Infoskriv bønder Prosjekt abort sau docxYüklə 7,28 Kb.
tarix02.06.2018
ölçüsü7,28 Kb.

Prosjekt "Abortårsaker hos sau 2016"

Veterinærinstituttet har satt igang et prosjekt kalt "Abortårsaker hos sau 2016". Dette prosjektet går ut på å samle inn abortmateriale (fostre og fosterhinner) samt blodprøver fra søyer som aborterer, fra besetninger i Nord-Norge. Vi håper å gjennomføre dette ved å involvere bønder og praktiserende veterinærer.

Ved undersøkelse av blodprøver fra mordyr som aborterer samt obduksjon av abortmateriell håper vi å kunne danne oss en oversikt over hva som per i dag er viktigste abortårsak hos sau i Nord-Norge. All diagnostikk i forbindelse med dette prosjektet er gratis, og Veterinærinstituttet vil betale veterinærene for å ta ut blodprøver.

Prosjektets varighet: Det er ønskelig å få inn abortmateriell og blodprøver fra søyer som har termin innenfor normal lammingssesong, prøvene må være oss i hende sendest 30.06.2016.

Vi trenger hjelp av dere til følgende:  1. Samle inn og sende oss abortmateriell. Vi ønsker aborterte fostre samt fosterhinner inkludert så mange kotyledoner (de små klumpene på etterbyrden) som mulig. Dette pakkes og sendes Veterinærinstituttet i Tromsø, Stakkevollveien 23 b, 9010 Tromsø. Pakkene må sendes ekspress over natt, alternativt fryses og så sendes ekspress over natt. Porto: spør din veterinær om pakkelapp adressert til Veterinærinstituttet i Tromsø.
    Alle fostre som sendes oss i lammingssesongen 2016 vil bli undersøkt. Det vil bli sendt ut svarbrev til bonden og rekvirerende veterinær på e-post, det er derfor fint om du skriver navnet på veterinæren eller praksisgruppa du bruker på rekvisisjonen/anamneseskjemaet.

  2. Vi ønsker at det tas ut blodprøver fra søyer som aborterer, helst to blodprøver med 2-4 ukers mellomrom. Det er derfor ønskelig at du kontakter din veterinær når du oppdager at ei søye har abortert, slik at han/hun kan komme innom en dag det passer dere for å ta ut blodprøven (senest en uke etter abort.

Rekvisisjonsskjema: Om du selv pakker og sender abortmaterialet, er det fint om du fyller ut "Rekvisisjon anamneseskjema".

Adresse: Abortmateriell sendes Veterinærinstituttet Tromsø, Stakkevollveien 23 b, 9010 Tromsø. Du kan enten benytte deg av ferdigfrankerte pakkelapper vi har sendt din veterinær/praksisgruppe, eller du kan betale porto selv (vi har desverre ikke mulighet for å tilbakebetale porto). Dersom prøven ikke kan sendes med dagens post, bør den oppbevares ved kjøleskapstemperatur. Om det går flere dager før kadaveret kan sendes (om den ikke kommer med posten senest torsdag), bør det fryses. Vennligst kryss av for dette på anamneseskjemaet. Pakken må sendes som "ekspress over natt".

Veiledning for pakking av kadaver for forsendelse til Veterinærinstituttet:

  • væskeabsorberende lag rundt dyret/fosteret (tørkepapir, aviser e.l.)

  • 2 plastposer

  • Stiv ytteremballasje: pappeske, skoeske, isoporboks e.l.

Pakken må være tett. Lim på lapp merket "Biologisk materiale kategori B", ferdigfrankert pakkelapp fra Veterinærinstituttet i Tromsø og send pakken så snart som mulig. Om abortmateriell sendes Veterinærinstituttet i Oslo vil det ikke komme med i prosjektet og man vil måtte betale normal takst om det ønskes obdusert.

Jeg takker for engasjementet og håper på mye tilsendt abortmateriale, blodprøver og et fruktbart samarbeid.

Ved spørsmål, vennligst kontakt din veterinær eller undertegnede.

Med vennlig hilsen

Berit M Blomstrand

Veterinær/forsker Veterinærinstituttet i Tromsø

Stakkevollveien 23 b

9010 TromsøMob: 90364829

E-post: berit-marie.blomstrand@vetinst.no


Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə