Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü 16 Günlük Aktivizm Etkinliğine



Yüklə 67,29 Kb.
tarix22.11.2017
ölçüsü67,29 Kb.
#11665


DÜNYAYI TURUNCUYA BOYAYALIM:

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SON VERMEK İÇİN KAYNAK YARATALIM”
25 Kasım – 10 Aralık 2016

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

16 Günlük Aktivizm Etkinliğine




DAVETLİSİNİZ





BM Genel Sekreteri’nin kadına karşı şiddete son vermek için tüm dünyayı bir araya getirmeyi hedefleyen UNİTE Kampanyası (UNiTE to End Violence against Women Campaign) tüm dünya devletlerini, BM kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve bireyleri 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında (Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kapsamında) kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemeyi ve ortadan kaldırmayı amaçlayan girişimler için kaynak yaratmaya davet ediyor.
Bu seneki UNİTE kampanyamızın teması:

DÜNYAYI TURUNCUYA BOYAYALIM: KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SON VERMEK İÇİN KAYNAK YARATALIM”



Dünyanın her yerinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemek ve ortadan kaldırmak için bize katılın, harekete geçin, dünyanın 16 gün boyunca turuncu kalmasını sağlayın ve siyasi taahhütlerin gerektiği şekilde somut EYLEMLERLE ve yeterli FİNANSMANLA desteklenmesini talep edin.



1. Arka Plan

Kadına Karşı Şiddetle Mücadele için 16Günlük Aktivizm Etkinliği, her yıl 25 Kasım’da (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü) başlayıp10 Aralık’a (İnsan Hakları Günü) kadar devam eden uluslararası bir kampanyadır. Yaygın olarak bilinen ismiyle ‘16 Günlük Kampanya’, dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için çağrıda bulunan birey ve kurumların hayata geçirdiği bir organizasyon stratejisidir. İlk kez Küresel Kadın Liderliği Enstitüsü tarafından1991 yılında hayata geçirilen bu strateji Küresel Kadın Liderliği Merkezi tarafından koordine edilmektedir.

24 Kasım 2015 tarihinde Niagara Şelalesi, American Falls ve Kanada’daki Horseshoe Şelaleleri turuncuya büründü. Fotoğraf: BM Kadın Birimi/James Neiss

Bu sivil toplum girişimine destek olmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin kadına karşı şiddete son vermek için tüm dünyayı bir araya getirmeyi hedefleyen UNiTE Kampanyası (UNiTEtoEnd Violenceagainst Women), her yıl dünya genelinde bu konuya ilişkin farkındalığı artırmak, karşılaşılan güçlükleri ve getirilebilecek çözümleri tartışmak üzere küresel düzeyde eyleme geçilmesi çağrısında bulunmaktadır.2015 yılında,UNiTE kampanyası; tüm devletleri, BM kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve bireyleri kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddet konusunda kamuoyunun farkındalığını artırmak amacıyla 16 gün boyunca ‘dünyayı turuncuya boyamaya’ davet etmiştir. UNiTE kampanyasının resmi rengi olan ve daha parlak bir geleceği ve kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetten arınmış bir dünyayı temsil eden ‘turuncu’ bir kez daha tüm etkinlikleri birleştiren bir tema rolü üstlenmiştir. Girişim, dünyanın neresinde yaşadıkları fark etmeksizin tüm insanları dünyayı turuncuya boyamaya ve kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çabaları hızlandırmaya çağırmıştır.
2. 2016Harekete Geçme Çağrısı - Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına Yönelik Şiddete Son Vermek için Kaynak Yaratalım”

2015 yılında yeni bir küresel kalkınma gündemi tüm ülkeler tarafından kabul edildi ve herkes için geçerli hale geldi.2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, ortaya koyduğu 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi aracılığıyla, önümüzdeki 15 yıl boyunca küresel politika ve eylemlere yön verecek. Gündem, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadının güçlenmesini temel bir öncelik olarak kabul etmekte ve “hiç kimsenin geride kalmayacağı” taahhüdünde bulunmaktadır. 5 numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefi “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve kadınların ve kız çocukların güçlenmesini” amaçlamakta ve kadınlara ve kız çocuklara yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için özel hedefler içermektedir. Kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetin sona erdirilmesi, ilk kez küresel kalkınma gündeminin temel bir parçası haline gelmiştir.



37. İstanbul Maratonu’nun teması “Kadına yönelik şiddete dur de!, rengi turuncu idi. Fotoğraf: BM Kadın Birimi


Bu kapsamda, BM Genel Sekreteri’ninUNiTE Kampanyası dünyanın bütün devletlerini, BM kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve bireyleri 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında (16 Günlük Aktivizm) bir araya gelerek kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla ortaya konulacak yerel ve ulusal girişimler için kaynak yaratmayadavet ediyor.

Bununla birlikte, uluslararası toplumun gözle görünür ilgisine ve küresel bir salgın hastalık haline gelmiş olan kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetle mücadele edilmesi doğrultusunda siyasi bir irade olmasına rağmen, ulusal çabaların kadınların ve kız çocukların hayatlarında olumlu değişiklikler yaratacak etkili program ve uygulamalara dönüştürülebilmesi için halen yeterli ve sürdürülebilir kaynak sıkıntısı yaşanmaktadır. Bağlayıcı taahhütler, yürürlükteki kanunlar ve politikalar ile, bunlardan faydalanıyor olması gereken kadın ve kız çocukların yaşamakta olduğu tecrübeler arasındaki fark hala oldukça büyüktür. Bu sebepten dolayı, kadına yönelik şiddetle mutlaka mücadele edilmesi gerektiğinin kabul edilmesinin ardından; şiddetin önlenmesi, mağdurlara faydalanabilecekleri hizmetler ve adalete erişim imkanı sunulması ve kanun ve politikaların tam anlamıyla hayata geçirilmesinin sağlanmasına yönelik çabaların artırılması için de yeterli ve kalıcı kaynakların temin edilmesi gerekmektedir. c:\users\sinem akar\downloads\23152724301_41c8459c48_m.jpg

3. Kampanyanın kitlelere ulaştırılmasına yönelik fikirler

Geçtiğimiz sene, “Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına Yönelik Şiddet Son Bulsun” adlı girişim kapsamında tüm dünyada 90’dan fazla ülkede “turuncu” temalı faaliyetler düzenlendi ve sosyal medya yoluyla 311 milyondan fazla insana ulaşılarak küresel diyaloğun yanı sıra yeni taahhütler ve girişimler teşvik edildi. Düzenlenen faaliyetlere birkaç örnek verecek olursak, geçtiğimiz sene Niagara Şelalelerinin hem Amerika hem de Kanada’da kalankısmını, Pakistan Ulusal Anıtı’nı, UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Ürdün’deki Petra antik kentini, Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nı ve Brezilya’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı “turuncuya boyadık”. Kampüslerde eğitim programlarından BM seminerlerine, tiyatro performanslarından fotoğraf sergilerine uzanan geniş bir yelpazede, gerek çevrimiçi gerekse çevrimdışı birçok etkinlikgerçekleştirdik.

Küresel farkındalığı bu sene daha da artırmak amacıyla, 16 günlük aktivizm süresince dünyanın çeşitli bölgelerindeki simge yapıları turuncu renge bürümeye devam edeceğiz. Ancak bu seneki etkinliğin çok daha büyük olmasını, çok daha fazla ses getirmesini ve “kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddete sıfır tolerans” mesajının yeni topluluklara, mecralara ve kitlelere ulaştırılmasını istiyoruz.

Ayrıca, kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetin sona erdirilmesi çabalarının finansmanına büyük ve somut bir katkı sağlamak istiyoruz.

BİZE KATILIN– 16 Gün boyunca dünya turuncu kalsın ve kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için kaynak yaratılsın!




Planlama çalışmalarınızda size yardımcı olabilecek bir dizi fikir ve rehber bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:




    1. Devlet yetkilileriyle iletişime geçin!




  • Yaşadığınız çevre, şehir ve illerde bulunan simge yapıların ışıklandırılması ve “turuncuya bürünmesi” için yürüteceğiniz faaliyetlerde size destek olmaları için devlet yetkilileriyle irtibata geçin.

  • Kamu kurumlarına ait binaları ve diğer ülkelerdeki elçilik binalarını “turuncuya bürümeleri” için devlet yetkililerinizi teşvik edin.

  • Devletinizin 16 Günlük Aktivizm süresince, şiddet mağdurlarına çok-sektörlü temel hizmetlerin sunulması da dahil olmak üzere, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasını amaçlayan girişimlere yeni veya daha fazla finansman ayıracağı yönünde somut bir taahhütte bulunması için savunuculuk yapın.

  • Sürdürülebilir finansman ihtiyacı konusunda tartışma etkinlikleri düzenlemeleri ve bu önemli güne ilişkin ve somut kaynakların sağlanmasına yönelik taahhütlerini gösteren mesajlar yayınlamaları için milletvekillerine çağrıda bulunun.

  • Devlet yetkililerini 16 Günlük Aktivizm Etkinliği boyunca her gün turuncu bir kıyafet giyerek kampanyaya verdikleri desteği herkese göstermeye davet edin.


Mısır’daki Ebu Simbel Tapınağı, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılmasına verdiği desteği göstermek için turuncuya büründü. Fotoğraf: BM Kadın Birimi

16Günlük Aktivizm Etkinliği için devletinizin ne gibi faaliyetler planladığını öğrenin ve bu dönemi konuyla ilgili tartışmalara katılmak, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması alanında kaydedilen gelişmeleri değerlendirmek ve yeni EYLEMLER ile daha fazla FİNANSMANA olan ihtiyacı duyurmak için bir fırsat olarak değerlendirin.
c:\users\sinem akar\downloads\22699396664_5f17b2ab75_m.jpg

    1. Görünür olsun, TURUNCU olsun!


  • Ülkenizin, şehrinizin veya mahallenizin simge binalarını, tarihi yapılarını ve heykellerini turuncu ışıklarla donatın veya turuncu renkle süsleyin.


İstanbul’daki Kız Kulesi de turuncuya büründü. Fotoğraf: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Mesajı herkese duyurmak için billboardlarda, ekranlarda veya dergilerde turuncu renkli reklam alanlarını oluşturun.

  • Yaşadığınız şehir, il veya köy merkezinde “turuncu yürüyüş” düzenleyin ve bulunduğunuz alanı “turuncu bölge” ilan edin.




  • “Turuncu”maratonlar, gösteriler,danspartileri veya bisiklet turları düzenleyin.Turuncu duvar yazıları ve mesajlarla süsleyebileceğiniz bir alan tahsis etmelerini rica etmek için yerel yönetim yetkilileriyle görüşün.

  • 16Günlük Aktivizm Etkinliği boyunca konuyla ilgili olarak ülkenizde düzenlenecek olan toplantı ve konferanslar hakkında bilgi edinin ve etkinlikleri organize eden kişilerden toplantının düzenleneceği alanda “turuncu” renge ağırlık vermelerini ve toplantıda tartışılacak gündem maddelerinden birini kadına yönelik şiddetle mücadele konusuna ayrılmalarını rica edin.

  • İlham almak isterseniz, aşağıdaki adresi ziyaret ederek geçen yıl dünyayı nasıl “turuncuya boyadığımızı” inceleyebilirsiniz:


https://www.flickr.com/photos/unwomen/albums/72157660559082157

    1. Bu girişim için para toplayın!





  • BM Kadın Birimi’nin kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması çalışmalarına destek olmak amacıylakaynak yaratma faaliyetleri ve etkinlikleri düzenleyin. Eylül 2016’da dağıtılacak olan “Turuncu Kaynak Yaratma Kitinde”, fon yaratmaya yönelik fikir ve faaliyetlerle ilgili daha fazla bilgi ve öneri sunulacaktır.

  • Özel sektör firmalarını ve yerel işletmeleri bu girişime, bir sığınma evine veya bir toplum önleme programına sponsor olmaya ya da sadece kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasıyla ilgili devam etmekte olan veya yeni bir çalışmaya bağışta bulunmaya davet edin. Kaynakyaratma faaliyetlerini planlamaya başlamak üzere HEMEN BUGÜN ortak çalışma yaptığınız kuruluşlarla irtibata geçin.




Brezilya’da kadınlar turuncu kıyafetleriyle Şiddet ve Ayrımcılığa Karşı Siyah Kadınlar Yürüyüşüne katılırken. Fotoğraf: UNDP/Tiago Zenero

Aktivizm için kullanılan “alışıldık” mekanların dışında etkinlikler düzenlemeyi düşünün. Örneğin başkentlerin dışında; küçük şehirlerde veya taşrada faaliyet gerçekleştirme olanaklarını veya spor kulüpleri, ibadethaneler, alışveriş merkezleri, polis karakolları, hastaneler, pazar yerleri ve otobüs durakları gibi mekanlarda düzenleyeceğiniz faaliyetler yoluyla yeni kitlelere ulaşma imkanlarını araştırın. Bu mekanları “turuncuya bürüyün”!


    1. Medyayı turuncuya bürüyün!

Yerel ve ulusal gazeteciler, medyanın tanınmış simaları, bloggerlar ve televizyon sunucuları gibi medya mensuplarını ve iletişimcileri “Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına Yönelik Şiddete Son Vermek için Kaynak Yaratalım” girişimi hakkında bilgilendirin. Bu kişileri kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetle ilgili yerel veya ulusal düzeyde önemli olan konularda köşe yazıları yazmaya, konuyla ilgili kişileri konuk olarak ağırlayacakları televizyon ve radyo şovları ve tartışma programları yapmaya, belgeseller çekmeye ve yenilikçi kuruluşların kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için yürüttüğü çalışmaların sonuçlarının veya bu kuruluşların çalışmaları esnasında karşılaştıkları özel zorlukların da anlatıldığı haber programları yapmaya davet edin.


    1. İnterneti turuncuya boyayın!





  • 16 Günlük Aktivizm Etkinliği süresince sosyal medya hesaplarınızı ve internet sitelerinizi turuncuya boyayın; ortak çalışmalar yaptığınız kuruluşları da aynı şeyi yapmaya teşvik edin!

  • Sosyal medyanın ünlü isimlerini kampanyaya destek verdiklerini göstermek üzere turuncu kıyafetler giymeye, takipçilerini kampanya hakkında bilgilendirmeye ve bu konuda kişisel olarak yürüttükleri faaliyetleri ve taahhütlerini kamuoyuyla paylaşmaya davet edin.

  • Cep telefonu operatörleriyle irtibata geçerek kampanyanın yürütüldüğü günlerde bilgilendirme ve kutlama mesajları göndermelerini, hatta hediye cep telefonları vermelerini isteyin.

  • Konuyla ilgili olarak internette yapılan sohbetlere katılın ve #orangetheworld, #16days etiketleriyle paylaşılan içerikleri takip edin.


16 GÜNLÜK AKTİVİZM BOYUNCA KAMPANYA RUHUNU CANLI TUTUN!





Unutmayın!“Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Son Vermek için Kaynak Yaratalım” kampanyası 16gün sürecek.Bu yıl da dünyanın 16 gün boyunca turuncuya bürünmesini istiyoruz, bu nedenle planladığınız faaliyetleri yalnızca 25 Kasım’da değil, takip eden günlerde de düzenlemenizi rica ediyoruz.
4. Planlarınızdan bizi de haberdar edin
Lütfen planlarınızı bizimle paylaşın ve dünyayı hep birlikte nasıl “turuncuya boyayacağımızı” herkese göstermemizde bize yardımcı olun.16 Gün boyunca, simge binaların turunculara büründüğü ve ülkelerde “turuncu” temalı faaliyetlerin düzenlediği anlarda biz de “Dünya Turuncu Haritasında” etkinlik yapılan ülkeleri turuncu renkle ışıklandıracağız.


Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı 24 Ekim 2015 tarihinde turuncu ışığa büründü. Fotoğraf: Audiovisuele Media/Sjaak deGroot

Planlarınızdan bizi de haberdar etmenizi; hazırladığınız mesajları, çektiğiniz fotoğraf ve videoları bize de göndermenizi istiyoruz. 16 Günlük Aktivizm Etkinliği sonunda BM Kadın Birimi en yaratıcı “turuncu”fotoğrafları kendi Flickrhesabından paylaşılacak. “Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Son Vermek için Kaynak Yaratalım” kampanyasıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek veya ‘turuncu’ planlarınızı bizimle paylaşmak için UNiTE Kampanyası Avrupa ve Orta Asya Bölge Koordinatörü Sinem Aydın Lopez ile (sinem.aydin@unwomen.org) irtibata geçebilirsiniz.
5. Sosyal Medya
Kampanya başlamadan önce İngilizce,İspanyolca ve Fransızca dillerindeki mesajları ve görüntüleri içeren kapsamlı bir sosyal medya paketi hazırlanacaktır(Türkçe olarak hazırlanması da planlanmaktadır). Lütfen bu içerikleri kullanmayı ve ortaklarınızla paylaşmayı unutmayın.
UNiTE kampanyasının Twitter, Facebook, YouTube ve Flickr hesapları:

Twitter: https://twitter.com/SayNO_UNiTE; etiketler:#orangetheworld,#16days Facebook: http://facebook.com/SayNO.UNiTE

YouTube: http://youtube.com/saynotoviolence

Flickr: http://flickr.com/photos/saynotoviolenceUNiTE websitesi: http://endviolence.un.org/




6. Savunuculuk ve İletişim Materyalleri


  • UNiTEBroşürü:APromiseisaPromise (Sözümüz Söz):

http://endviolence.un.org/pdf/UNiTE_Brochure_EN_small

  • UNiTEKampanyavideosu:APromiseisaPromise: http://www.youtube.com/watch?v=5yvT85TitEI


Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm etkinliğinin açılışında sahne alan şarkıcılar, Dakar,Senegal.

Kadınlara ve Kız Çocuklara yönelik Şiddetle Mücadele Sanal Bilgi Merkezi: http://www.endvawnow.org/

  • Turuncu Kaynak Yaratma Kiti (İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde) Eylül 2016’da gönderilecektir.

  • Sosyal medya paketi, video mesajları ve temel mesajlar Ekim 2016 sonunda dağıtılacaktır.






Yüklə 67,29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə