Instrucţiune privind aplicarea sigiliilor de protecţie pe maşinile de casă Şi control



Yüklə 42,43 Kb.
tarix26.05.2018
ölçüsü42,43 Kb.
#46240



Anexă la Ordinul SFS

nr. 215 din 25 aprilie 2018
INSTRUCŢIUNE

PRIVIND APLICAREA SIGILIILOR DE PROTECŢIE

PE MAŞINILE DE CASĂ ŞI CONTROL

I.Noţiuni generale despre sigiliile de protecţie

1. Sigiliile de protecţie la general sunt autoadezive pentru aplicarea pe diferite suprafeţe şi asigură un grad înalt de siguranţă, şi sunt realizate dintr-un material special, care lasă urme de deteriorare a sigiliului și pe suprafaţa aplicată, în caz de desigilare. În funcţie de suprafaţa pe care este aplicată, materialul poate fi diferit.

2. Proiectate şi realizate pentru a împiedica şi pentru a evidenţia orice tentativă de deschidere nesancţionată, sigiliile de protecţie vor lăsa urme de deteriorare atât pe sigiliu, cât şi pe suport dacă vor fi îndepărtate, iar încercarea de-a fi resigilată va fi imposibilă (Figura1).


Figura 1. Reprezentarea grafică a sigiliului de protecţie aplicat pe suport

1 – sigiliu de protecţie aplicat pe suport; 2 – sigiliu de protecţie desigilat; 3 – sigiliu de protecţie resigilat
3. Proprietățile sigiliilor de protecţie permit utilizarea acestora fără existenţa riscurilor că se vor desprinde de la sine în cazul utilizării în condiţii extreme (frig, cald, umezeală).

4. Sigiliile de protecţie se imprimă pe pe folie de staniol de tip hologramă sau pe material cu suprafaţă mată sau lucioasă de culoare albă cu un strat de polimer. Partea verso conţine adeziv acrilic pe bază de solvent care conferă rezistenţă la diferite tipuri de diluanţi, raze UV şi la învechire. Acestea sunt rezistente la lumină (nu se decolorează) şi sunt asigurate prin stabilitatea dimensională sub influenţa temperaturii (-40°C şi +70°C) şi umidităţii relative (75% în timpul utilizării normale). Sigiliile de protecţie au o durabilitate de minim 5 ani de la data aplicării pe suport.
II. Tipuri de sigilii de protecţie pentru Maşini de Casă şi Control

5. Sigiliile de protecţie pentru Maşini de Casă şi Control (în continuare - sigiliile de protecţie) reprezintă etichete adezive cu elemente de protecţie, serie, număr şi se folosesc pentru sigilarea maşinilor de casă şi control (maşină de casă şi control, în continuare - MCC).

6. Sigilarea MCC – procedura de aplicare a sigiliului furnizorului şi / sau a sigiliului fiscal pe anumite elemente ale MCC, inclusiv pe carcasă (având rol de protecţie contra acţiunilor exterioare nesancţionate).

7. Sunt două tipuri de sigilii de protecţie pentru MCC:

a) sigiliul furnizorului – sigiliu de protecţie sub formă de etichetă adezivă cu elemente de identificare (inclusiv denumirea furnizorului sau cuvântul "FURNIZOR") şi protecţie contra falsificării, care se distruge (deformează) ireversibil la încercarea de înlăturare, confecţionate centralizat la comanda organului abilitat, folosite de furnizor la sigilarea anumitor elemente (inclusiv carcasa) ale MCC (Figura 2).

Sigiliul furnizorului se va livra cu un sigiliu transparent autocolant, care reprezintă o peliculă transparentă autocolantă de formă dreptunghiulară cu o suprafață mai mare, care se va aplica peste sigiliul de protecție al furnizorului pentru a asigura o durabilitate mai mare;

b) sigiliul fiscal – sigiliu de protecţie sub formă de etichetă adezivă cu elemente de identificare (inclusiv emblema Serviciului Fiscal de Stat şi / sau sigla SFS) şi protecţie contra falsificării, care se distruge (deformează) ireversibil la încercarea de înlăturare, confecţionate centralizat la comanda organului abilitat, folosite de subdiviziunea SFS la sigilarea anumitor elemente (de regulă carcasa) ale MCC(Figura 3).




Figura 2. Aspectul general al sigiliului furnizorului



Figura 3. Aspectul general al sigiliului fiscal


III. Elemente de siguranţă şi design protejat a sigiliilor de protecţie pentru MCC
8. Sigiliile de protecţie pentru MCC de tip sigiliu furnizor/sigiliu fiscal conţin un şir de elemente de protecţie care sunt prezentate în figura 4 şi 5.


Stema Serviciului Fiscal de Stat




autoshape 85autoshape 86


autoshape 83autoshape 84
Numărul (6 cifre)

autoshape 88autoshape 89



Figura 4. Elemente de siguranţă şi design al sigiliului fiscal

Inscripţia: „FURNIZOR”


autoshape 109 autoshape 110
Seria (2 litere)

autoshape 106autoshape 107
Numărul (6 cifre)

autoshape 112autoshape 113

autoshape 115autoshape 116


autoshape 130autoshape 131


autoshape 127autoshape 128

autoshape 119autoshape 122autoshape 124

Codul de bare „2D”



autoshape 120

Codul de protecţie (12 caractere)



autoshape 117

Codul furnizorului (conform nomenclatorului)


Element grafic de securizare: inscripţia „RM” încercuită



autoshape 129

autoshape 123
Elemente ştanţate (tăieturi)


autoshape 132


Figura 5.Elemente de siguranţă şi design protejat
al sigiliului furnizorului
9. Oricare tentativă de violare a sigiliilor de protecţie duce la producerea de modificări ireversibile. Mesajul ascuns “VOID” este clar vizibil atunci când o parte a sigiliului de protecţie este dezlipită, astfel orice încercare neautorizată de desigilare este evident (Figura 6).

2

1
group 72 group 133 line 137 line 138 line 139 line 140
3

4

1

Figura 6. Reprezentarea grafică a elementului de protecţie ,,VOID”



1 - suprafaţa sigiliului de protecţie; 2 - adeziv acrilic; 3 – suport (carcasa MCC); 4 – inscripţia ,,VOID”

IV. Etape de aplicare a sigiliilor de protecţie pe carcasa MCC
10. Aplicarea sigiliilor de protecţie pe carcasa MCC se face respectând următorii paşi:

1) Aclimatizarea MCC la temperatura camerei

Anterior iniţierii procesului de aplicare a sigiliilor de protecţie pe carcasa MCC este necesară aclimatizarea acestora la temperatura camerei timp de minim 5 minute (Figura 7).





Figura 7. Aclimatizarea maşinii de casă şi control
2) Pregătirea locului de aplicare a sigiliului de protecţie

a) Locurile pentru aplicarea sigiliilor de protecţie sunt stabilite de Comisia Interdepartamentală pentru Maşini de Casă şi Control.

b) Pentru o aderenţă mai bună a sigiliilor de protecţie pe carcasa MCC este necesară pregătirea locului de aplicare a acestora, degresând astfel carcasa cu un tampon de vată sterilă, înmuiată în soluţie de alcool etilic (Figura 8).



Figura 8. Degresarea locului pentru aplicarea sigiliului de protecţie
3) Dezlipirea sigiliului de protecţie de pe hârtia–bază

Pentru aplicarea sigiliului de protecţie pe un suport de 180°, dezlipirea acestora de pe hârtia–bază se face din partea stângă spre dreapta (Figura 9), iar pentru un suport de 90°, îndepărtarea sigiliului de protecţie de pe hârtia – bază se face prin dezlipirea iniţială a jumătăţii din colţul stâng de jos (Figura 10), după care aplicarea acestei porţiuni dezlipite şi apoi prin îndepărtarea celeilalte jumătăţi a hârtiei–bază se lipeşte pe suport întreg sigiliul de protecţie.




Figura 9. Dezlipirea sigiliului de protecţie de pe hârtia–bază pentru aplicarea pe suportul de 180°



Figura 10. Dezlipirea sigiliului de protecţie de pe hârtia–bază pentru aplicarea pe suportul de 90°
4) Aplicarea sigiliului de protecţie pe carcasa MCC

a) Aplicarea sigiliului de protecţie pe carcasa MCC (suport de 180°)se va face de la dreapta spre stânga, după care se va netezi uşor cu un tampon de vată sterilă uscată întreaga suprafaţă în ambele direcţii (stânga-dreapta) (Figura 11).

b) Aplicarea sigiliului de protecţie pe carcasa MCC (suport de 90°)se va face din jos în sus, apoi se va netezi uşor cu degetul întreaga suprafaţă în ambele direcţii (sus-jos) (Figura 12).


a.














a) aplicarea sigiliului de protecţie pe suport




b) netezirea sigiliului de protecţie pe suport

Figura 11. Aplicarea sigiliului de protecţie pe suportul de 180°












a) aplicarea primei jumătăţi a sigiliului

de protecţie pe suport

b) aplicarea jumătăţii a doua a sigiliului

de protecţie pe suport


Figura 12. Aplicarea sigiliului de protecţie pe suportul de 90°



5) Verificarea aplicării corecte a sigiliului de protecţie pe carcasa MCC

a) După aplicarea sigiliului de protecţie pe carcasa MCC este necesară obligatoriu verificarea lipirii corecte a acestuia pe suport. În cazul în care sigiliul de protecţie prezintă imperfecţiuni la aplicare, persoana responsabilă este obligată să aplice alt sigiliu, degresând locul şi înlăturând urmele sigiliului de protecţie degradat. Totodată este obligată să verifice veridicitatea elementelor de protecţie prezente pe sigiliul de protecţie (Figura 13).



Figura 13. Elementele de siguranţă a sigiliilor de protecţie aplicate pe carcasa MCC
b) Nu se admite prezenţa bulelor de aer pe suprafaţa sigiliului de protecţie aplicat pe suport, cu excepţia zonei liniei de delimitare a carcasei MCC.

6) Aplicarea sigiliului transparent autocolant pe carcasa MCC, peste sigiliul de protecție al furnizorului.

a) După verificarea aplicării corecte pe carcasa MCC a sigiliului de protecţie al furnizorului, peste el se va aplica sigiliul transparent autocolant, în mod analogic aplicării sigilului de protecție al furnizorului, în așa mod, ca să asigure acoperirea integrală a sigiliului de protecție de pe carcasa MCC.

b) Pentru aplicarea pe un suport de 180°, dezlipirea peliculei transparente autocolante de protecţie de pe hârtia–bază se face din partea stângă spre dreapta (Figura 9), după care se va netezi uşor cu un tampon de vată sterilă uscată întreaga suprafaţă în ambele direcţii (stânga-dreapta) (Figura 11).

c) Pentru aplicarea pe un suport de 90°, îndepărtarea peliculei transparente autocolante de protecţie de pe hârtia–bază se face prin dezlipirea iniţială a jumătăţii din colţul stâng de jos (Figura 10), după care aplicarea acestei porţiuni dezlipite şi apoi prin îndepărtarea celeilalte jumătăţi a hârtiei–bază se lipeşte pe suport întreaga peliculă transparentă autocolantă de protecţie (Figura 14). Apoi se va netezi uşor cu un tampon de vată sterilă uscată întreaga suprafaţă în ambele direcţii (sus-jos) (Figura 15).


Figura 14. Aplicarea sigiliului transparent

Figura 15. Netezirea sigiliului transparent pe suport



Yüklə 42,43 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə