Kod ders ders iÇERİĞİ



Yüklə 110,16 Kb.
tarix26.03.2018
ölçüsü110,16 Kb.
#33428

Dersler ve İçerikleri

KOD

DERS

DERS İÇERİĞİ

KREDİ

ECTS

FZY 599

YÜKSEK LİSANS TEZİ

YÜKSEK LİSANS TEZİ

(Kredisiz)

26

FZY 699

DOKTORA TEZİ

DOKTORA TEZİ

(Kredisiz)

26

FZY 700-750

SEMİNER

SEMİNER

(2-0)(Kredisiz)

4

FZY 751-799

DÖNEM PROJESI

DÖNEM PROJESI

(Kredisiz)

10

FZY 800-850

UZMANLIK ALAN DERSI

UZMANLIK ALAN DERSI

(4-0)0

4

FZY 900-950

UZMANLIK ALAN DERSI

UZMANLIK ALAN DERSIK

(4-0)0

-

 

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA / SEÇMELİ DERSLER

 

 

 

 

 

KOD

DERS

DERS İÇERİĞİ

KREDİ

ECTS

 

 

 

 

 

FZY 501

VÜCUT SIVILARI VE HÜCRE FİZYOLOJİSİ

Vücuttaki çeşitli sıvı kompartmanları ve bu kompartmanlar arasındaki ilişki.Çözelti birimleri,sodyum potasyum dağılımı ve total ozmolalite.Hücre ve organellerin yapısı ve fonksiyonları.Hücre membranından transport mekanizmaları.Membran potansiyellerinin oluşumu.Hücreler arası haberleşme

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 502

KAN FİZYOLOJİSi

Kanın yapısı, görevleri, plazma proteinleri. Embriyonal, fötal ve postnatal hematopoez. Hemoglobinin yapısı, sentezi, fonksiyonu ve çeşitleri. Eritrosit fonksiyonu, yapım ve yıkımı, düzenlenmesi. Lökosit çeşitleri ve fonksiyonları. Hemostaz mekanizmaları. Kan pıhtılaşması ve fibrinolitik sistem. Kan grupları.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 503

DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ

Kalp kasının fizyolojik özellikleri. Kalbin özel uyarı ve ileti sistemi. Kalpte aksiyon potansiyeli. EKG. Kalp döneminin fazları. Kalp çalışmasının düzenlenmesi. Kalp sesleri. Kalbin dakika hacminin ölçülmesi ve etkili faktörler. Dolaşım sisteminde akım-basınç-direnç ilişkisi. Sistemik ve pulmoner dolaşımda basınçlar. Kapiller perfüzyon. Venöz dönüş ve düzenlenmesi. Lenf dolaşımı. Kan basıncının düzenlenmesi. Özel alanlardaki kan dolaşımları ve düzenleyen faktörler. Dolaşım Sisteminin özel durumları, debinin aşırı artışı ve azalması. Kalp yetmezliğinin fizyopatolojisi, dolaşım şoku. Kalp aritmilerinin ortaya çıkış mekanizmaları

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 504

SOLUNUM FİZYOLOJİSİ

Solunum yolları, ölü boşluk.Solunumda basınç değişiklikleri.Solunum dakika volümü,alveolar ventilasyon.Alveollerde gaz değişimi.Akciğer volüm ve kapasiteleri.Hemoglobin disosiasyon eğrisi.Asit-baz dengesi.Solunum merkezi.Solunumun düzenlenmesi.Solunumu etkileyen faktörler.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 505

SİNDİRİM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ

Sindirim sisteminin organizasyonu. Çiğneme ve yutma. Midenin motor fonksiyonu, mide boşalması. İnce barsak ve kolon hareketleri, defekasyon refleksi. Sindirim sisteminin salgı fonksiyonu. Sindirim enzmleri. Besinlerin emilimi. Karaciğer ve pankreasın sindirimle ilgili fonksiyonları.

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 506

BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ

Böbrek kan akımı ve regülasyonu. İdrar oluşum mekanizması, glomerular filtrasyon. Böbrek tübüllerinin fonksiyonu, dilusyon ve konsantrasyon mekanizmaları. Vücut sıvı kompartmanları ve kompartmanlar arası geçiş. Exraselüler sıvının düzenlenmesi. pH düzenlenmsi. Diürez.

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 507

ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ

Hormonların etki mekanizmaları. Hipotalamohipofizer sistem, hipofiz hormonları. Büyüme hormonu, salgılanması, etki mekanizması, somatomedinlerin rolü. Eksiklik ve fazlalığında görülen durumlar hipofiz tarafından kontrol edilen endokrin organlar, kontrol mekanizmaları. Tiroid bezinin metabolik hormonları. Kalsiyum ve fosfat metabolizmasının hormonal kontrolü. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması ve etkili hormonlar. Pankreasın endokrin fonksiyonu. Böbrek üstü bezi hormonları. Erkek ve kadın sex hormonları. Overyen siklus ve regülasyonu. Gebelik ve laktasyon.

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 508

SİNİR SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ

Sinir sisteminin özellikleri. Sinirde ileti, nörotransmitterler, sinaptik ileti. Refleksler, Medulla Spinalis fonksiyonları. Beyin sapı, retiküler formasyon, bazal ganglionların fonksiyonu. İleti yolları. Beyin korteksi, motor ve duysal alanlar. Serebellumun fonksiyonları, Otonom Sinir Sisteminin, Limbik Sistemin ve Hipothalamusun fonksiyonları. Retiküler aktive edici sistem, uyku-uyanıklık ve EEG.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 509

LABORATUVAR HAYVANLARI VE PRATİK ÇALIŞMALAR

Deney hayvanını tutma, Cinsiyet tespiti, Hayvan ve kafes işaretleme, Enjeksiyon(iv, im, ip, sc), Gavaj, Kan alma yöntemleri, Anestezi, Katater yerleştirme(Juguler ven, Karotid arter, Femoral arter ve ven), Kan basıncı ölçümü, Trakeotomi, Laparatomi, Torakotomi, Organların çıkarılması, Ötonazi

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 510

DAVRANIŞ FİZYOLOJİSİ

Davranışın gelişimi, kritik periyodlar, sinir sisteminde hücre hücre kimliğinin kontrolü, hücre göçü, nöral yaşam, sinaps şekillenmesi, hassas bağlantılar, davranışın genetik belirlenmesi, düşünce, bilinç, öğrenme, öğrenmenin hücresel mekanizmaları, beyinin aktivasyon ve dürtü sistemleri, limbik sistem hipotalam us ve işlevleri, ödül ve cezanın davranıştaki önemi, limbik sistemin diğer bölümlerinin spesifik işlevleri, bellek ve çeşitleri, konsodilasyon, sinir sisteminde seksüel farklılıklar, beynin yaşlanması, Alzheimer tipi demans, bireyliğin biyolojik temeli.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 511

E.E.G. BEYİN DİNAMİĞİ

EEG’ninkaynağı ve kayıt yöntemleri,beyinin çalışma prensiplerinin sistem analizi yöntemi ile incelenmesi, deney hayvanları ve insanda EEG kaydı ve optik akustik uyaranlarla uyarılma potensiyelleri ve olay ilişkili potensiyellerin kaydı ve analiz konularını saptamaktadır.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 601

Özel Hücre Fizyolojisi

İkincil haberciler, aminoasitler transmitterler, eksitatör aminoasitler (glutamat ve aspartat), inhibitör nörotransmitterler (GABA, glisin) beyin peptitleri, opioid peptitler ve epilepsiyi kapsar.

(2-0)2

6

 

 

 

 

 

FZY 602

İleri Kan Fizyolojisi

Kan hücrelerinin oluşumu,  fonksiyonları, immun sistem, koagülasyon, fibrinolitik sistem ve hemostaz mekanizmaları ve kan grupları konularını ileri düzeyde incelenmesi.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 603

İleri Dolaşım Fizyolojisi

Kalp kasının fizyolojik özellikleri, kalbin özel uyarı ve ileti sistemi, kalpte aksiyon potansiyeli. EKG, kalp döneminin fazları, kalp çalışmasının düzenlenmesi, kalp sesleri, kalbin dakika hacminin ölçülmesi ve etkili faktörleri, dolaşım sisteminde akım-basınç-direnç ilişkisi, sistemik ve pulmoner dolaşımda basınçlar, kapiller perfüzyon, venöz dönüş ve düzenlenmesi, lenf dolaşımı, kanama durumları, debinin aşırı artış ve azalması, kalp yetmezliğinin fizyopatalojisi, dolaşım şoku, kalp aritmilerinin ortaya çıkış mekanizmaları konularının ileri düzeyde incelenmesi

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 604

Dolaşım Hemodinamiği

Kanın fiziksel karakterleri, basınç-akım direnç ilişkileri, damarların gerilebilme yeteneği ve vasküler kapasitans, arteryel ve venöz dolaşımlar ve hacim-basınç-eğrileri, kan akımının dokular tarafından kontrolü, arteryel basıncı düzenleyen mekanizmalar, hipertansiyon, dolaşım şoku konularını kapsamaktadır.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 605

Dolaşım Fizyopatolojisi

Dolaşım sisteminin fizyolojik yapısı içinde patolojik mekanizmalar ele alınmıştır. Şokun tanımı, çeşitleri, oluş mekanizmaları ve sistemler üzerine etkileri, hipertansiyon yapan sebepler ve çeşitli sistemlerde hipertansif etkileri, kalp yetmezliği  nedenleri, mekanizmaları ve EKG fizyopatolojisi ele alınmıştır.

(2-0)2

8

 

 

 

 

 

FZY 606

Solunumun Fizyopatolojisi

Akciğer fonksiyon testleri, anfizem, kronik bronşit, astım, atelektazi, akciğer embolisi ve enfarktüsü, akciğer meslek hastalıkları, plevra hastalıkları, sigara ve akciğer tümörleri, solunum yetmezliği, bronşektazinin fizyopatolojisi ve hiperbarik oksijen tedavisi konularını kapsar.

(2-0)2

8

 

 

 

 

 

FZY 607

Egzersiz Fizyolojisi

Egzersizin çeşitli organ sistemleri üzerine etkisi. Egzersiz çeşitleri. Kondüsyon testleri ve kondüsyonun değerlendirilmesi. Yorgunluk oluşumu ve yorgunluğun birey üzerindeki etkileri. Çevresel faktörlerin etkileri.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 608

Kas Fizyolojisi

Kasların uyarılma özellikleri. Kas aksiyon potansiyelleri. Kas tipleri. Çizgili kaslar. Sinir kas kavşağı. Eksitasyon-kontraksiyon eşleşmesi. Kasılma ve gevşeme mekanizmaları. Kontraksiyon çeşitleri. Kas tonusu, tetanus, sumasyon. Kasta enerji kaynakları. Kalp kası ve düz kasların özellikleri.

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 609

İleri Kas ve Egzersiz Fizyolojisi

İskelet kası, kalp kası ve düz kasların fizyolojik özellikleri, kontraksiyon mekanizması, egzersizlerin sınıflandırılması; kondüsyon testleri ve kondüsyonun değerlendirilmesi  kan, kas, solunum kardiyovasküler sistemin egzersize uyumu; egzersizde metabolizma değişiklikleri, asit-baz dengesi  ileri düzeyde incelenmesi.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 610

Sinir Sistemi Fizyopatoloji

Motor sistem, bazal ganglionlar, serebellum, uyku bozuklukları, epilepsi fizyopatolojileri, afaziler, amneziler, medulla spinalis hastalıkları ve plejilerin oluş mekanizmalarını kapsar.

(3-0)3

8

 

 

 

 

 

FZY 611

Bilgi, Bilginin İletilmesi ve Depolanması

Bilginin tanımı, canlı sistem tarafından (insan) bilginin kabulü, periferik ve merkezi sinir sistemi inhibisyonu, sinyalin nöron havuzlarında konverjans ve diverjansı, yansımalı devrelerce sinyalin uzatılması konularını kapsamaktadır.

(2-0)2

6

 

 

 

 

 

FZY 612

Fizyolojide Literatür Tarama, Değerlendirme ve Bilimsel Sunuş Teknikleri

Bilimsel alandaki bulguları yazılı ve sözlü olarak açıkça sunabilme, yardımcı ders araçlarından etkin olarak yararlanma, düzgün ve akıcı olarak bilimsel konuşma yapabilme teknikleri.

(1-2)2

4

 

 

 

 

 

FZY 613

Çevre Fizyolojisi

Atmosfer basıncı değişimleri. Hipobarik ve hiperbarik ortamların insan organizması üzerine etkileri. Yükseklik fizyolojisi. Deniz dibi fizyolojisi. Dağ hastalığı ve Dekompresyon Sendromu'nun oluşum mekanizmaları, önlenmesi ve tedavi prensipleri. Değişik temperatür düzeylerine, sıcak ve soğuk iklimlere uyum.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 614

İleri Sinir Fizyolojisi

Beyin korteksi, EEG ve epilepsi, bazal gangliyonlar, beyin sapı, kafa çiftleri ve retiküler formasyon, hipotalamus ve limbik sistem, öğrenme, hafıza ve hatırlama konularını kapsar. Kan-beyin engeli ve beyin omurilik sıvısı, ağrı duyusunun algılanmasında beyin korteksinin rolü, yaşlılık teorileri, beyin yaşlanması ve bunama, ağrı ve analjezinin fizyolojik temelleri, uyku fizyolojisi ve uyku bozuklukları, beyinin yüksek fonksiyonları, hemisferik asimetri konularını kapsar.

(2-2)3

8

 

 

 

 

 

FZY 615

İleri Endokrin Fizyolojisi

Endokrinolojiye giriş, hipofiz hormonları ve hipotalamus tarafından denetlenmeleri, tiroidin metabolik hormonları, adrenokortikal hormonlar, insulin, glukagon ve diabetes mellitus, paratiroid hormon, kalsitonin, kalsiyum ve fosfot metabolizması, erkek ve kadın seks hormonları, overyen siklus ve regulasyonu, gebelik ve laktasyon konularının ileri düzeyde incelenmesi konularını  kapsar.

(2-0)2

6

 

 

 

 

 

FZY 616

Mikroelektrofizyoloji

Mikroelektrofizyoloji, mikroelektrot çeşitleri, mikroelektrotların hazırlanması,  mikroelektrot amplifikatörleri, voltaj kıskacı tekniği, patch (yama) tekniği,  mikroeletrotların uygulanışı, hücre aktivitesinin kaydı, mikroelektrodla yazdırılan potansiyel örnekleri, verilerin analizi, mikroelektrot laboratuvarlarının izolasyonu konularını kapsar.

(2-0)2

4

 

 

 

 

 

FZY 617

İleri Sinir Fizyolojisi II

Nöronların pasif elektriksel özellikleri, nörotrofik moleküller ve sinir büyüme faktörü, transmitter kapılı iyon kanalları, uyku ve rüya ile ilgili teoriler, voltaj kapılı kanallar konularını kapsar.

(2-0)2

6

 

 

 

 

 

FZY 618

Deneysel Epilepsi

Epilepsi, Elektrokortikogram, Elektroensefalogram, Epilepsinin deneysel modelleri basit parsiyal nöbet modelleri, kompleks parsiyal nöbet modelleri, jeneralize,tonik-kronik nöbet modelleri, jeneralize absens nöbet modelleri, status epilepticus modelleri, Kimyasal Elektriksel Kindling modelleri

(1-2)2

6

 

 

 

 

 

FZY 619

İleri Biyoistatistiksel Yöntemler

Saha araştırmalarında, hayvan deneylerinde ve klinik araştırmalarda deney düzenleri; geriye dönük, kesitsel ve ileriye dönük, kör ve çift kör denemeler. Tam rasgele basit deneme düzeni, kovaryant faktörlü deneme düzeni, iki ve çok faktörlü deneme düzenleri, Tek kontrollü deneme düzenleri. Doğrusal regresyon modelinin tanıtımı, basit regresyon modeli ve model katsayılarının hipotez kontrolü, çoklu regresyon modeli ve değişken eleme metotları, regresyon diagnostikleri. Survival analizleri, Life Table, Kaplan Meier ve Cox Regresyon analizleri, Yaşam eğrilerinin karşılaştırılması, Sınıflandırma analizleri (diskriminant, kümeleme ve lojistikregresyon), Gruplama analizleri (temel bileşenler analizi ve faktör analizi). Ölçek geliştirme yöntemleri, madde analizi, geçerlilik ve güvenirlilik, çok değişkenli varyans analizi ve faktör analizi ile anket çözümlemesi

(3-2)4

8

 

 

 

 

 

FZY 620

Molekiler Fizyolojiye Giriş

Moleküler çalışmalarda kullanılan temel teknikler ve bunların fizyoloji çalışmalarına uygulamaları. Özellikle teme teknik olan PCR, Agaroz Poliakrilamit Jel ve Primer Dizaynı vb. Bu Tip tekniklerin uygulaası ve bunun çalışmalarda kullanm yerleri hakkında teme l bilgiler. Bununla birlikte hücre kültürü ve hücre kültürü çalışamalarının dizaynı. Bir moleküler fizyoloji çalışmasının nasıl  planlanacağının gösterilmesi.

(3-2)4

8

 

 

 

 

 

EB 521*

Gelişim ve Öğrenim

Gelişim ve Öğrenim

(Kredisiz)

-

 

 

 

 

 

EB 522*

Öğretimde Planlama ve Değerlendirme

Öğretimde Planlama ve Değerlendirme

(Kredisiz)

-

 

 

 

 

 

* Doktora yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler Sosyal Bilimler Enstitüsü kodu altında Türkçe olarak verilen  EB 521 ve EB 522 kodlu dersleri almaları gerekir ve tez savunmalara girmeleri için  bu derslerden başarılı (S) olmaları ön koşul sayılır.

 

 

II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS KABUL KOŞULLARI VE DERS İÇERİKLERİ



Programa öğrenci kabul koşulları

Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Fizyoloji II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı’na Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi mezunları,  Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunları ve  Biyoloji, Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik, Ebelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon , Sağlık Yönetimi,  Solunum Terapistliği bölümü mezunu olanlar başvurabilirler.



Programa kabul edilebilmek için ALES sınavının sayısal bölümden en az 55 puan alınması gerekmektedir.

  1. Yüksek lisans derecesi almak için gerekli olan toplam kredi sayısı ile alınması gereken zorunlu ve seçmeli dersler

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı II. Öğretim Fizyoloji Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ndan yüksek lisans derecesi alabilmek için en az 10 ders ve toplam 30 kredi ve dönem projesi dersi alınması zorunludur. Ayrıca Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Alınması gerek zorunlu ve seçmeli derslerin kodu, isimleri ve kredisi aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Program Dersleri

Kod

Dersin Adı

Teorik

Pratik

Kredi

ECTS

Z/S

FZY 501

Vücut Sıvıları ve Hücre Fizyolojisi

3

0

3

6

S

FZY 502

Kan Fizyolojisi

2

2

3

6

S

FZY 503

Dolaşım Fizyolojisi                                             

2

2

3

6

S

FZY 504

Solunum Sistemi Fizyolojisi

2

2

3

6

S

FZY 505

Sindirim Sistemi Fizyolojisi 

3

0

2

6

S

FZY 506

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi                        

3

0

3

6

S

FZY 507

Endokrin Sistem Fizyolojisi                        

3

0

3

6

S

FZY 508

Sinir Sistemi Fizyolojisi                              

3

0

3

6

S

FZY 509

Laboratuvar Hayvanları ve Pratik Çalışmalar

2

2

3

6

S

FZY 510

Davranış Fizyolojisi

 


2

0

2

6

S

FZY 511

EEG, Beyin Dinamiği

2

0

2

6

S

FZY 751-799

Dönem Projesi

 

 

Kredisiz

30

Z

 

 

 

 

 

 

 

Z/S: Zorunlu/Seçmeli

 

FZY 501 VÜCUT SIVILARI VE HÜCRE FİZYOLOJİSİ (3-0)3        (ACTS 6)

Vücuttaki çeşitli sıvı kompartmanları ve bu kompartmanlar arasındaki ilişki.Çözelti birimleri,sodyum potasyum dağılımı ve total ozmolalite.Hücre ve organellerin yapısı ve fonksiyonları.Hücre membranından transport mekanizmaları.Membran potansiyellerinin oluşumu.Hücreler arası haberleşme.

 

FZY 502 KAN FİZYOLOJİSİ (2-2)3                                                        (ACTS 6)

 Kanın yapısı, görevleri, plazma proteinleri. Embriyonal, fötal ve postnatal hematopoez. Hemoglobinin yapısı, sentezi, fonksiyonu ve çeşitleri. Eritrosit fonksiyonu, yapım ve yıkımı, düzenlenmesi. Lökosit çeşitleri ve fonksiyonları. Hemostaz mekanizmaları. Kan pıhtılaşması ve fibrinolitik sistem. Kan grupları.

 

FZY 503 DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ (2-2)3                                (ACTS 6)

Kalp kasının fizyolojik özellikleri. Kalbin özel uyarı ve ileti sistemi. Kalpte aksiyon potansiyeli. EKG. Kalp döneminin fazları. Kalp çalışmasının düzenlenmesi. Kalp sesleri. Kalbin dakika hacminin ölçülmesi ve etkili faktörler. Dolaşım sisteminde akım-basınç-direnç ilişkisi. Sistemik ve pulmoner dolaşımda basınçlar. Kapiller perfüzyon. Venöz dönüş ve düzenlenmesi. Lenf dolaşımı. Kan basıncının düzenlenmesi. Özel alanlardaki kan dolaşımları ve düzenleyen faktörler. Dolaşım Sisteminin özel durumları, debinin aşırı artışı ve azalması. Kalp yetmezliğinin fizyopatolojisi, dolaşım şoku. Kalp aritmilerinin ortaya çıkış mekanizmaları

 

FZY 504 SOLUNUM FİZYOLOJİSİ (2-2)3                                              (ACTS 6)

 

Solunum yolları, ölü boşluk.Solunumda basınç değişiklikleri.Solunum dakika volümü,alveolar ventilasyon.Alveollerde gaz değişimi.Akciğer volüm ve kapasiteleri.Hemoglobin disosiasyon eğrisi.Asit-baz dengesi.Solunum merkezi.Solunumun düzenlenmesi.Solunumu etkileyen faktörler



 

FZY 505  SİNDİRİM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ (3-0)3                                (ACTS 6)

Sindirim sisteminin organizasyonu. Çiğneme ve yutma. Midenin motor fonksiyonu, mide boşalması. İnce barsak ve kolon hareketleri, defekasyon refleksi. Sindirim sisteminin salgı fonksiyonu. Sindirim enzmleri. Besinlerin emilimi. Karaciğer ve pankreasın sindirimle ilgili fonksiyonları.

 

FZY 506 BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ (3-0)3                              (ACTS 6)

Böbrek kan akımı ve regülasyonu. İdrar oluşum mekanizması, glomerular filtrasyon. Böbrek tübüllerinin fonksiyonu, dilusyon ve konsantrasyon mekanizmaları. Vücut sıvı kompartmanları ve kompartmanlar arası geçiş. Exraselüler sıvının düzenlenmesi. pH düzenlenmsi. Diürez.

 

FZY 507 ENDOKRİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ (3-0)3                               (ACTS 6)

Hormonların etki mekanizmaları. Hipotalamohipofizer sistem, hipofiz hormonları. Büyüme hormonu, salgılanması, etki mekanizması, somatomedinlerin rolü. Eksiklik ve fazlalığında görülen durumlar hipofiz tarafından kontrol edilen endokrin organlar, kontrol mekanizmaları. Tiroid bezinin metabolik hormonları. Kalsiyum ve fosfat metabolizmasının hormonal kontrolü. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması ve etkili hormonlar. Pankreasın endokrin fonksiyonu. Böbrek üstü bezi hormonları. Erkek ve kadın sex hormonları. Overyen siklus ve regülasyonu. Gebelik ve laktasyon.

 

FZY 508 SİNİR SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ (2-2)3                                   (ACTS 6)

Sinir sisteminin özellikleri. Sinirde ileti, nörotransmitterler, sinaptik ileti. Refleksler, Medulla Spinalis fonksiyonları. Beyin sapı, retiküler formasyon, bazal ganglionların fonksiyonu. İleti yolları. Beyin korteksi, motor ve duysal alanlar. Serebellumun fonksiyonları, Otonom Sinir Sisteminin, Limbik Sistemin ve Hipothalamusun fonksiyonları. Retiküler aktive edici sistem, uyku-uyanıklık ve EEG.

 

FZY 509 LABORATUVAR HAYVANLARI VE PRATİK ÇALIŞMALAR (2-2)3    (ACTS 6)

Deney hayvanını tutma, Cinsiyet tespiti, Hayvan ve kafes işaretleme, Enjeksiyon(iv, im, ip, sc), Gavaj, Kan alma yöntemleri, Anestezi, Katater yerleştirme(Juguler ven, Karotid arter, Femoral arter ve ven), Kan basıncı ölçümü, Trakeotomi, Laparatomi, Torakotomi, Organların çıkarılması, Ötenazi.

 

FZY 510 DAVRANIŞ FİZYOLOJİSİ (2-0)2              (ACTS 6)

Davranışın gelişimi, kritik periyodlar, sinir sisteminde hücre hücre kimliğinin kontrolü, hücre göçü, nöral yaşam, sinaps şekillenmesi, hassas bağlantılar, davranışın genetik belirlenmesi, düşünce, bilinç, öğrenme, öğrenmenin hücresel mekanizmaları, beyinin aktivasyon ve dürtü sistemleri, limbik sistem hipotalam us ve işlevleri, ödül ve cezanın davranıştaki önemi, limbik sistemin diğer bölümlerinin spesifik işlevleri, bellek ve çeşitleri, konsodilasyon, sinir sisteminde seksüel farklılıklar, beynin yaşlanması, Alzheimer tipi demans, bireyliğin biyolojik temeli.

 

FZY 511 E.E.G. BEYİN DİNAMİĞİ (2-0)2                     (ACTS 6)

EEG’nin kaynağı ve kayıt yöntemleri,beyinin çalışma prensiplerinin sistem analizi yöntemi ile incelenmesi, deney hayvanları ve insanda EEG kaydı ve optik akustik uyaranlarla uyarılma potensiyelleri ve olay ilişkili potensiyellerin kaydı ve analiz konularını saptamaktadır.



 

FZY 751-  799  DÖNEM PROJESİ DERSİ    Kredisiz  ( ACTS 30)

Dönem projesi dersi alınması zorunludur. Ayrıca Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.
Yüklə 110,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə