MERSİN DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ BİRLİĞİ
ÇİFTÇİ MEKTUBU
KOYUN-KEÇİLERDE DOĞUM ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR
Doğumların başlamasından önce yapılacak işler:
-
-Ağılınızdaki koyun ve keçilerin doğumunun yapacağı bir bölme ayırın.
-
-Bu bölmeyi güzelce temizleyip dezenfekte edin.
-
-Bölmeye temiz yumuşak altlık serin.
-
-Doğumda lazım olacak malzemeyi temiz bir dolapta hazır bulundurun (Göbek kordonu bağlamak için temiz iplik, temiz makas, tentürdiyot, dezenfektan, sabun, temiz bezler)
-
-Doğumuna 1-2 gün kala koyun keçileri sürüden ayırıp, doğum bölmesine koyunuz.
-
-Doğum bölmesini geceleri kontrol edin. Doğumdan Sonra Yapılacak İşler:
-
-Doğan kuzu ve oğlağın göbek kordonunu karından 2,5-3cm aşağısından temiz iple bağlayın ve temiz makas ile kesin, daha sonra kesilen ucu tentürdiyotta batırarak dezenfekte edin. -Gerekmedikçe ve çok önce doğuma yardım zararlıdır.
-
-Doğuma yardım etmek gerektiğinde, önce ellerini dirsek hizasına kadar sıcak suda sabunla, sonra dezenfektanlı su ile dezenfekte edin.
-
-Ağız sütünü en kısa zamanda kuzu ve oğlağa emzir.
-
-Yeni doğmuş kuzu ve oğlakları hava cereyanından koru, Anasına koklattıktan sonra kurula.
-
-Yeni doğan kuzu ve oğlak ilk emişten sonra bulunduğu yerde uyur. Kalktığında amaçsız dolaşır, sürekli anasının yanında değildir. İlk günlerde her 40-60 dakikada ana yavrusunu emzirmek için meler. İlkine doğum yapan koyunlarda yavruları ile ilgilenme daha zayıftır. Bu nedenle gözünüz sürekli sürü üzerinde olmalıdır. Böylece önemli kuzu kayıpları önlenebilir.
KUZU ve OĞLAK KAYIPLARINI NASIL ÖNLERİZ? Kuzu ve oğlakların sağlıklı
büyümesinin ilk koşulu, ağıl temizliği ve dezenfeksiyonudur. Ana rahmi mikropsuz bir ortamdır. Ağıl temiz değilse her türlü mikrop ürer yeni doğan bir kuzuda mikrop girişine en uygun yer göbek kordonudur. Burası mikropların vücuda giriş kapısıdır. Bu kapıyı kapatalım. Nasıl mı? 2,5-3 cm alttan bağlayıp keselim ve tentürdiyotla dezenfekte edelim. Eğer bu kapıyı açık tutar, mikropların vücuda girmesine buyur dersek, bakın neler olur:
Bacak eklemlerinde irinli ve irinsiz hastalıklar görülür. Kuzular hareket edemez, ayakta güçlükle dururlar, bu arazı gösteren kuzularda gelişme yavaşlar, fazla büyüme olmaz. -Doğumdan 10-15 gün sonra kuzularda emişmeden sonra hissizlik ve düşkünlük görülür. İstemeyerek ve güçlükle hareket ederler. İlk belirtilerden 1-2 gün sonra ölürler. Sebebini kendinizde arayın eğer kuzu bölmelerini temiz tutsaydınız, göbek kordonunu bağlayıp dezenfekte etseydiniz, bu ölümlerle karşılaşmazdınız. -Doğum takip eden ilk günlerde özellikle birinci haftada yüksek ısı ve genel durumda bozukluğa sebep olan ishal görülür. Bu ishal 1-2 gün sarımsı, daha sonra gri-beyaz renkte fena kokulu köpüklü ishal başlar, dışkıda bazen sindirilmeyen süt pıhtısı ve çizgi halinde kan görülür. Sonuç: Kuzu ölümleri. Derhal kuzuları başka bölmelere al. Bölmeleri temizle, tabanı kireçle yeni temiz altlık ser. ÇARE: Ağılını temiz tut, kuzuların göbek kordonu ucunu tentürdiyotla dezenfekte et.
TEMİZ AĞIL ve GÖBEK KORDONU UCU DEZENFEKSİYONU, KUZU ÖLÜMLERİNİ EN AZA İNDİRİR.
HATAY KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
Dostları ilə paylaş: |