Kuopion kaupunkiYüklə 206,63 Kb.
səhifə1/7
tarix01.08.2018
ölçüsü206,63 Kb.
#59942
  1   2   3   4   5   6   7

Kuopion kaupunki Lainattavat kirjasarjat logo

Kasvun ja oppimisen palvelualue

Koulukirjastopalvelut 12.12.2017


Lainattavat kirjasarjat
Aapeli

Koko kaupungin Vinski. - WSOY, 1972. - 124, [2] s.

Punatukkainen pörröpää Vinski seikkailee Hömpstadin kaupungissa. Vinski saa aikaan kaikenlaista kommellusta näkymättömyyspulverinsa, puhuvan harakkansa Vinsentin ja puhallusputkensa kanssa.

3-6 lk


58 KPL
Aapeli

Meidän Herramme muurahaisia. WSOY, 1969. – 143 s.

Kovasti vuosikymmenten takaista Kuopiota muistuttavan pikkukaupungin ihmisten kertomuksista punoutuu kokonainen pienoismaailma. Puheenvuoron saavat niin kotiapulaiset ja vahtimestarit kuin pankinjohtajat ja opettajatkin.

8-9 lk, lukio

54 KPL
Aapeli

Pikku Pietarin piha. - WS, 1967. - 155 (1) s.

Pikkukaupungin puutalokorttelissa asuvan Pietarin äiti on juuri kuollut. Pietari yrittää kätkeä surunsa pihan muilta pojilta. Hän lohduttautuu puhumalla Jumalan kanssa talon katolla. Pietarin isä, torikauppias Jormalainen, yllättää Pietarin ottamalla uuden vaimon. Pietari vierastaa aluksi uutta äitipuoltaan, mutta alkaa pikkuhiljaa pitämään Karoliinasta, joka vakuuttaa olevansa "aika hyvä ihmiseksi". Aapelin klassikkoromaani kertoo humoristisesti ja sydämellisesti 1920-luvun Kuopiosta ja sen asukkaista.

5 - 9 lk.

31 KPL
Aarnio, Anne

Lintukansan poika. - WSOY, 1978. - 236, [1] s.

13-vuotias Jarinka karkoitetaan syntysijoiltaan Lintuvuorilta Pilvien alaiseen maailmaan. Peloistaan huolimatta Jarinka löytääkin Laaksojen maasta turvapaikan, lämpöä ja ystävyyttä. Kaikki ei kuitenkaan ole kohdallaan laaksossa. Kansaa uhkaa tappava sumu, joka ulottuu jo lähirannoille ja naapurissa asuva Saaren kalastajakansa yritetään lannistaa kallopääsortajien kaivosorjiksi. Jarinka joutuu uusien ystäviensä myötä taisteluun Saaren kansan tulevaisuudesta.

5 - 6 lk.

32 KPL
Aarnio, Reeta

Maan kätkemät. – Otava, 2009. – 207 s.

Neljäsluokkalainen Liina yrittää totutella uuteen kaupunkiin ja kouluun. Kaikki muuttuu, kun Liina löytää kirjastoreissulla oven, joka johtaa outoon maailmaan ja huomaa näkevänsä asioita, joita muut ihmiset eivät näe. Hän pääsee mukaan "taikatunneille", joilla lapsille kerrotaan maahisista ja tontuista, ja ystävystyy Sirin ja Eetun kanssa. Kun koulun pihalta ja tarhasta alkaa kadota lapsia, vain Liina, Siri ja Eetu ymmärtävät, että maahisilla on näppinsä pelissä. Fantasiaseikkailu yhdistää nykyarkea ja kansanperinteen aiheita vetävästi ja uskottavasti.

4-7 lk


30 kpl
Aho, Juhani

Papin tytär. - WSOY, 1982. - 138 s.

Papin tytär Elli kokee ympäristönsä, 1800-luvun lopun syrjäisen maalaispappilan, ahdistavaksi ja rajoittavaksi. Hänellä ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia lähteä pois pappilasta vaan hän joutuu avioitumaan hänelle täysin yhdentekevän apupapin kanssa vain perinnetavan vuoksi. Juhani Aho ottaa yhdessä ensimmäisistä realistisista romaaneistamme kantaa naisen alistettuun asemaan miesten yhteiskunnassa.

8-9 lk, lukio

30 KPL
Aho, Juhani

Rautatie : eli Kertomus ukosta ja akasta jotka eivät olleet sitä ennen nähneet.

- WSOY, 1985. - 197, [1] s.

Matti ja Liisa ovat syrjäisen salomökin asukkaita, jostain Iisalmen tienoilta. He eivät ole nähneet koskaan rautatietä, mutta ovat kuulleet puhuttavan siitä pappilassa. Heidän uteliaisuutensa saa heidät lähtemään katsomaan tuota ihmettä ja kuin vahingossa he joutuvat junan kyytiin. Juhani Ahon humoristinen pienoisromaani on riemukasta 1800-luvun lopun suomalaisen kansan kuvausta.

8-9 lk, lukio

44 KPL
Aikio, Annukka

Lentonoidan poika : saamelaisia satuja. - WSOY, 1978. - 130, [1] s.

Taikuus ja haltiat, maiden ja vesien väki ovat kaikki mukana saamelaistarinoissa. Jännittävissä tapahtumissa ihmisellä on apunaan neuvokkuutensa ja luonnon tunteminen, jotka pelastavat suurestakin vaarasta.

4 - 6 lk.

34 KPL
Aisopos

Aisopoksen tarinoita. - Otava, 1975. - 128 s.

Kreikkalaista Aisoposta pidetään faabelin, opettavaisen eläintarinan, keksijänä. Aisopoksen tarinat ovat opettavaisia, elämänviisautta täynnään olevia kertomuksia ajasta, jolloin ihminen eli vielä lähellä luontoa. Ne ovat pieniä laatukuvia antiikin ihmisten jokapäiväisestä aherruksesta.

2 - 6 lk.

32 KPL
Alcott, Louisa M.

Tytöistä parhain. - WS, 1968. - 282 (2) s.

Tyttökirjaklassikko nuoresta Pollysta, joka kirjan aikana kasvaa herttaisesta maalaistytöstä nuoreksi naiseksi.

5 - 6 lk.

33 KPL
Almeras, Arnaud

Merirosvosaari. – Lasten Keskus, 2007. – 47 s.

Kun merirosvot hyökkäävät Valloittaja-laivalle ja ottavat laivan miehistön vangiksi, vain laivapoika Kalle ehtii piiloutua hyökkääjiltä. Rosvot haluavat laivalla olevan salaperäisen tuuliruusun, taikaesineen, jonka haltija voi ohjailla tuulia mielensä mukaan. Kalle päättää pelastaa miehistön ja saada varastetun tuuliruusun takaisin, mutta merirosvot ovat pelottava vastus. Helppolukuinen, runsaasti kuvitettu seikkailutarina aloitteleville lukijoille.

1-2 lk

30 KPL
Almond, DavidNimeni on Skellig. – Tammi, 2008. – 175 s.

Michaelin elämässä tapahtuu paljon lyhyessä ajassa: perhe muuttaa ränsistyneeseen taloon ja keskosena syntynyt pikkusisko kamppailee elämästään sairaalassa. Yksinäinen Michael löytää vanhan autotallin perukoilta oudon, hämähäkinseittien peittämän olennon joka on melkein enemmän kuollut kuin elossa. Michael ja naapurin Mina auttavat miestä, josta ei saa selvää kuka hän on, vai onko ihminen ensinkään. Maagiset tapahtumat nivoutuvat realistiseen ympäristöön luontevasti. Vaatimattoman oloinen kirja, mutta tiivistunnelmainen kertomus ystävyydestä, erilaisuudesta ja elämän vaikeuksista selviytymisestä.

7-9 lk

30 kpl
Applegate, K. A.Sota vai rauha? (Remnants – selviytyjät Maasta). – WSOY, 2003. – 140 s.

Vuosisatoja avaruusaluksessa matkanneet ihmiskunnan rippeet saavat avaruudessa näkyviinsä tutunnäköisen aurinkokunnan. Osa haluaisi palata asteroiditörmäyksen runtelemalle Maa-planeetalle, osa taas jatkaa matkaa tuntemattomaan avaruuteen. Seikkailukirjan henkeen kirjoitettu nuorten tieteistarina sisältää jännitystä ja vaarallisia tilanteita tuntemattomassa ympäristössä.

7-9 lk

30 kpl
Arjatsalo, ArviJere tahtoo koiran. - Otava, 1979. - 95, [1] s.

9-vuotiaalla Jerellä on meneillään "tahtoo-koiran-kampanja". Hän yrittää osoittaa vanhemmilleen kykenevänsä hoitamaan omaa koiraa, mutta vanhemmat eivät tunnu lämpenevän ajatukselle. Jere tutustuu kaupungin merkillisimpään mieheen, vossikka-ajuri Kustaa Taneli Karviaiseen ja hänen omalaatuiseen kuntoutuskotiinsa. Kustaa Taneli todella tietää eläimistä, ystävyys koituu kummallekin iloksi ja opiksi. Oma koira ei silti Jereltä unohdu, ja kun on tarpeeksi sinnikäs, yritys palkitaan.

2 - 4 lk.

31 KPL
Auer, Ilkka

Sysilouhien sukua. – Otava, 2009. – 430 s.

11-vuotiaan Nonnan kotikylään hyökätään ja Nonna joutuu vangiksi kaukaiseen Nawyriin, ruhtinas Gerhardin linnaan. Lemmikkijääkarhu Fenris pelastaa Nonnan, ja Nonna ja Fenris matkaavat pohjoiseen etsimään Nonnan sukulaisia. Vähitellen heille paljastuu, mitä sukua Nonna onkaan... kotimaisen fantasiasarjan avausosa aloittaa huikean seikkailun Caldiassa, kylmän valtakunnassa, jossa ihmisten ja noitien lisäksi voi törmätä niin maahisiin kuin lohikäärmeisiinkin.

5-9 lk

22 kpl
Avainnovelleja 1900-luvulta. - WSOY, 1999. - 204 sKokoelman 21 eurooppalaista ja amerikkalaista novellia kertovat länsimaisen ihmisen elämästä monelta eri kannalta, tunteista, valinnoista, tilanteista joihin ihminen elämänsä varrella voi joutua, joskus yllättävästikin. Kirjoittajina mm. Hermann Hesse, Michel Tournier, Arthur C. Clarke, Peter Bichsel, mukana myös muutamia suomalaisia novelleja.

9 lk - lukio

27 KPL
Bach, Richard

Lokki Joonatan. - Gummerus, 1985. - 93 s.

Joonatan on lokki, jolla on unelma: lentää taitavammin kuin yksikään lokki koskaan.

7 – 9 lk, lukio

3 KPL
Bagge, Tapani

Yöllä. – Tammi, 2006. – 64 s.

Kesällä pihamaalla on mukavaa: pihalla voi leikkiä, sinne voi rakentaa majan tai pystyttää teltan. Kaisa, Pasi ja Pekka päättävät olla yötä teltassa, mutta tuttu kotipihakin osaa olla yöllä aika jännittävä paikka. Helppolukuinen Keltanokka-sarjan kirja, jossa on iso teksti ja pisimmät sanat tavutettu.

1 – 3 lk


30 KPL
Barklem, Jill

Tiheikön väki kevätpuuhissa. – WSOY, 1980. – 32 s.

Tiheikön hiirulaisten päivän täyttää yllätysjuhlien valmistelu. On Vesa-hiiren syntymäpäivä ja Tiheikön asukkaat päättävät järjestää hänelle juhlat. Jokainen osallistuu tavallaan ja eväsretki onnistuu hienosti. Herttaisesti kuvitettu pieni tarina hiiriyhteisön touhuista.

2-4 lk


13 kpl
Barklem, Jill

Tiheikön väki kesäpuuhissa. – WSOY, 1980. – 32 s.

Tiheikössä valmistaudutaan häihin: Meijerikannon Vuokko Unikko ja mylläri Aimo Jauhiainen ovat menossa naimisiin. Hääjuhlaa vietetään puron rannalla ja kaikki kokoontuvat tanssimaan ja maistelemaan herkkuja. Herttaisesti kuvitettu pieni tarina hiiriyhteisön touhuista.

2-4 lk


13 kpl
Behm, Jukka

Viallinen valkaisuvoide. – Reuna, 2016. – 256 s.

Adhikara Patil perustaa eläkepäiviensä iloksi polkupyöräkorjaamon intialaiseen Punen kaupunkiin. Rikkinäisten pyörien kanssa puuhastelun lisäksi Patil selvittelee naapuruston ongelmia rauhalliseen tahtiinsa pohdiskellen. Löytyykö vaarallista valkaisuvoidetta myynyt kauppias, ja kuka kirjoittaa avunpyyntöjä herra Patilin sanomalehden reunaan? Jos Mma Ramotswen seikkailuissa afrikkalaisuus on yhtenä päähenkilönä, herra Patilin tutkimuksissa Intia on yhtä lailla läsnä.

7-9 lk, MAAILMANVAKKA

10 kpl
Bennett, Jay

Kertoisinko poliisille? - WSOY, 1979. - 167, [1] s.

Newyorkilainen Matt osuu silminnäkijäksi murhaan, ja saa uhkauksen ”pidät suusi kiinni, tai sinun käy samoin”. Hänen todistajanlausuntoa tarvittaisiin, mutta uskaltaako Matt uhmata murhan takana olevan järjestön voimaa?

7 - 9 lk.

26 KPL
Berg, Fridtjuv

Troian sota : muinaiskreikkalaisia jumaluus- ja sankaritarinoita. - Otava, 1979. - 288 s. –

Kauniin Helenan ryöstö, Troijan puuhevonen, akhaialaisten ja troijalaisten välinen pitkä sota. Muinaisajan sankarit seikkailevat Fridtjuv Bergin Homeroksen runojen mukaan kertomissa muinaiskreikkalaisissa jumaluus- ja sankaritarinoissa.

5 - 8 lk.

33 KPL
Blyton, Enid

Kadonneen kaulakorun salaisuus. – Tammi, 1988. – 117 s.

Viiden Etsivän laiska lomatunnelma on tiessään, kun he saavat kuulla lähistöllä sattuneista koruvarkauksista. Konstaapeli Goonin mielestä lasten pitäisi pysyä poissa häiritsemästä aikuisten tutkimuksia, mutta hänkään ei voi mitään Pullan uskomattomalle naamioitumistaidolle ja Besin teräville hoksottimille. Viisikon kirjoittajan salapoliisisarjassa nokkelat lapset selvittävät salaisuuden omilla keinoillaan.

3-7 lk


12 kpl
Boyne, John

Nooa Notkoniitty karkaa kotoa. Bazar, 2011. – 224 s.

Nooa Notkoniitty, 8 v., karkaa kotoa, koska haluaa nähdä maailmaa ja kokea seikkailuja. Nooa tapaa karkumatkallaan liikkuvia puita ja puhuvia koiria, mutta merkillisin kaikista on maagisen tuntuinen lelukauppa, sen elävän tuntuiset lelut ja ikivanhan kauppiaan tarinat omasta nuoruudestaan. Vähitellen Nooan ymmärtää karkumatkansa todellisen syyn: äiti on parantumattomasti sairas ja Nooa on halunnut paeta tilannetta kotona, mutta vanhan lelukauppiaan kertomus rohkaisee häntä palaamaan kotiin perheensä luo. Lämmin ja viisas kertomus kasvamisesta ja vaikeidenkin asioiden hyväksymisestä osaksi elämää.

4-7 lk


35 kpl
Boyne, John

Poika raidallisessa pyjamassa. – Bazar, 2008. – 206 s.

Yhdeksänvuotias Bruno muuttaa perheineen pois Berliinistä isän työn takia. Se on Hillerin määräys jota on toteltava, vaikka Berliiniin jäävät leikkikaverit ja isovanhemmat. Uusi koti sijaitsee jossain Aus-vitsissa piikkilanka-aidan vierellä, eikä kavereista ole tietoakaan. Yksinäisellä kävelyretkellään aidan vartta pitkin Bruno tapaa ikäisensä pojan, Shmuelin, joka asuu aidan toisella puolella. Bruno tulee uteliaaksi: minkähänlaista on Shmuelin puolella aitaa, kun siellä saa päivälläkin olla pyjama päällä? Uteliaisuudella on kohtalokkaat seuraukset. Lapsen näkökulmasta kerrottu mieleenpainuva tarina elämästä keskitysleirin aidan eri puolilla.

7-9 lk


106 kpl
Branfield, John

Tyttö nuori matkalla. - WSOY, 1979. - 167, [1] s.

Mandy on kuudentoista ja kyllästynyt kouluun ja tavalliseen elämään. Elämään pitäisi saada säpinää, ja huumeista sitä tuntuu löytyvän. Mandyn pikkusisko Sally tietää sisarensa huumekokeiluista, mutta välttää viimeiseen asti kertomasta vanhemmilleen. Lopulta nämä kuitenkin saavat tietää, ja Mandy häipyy kotoa lopullisesti.

8 - 9 lk


17 KPL
Brown, Christy

Vasen jalkani. - Otava, 1991. - 176 s.

Omaelämäkerrallinen romaani köyhän, monilapsisen dublinilaisperheen elämästä. Sisarukset kuljettavat vaikeavammaista Christyä mukanaan työntökärryissä, vaikka hän on lähes liikunta- ja puhekyvytön. Äidin sinnikkäällä tuella poika opettelee kirjaimet ja vähitellen lahjakas Christy kertoo elämäntarinansa, kirjain kerrallaan, omin sanoin. Osuvaa ajankuvaa 1930-40-lukujen Dublinista.

8-9 lk, lukio

17 KPL


Yüklə 206,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə