Osvrt na predavanje „ Odgovorno spolno ponašanje I odgovorno roditeljstvo“Yüklə 4,71 Kb.
tarix16.11.2017
ölçüsü4,71 Kb.
#10343

Osvrt na predavanje „ Odgovorno spolno ponašanje i odgovorno roditeljstvo“

Dana 29. listopada 2014. u prostorijama Osnovne škole Goričan održano je edukativno predavanje za učenike osmih razreda. Medicinska sestra Valeria Vlah, koja radi u ginekološkoj ambulanti u Čakovcu, upoznala nas je sa svojim zanimanjem medicinske sestre i pobliže nam objasnila koje su posljedice nezaštićenog spolnog odnosa.

U svojem izlaganju predavačica je objasnila da se spolno prenosive bolesti mogu prenijeti izravnim spolnim odnosom,krvlju, ljubljenjem, sjemenom tekućinom i vaginalnim iscjetkom. Tako može doći do prijenosa bakterija, virusa, gljivica ili parazita sa zaražene osobe na zdravu. Mogućnost zaraze se povećava ranim stupanjem u intimne odnose, mijenjanjem partnera i spolnim odnosima bez zaštite. Predavačica je istaknula da je prije stupanja u spolni odnos bitno dobro poznavati osobu i vjerovati joj. Nadalje, stupanje u spolni odnos mora biti dobrovoljno,bez nagovaranja ili primjene alkohola i drugih opojnih sredstava. Neki od simptoma spolno prenosivih bolesti su svrbež, peckanje i crvenilo upodručju vanjskih spolnih organa. Ukoliko se pojavi jedan od navedenih simptoma, potrebno je otići liječniku(ginekologu) jer bi u suprotnom moglo doći do vrlo ozbiljnih i trajnih posljedica. Spolne bolesti uzrokovane bakterijama su klamidija, gonoreja i sifilis, a one uzrokovane virusima su herpes, AIDS i rak vrata maternice. Kao što sam spomenula na početku, spolni odnosi bez zaštite su opasni, dakle, ako se želi smanjiti rizik od spolno prenosivih bolesti,treba koristiti kontracepciju. Prirodne metode kontracepcije su suzdražavanje od spolnih odnosa u vrijeme plodnih dana, promatranje promjene strukture sluzi tijekom ciklusa itd. Ove metode nisu u potpunosti sigurne i ne pružajuzaštitu od spolnih bolesti. Više se preporučuje prezervativ koji se koristi i kao zaštita od spolno prenosivih bolesti. Spirala i dijafragma ne štite od prijenosa spolnih bolesti kao i kontracepcijsketablete, različite pjene, kreme i gelovi.

U ime učenika Osnovne škole Goričan, ravnatelja Roberta Katanca i nazočnih učiteljica Andreje Šopar – Pilić, Lucije Orehovec i Snježane Granatir zahvaljujemo gospođi Valeriji Vlah što je odvojila svojevrijeme da s nama podijeli svoje znanje i iskustvo i što nam je na vrlo jednostavan i pristupačan način približila ovu zanimljivu temu.Josipa Tisaj, 8.b

Yüklə 4,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə