prof. Maria Bodnaraș școala de cultură generală gradul I-III Ostrița raionul Herța
Clasa a 9-a Clasa a 9-a Tema lecției: Raporturile de coordonare și cele de subordonare în propoziție și în frază priceperilor și deprinderilor Strategia didactică: metode și procedee: demonstrație didactică, descoperire inductivă prin investigare, jocul didactic, descoperire prin analogie, problematizarea, algoritmizarea, activitate în grup, modelarea, metoda exercițiului; mijloace didactice: manualul, tablouri din natură, scheme, portofoliul, teste, multimedia.
Obiective de referință: Obiective de referință: asigurarea materialului necesar pentru însușirea temei; întrebuințarea vocabularului adecvat temei. Obiective operaționale: O1 – să însuşească tipurile de raporturi în propoziție și în frază; O3 – să aplice cunoștințele conform cerințelor; O4 – să întrebuințeze corect cuvintele de legătură în propoziție și în frază; O5 – să-și exprime părerea și s-o argumenteze; O6 – să-și îmbogățească vocabularul; O8 – să-și dezvolte imaginația și atenția.
Organizarea clasei Organizarea clasei Actualizarea cunoștințelor elevilor (pe baza testelor ce se referă la tipurile de propoziții) Anunțarea temei lecției și a obiectivelor operaționale
Îmbogățiți-vă cunoștințele! Îmbogățiți-vă cunoștințele! - expunere euristică explicativă
Raportul de coordonare în propoziție este legătura sintactică dintre două sau mai multe cuvinte independente. Aceste cuvinte care nu depind unul de altul se introduc în propoziție cu ajutorul conjuncțiilor coordonatoare și prin juxtapunere (fără conjuncție). Observați! - descoperire inductivă prin investigare
- Ce funcție sintactică îndeplinesc cuvintele aflate în raport de coordonare?
- Cum sunt introduse în propoziții?
Îmbogățiți-vă cunoștințele! Îmbogățiți-vă cunoștințele! - expunere euristică explicativă
Raportul de subordonare este legătura sintactică în care cuvintele se află în raport de dependență unul față de altul (termenul subordonat se află în raport de dependență față de cel regent). Folosiți-vă cunoștințele! - modelarea
- Completați schemele.
- Argumentați-vă răspunsul.
Folosiți-vă cunoștințele! Folosiți-vă cunoștințele! metodă interactivă Activitate în grup
descoperire deductivă Rețineți! Raportul de coordonare plasează în frază propozițiile relativ independente una față de alta pe același plan sintactic. Raportul de coordonare se realizează cu ajutorul conjuncțiilor coordonatoare și prin juxtapunere (fără conjuncție). Observați și descoperiți! Determinați propozițiile din frazele propuse
descoperire deductivă descoperire deductivă Rețineți! Raportul de subordonare plasează propozițiile în frază în dependență semantică și gramaticală. Cele două unități ale raportului de subordonare sunt propoziția regentă și propoziția subordonată. Raportul de subordonare se realizează cu ajutorul conjuncțiilor și locuțiunilor conjuncționale subordonatoare, cuvintelor conjunctive. Exprimați-vă părerea! problematizarea Ce raporturi s-au stabilit între propozițiile din frazele date?
1. Ce raporturi s-au stabilit în frază? 1. Ce raporturi s-au stabilit în frază? de subordonare; de coordonare și subordonare. 2. Care propoziții se află în raport de coordonare? 1,2,3; 1,3,4; 3,4,5. 3. Care propoziții se află în raport de subordonare? 3,4,5; 1,2; 4,5,6. 4. Care sunt mijloacele de realizare a relațiilor sintactice în frază? joncțiunea; juxtapunerea; joncțiunea, juxtapunerea. 5. Prin ce jonctive sunt introduse propozițiile în frază? conjuncții; locuțiuni conjuncționale; cuvinte conjunctive. 6. Ce tipuri de predicate sunt în frază? verbale; nominale; verbale şi nominale.
7. În care propoziții este predicat nominal? 7. În care propoziții este predicat nominal? 1,2; 5; 6. 8. La ce timp sunt predicatele? trecut; prezent; viitor. 9. Prin ce sunt exprimate subiectele? substantive; pronume; numerale. 10. Ce funcție sintactică îndeplinește cuvântul miere? subiect; complement direct; complement indirect. 11. Care e funcția sintactică a cuvântului de făină? atribut; complement direct; complement circumstanțial. 12. Ce părți de propoziție multiple avem în frază? subiecte; atribute; complemente directe.
Evaluarea cunoștințelor, deprinderilor, priceperilor Evaluarea cunoștințelor, deprinderilor, priceperilor Temă pentru acasă: De alcătuit un text de volum mic ”Natura – o taină...”, folosind propoziții și fraze în care să fie prezente diferite tipuri de raporturi sintactice.
Dostları ilə paylaş: |