Kinetodesmata adı verilen bu sistem sillerin hareketini kontrol ve koordine eder. Ancak hücre içinde sillerin çarpmasını yavaşlatan ve ters yöne çevirerek hareketin yönünü değiştirebilen bazı tepkime mekanizmalarının bulunduğuna dair kanıtlar



Yüklə 445 b.
tarix10.11.2017
ölçüsü445 b.
#9332



Ciliata’da sillerin hemen altında uzanan ve sillerle bağlantılı olan kompleks bir fibril sistemi bulunur. Kinetodesmata adı verilen bu sistem sillerin hareketini kontrol ve koordine eder. Ancak hücre içinde sillerin çarpmasını yavaşlatan ve ters yöne çevirerek hareketin yönünü değiştirebilen bazı tepkime mekanizmalarının bulunduğuna dair kanıtlar vardır.

  • Ciliata’da sillerin hemen altında uzanan ve sillerle bağlantılı olan kompleks bir fibril sistemi bulunur. Kinetodesmata adı verilen bu sistem sillerin hareketini kontrol ve koordine eder. Ancak hücre içinde sillerin çarpmasını yavaşlatan ve ters yöne çevirerek hareketin yönünü değiştirebilen bazı tepkime mekanizmalarının bulunduğuna dair kanıtlar vardır.





Sinir sistemleri çok tipiktir.

  • Sinir sistemleri çok tipiktir.

  • Sinir hücreleri her halkada bir araya gelerek birer çift gangliyon (sinir boğumu) meydana getirirler.

  • Aynı halkada yan yana diğer halkadakilerle arka arkaya gelen gangliyonlar, birbirlerine sinirlerle bağlanırlar.

  • Böylece ip merdiven sinir sistemine benzeyen bir sinir sistemi oluşur.

  • Baş bölgesindeki gangliyon çifti yutağın üstünde, diğerleri ise zincir gibi bağırsağın altında yer alır.





Sinir sisteminin büyük bir kısmı hipodermisin içindedir. Farinks etrafında bir sinir halkası ve vücut boyunca uzanan dorsal, ventral ve lateral sinir kordonları vardır.

  • Sinir sisteminin büyük bir kısmı hipodermisin içindedir. Farinks etrafında bir sinir halkası ve vücut boyunca uzanan dorsal, ventral ve lateral sinir kordonları vardır.











Genel olarak eklem-bacaklıların sinir sistemi halkalı solucanlarına benzemekle beraber onlara oranla daha iyi gelişmiştir. Merkezi sinir sisteminde çeşitli gangliyonların birleşmesiyle oluşan büyük bir serebral gangliyon (beyin) ile ventral sinir şeritleri bulunur.

  • Genel olarak eklem-bacaklıların sinir sistemi halkalı solucanlarına benzemekle beraber onlara oranla daha iyi gelişmiştir. Merkezi sinir sisteminde çeşitli gangliyonların birleşmesiyle oluşan büyük bir serebral gangliyon (beyin) ile ventral sinir şeritleri bulunur.



Buna daha çok koordinasyon demek doğru olur. Derisidikenlilerin nöronları küçük yapılıdır. Deri ve barsak epitelindeki ileti yolları doğrusal ve çok yönlüdür. Doğrudan denetim yolları esas olarak radial sinir şeritleri içindedir. Derideki sinir ağları denizyıldızları, deniz-kestaneleri ve deniz-hıyarlarında iyi gelişmiştir. Bu yapı yılan yıldızları ve denizlalelerinde yalnız tüp ayakların çeperinde bulunur.

  • Buna daha çok koordinasyon demek doğru olur. Derisidikenlilerin nöronları küçük yapılıdır. Deri ve barsak epitelindeki ileti yolları doğrusal ve çok yönlüdür. Doğrudan denetim yolları esas olarak radial sinir şeritleri içindedir. Derideki sinir ağları denizyıldızları, deniz-kestaneleri ve deniz-hıyarlarında iyi gelişmiştir. Bu yapı yılan yıldızları ve denizlalelerinde yalnız tüp ayakların çeperinde bulunur.







Kemikli balıkların ve kıkırdaklı balıkların sinir sistemleri aynıdır. Bir dorsal ve bir de ventral köklerden oluşan sinirler nöral yayların arasından çıkarlar. Kemikli balıkların beyinleri de gerek yapı gerekse işlevsel açıdan kıkırdaklı balıklarınkine benzerler. Yalnız onlardan farklı olarak bazı özel duyu organlarına ait bağımsız merkezler gelişmiştir. Ön beyinleri geniştir ve özellikle ventral bölgesinin gelişmiş olmasıyla dikkat çeker.

  • Kemikli balıkların ve kıkırdaklı balıkların sinir sistemleri aynıdır. Bir dorsal ve bir de ventral köklerden oluşan sinirler nöral yayların arasından çıkarlar. Kemikli balıkların beyinleri de gerek yapı gerekse işlevsel açıdan kıkırdaklı balıklarınkine benzerler. Yalnız onlardan farklı olarak bazı özel duyu organlarına ait bağımsız merkezler gelişmiştir. Ön beyinleri geniştir ve özellikle ventral bölgesinin gelişmiş olmasıyla dikkat çeker.











İki yaşamlıların sinir sistemi, organizasyon bakımından balıklara benzerler. Merkezi, çevresel ve otonom sinir sistemleri olarak üç kısımda incelenir.

  • İki yaşamlıların sinir sistemi, organizasyon bakımından balıklara benzerler. Merkezi, çevresel ve otonom sinir sistemleri olarak üç kısımda incelenir.



Beyin ve Omurilikten meydana gelmiştir. Beyinde özel duyu organlarıyla ilişkili olan oldukça gelişmiş özel merkezler vardır. Fakat beyinin en aktif merkezi, orta beyinin (Mezensefalon) dorsal kısmında boz maddenin en yoğun olduğu kısımdır. Bu bölge Tectum olarak adlandırılır ve amfibilerin davranışında çok önemli görevler alır. Ön beyin (Telensefalon) koku alma ile ilgilidir.

  • Beyin ve Omurilikten meydana gelmiştir. Beyinde özel duyu organlarıyla ilişkili olan oldukça gelişmiş özel merkezler vardır. Fakat beyinin en aktif merkezi, orta beyinin (Mezensefalon) dorsal kısmında boz maddenin en yoğun olduğu kısımdır. Bu bölge Tectum olarak adlandırılır ve amfibilerin davranışında çok önemli görevler alır. Ön beyin (Telensefalon) koku alma ile ilgilidir.







Merkezi sinir sistemi birçok özellik bakımından memelilerin-kine benzerlik gösterir. Tüm amnionlu omurgalılarda orta beyin, beynin en aktif bölgesini oluşturmaktadır. Bunlarda beyin yarım küreleri oldukça büyüktür. Büyüme birçok sinir hücresinin Pallium bölgesine yerleşmesiyle gerçekleşir.

  • Merkezi sinir sistemi birçok özellik bakımından memelilerin-kine benzerlik gösterir. Tüm amnionlu omurgalılarda orta beyin, beynin en aktif bölgesini oluşturmaktadır. Bunlarda beyin yarım küreleri oldukça büyüktür. Büyüme birçok sinir hücresinin Pallium bölgesine yerleşmesiyle gerçekleşir.





Beyinleri, sürüngen-lerinkinden daha büyüktür. Koku alma lopları oldukça küçüktür. Bu nedenle kuşlardaki koku alma yetisi zayıftır. Orta beyinde yer alan görme lopları çok iyi gelişmiştir. Arka beyini yüzeyinde oldukça fazla girinti, çıkıntılar vardır. Çünkü kuşlardaki birçok olay ve özellikle uçma olayı, bu kısmın koordinasyonu ile gerçekleştirilir.

  • Beyinleri, sürüngen-lerinkinden daha büyüktür. Koku alma lopları oldukça küçüktür. Bu nedenle kuşlardaki koku alma yetisi zayıftır. Orta beyinde yer alan görme lopları çok iyi gelişmiştir. Arka beyini yüzeyinde oldukça fazla girinti, çıkıntılar vardır. Çünkü kuşlardaki birçok olay ve özellikle uçma olayı, bu kısmın koordinasyonu ile gerçekleştirilir.





























































Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə