Rektor beslut



Yüklə 13,54 Kb.
tarix14.10.2017
ölçüsü13,54 Kb.
#4984



Rektor FÖRESKRIFTER (förslag)
2017-XX-XX Dnr HS 2017/XX

Betygssystem inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde
1 Reglering

Högskolor och universitet i Sverige bestämmer själva vilket betygssystem de vill använda, med undantag för vissa delar av lärarutbildningarna. Följande reglering finns i Högskoleförordningen:



Betyg ska sättas på en genomgången kurs om inte högskolan föreskriver något annat. Högskolan får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. För en helt eller delvis verksamhetsförlagd kurs inom utbildning som leder till förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- eller yrkeslärarexamen, ska dock alltid fler än ett betygssteg användas för ett godkänt resultat. Detta gäller bara om den verksamhetsförlagda delen av kursen omfattar mer än tre högskolepoäng.

Betyget ska beslutas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator).

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har utfärdat rekommendationer om redovisning av betyg på svenska lärosäten i enlighet med ECTS (Rek 2009:4). Rekommendationen innebär att ett lärosäte bör sammanställa fördelningen av godkända betyg per betygssteg sedan kursens inrättande och att fördelningen ska framgå av studieintyget, se avsnitt 4 nedan.

Lokal reglering av betygssystem finns i dessa föreskrifter. Relaterad reglering finns i Riktlinjer för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde, Uppdragsbeskrivning för examinator inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt i Riktlinjer för utformning av kursplan. Betygssystem och examination inom utbildning på forskarnivå regleras i Riktlinjer för examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde.

På internationell nivå finns riktlinjer om betygskriterier, i Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG). De granskningar av kvalitet inom högskoleutbildning som görs av Universitetskanslersämbetet utgår från Högskolelagen, Högskoleförordningen och ESG.



2 Målrelaterad betygssättning och betygskriterer

I Högskolelagen anges vad som ska karaktärisera utbildningen på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Beskrivningarna är allmänt hållna och anger vilka förmågor utbildning på varje nivå ska utveckla hos studenterna. Nivåbeskrivningarna kompletteras av examensbeskrivningarna i Högskoleförordningen där examensmål anges för de olika examina som finns, såväl för generella examina som för yrkesexamina. Examensmålen beskriver vad en student ska kunna efter genomgången utbildning, med en uppdelning i tre kunskapsformer: Kunskap och förståelse, Färdighet och förmåga samt Värderingsförmåga och förhållningssätt. Målen på nationell nivå operationaliseras sedan på lokal nivå i lärosätenas utbildningsplaner och kursplaner. Målen på olika nivåer benämns ofta förväntade studieresultat (engelska: learning outcomes).

Den målstyrda svenska högskoleutbildningen förutsätter en målrelaterad betygsättning. Systemet bygger på att det ska finnas tydliga mål, examination som prövar alla mål och kriterier som beskriver kraven för de olika betygsstegen.

Vid Högskolan i Skövde ska betygskriterier finnas utformade för alla kurser. Betygskriterierna ska finnas tillgängliga för studenterna när kursen inleds, som en del kursens av studieanvisningar. I betygskriterierna beskrivs hur väl studenten ska uppfylla kursmålen för att få ett visst betyg. Kursansvarig lärare ska, på lämpligt sätt, aktivt kommunicera betygskriterierna till studenterna.



3 Betygsskalor

Vid Högskolan i Skövde används följande betygsskalor:



  • tvågradig skala: G (Godkänd) eller U (Underkänd),

  • tregradig skala: VG (Väl godkänd), G (Godkänd) eller U (Underkänd),

  • sjugradig skala: A (Utmärkt), B (Mycket bra), C (Bra), D (Tillfredsställande),

E (Tillräckligt), Fx (Underkänd, något mer arbete krävs) eller F (Underkänd, mycket mer arbete krävs)

Hur betygsskalor används, relaterat till ämnen och utbildningsprogram, ska noga övervägas. Pedagogiska perspektiv och studenternas perspektiv är viktiga vid dessa överväganden.

Den sjugradiga skalan ska användas i kurser som riktar sig till en internationell målgrupp, dvs. till såväl utländska som svenska studenter. Denna betygsskala kan även användas i andra kurser.

4 ECTS Grading Table

I enlighet med SUHF:s rekommendation (se avsnitt 1) ska Högskolan tillämpa ECTS Grading Table. Detta innebär att fördelningen av godkända betyg per betygssteg sedan kursens inrättande ska framgå av studieintygen. Redovisningen ska dock endast göras om uppgifter kan insamlas för en period om minst två år. Stöd för sammanställningen ges av det nationella studiedokumentationssystemet Ladok.



5 Förbud mot ny examination för högre betyg

Den som har godkänts i en examination vid Högskolan i Skövde får inte genomgå förnyad examination för högre betyg.



6 Ikraftträdande

Dessa riktlinjer träder ikraft 2017-XX-XX och ersätter Föreskrifter för betygssystem vid Högskolan i Skövde (dnr 2006/06-53).
Yüklə 13,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə