Övergripande riktlinjer Handbokens uppbyggnad Riktlinjer för manuslämning



Yüklə 166,5 Kb.
tarix08.11.2018
ölçüsü166,5 Kb.
#79518



Redaktör

2002






Dagens Industri Ledarskapshandböcker

Redaktörsmanual


Manualen är uppdelad i följande avsnitt:

  1. Övergripande riktlinjer

  2. Handbokens uppbyggnad

  3. Riktlinjer för manuslämning



  1. Övergripande riktlinjer

Grundmaterialet utgörs av ca 300 sidor. Pärmen är uppdelad på tolv registerblad inklusive Innehåll/Introduktion och Sökord. Det betyder att det maximala antalet övergripande rubriker är tio.




Uppdateringar

Grundmaterialet uppdateras fyra gånger per år med 35-45 sidor per uppdatering.

Tidsplan för uppdateringar

Dagens Industri Ledarskapshandböcker fastställer i samarbete med redaktören datum för manuslämning under ett år. Det är mycket viktigt att redaktören håller dessa riktlinjer, dels för att slutdatumet för uppdateringen skall kunna hållas, dels för att hela det årliga produktionsschemat inte skall behöva rubbas. Om ett manus ändå blir försenat måste det meddelas till produktionsledaren i god tid innan manusdatum. Cirka en månad efter manuslämning skickas den nya uppdateringen ut till abonnenterna.

Sökord

Sökordsregister byts ut vid behov, oftast vid varje uppdatering, och kontrolleras av redaktören.

Nyhetsbrev

Redaktören utarbetar ett Nyhetsbrev, som lämnas tillsammans med manuset för uppdateringen.
Nya artiklar

Det är redaktörens uppgift att se till att inaktuella artiklar lyfts ur så att handboken inte blir överfull. Redaktören märker även nya artiklar med kapitelnummer, så att produktionsledaren vet var de skall placeras.

Korrektur

Materialet från redaktören skall vara korrekturläst.

Utskick till redaktör och författare

Vid varje uppdatering erhåller redaktören ett exemplar. Varje medförfattare har rätt till fem exemplar av den uppdatering där han/hon har medverkat.

Översikt av uppdatering

Med varje uppdatering följer en översikt av gamla sidor som skall ut och nya som skall in. Den ansvarar produktionsledaren för.



  1. Handbokens uppbyggnad

En handbok innehåller:



  • Innehåll

  • Introduktion

  • Sökord

  • Artikeldel

(Tio överrubriker med fliknummer 1., 2., 3. osv. (En rubrik per flik)

Huvudrubriker med kapitelnummer 1.1., 1.2., 1.3. osv. och sedan underrubriker med delkapitelnummer 1., 2., 3. osv.)

Innehåll

Förteckningen är placerad längst fram i pärmen och ger en översikt över innehållet och dispositionen. Tänk på att endast överrubrik och huvudrubrik redovisas i denna förteckning. Underrubriker redovisas endast i specificerat Innehåll under varje flik. (Figur 1.)


Figur 1.
Introduktion

Introduktionen består av fem huvudpunkter.



Sökord

Ett alfabetiskt ordnat register över alla viktiga termer, nyckelbegrepp, personer och liknande med hänvisningar till handbokens olika kapitel och sidor.

(Figur 2)

Figur 2.


Tänk på att sökorden är ett viktigt verktyg för läsaren. Sökorden kommer dessutom att bli av större vikt i en framtida digital version av handboken.

Artikeldel

Artikeln inleds efter varje flik med ett specificerat Innehåll. (Figur 3.)



Figur 3.
Därefter placeras själva artikeln med huvudrubrik, författare och e-mailadress, samt företag längst upp på sidan. (Figur 4.)


Figur 4.


  1. Riktlinjer för manuslämning

Alla delarna av manuset skall lämnas vid samma tillfälle enligt tidsplanen för manusinlämning. Delar som alltid skall vara med:



  • Artiklar – väl märkta med kapitelnummer, delkapitelnummer, marginalord, sökord och författarens namn och e-postadress. (Totalt 40 sidor med 1500 tecken per sida.)

  • Nyhetsbrev.

  • Kort presentation av ny författare.

  • Bilder och illustrationer – väl märkta med kapitelnummer och figurnummer.

Varje artikel skickas som egen fil.

Nyhetsbrevet som egen fil.

Presentation som egen fil.

Foton, bilder och illustrationer likaså.
Var konsekvent med uttrycksformer och stavning. Tänk också på att såväl stil som begreppsanvändning skall vara anpassad till målgruppen.
Format

Manuset för uppdateringen skickas via e-mail i allmängiltigt format (Word för Windows, RTF/txt-format eller PowerPoint). Manuset skall även skickas som papperskopia om marginalord och sökord inte markerats i Word-dokumentet. Notera att manuset i övrigt måste vara exakt likadant på papper och mail.



Namn och mailadress

Författarens namn och mailadress skall alltid anges efter huvudrubrik.


Markera kapitelnummer

Redaktören markerar artikelns kapitelnummer, exempel 1.1. Observera att varje artikel har en författare. (Om det inte är flera från början) En ny artikel med ny författare får alltid ett nytt kapitelnummer. Om redaktören nödvändigtvis vill att en artikel skall ha samma rubrik som en redan existerande blir det exempelvis 1.1.B Rubrik – Del 2.

Detta eftersom författarens namn och e-postadress står under varje huvudrubrik, före varje artikel. Om samma författare vill fortsätta med nya underrubriker i sin egen artikel går det naturligtvis bra.
Sökord

Redaktören markerar sökord direkt i Word-dokumentet.


Använd ljusblå markering för sökord

Observera att sökorden måste markeras exakt.


Exempel:

Den informationsteknologiska utvecklingen…(registreras som Informationsteknologi under Sökord)

eller

Den informationsteknologiska utvecklingen…(registreras som Informationsteknologisk utveckling under bokstaven I under Sökord)



Marginalord

Redaktören markerar marginalord direkt i Word-dokumentet.

Marginalord fungerar som noteringar i marginalen för att underlätta för läsaren. Använd inte rubriker. Marginalord tas enbart ur brödtexten. Ange exakt ordalydelse. Marginalord markeras med fet [fyrkantsparentes]. Skriv på egen rad före stycket som avses.


Exempel:

[Väl skyddad rocklegend]

Hammerton kallade vidare WIPOS:s agerande för stöld. Men inget av detta bet då Hendrix familjeföretag, som äger rättigheterna kring den legendariske rockstjärnan Jimi Hendrix, fick rätt…



Text

Brödtexten skrivs i en helhet utan extra blankrader, sidbrytningar, bindestreck, tabbar, indrag eller liknande. Word-tabeller och Excel-ark kan användas utan problem.

Figurer

Illustrationer lämnas med fördel i sitt originalformat, väl märkta med figurnummer. Foton lämnas i EPS eller TIF. Bilder som inte går att infoga elektroniskt, skickas som original på papper. Därefter scannas bilden in. Infoga figurnummer och bildtext som egen rad (kursivt) i manuset så att bilderna blir rätt placerade.

Fotnoter

Det går bra att använda fotnoter. Markera med nummer. Förteckningen visas på samma sida – inte notregister längst bak.

Sättningsanvisningar

Meddelanden till produktionsledaren och sättaren skrivs inom [fyrkantsparentes].

Korrekturtecken

När redaktören får första korrekturet från sättaren skall så få rättningar som möjligt göras. Enligt produktionsplanen har redaktören fem arbetsdagar på sig att gå igenom och skicka tillbaka manus till produktionsledaren. Korrekturtecken används på ett tydligt och entydigt sätt. Rättelsen markeras med korrekturtecken inne i texten, som sedan förs ut i marginalen och skrivs ut. (Se bilaga till papperskopian)



Yüklə 166,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə