Obolenja organa za razmnožavanjeYüklə 16,48 Kb.
tarix16.11.2017
ölçüsü16,48 Kb.
#10348

OBOLENJA ORGANA ZA RAZMNOŽAVANJE

NASTAVNA TEMA: RAZMNOŽAVANJE

NASTAVNA JEDINICA OBOLENJA ORGANA ZA RAZMNOŽAVANJE

OPERATIVNI ZADACI NASTAVNOG ČASA

OBRAZOVNI ZADACI: Razumevanje značenja i suštine svih novih pojmova

VASPITNI ZADACI: Razvijanje odgovornosti, timski rad, aktivno praćenje nastave i usvajanje znanja na času što više vizuelno

FUNKCIONALNI: Razvijanje logičkog i apstraktnog razmišljanja

OBLICI RADA: Frontalni uz angažovanje učenika u u svim fazama časa

NASTAVNE METODE: DIJALOŠKA, MONOLOŠKA, ILUSTRATIVNO -- DEMONSTRATIVNA

NASTAVNA SREDSTVA: TV + DVD plejer/kompjuter sa elektronskom tablom ili bilo šta za projekciju slika i igranih sekvenci uz lekciju/

NASTAVNI OBJEKTI: Biološki kabinet ili specijalizovana učionica

OČEKIVANI ISHODI: Posle obrađene nastavne jedinice, učenik će biti u stanju da razume i objasni osnovne pojmove vezane za obolenja organa za razmnožavanje.

UVODNI DEO ČASA: Period pojačanog interesovanja za suprotni pol i početak seksualnog života adolescenata često je put u nepoznato. Deca najčešće nisu upoznata sa opasnostima koje vrebaju na tom putu. Ova nastavna jedinica je dobar uvod u buduće istraživanje polnosti.

GLAVNI DEO ČASA: OBOLENJA ORGANA ZA RAZMNOŽAVANJE

OBOLENJA ORGANA ZA RAZMNOŽAVANJE


  1. Kod muškaraca je povezan urogenitalni sistem - izbacivanje sperme mokraćnim kanalom kroz ud, mogućnost urogenitalne infekcije je veća.

  2. Blizina čmara - anusa vrlo je često izvor infekcija, posebno kod žena.

  3. Higijena spoljnih polnih organa i ruku je veoma bitna za polno zdravlje.

  4. Polne bolesti se najčešće prenose polnim kontaktom ili se naslede tokom trudnoće i porođaja.

  5. Posledice mogu biti ozbiljne, trajne, pojava steriliteta, pa čak i smrtonosne.

  6. Kondom - prezervativ - je najbolja, najjednostavnija i najjeftinija zaštita.

  7. Peškiri, rublje, odeća, pribor pa i wc-daska mogu preneti neku polnu zarazu.

  8. Antibiotici mogu često uzrokovati gljivične infekcije kod žena.

  9. Kod svake promene i problema neophodno je obratiti se lekaru.

http://www.youtube.com/watch?v=Gzr1n7RXd8Y - prilog (Izvor: www.youtube.com ).

H
LAMIDIJA
- bakterija hlamidija se može preneti direktnim seksualnim kontaktom/bez zaštite prezervativom/ i može trajno oštetiti polne organe i čak uzrokovati sterilitet i kod muškaraca i kod žena.

Hlamidija se tokom porođaja moze preneti na bebu i inficirati oči i sve sluzokože.KONDILOMI - uzročnik HPV - humani papilloma virus.
Polne bradavice - šire se jako brzo i prenose uprkos zaštiti, preko sluzokože, telesnih tečnosti, kože, dodirom. Predstavljaju svetsku epidemiju i uročnik su /neki/ raka grlića materice.

Osim na polnim organima, bradavice se šire i na koži i sluzokoži po telu - slike.http://www.youtube.com/watch?v=guJ1J7rRs1w - prilog (Izvor: www.youtube.com ).

MIKOPLAZMA - bakterijska infekcija koja zahvata spoljne polne organe.

U
retru i mokračne kanale a može se porođajem preneti na novorođenče i uzrokovati bronhitis ili pneumoniju.

TRIHOMONAS
- Veoma neprijatna bakterijska infekcija. Uzrok je protozoa koja se godinama može zadržati u polnim kanalima žene, čak i kada ona nije više seksualno aktivna. Izaziva iscedak, peckanje, bolove čak i u polnim kanalima i prostati muškaraca.
GONOREJA-TRIPER-KAPAVAC - bolest izazvana bakterijom gonokok.

Dosta česta i izražena bolest, sa otečenim spoljnim polnim organima i kod žena i kod muškaraca. Praćena je svrabom, peckanjem, žutim ili bledim do krvavim iscedkom iz polnih kanala, bolova kod mokrenja ili u grlu. Može izazvati neplodnost. Kod porođaja se infekcija prenese na novorođenče i izazove tipičnu infekciju-kapanje iz sluzokože oka.S

IFILIS
- Teška polna bolest koja se ponovo vraća. Izaziva je bakterija spiroheta-Treponema pallidum. Prenosi se isključivo direktnim polnim kontaktom.

Pored promena koje izaziva na polnim organima - spoljašnjim i unutrašnjim, ako je nelečena, bolest oštećuje srce, mozak, nervni sistem a može uzrokovati i smrt, a kod obolele majke i smrt bebe. Može se preneti i preko posekotina, poderotina na koži i sluzokoži usta, vagine, anusa, a kod narkomana i preko igle-šprica.Polno prenosive bolesti su veoma opasne i raširene. Veoma dobra zaštita je kondom, /iako kod kondiloma ne pomaže/. Najbolja zaštita je ne eksperimentisati i ne menjati partnere. U svakom slučaju koristiti zaštitu - prezervativ.

ZAVRŠNI DEO ČASA: Ukratko rezimirati nastavnu jedinicu, suštinu ponoviti kratko i jasno.

Posle časa upisati svoje beleške - utisci o reakcijama učenika kako je prihvaćeno ili shvaćeno predavanje i kritički oceniti koliko je čas uspešno realizovan samoevaluacija.Vera Dupalo - Osnovna škola Branko Radičević Šid


Yüklə 16,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə