Higher Education Education Institutions

390 000

NGO Center of civic activity «Synergy»

Europe is far and near: Opportunities for small and medium businesses

135 000

Maidan Monitoring Center

Monitoring of problems at the local level: challenges and solutions

140 000

CELKEM

4 073 386


c) Projekty v rámci Programu Východního partnerství v roce 2015:


Realizátor

Projekt

Podpora v Kč

Association of Ukrainian Human Rights Monitors on Law Enforcement

Support for reforms of law enforcement
and criminal justice in Ukraine

382 250

Stop Fake

Stop Fake

357 500

CELKEM

739 750


Příloha č. 5

Projekty na pomoc Ukrajině v roce 2015 realizované v gesci ČRA

Masarykova Univerzita v Brně, Asociace pro mezinárodní otázky: Podpora zavádění reforem a zvyšování odbornosti veřejné správy v oblasti terciárního vzdělávání na Ukrajině

(833 136,- Kč na rok 2015 – plánováno pokračování projektu i v roce 2016)

Cílem projektu je přispět k efektivní a zdárné implementaci vytyčených reformních záměrů ukrajinského Ministerstva vzdělávání především v oblasti sběru a zpracování dat a reformy vysokoškolského vzdělávání.
Univerzita Palackého v Olomouci: Podpora rozvoje studijních programů, univerzitní samosprávy a mezinárodní mobility na vybraných vysokých školách na Ukrajině

(382 238,- Kč na rok 2015 – plánováno pokračování projektu i v roce 2016)

Cílem tohoto projektu je podpořit inovaci studijních programů podle evropských standardů, mezinárodní mobilitu (studentů i akademických pracovníků) a rozvoj vysokoškolských samospráv a demokratických principů při řízení tří partnerských vysokých škol na Ukrajině.
Asociace pro mezinárodní otázky: Předávání zkušeností se školským managementem a mezinárodní spoluprací PHDPU

(384.986,- Kč na rok 2015 – plánováno pokračování projektu i v roce 2016)

Cílem projektu je zavedení demokratické samosprávy Perejaslav-Chmelnické státní pedagogické univerzity. Díky projektu bude vytvořený nový kurz managementu ve vzdělávání a rozšířena mezinárodní spolupráce o evropské programy spolupráce univerzit.
Poskytnutí IT vybavení evakuovaným vzdělávacím institucím na Ukrajině

(probíhá výběrové řízení na veřejnou zakázku, alokace je 3 270 000,- Kč na rok 2015)

Předmětem plnění veřejné zakázky je dodávka a předání IT vybavení partnerským vzdělávacím institucím postižených konfliktem: Chersonské regionální centrum pro vyhodnocování kvality vzdělávání, Slavjanské regionální centrum pro vyhodnocování kvality vzdělávání a Doněcká národní univerzita.
Institucionální podpora Ukrajiny při zavádění mezinárodně srovnatelných metodik v oblastech statistiky a akreditace studijních programů

(alokace bude určena v závislosti na disponibilních zdrojích – odhad 1,6 mil Kč pro rok 2015 – plánováno pokračování i v roce 2016)



Probíhají jednání mezi ČRA a MŠMT v dané věci, výsledkem je vymezení konkrétních oblastí zapojení expertízy MŠMT a způsobu realizace projektu. Aktuálně probíhá příprava společné mise ČRA a MŠMT na Ukrajinu a dolaďují se záležitosti dotýkající se zázemí a především způsobu financování projektu.
V roce 2015 bude podpořen jeden další nový projekt zaměřený na podporu zavádění demokratických principů do vysokoškolských samospráv, rozvoj mezinárodní mobility a na tvorbu nových studijních programů ukrajinských univerzit – dotační výběrové řízení probíhá (cca 300 000,- Kč na rok 2015 – plánováno pokračování vybraného projektu i v roce 2016).


Yüklə 92,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə