Projeksiyon cihazı



Yüklə 26,39 Kb.
tarix11.01.2018
ölçüsü26,39 Kb.
#20378

Projeksiyon cihazı

Teknikte ışığın yansıtılması ve yönlendirilmesinden istifade edilerek çeşitli projeksiyon makinaları yapılmıştır. Projeksiyon makinasının esası kuvvetli bir ışık kaynağı, ayna ve mercek düzenidir. Cisme çarptırılan ışık, ayna ve merceklerden uzak mesafedeki perdeye aktarılarak görüntü büyütülerek perdeye düşürülür. Projeksiyon esimleri duvar gibi bir yüzey üzerine aksettirmek için kullanılan bir makine. İstenilen resim, makinenin özel yerine konur, oradan bir ayna ile ve mercek yardımıyla resmin büyümüşü dışarıya, bir ekran üzerine aksettirilir.

Projeksiyon makinalarından biri de, amatör fotoğrafçıların kullandığı diyapozitif filmlerin perdede görüntüsünü veren slayd projeksiyon makinalarıdır. Slayd ışık kaynağı, yoğunlaştırma merceği ve odaklama merceklerinden ibarettir. İyi bir slayd makinası 100 kişinin aynı anda fotoğraf filminden görüntüye bakmasına imkan sağlar.

Projeksiyon makinalarından endüstri ve okullarda kullanılan tipi ise kuvvetli bir ışık kaynağı, yansıtıcı toplayıcı konkav ayna, reflaktör ve odaklayıcı merceklerle, yansıtıcı aynadan meydana gelmiştir. Resimler büyütülerek perde üzerine aksettirilir. Eğitim maksadı ile kullanılan bu projeksiyon makinalarında asetat üzerine yazılan normal kalem yazısı duvarda perde üzerine büyümüş olarak yansır. Modern ders salonlarında tebeşir tahta yerine bu tür projeksiyon makinaları kullanılmaktadır.

http://img260.imageshack.us/img260/6285/jhkm.png c:\users\emre\desktop\contentserver.gif

Teleskop

Teleskopun esas kısımları şunlardır:

Objektif ödevini gören bir çukur ayna , oküler , objektifin verdiği görüntüyü oküler önüne getirmeye yarayan bir düzlem ayna.

Objektif, yıldızların görüntüsünü, odak düzleminde verir. Düzlem ya da küresel olabilen küçük yüzeyli bir ayna, bu görüntüyü okülerin önüne getirir, oküler ise bu görüntüyü daha büyük bir açı altında görmemize yarar. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan doğruya gelen, gözle görülen ışık, ultraviyole ışınlar, infraruj ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar kâinat hakkında bilgi toplamak için çok lüzumlu delillerdir. Bu deliller ya klasik mânâda optik teleskoplarla veya çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

Teleskop yapı olarak objektif, oküler ve bu mercekleri muhâfaza eden bir tüpten meydana gelmiştir. Objektif cinsine göre iki tür teleskop vardır. Uzaydan gelen ışıklar teleskop içinde bir aynaya çarpıp, prizmadan geçtikten sonra göze geliyorsa bu türe yansımalı teleskop denir. Uzaydan gelen ışıklar merceklerden doğrudan geçip göze geliyorsa bu türe de kırılmalı teleskop adı verilir. Teleskopun gücü, topladığı ışık miktarıyla orantılıdır. Teleskopun objektif çapı büyüdükçe ışık toplama kâbiliyeti artar. Teleskopun ışık toplama gücüyle büyütme gücü farklıdır. Teleskopun büyütmesi teleskop odak uzaklığının oküler odak uzaklığına oranıdır.

c:\users\emre\desktop\teleskop.jpg c:\users\emre\desktop\teleskop (1).jpg

  Dürbün

Dürbünler umumiyetle 6x30, 7x50 veya 8x30 olarak sınıflandırılır. Bu ifadelerdeki ilk rakam büyütme oranını, ikinci rakam ise, objektif merceğinin milimetre cinsinden çapını belirtir. Mesela 7x50 numaraya sahip bir dürbünün büyütme oranı 7 ve objektif merceğin çapı 50 milimetredir demektir.

Dürbün iki teleskopun bir menteşeyle birbirine bağlanmasından meydana gelmiştir. Her iki teleskobun da optik sayısı aynıdır. Teleskobun ucunda objektif merceği bulunur. Objektif merceği bakılan cisimden gelen ışıkları kırarak odak düzleminde gerçek görüntü meydana gelecek şekilde form kazandırır. Teleskobun göze gelen ucuna ise göz merceği konulmuştur. Bu mercekler gözlük camı gibidir. Her iki mercek arasına prizmalar konulursa, ters görüntü doğrulur ve netleşir.

Dürbünler, bir borunun iki ucuna mercek veya mercek takımı konmak suretiyle yapılır. Boru uzunluğu dürbünün cinsine, kullanıldığı maksada göre değişik olur. Merceklerin birine objektif, diğerine göz merceği adı verilir. Prizmalı dürbünlerde objektif ve göz merceği arasında 45-90 derecelik iki prizma bulunmaktadır. Genel olarak dürbünler kırılma kanunlarına göre çalışan araçlardır.

Gök dürbünü: Gök cisimlerinin gözlenip incelenmesi için kullanılır. Gök dürbününde, herbiri bir mercek sisteminden meydana gelen bir objektif ve bir göz merceği vardır. Objektifi aynadan meydana gelen teleskoptan farkı, mercek sisteminin kullanılmasıdır.
Yer dürbünü: Bu dürbünlerde uzaklaştırıcı ve yakınlaştırıcı mercek vardır. Uzaktaki cisimler düz ve olduğu gibi görünür. Bu dürbünün büyütme, ayırma gücü ve olayların belirlenmesi gibi özellikleri vardır. 

c:\users\emre\desktop\celestron-ocena-7x50-denizci-wp-durbun-usa-orjin__31153142_0.jpg c:\users\emre\desktop\porro_binocular.jpg

Büyüteç


İnsan gözünün görmede zorluk çektiği cisimleri büyütmeye yarayan her iki yüzü de tümsek, yakınsak, ince kenarlı mercek. Büyütece pertavsız da denir.

İnsan gözünün bir cisimdeki ayrıntıları fark edebilmesi, cismin görünüm açısına bağlıdır. Uzak cisimler küçük görülürler ve ayrıntılar fark edilmez. Onlar, görüş açısını büyüten teleskopla daha iyi görülür. Gözlenen cisim çok küçükse, cisim ne kadar yaklaştırılırsa yaklaştırılsın görüş açısı küçük kalır. Bu sebepten çıplak gözle net bir görüntü elde etmek mümkün olmaz. Cisim göze yaklaştırılarak görüş açısı büyütülmek istenirse de görüntü net teşekkül etmediğinden görme mümkün olmaz. Büyüteç yardımıyla cismin büyük bir görüntüsünü elde ederek, göz retinasına düşürüp net olarak görmek mümkün olur. Büyütecin büyütme gücü, cismin büyüteçle elde edilen görüntüsünün çıplak gözle görünümüne oranı olarak târif edilir.



Büyüteç, güneş ışınlarını bir noktada toplama özelliğini gösterir. Bu nokta büyütecin odak noktasıdır. Bunun neticesinde büyük bir ısı yoğunlaşması olur. Büyütecin odak noktasına konulan kâğıt, kumaş ve kuru otlar, hattâ sigara yanar. Kırda, bahçede, kibritin olmadığı zamanlarda büyüteçten yararlanarak ateş yakılabilir. Siyah cisimlerin yanması, beyaz cisimlere göre çok daha kısa zamanda ve kolay olur.

c:\users\emre\desktop\magnifying-glass.gif c:\users\emre\desktop\magnifying-glass-s-5009-.jpg

Tepegöz


Tepegöz projektörü saydam bir madde üzerindeki önceden hazırlanmış renkli yada siyah-beyaz bilgileri duvara, tahtaya veya perdeye büyüterek yansıtan ders aracıdır. Bu yapı içinde güçlü bir ampul, büyüteç, ve ayna bulunan bir kutu, kutunun üstünde üzerine asetatları konduğu bir cam yüzey, ve kutuya tutturulan bir kolun ucunda bulunan bir büyüteç/ayna sisteminden oluşur. Tepegözler büyük, parlak ve net görüntü sağlarlar.

Kutunun içindeki güçlü lambadan çıkan ışık cam tablanın hemen altında yer alan toplayıcı mercek tarafından yoğunlaştırılarak yukarı yansıtılır. Tabla üzerine yerleştirilen 25x25 cm.ye kadar boyutlardaki saydam üzerine hazırlanmış yazı, resim yada çizimlerden geçen ışık, yukarıda yer alan mercek-ayna sistemine ulaşır ve bu sistem 90 derecelik bir açı ile görüntünün karşıdaki perdeye yansımasını sağlar.



c:\users\emre\desktop\quantum_2523t_en_ucuz_nobo_tepeg__z_xmlseries_quantum_2523t__517.jpg c:\users\emre\desktop\images.jpg

FİZİK III DERSİ



MERCEKLER

Ders: Genel Fizik III

Konular: Projeksiyon cihazı, teleskop, dürbün, büyüteç, tepegöz

Öğrencinin;

Adı: Emre

Soyadı: ŞENTÜRK

Bölümü: Fen Bilgisi Öğretmenliği

Sınıfı: 2/A (1. Öğretim)

Numarası: 1011211029

Yrd. Doç. Erdal TAŞLIDERE
Yüklə 26,39 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə