Republika e shqipërisë universiteti I tiranëS FAKULTETI I HISTOrisë dhe I filologjisë DEPARTAMENTI I HISTOrisëYüklə 1,01 Mb.

səhifə14/102
tarix25.07.2018
ölçüsü1,01 Mb.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   102

 
xxv 
nga  krahina  e  Kozencës.
46
  Shumë  arbëreshë  u  shpërngulën  në  kohët  moderne  nga  ngujimet  fshatare  drejt 
qyteteve të kryeqendrave të tyre, si në Bari, Kozencë, Katanxaro, Palermo, Koriliano, Kastrovillari, etj. Sipas 
disa studiuesve, në qytetin e Palermos janë sot rreth 15.000 arbëreshë, në Kozencë rreth 2.000, në Milano rreth 
3.000 arbëreshë etj.
47
 Por më të shumta kanë qenë dyndjet e emigracionit arbëresh në qytetet e mëdha të Italisë 
së  Veriut,  ku  deri  më  sot  vijojnë  ta  ruajnë  gjuhën  shqipe  dhe  traditat  e  tjera  arbëreshe.
48
  Një  paraqitje  të 
përditësuar  të  kohëve  të  fundit,  mjaft  të  saktë  e  me  mbështetje  në  regjistrimet  më  të  reja,  po  edhe  duke  bërë 
përqasjen  e  krahasimin  me  të  dhëna  të  mëparshme,  ka  dhënë  studiuesi  italian  Daniele  Gambarara,  docent  i 
antropologjisë sociale në Universitetin e Kalabrisë, në artikullin "Parlare albanese nell' Italia unita", botuar në 
"Zjarri", nr. 27, 1981, ku jepet edhe një pasqyrë e arbëreshëve shqipfolës sipas regjistrimit të vitit 1966. 
 
Pasqyra është si më poshtë:       
Krahina 
Ngujimi 
Numri i 
shqipfolësve 
Numri i 
banorëve 

Peskara 
Badhesa (Villa Badessa
48 
169 
28.4 
Kampobaso  Këmarini (Campomarino
2023 
3706 
54.8 
 
Muxhifuni (Montecilfone
2500 
2936 
98.9 
 
Portkanuni (Portocannone
2500 
2773 
90.1 
 
Ruri (Ururi
3206 
3710 
86.4 
 
Gjithsej në Kampobaso 
10638 
13125 
81.1 
Foxhia 
Qevti (Chieuti
2213 
2630 
83.5 
 
Kazalveqi (Casalvecchio
2620 
2890 
90.7 
 
Gjithsej në Foxhia 
4833 
5540 
87.2 
Avelino 
Greçi (Greci
1989 
2040 
97.5 
Taranto 
Shën-Marcani (San Marzano
5192 
6792 
76.4 
Potenca 
Barilli (Barile
4180 
4180 
100 
 
Zhura (Ginestra
1596 
1636 
97.6 
 
Mashqiti (Maschito
3235 
3235 
100 
 
Shën-Kostantini  
1608 
1776 
90.5 
 
Shën-Pali (San Paolo Alb.) 
826 
926 
90.2 
 
Gjithsej në Potencë 
11445 
11753 
97.4 
Kozenca 
Kastërnexhi (Castroreggio
1253 
1253 
100 
 
Frasnita (Frascineto
1601 
1648 
97.1 
                                                 
46
   Rexhep Zllatku, Me arbëreshët, (Rilindja, Prishtinë, 1976), 18. 
47
   D. Gambarara, ―Parlare albanese nell' Italia unita‖,  Zjarri nr. 27, 1981, .65. 
48
   Eqerem Çabej, Studime gjuhësore,V, Prishtinë, (1978), 50; Gambarara, Parlare albanese nell' Italia unita, .59. 


 
xxvi 
 
Platani (Plataci
2355 
2525 
93.3 
 
Firmoza (Acquaformosa
1770 
1800 
98.3 
 
Ferma (Firmo
2495 
2745 
90.9 
 
Ungra (Lungro
3800 
3844 
90.8 
 
Shën-Vasili (San Basile
1752 
1819 
96.3 
 
Spixana (Spezzano Alb.) 
4000 
6279 
63.7 
 
Picilia (San Caterina
437 
2037 
21.5 
 
Qana (Cerzeto
2321 
2441 
95.1 
 
Shën-Mërtiri (S.Martino di Finita
800 
1879 
42.6 
 
Shën-Benedhiti (S.Bendedetto  Ulano
1625 
1735 
93 
 
Fallkunara (Falconara Alb.) 
1786 
1986 
89.9 
 
Strigari (San Cosmo Alb.) 
915 
1065 
85.9 
 
Shën-Mitri (S. Demetrio Corone
4130 
5290 
78.1 
 
Mbuzati (San Giorgio Alb.) 
1143 
1943 
58.8 
 
Vakarici (Vaccarizzo Alb.) 
1858 
1955 
95 
 
Gjithsej në Kozencë 
37877 
42265 
80.1 
Katanxaro 
Puhëriu (Palagorio
2196 
2196 
100 
 
Shënkolli Psipër (S. Nicolo dell’Alto
2923 
3640 
88 
 
Karfici (Carfizzi
1441 
1471 
98 
 
Andali 
393 
1691 
23.2 
 
Marçedhuza (Marcedusa
100 
1326 
7.5 
 
Vena (Vena di Maida
1000 
1228 
81.4 
 
Zangarona 
50 
524 
9.5 
 
Gjithsej në Katanxaro 
10011 
13844 
72.3 
Palermo 
Hora e Arbëreshëve(Piana degli Albanesi
6074 
6815 
89.1 
 
Shëndahstina (Santa Cristina
804 
924 
87 
 
Kundisa (Contessa Entellina
1660 
2563 
64.8 
 
Gjithsej në Palermo 
9571 
11830 
81.7 
 
Duke  trajtuar  me  hollësi  pozicionin  gjeografik  të  tyre,  periudhën  kur  janë  formuar,  kohën  kur  është 
vendosur popullsia shqiptare në këto vende si dhe evolucionin dhe gjendjen e tyre sot, vëmë re se shqiptarët, 
pasi  u  larguan  nga  vendi  i  tyre,  emigruan  dhe  u  vendosën  në  pjesën  më  të  madhe  të  Italisë  Jugore,  duke 
formuar  kolonitë  e  tyre.  Këto  bashkësi  janë  integruar  si  rrjedhojë  e  veprimtarisë  prodhuese,  kryesisht 
bujqësore e artizanale, si dhe për arsye të gjendjes ekonomiko-shoqërore që përfshihet në problemin e gjerë e 
Dostları ilə paylaş:
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   102


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə