Kloropentaamminkobalt (III) klorür [Co(NH3)5Cl]Cl2 Sentezi



Yüklə 20,15 Kb.
tarix26.05.2018
ölçüsü20,15 Kb.
#46339

M.Hilmi EREN

04 - 98 - 3636
Anorganik Kimya III Lab.

1.Deney Grubu



http://www.mhilmieren.com

DENEY RAPORU
DENEY ADI Kloropentaamminkobalt (III) klorür [Co(NH3)5Cl]Cl2 Sentezi (2 No’lu deney)
DENEY TARİHİ 23 Ekim 2003 Perşembe
AMAÇ Werner’in Koordinasyon bileşikleri konusunda teorisini açıklamada kullandığı bileşiklerden Kloropentaamminkobalt (III) klorür’ün [Co(NH3)5Cl]Cl2 Sentezlenmesi, koordinasyon bileşiklerinde izomer türlerinin ve renk farklılıklarının açıklanması.
TEORİK BİLGİ

Koordinasyon Bileşiklerinde İzomeri

CoCl3.6NH3 + Ag+(aşırı) → 3AgCl(k) ↓ Sarı Kompleks

CoCl3.5NH3 + Ag+(aşırı) → 2AgCl(k) ↓ Açık Eflatun Kompleks

CoCl3.4NH3 + Ag+(aşırı) → AgCl(k)Yeşil Kompleks

CoCl3.4NH3 + Ag+(aşırı) → AgCl(k) ↓ Menekşe Kompleks
Werner’in teorisini açıklamada kullandığı komplekslerden açık eflatun ve yeşil kompleks aynı formüle CoCl3.4NH3 sahip olmasına rağmen özellikleri farklıydı.

Bu farklılık koordinasyon bileşiklerinde izomerin açıklanmasına yardımcı oldu.

Bileşiklerin geometrisi, merkez atomunun koordinasyon sayısı ile yakından ilgilidir.

Kare düzlem yapıda merkez atoma bağlı dört konum da eşit olmakla birlikte komşulukları aynı derecede değildir. Bu nedenle farklı ligandların girmesi komplekse izomerlik kazandırır. Ligandların biribirine komşu olarak düzenlendiği geometrik izomere cis, biribirine karşıt konumlarda düzenlendiği izomere trans denir. Oktahedron bir yapıda üç eşit ligand merkez atomundan geçmeyen bir düzlem üzerinde bulunursa bu izomere fac (facial) izomeri denir. Üç eşit ligand merkez atomundan geçen bir düzlem üzerinde ise bu izomere mer (meridiyonal) izomer denir. Oktahedral komplekslerde geometrik ve optik izomeri görülür.


Koordinasyon Bileşiklerinin Renkli Olmalarının Nedeni

Renk teorisi ilk defa Newton tarafından açıklanmıştır. Beyaz ışık bir zam prizmadan geçirildiğinde çeşitli renklere ayrılır. Görünen her renk belirli dalga boylarındaki ışıklardan oluşur. Tek bir dalga boyuna sahip ışığa tek renkli anlamında monokromatik ışık denir. Dalga boyları farklı ışınlardan oluşan ışığa çok renki anlamında polikromatik ışık denir. Renk dizisi kırmızıdan başlar ve mora kadar devam eder. Kırmızı; en uzun dalga boylu en düşük frekanslı, mor; en kısa dalga boylu en yüksek frekanslı ışıktır. Göz ancak bu iki renk arasındaki ışınlara karşı duyarlıdır.Frekansı kırmızı renkten düşük ışınlara kırmızıötesi, frekansı mor renkten

yüksek olanlar mor ötesi ışınlar olarak bilinir.

Işınımların hepsini alan bir yüzey hepsini olduğu gibi yansıtırsa sözkonusu yüzeye beyaz deriz. Siyah cisimler ise gelen ışığın hepsini yutar. Kırmızı bir cismin rengi, kırmızılar hariç bütün ışınımlarını yutarak alıkoymasından veya öbür ışınımları kırmızıdan daha büyük oranda yutmasından ileri gelir. Eğer bütün ışınımlar eşit oranda yutulursa cisim gri renkli görülür.

Koordinasyon bileşiklerinin renkli olmalarının nedeni d orbitallarindeki d→d elektron geçişlerinden ileri gelmektedir. Elektron geçişleri ile ilgili enerjinin, ışık spektrumunun görünür bölgesine 720-420 nm rastlaması halinde bileşikler renkli olarak görülür. Koordinasyon bileşiklerinde ayrıca metal ağırlıklı bir orbitalden ligand ağırlıklı bir orbitale M→L elektron geçişi , ligand ağırlıklı orbitalden metal ağırlıklı orbitale L→M geçişi olur. Atomdan atoma elektron geçişi olduğundan bu geçişler izinlidir. Olasılığı fazladır ve ışık soğurması şiddetli olur.


DENEYİN

YAPILIŞI 4 gr CoCl2.6H2O az suda çözülerek buz banyosunda soğutulur. 5 gr (NH4)2CO3 ve %10’luk NH3 karışımı olan 25 ml’lik çözeltiye ilave edilir. Karışım 10°C ‘nin altında tutularak 10 ml %20 ‘lik H2O2 çözeltisi karıştırarak ve yavaş yavaş ilave edilir. 15 gr NH4Cl katılır ve su banyosunda çamur kıvamına gelinceye kadar buharlaştırılır. CO2 çıkışı bitinceye kadar karıştırılarak seyreltik HCl ilave edilir. Çözeltiyi nötralleştirmek için seyreltik NH3 katılır. Bundan sonra 1 ml daha aşırı derişik NH3 katılır. Çözelti su banyosunda 1 saat kadar tetraamin tuzları kaybolana dek ısıtılır. Üzerine 30 ml derişik HCl ilave edilir. Kristaller ayrılmaya başlayıncaya kadar su banyosunda ısıtılır. Sonra soğutularak süzülür.

2CoCl2.6H20+(NH4)2CO3+9NH3+3HCl+H20 2[Co(NH3)5Cl]Cl2+NH4Cl+15H20+CO2



[Co(H20)6]Cl2= 206 gr/mol [Co(NH3)5Cl]Cl2= 218,5 gr/mol
Reaksiyona göre 2 mol [Co(H20)6]Cl2 ‘den 2 mol [Co(NH3)5Cl]Cl2 elde edilmiştir.

4g / 206g/mol = 0,019 mol [Co(H20)6]Cl2’den 0,019 mol ürün elde edileceğine göre

elde etmemiz gereken ürün miktarı 0,019 x 218,5 = 4,1515 gr olur.

Elde edilen ürün = 4,15 g Verim = % 100


SONUÇ Yükseltgenme sırasında karıştırma iyi yapıldığında ve çözelti yavaş ilave edildiğinde ayrıca deneyin son aşamalarında yeterli ısıtma ile tetramin tuzları tamamen yokedildiği takdirde açık eflatun [Co(NH3)5Cl]Cl2 kompleksi iyi bir verimle elde edilebilmektedir.




Yüklə 20,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə