M e m o r a n d u m



Yüklə 58,5 Kb.
tarix26.09.2018
ölçüsü58,5 Kb.
#70511

İstişari Danışma Grubu (CAG) Tüzüğü – Değişiklik Taslağı

Öneri

Faaliyetlerin Amacı ve Kapsamı


  1. IAASB İstişari Danışma Grubu’nun (CAG) amacı, CAG üye kuruluşları (“Üye Kuruluşlar”) ve bunların temsilcileri (“Temsilciler”) ile CAG toplantılarında fikir alışverişi yaparak IAASB’ye aşağıdaki amaçlar için girdi ve destek sağlamaktır:




    1. IAASB’nin gündemi ve proje öncelikleri de dahil olmak üzere proje zaman çizelgesi (çalışma programı) hakkında tavsiyelerde bulunmak;

    2. Projeler ile ilgili teknik tavsiyelerde bulunmak; ve

    3. IAASB’nin faaliyetleri ile ilgili diğer konularda tavsiyelerde bulunmak.

CAG Başkanı


  1. CAG Başkanı, CAG tarafından Temsilciler arasından seçilen ve CAG tarafından IAASB ve PIOB’un onayı ile belirlenen rolleri yerine getirecek ve sorumlulukları üstlenecek kişidir.




  1. CAG Başkanı IAASB toplantılarına gözlemci olarak katılabilir ve konuşma yapabilir veya konuşma yapmak üzere bir Temsilci atayabilir.




  1. CAG Başkanı IAASB Yönetim Kurulu toplantılarına gözlemci olarak katılabilir ve konuşma yapabilir veya bu toplantılara katılmak ve konuşma yapmak üzere bir Temsilci atayabilir.

Kamu Çıkarı Gözetimi


  1. CAG çalışma usulleri Kamu Çıkarı Gözetim Kurulu (PIOB) tarafından onaylanır. PIOB çalışma usullerini periyodik olarak gözden geçirebilir.




  1. PIOB, CAG Başkanının atanmasını onaylar.




  1. CAG Üyeler Panelinin kararları (bakınız paragraf 12) son kez gözden geçirilmek üzere PIOB’a gönderilir. PIOB yeni ortaya çıkan ve CAG’da temsil edilmeyen kamu çıkarı gruplarını tespit etme ve bunları CAG Üyeler Panelinin dikkatine sunma yetkisine sahiptir.




  1. PIOB, kendisini ilgilendiren konuları tartışmak üzere Temsilcilerden bazıları veya hepsi ile görüşme hakkına sahiptir. CAG, PIOB’u ilgilendirebileceğini düşündüğü hususları PIOB’un dikkatine sunabilir. PIOB ayrıca CAG’ın her türlü açık, kapalı veya özel toplantısına katılma hakkına sahiptir.1




  1. CAG toplantılarının açık ve kapalı oturumlarının tutanakları PIOB’a gönderilir. CAG toplantılarının özel oturumlarının tutanakları da PIOB’a gönderilir.

Oluşum ve Üyeler


  1. Başkanın haricinde, CAG kamu çıkarına hizmet etmek amacıyla tasarlanmış uluslararası kalite kontrol, denetim, inceleme, güvence ve ilgili hizmet standartlarının yüksek kaliteli bir şekilde geliştirilmesi ile ilgilenen Üye Kuruluşlardan oluşmaktadır. Üyeler, mümkün olduğunca dengeli bir coğrafi dağılım ve düzenleyiciler, uluslararası kuruluşlar, kullanıcılar ve hazırlayıcılar arasında dengeli bir temsil sunmalıdır. İstisnai olarak, CAG Başkanının onayı ile, herhangi bir kişi doğrudan CAG üyesi olarak atanabilir.




  1. Kişiler ve kuruluşlar aday gösterebilirler. Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Teşkilatı, Uluslararası Sigorta Denetleyicileri Birliği ve Dünya Bankası daimi Üye Kuruluşlardır. Üye kuruluşlar tarafından aday gösterilen Temsilciler uluslararası kalite kontrol, denetim, inceleme, güvence ve ilgili hizmet standartları ve ilgili konular hakkında bilgi ve ilgi sahibi olmalıdır.




  1. CAG Başkanı, Balkan tarafından bu amaçla seçilen iki Temsilci, IAASB Başkanı ve IAASB Teknik Sorumlusundan oluşan bir panel (“CAG Üyeler Paneli”), kuruluşların ve temsilcilerinin üyelik için uygun olup olmadıklarını tespit etmek için ve dengeli bir coğrafi ve fonksiyonel dağılım sağlamak için gösterilen adayları değerlendirir.




  1. Her Üye Kuruluş CAG toplantılarında bir veya iki temsilci tarafından temsil edilir. Bu sınırlama, CAG Başkanı tarafından sadece istisnai durumlarda CAG Üyeler Paneli ile fikir alışverişi yaparak esnetilebilir.

Görev Süresi


  1. Üye Kuruluşlar üç yıllığına atanır ve üyelikleri uzatılabilir.2




  1. CAG Başkanı üç yıllığına atanır ve bir defalığına tekrar atanabilir.




  1. CAG’da temsilin devamlı olması beklenir; ancak, Üye Kuruluşlar önceden CAG Başkanı’nın iznini alarak, inceleme altındaki belirli konular üzerindeki tartışmalara daha iyi katkıda bulunabilmek için bir CAG toplantısına başka Temsilciler de gönderebilir




  1. Gerektiğinde bir Üye Kuruluş mevcut bit Temsilciyi bir başka Temsilci ile değiştirebilir. Önerilen yeni Temsilcinin üyelik için uygun olup olmadığı CAG Üyeler Paneli tarafından değerlendirilir.




  1. Üst üste üç toplantıya katılmayan Temsilciler ve Temsilcilerini göndermeyen Üye Kuruluşlar CAG’dan çekilmeye davet edilebilir.

Çalışma Usulleri


  1. CAG’ın etkili ve verimli bir şekilde sağlamak için aşağıdaki çalışma usulleri kabul edilmiştir:

Toplantı Ayrıntıları


  1. CAG Başkanı, katıldığı CAG toplantılarına başkanlık yapar. CAG Başkanı katılamayacağı toplantılar için Temsilcilerden birini toplantıya başkanlık etmek için belirler, belirlemediği taktirde Temsilciler kendi aralarından bir Temsilciyi toplantıya başkanlık etmek üzere seçer. Bu şekilde atanan bir başkan vekilliği sadece söz konusu toplantı süresince geçerlidir.




  1. Genel olarak, her sene iki toplantı yapılır; ancak CAG Başkanı’nın isteğine bağlı olarak ilave toplantılar yapılabilir. Toplantı tarihleri, temsilcilere ve toplantıya katılacak diğer kişilere yeterli bir süre önceden bildirilir.




  1. IAASB Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Teknik Sorumlusu CAG toplantılarına katılır ve IAASB personeli bu toplantılar için gerekli idari desteği sağlar. Tüm IAASB üyeleri, CAG toplantılarına katılma ve söz alma hakkına sahiptir; CAG Başkanı IAASB projeleri ile ilgili CAG toplantılarındaki tartışmaları yönetmek için ilgili IAASB üyelerinin davet eder.




  1. CAG Başkanı, bir CAG toplantısında sadece Temsilcilerin ve PIOB üyelerinin katılacağı özel bir oturum düzenleyebilir.

Toplantı Gündemi ve Belgeleri


  1. CAG toplantılarının gündemi CAG Başkanı tarafından, Temsilciler, IAASB Başkanı ve Teknik Sorumlusuna danışarak ve IAASB gündemi ve proje zaman çizelgesi dikkate alınarak belirlenir.




  1. Genellikle bir CAG toplantısının gündeminde aşağıdaki konuların tartışılması yer alır:




  1. Yeni ortaya çıkan hususlar veya uygulamalar; muhtemel yeni projeler; IAASB proje zaman çizelgesi ve proje öncelikleri;

  2. Kilit gelişim aşamasındaki mevcut IAASB projeleri; ve

  3. Temsilciler tarafından belirlenen, IAASB faaliyetleri ile ilgili diğer konular.




  1. Genellikle her toplantıdan önce, CAG gündem maddelerini destekleyen yazılı materyaller hazırlanarak tartışılacak hususlar dikkate sunulur. Temsilciler, tartışılacak konulara ilişkin olarak proaktif bir yaklaşım izlemek isterlerse, ilgili bilgilendirme belgeleri de dağıtılır.

Gizlilik ile ilgili Yükümlülükler


  1. Henüz kamuoyuna açıklanmamış materyaller, örneğin IAASB web sitesinde yayınlanmamış materyaller, üçüncü taraflara açıklanmamalıdır veya medya tarafından yorumlanmak üzere esas alınmamalıdır. Temsilcilerin bu materyalleri temsil ettikleri gruplarla tartışmaları gerektiği kabul edilmektedir; ancak, gizli materyallerin sadece küçük bir gruba dağıtılmasını sağlayacak düzenlemeleri yerine getirmelidirler.

Seyahat ve Konaklama Giderleri


  1. Üye Kuruluşlar, Temsilcilerinin seyahat ve konaklama giderlerini karşılarlar.

Şeffaflık


  1. CAG Üyeleri, tüzüğü ve çalışma usulleri, IFAC web sitesinde yayınlanır. CAG üyeleri ve faaliyetleri IAASB’nin yıllık raporunda belirtilir.




  1. 2006 ılından itibaren CAG toplantıları kamuoyuna açık olarak yapılacaktır. Gerekli görüldüğünde, CAG Başkanı idari ve benzeri hususları ele almak amacıyla kamuya kapalı oturumlar düzenler.




  1. CAG toplantılarının kamuya açık oturumlarının tutanaklarına IFAC web sitesinden ulaşılabilir. CAG toplantılarının açık ve kapalı oturumlarının tutanakları IAASB üyelerine sunulur. CAG toplantılarının özel oturumların tutanaklarının tutulması durumunda, bu tutanaklar Temsilcilere gönderilir.

1 CAG toplantılarının açık oturumlarına CAG Başkanı, Temsilciler, PIOB üyeleri ve ilgili IAASB üyeleri ve personeli (IAASB Başkanı dahil) katılır ve diğer IAASB üyelerine ve kamuoyuna açıktır. CAG toplantılarının kapalı oturumlarına halk katılamaz. CAG toplantılarının özel oturumlarına sadece CAG Başkanı, Temsilciler ve PIOB üyeleri katılır.

2 Yeniden yapılandırılan IAASB CAG üyelerinin ilk görev süresi 1 Eylül 2004’te başlamıştır. Bu tarihten sonar atanan Üye Kuruluşlar söz konusu tarihten sonraki üç yıllık sürenin kalan kısmını tamamlayacaklardır, ancak yeniden atanabileceklerdir.

Aralık 2005 Sayfa /

Yüklə 58,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə