Protokol amaç Madde 1



Yüklə 31,63 Kb.
tarix27.03.2018
ölçüsü31,63 Kb.
#34785

PROTOKOL

 

AMAÇ



Madde 1

Bu protokolun amacı, çeklerin fiziken ibraz edilmeden sadece çek bilgilerinin elektronik ortamda işlem görmesini kabul eden bankalar arasında yürütülecek olan işlemleri ve bu işlemlere ilişkin esasları belirlemektir.

 

KAPSAM

Madde 2

Bu protokol, çeklerin fiziken ibraz edilmeden çek bilgilerinin elektronik ortamda işlem görmesini kabul eden aşağıda ünvan, imza ve adresi bulunan banka ile 22. madde gereğince protokole sonradan katılacak bankaları kapsar.

 

TANIMLAR

Madde 3

Bu protokolde yer alan;



Banka: Protokolde imzası bulunan bankaları,

Muhatap Banka: Çekin keşide edildiği hesabın bulunduğu bankayı,

Takas Odası: Çeklerin elektronik olarak işlem gördüğü bankalararası takas odalarını,

Çek: Bu protokol kapsamında elektronik ortamda işlem yapılan takas odalarında muhatap bankalara fiziken ibraz edilmeyen çekleri,

Yönetmelik: Bankalararası Takas Odaları Merkezi Yönetmeliğini,

İzahname: Bankalararası Takas Odaları İşlemleri İzahnamesini

ifade eder.

 

UYGULAMA ESASLARI

Madde 4

Bu protokolü imzalayan bankalar, kendilerine hamilleri tarafından ibraz edilen çekleri muhatap bankalara vekaleten kabul etmeye ve bu çeklere ilişkin bilgileri elektronik ortamda muhatap bankaya intikal ettirmek üzere takas odasına iletmeye, karşılıkları kısmen veya tamamen bulunmadığı saptanan çekler ile ödemeyi engelleyen diğer kısıtlamaları bulunan çeklerin arkalarına gerekli açıklamayı muhatap banka adına yapmaya, karşılıkları bulunan ve ödemelerinde herhangi bir kısıtlama bulunmayan çeklerin bedellerini ise Yönetmelik ve İzahnamede belirtilen esaslara göre ödemeye birbirlerini yetkili ve görevli kılmışlardır.



Madde 5

Bankalar, çek bilgilerinin elektronik ortamda takas odasına iletilmesinde, Yönetmelik ve İzahnamede belirtilen esaslara ve öngörülen sürelere uymak zorundadırlar.

 

Madde 6

Bankalar, takas odasındaki merkezi bilgisayarda işlem gören çek bilgilerini, çeklerin takas odasında fiziki ibrazının yapılmadığı gerekçesi ile iade etmeyeceklerdir.

 

Madde 7

Kısmen veya tamamen karşılıksız çıkan çeklere ilişkin işlemler, Yönetmelik ve İzahname hükümleri çerçevesinde yürütülecektir.

 

Madde 8

Kısmen veya tamamen karşılıksız çıkan çekler ile keşidecinin ödeme yasağı koyması, hesap üzerine haciz, rehin, tedbir konulması veya mahkemece ödeme yasağı konulması v.b. nedenlerle iade edilecek çeklerle ilgili olarak çekin arkasına “ ................... Bankası ............Şubesine (muhatap bankanın çek hesabı bulunduğu şubesinin adı belirtilecektir) Vekaleten” ibaresi, çekin ibraz edildiği bankaca yazılıp yetkililerce imzalandıktan sonra bu çek, hamiline iade edilecektir.

 

Madde 9

Muhatap banka dışındaki bankalar, çek hamilleri tarafından ibraz edilen çeklerin; şekil şartlarını, ciro silsilesini, ibraz süresini, çekte tahrifat olup olmadığını, imza dışında sahtelik, çek hamilinin yetkisi v.s. açısından geçerli olup olmadığını kontrol edip tahsile aldıktan sonra, bu çeklere ait banka kodu, şube kodu, hesap no, çek no, çek tutarı bilgilerini Yönetmelik ve İzahname hükümleri çerçevesinde ilgili bankaya iletmek üzere bilgisayar ortamında takas odasına intikal ettireceklerdir. Alınan çek blokeli ise, çekin blokeli olduğu da bildirilecektir. Bu çeklerden karşılıksız olduğu gerekçesiyle iade edilenler hakkında çeki tahsile veren banka kodu, şube kodu, keşide tarihi, keşide yeri ile çek üzerindeki kodlu bilgiler ayrıca bildirilecektir. Bankalar bu yükümlülüklerin yerine getirilmesini teminen, birbirlerine yeterli sayıda tedavülde bulunan ve tedavülden kalkan çek spesimenlerini tevdi edeceklerdir.



Madde 10

Süresi içinde provizyon alınamaması nedeniyle çek ibraz edilen bankanın hesaplarına kaydedilen şehir dışı çeklerin daha sonra karşılıksız olduğunun veya herhangi bir nedenle ödenmeyeceğinin tespit edilmesi halinde, Yönetmelik ve İzahname hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır.

 

Madde 11

Kısmen veya tamamen karşılıksız çeklerle ilgili olarak keşideciye ihtar çekilmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirimde bulunulması, Cumhuriyet Savcılıklarına ihbar yapılması gibi yasal yükümlülükler muhatap bankalarca yerine getirilecektir.

 

Madde 12

Olağanüstü durumlar (elektronik ortamda işlem yapılan takas odalarında; ana bilgisayarda ve sistem donanımlarında meydana gelen, takas işlemlerinin elektronik olarak gerçekleştirilmesini engelleyecek durumlar) nedeniyle çek bilgilerinin elektronik ortamda işlem görmemesi hallerinde bankalar, Yönetmelik ve İzahname hükümleri çerçevesinde çekleri fiziken takas odalarında muhatap bankalara ibraz ederek takas işlemlerini yapabileceklerdir.

 

Madde 13

Elektronik çek bilgilerinin zamanında muhatap bankaya iletilmesinden çekin ibraz edildiği banka sorumlu olacaktır. Söz konusu bilgilerin zamanında muhatap bankaya iletilmemesi nedeniyle muhatap bankanın ödemek zorunda kaldığı cezai meblağ talep anından ödeme anına kadar işleyecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bankalararası Para Piyasası’nda oluşan ortalama O/N (Overnight) Faiz Oranı (Reuters ekranlarında CBTD sayfasında ilan edilen) ortalaması üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte çekin ibraz edildiği banka tarafından ödenecektir.

 

Madde 14

Çekin ibraz edildiği banka, çek bedellerinin bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki hesaplarına alacak kaydedilmesinden itibaren sözkonusu çekleri muhatap banka adına 10 yıl süre ile saklamakla yükümlüdür. Elektronik ortamda bilgileri iletilen çeke ilişkin sorun çıkması ve muhatap banka tarafından çekin aslının saklama süresi içinde talep edilmesi durumunda, çekin ibraz edildiği banka sözkonusu talebi yerine getirecektir.

 

Saklama süresi içinde çekin aslının ibraz edilememesi ve bu nedenle muhatap bankanın herhangi bir dava kaybetmesi ve herhangi bir tutar ödemek zorunda kalması halinde, çekin ibraz edildiği banka muhatap bankaya ödediği tutarı, talebin çekin ibraz edildiği bankaya ulaştığı tarihten itibaren 3 işgünü içinde ödemekle yükümlü olacaktır. Talep edilen tutarın bu süre içinde ödenmemesi halinde, temerrüt faizi olarak, talep tarihinden ödeme tarihine kadar geçecek süre için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bankalararası Para Piyasası’nda oluşan ortalama O/N (Overnight) Faiz Oranı (Reuters ekranlarında CBTD sayfasında ilan edilen) ortalaması üzerinden faiz uygulanacaktır.



 

Madde 15

Çekin ibraz edildiği bankanın çekin bedeli ile ilgili olarak muhatap bankaya hatalı bilgi göndermesi sonucunda;

 

* Muhatap banka nezdindeki hesaptan çek bedelinden fazla para tahsil edilmesi durumunda; çek bedelinden fazla olan miktar, çekin ibraz edildiği bankanın hesabına giriş tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçecek süre için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bankalararası Para Piyasası’nda oluşan ortalama O/N (Overnight) Faiz Oranı (Reuters ekranlarında CBTD sayfasında ilan edilen) ortalaması üzerinden işleyecek faizi ile birlikte çekin ibraz edildiği banka tarafından muhatap bankaya ödenecektir. Ancak, söz konusu fazla tahsilat nedeniyle, muhatap bankanın, hesap sahibine hukuken geçerli herhangi bir nedenle fazla tahsilat miktarını aşan miktarda ödeme yapması ve bu ödemenin yazılı delil ile kanıtlanması halinde, bu miktar da çekin ibraz edildiği bankaca herhangi bir itiraz ileri sürülmeksizin muhatap bankaya faizi ile birlikte ödenecektir.



 

* Muhatap banka nezdindeki hesaptan çek bedelinden eksik para tahsil edilmesi durumunda; çekin ibraz edildiği banka, muhatap bankadan, çekin ibraz edildiği anda hesapta mevcut olan meblağı soracaktır. Ödenmiş bulunan miktar ile çekin bedeli arasındaki fark hala hesapta mevcut ise, muhatap banka, çekin ibraz edildiği bankaya, talebi halinde bu farkı ödeyecektir.

 

Eğer ödenmiş bulunan miktar ile çekin bedeli arasındaki fark, çekin ibraz edildiği anda hesapta mevcut değilse, çek bu meblağ kadar karşılıksız olacağından 3167 sayılı Yasaya göre gerekli işlem yapılacaktır.



Madde 16

Çek bedeli muhatap bankadan tahsil edildikten sonra, hesap sahibinin itirazı üzerine çekte imza sahtekarlığı dışında sahtekarlık bulunduğunun, çekin tahrif edilmiş veya geçersiz olduğunun sabit olması nedeniyle muhatap bankanın, keşideciye çek tutarının tamamını veya bir bölümünü iade etmek veya daha fazla bir tutar ödemek zorunda kalması halinde; çekin ibraz edildiği banka muhatap bankaya, muhatap bankanın keşideciye ödemek zorunda kaldığı bu tutarı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bankalararası Para Piyasası’nda oluşan ortalama O/N (Overnight) Faiz Oranı (şu anda Reuters ekranlarında CBTD sayfasında ilan edilen) ortalaması üzerinden hesaplanmış faizi ile birlikte ödeyecektir.

 

Madde 17

İşbu protokolün işlemesi ile ilgili olarak bankalar arasındaki koordinasyon ve duyurular, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla yapılacaktır.

 

Madde 18

İşbu protokolde yer alan hususların yerine getirilmesi, gerekli ihbar ve tebligatların yapılabilmesi için bankalar aşağıda yer alan adreslerini yasal ikametgah adresi olarak belirlemişlerdir. Bankalar adres değişikliklerini diğer bankalara iletilmek üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na yazılı olarak bildirmedikleri takdirde, bu protokolde yer alan adreslerine yapılacak ihbar ve tebligatın geçerli olacağını kabul ve taahhüt ederler.

 

Madde 19

İşbu protokolün uygulanmasından doğabilecek her türlü uyuşmazlığın çözümü için bankalar, Bankalararası Takas Odaları Merkezi Yönetim Kurulu’na tahkim için başvurabileceklerdir. Tahkim yeri Ankara’dır.

 

İşbu protokolün tarafı olan bankalar protokolün uygulanmasından çıkabilecek her türlü anlaşmazlıklarda takas odalarındaki merkezi bilgisayarların kayıtlarının H.U.M.K. 287. maddesi uyarınca geçerli, bağlayıcı, kesin ve münhasır delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu, belirtilen kayıtlara karşı her türlü itiraz ve bunların usulüne uygun tutulduğu hususunda yemin teklif etmek haklarından peşinen feragat ettiklerini kabul, beyan ve taahhüt ederler.



 

Protokolle ilgili olarak çıkacak uyuşmazlıklarda, 3167 sayılı Kanun, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Yönetmelik, İzahname ile bu protokol hükümleri ve genel kabul görmüş bankacılık teamülleri uygulanacaktır.

 

 

Madde 20



İşbu protokolde yapılması düşünülen değişiklikler bankalarca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (İdare Merkezi Bankacılık Genel Müdürlüğü) iletilecek, ve bu değişiklikler, Bankalararası Takas Odaları Merkezi Yönetim Kurulu’nca görüşülerek karara bağlandıktan sonra uygulamaya konulacaktır.

 

Madde 21

İşbu protokol, bankalar için imza tarihinden itibaren geçerli ve bağlayıcı olmakla birlikte, uygulamanın hangi tarihte başlayacağı Bankalararası Takas Odaları Merkezi Yönetim Kurulu’nca belirlenecektir.

 

Madde 22

İşbu protokole sonradan katılmak isteyen bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (İdare Merkezi Bankacılık Genel Müdürlüğü) başvurarak protokolü imzalayacaklardır. Katılımcı bankaların bu protokolün imzalanmasından sonra hangi tarihte işlem yapmaya başlayacakları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca tüm bankalara duyurulacaktır.

 

Madde 23

Bankalar diledikleri zaman Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 1 ay öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla, bu sürenin sonunda protokolün uygulama kapsamından çıkabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası protokol kapsamından çıkan bankayı tüm bankalara duyurur. Bankalardan herhangi birisinin protokolün uygulama kapsamından çıkması protokolün geçerliliğini etkilemeyecektir.

 

Madde 24

24 maddeden oluşan işbu protokol, .................... tarihinde imzalanmıştır.

 

 



 

ADRES: BANKA ADI

 

 

 



İMZA İMZA

 

 



 

 

 
Yüklə 31,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə